Skip to content

Dünden Bugüne Dijital Reklam

Dünden Bugüne Dijital Reklam

Dünya tarihindeki ilk TV reklamı örneğini seyretmiş miydiniz? İşte o zamanların lüks saat markası “Bulova” tarafından yayımlanan reklam:

Peki ya Türkiye? Türkiye’de de ilk TV reklamı 1972 yılında TRT’de yayımlanan “Meysu” reklamıydı:

Reklamcılık, her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulan ve yüzyıllardır varlığını koruyan bir sektör.

Türkiye’nin ilk reklam şirketinin adı “İlancılık”tı. Gazetelerin yaygınlaşması, ilk ticari reklam örneklerinin ortaya çıkmasını sağladı. Türkiye’de 1957’de ilk radyo, 1972’de ise az önce ilk örneğini izlediğiniz TV reklamları yapılmaya başladı.

Nereden Nereye

Nereden Nereye

1990’lı yıllarda çağın en büyük icadı internetin keşfi ile dünya küreselleşme sürecine girdi. Teknolojinin gelişmesi ve dijital dönüşümün de etkisiyle reklamcılıkta yeni bir çığır açıldı: dijital reklam. Adeta altın çağlarını yaşayan reklamlar için yayın alanı oldukça genişledi ve akla hayale gelmeyecek mecralar bu amaç için ustalıkla kullanılmaya başlandı. Gazete ve dergiler, ilan panoları, sonrasında radyo ve TV’ye ek olarak günümüzde internetin hayatımıza kattığı dijital reklam alanları kendini göstermeye başladı.

The Wonderfactory’nin kurucusu Joe McCambley’in tasarladığı ilk dijital reklamdaki: “Farenizi hiç buraya tıkladınız mı? Tıklayacaksınız!” yazısında aslında dijital reklamın bugün geldiği noktanın ince mesajları yatıyordu!

Bugün tüketicilerin kendi deneyimlerini paylaştığı bloglardan, Facebook, Instagram gibi sosyal medya ve Google Ads reklamlarına uzanan geniş bir reklam ağından bahsediyoruz.

Geleneksel reklam ve dijital reklam her zaman birbirinin tamamlayıcısı olmuştur. Çünkü reklam işi, strateji işidir ve tüketiciyle marka arasında köprüler kurmak için çözüm arar. Tüketici her nerede bulunuyor ve hangi mecrayı kullanıyorsa, reklam da oradadır.

Şimdi Reklamlar!

Şimdi Reklamlar!

Google ve YouTube gibi büyük internet devleriyle beraber seçeneklerin çoğalmasıyla artan rekabet sonucu 360 derece pazarlama dediğimiz bu bütünleşik pazarlama yöntemi de yetersiz kalmaya başladı. Böylece dijital reklamlarda markanın mesajını net ve en hızlı şekilde veren ve en fazla satış getiren kampanyaları üretme odaklı dijital ajanslar kuruldu.

Reklam sektöründe sürekli trendlerden haberdar ve güncel olmak gerekir. Jenerasyonu ve tüketiciyi iyi tanımak, doğru zamanda doğru hedef kitleye nokta atışı gösterimler yapabilmek için doğru stratejiyi oluşturabilmeyi mümkün kılar. Çünkü reklamcılıkta stratejik planlamanın ve ölçümlemenin önemi çok büyük. Sosyal medya ve internet, tüketimi yaygınlaştırmak, reklam maliyetlerini düşürmek ve hedef kitlelere ulaşabilmek adına dijital reklamcılığa çok önemli faydalar sağladı ve sağlamaya da devam ediyor.

Dijital Reklam Ajansı

Dijital Reklam Ajansı

İşte dijital reklam ajansları da markalar için tam olarak bunu yapıyor. Performans odaklı web site tasarımları, bu internet sitelerinin mobil ile uyumlu hale getirilmesi ve Google’da, sosyal medyada varlık göstermeleri için işletmelerin reklam planlamasını hazırlayıp yönetiyor. Dijital çağa ayak uyduran Global şirketler bile tercihlerini, faaliyetlerini her türlü dijital platformda tüketiciyle interaktif bir şekilde yürütebilecek ajanslardan yana kullanıyor.

Tarihsel süreç içerisinde ilanlarla başlayan bu faaliyet kolu, yüzlerce firmanın tek bir mesajı en etkili hale getirmek için çalıştığı büyük bir endüstriye dönüştü. Henüz yeni doğmuş sayılabilecek ve hala gelişimini devam ettiren bu dijital reklam sektörü, her geçen gün önemini daha da arttırıyor.

Gelişmeleri bekleyip göreceğiz!