Skip to content

‘Dijital Pazarlama Uzmanı’ Aslında Ne İş Yapar?

Dijital Pazarlama Uzmani

Dijitalleşen dünyanın ihtiyaçlarıyla birlikte birçok marka ve meslek grubu e-ticaret pazarlama modeline hızlı bir geçiş yapmaya başladı. Özellikle pandemi döneminin etkisiyle meslek grupları arasında ise ‘dijital pazarlama uzmanları’ oldukça popülerlik kazandı.
Peki, aslında uzun zamandır var olan ancak son dönemlerde iyiden iyiye profesyonel görünüm kazanan dijital pazarlama uzmanları ne iş yapıyor?

Dijital Pazarlama ve Reklamcılık Nedir?

Dijital pazarlama, en basit tanımıyla geleneksel pazarlamanın dijitalleşmiş şeklidir.
Konvansiyonel pazarlama sektöründe bir pazarlama ekibinin yürüttüğü tüm süreçlerin internet ortamında yürütülmesine dijital pazarlama diyebiliriz. Dijital pazarlama, ürün ya da hizmet reklamlarının hepsinin dijital mecrada yapılmasını kapsayan uzun ve geniş bir sürece karşılık gelir. Sonuç olarak, sanal dünyanın gücü ve iletişimin mobil devrimiyle ticaret ve pazarlama anlayışının değişimi, dijital pazarlamayı doğurdu.

Dijital pazarlama araçları arasında; arama motorları, internet, sosyal medya kanalları, mobil aplikasyonlar ve çok daha fazlası yer alır. Özetle; internetin ulaşabildiği her alanı pazarlama ve reklam stratejileri için değerlendirmek, dijital pazarlamanın kapsamına girer. En az iki kurum ya da kişinin iletişim kurabildiği her etkileşim, pazarlama yapmanız için uygun bir zemin yaratır. 1990 yılında ilk defa ortaya atılan dijital pazarlama kavramı, 1994 yılında ise ilk tıklanabilir banner reklamın piyasaya sürülmesiyle hızlı bir ivme kazandı. Üzerinden bu kadar zaman geçmiş olsa da hiçbir şey için geç kalmış sayılmazsınız. Siz de markanız için uyguladığınız dijital pazarlama stratejileri sayesinde fark yaratabilir ve rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir Kimdir?

Dijital pazarlama uzmanı; sosyal medya, SEO, SEM, arama motorları, Google araçları gibi dijital pazarlama araçlarının hepsine hakim olan ve etkili kullanan kişidir. Dijital pazarlama uzmanları ayrıca potansiyel belirlemek, marka bilinirliğini pekiştirmek ve markaları dijital mecrada en doğru şekilde yönlendirmekle sorumlu kişidir. Tüm bu alanlarda becerisini ortaya koyabilmek adına da gerekli donanıma sahip olmalıdır.
Dijital pazarlama, temel pazarlama stratejisi ve yaratıcılık becerisinin çok daha dışına taşan bazı özelliklere sahip olmayı gerektirir. Eğer dijital pazarlama dünyasına iyi bir başlangıç yapmak istiyorsanız dijital pazarlama uzmanlarının işlerini nasıl yürüttüğünü ve hangi alanlarda beceri sahibi olduklarını anlamanız önemlidir.

Dijital Pazarlama Uzmanının Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

İyi bir dijital pazarlama uzmanı olmak için öncelikli olarak gelişime açık olmak gerekir. Çünkü içinde yaşadığımız çağ kendini yenilemeye ve gelişmeye hız kesmeden devam ediyor. O yüzden de öğrenmenin bir sonu yok gibi görünüyor. Yine de belli başlı teknik becerileri sıralamak gerekirse;
● Reklam projesi oluşturma,
● Dijital pazarlama stratejisi ve planlama yapma,
● Sosyal medyanın en etkili şekilde dijital pazarlamada kullanımı,
● Veri analizi yapma ve rapor sunma,
● Yöneticilik ve liderlik yapma,
● İçerik pazarlaması,
● SEO ve SEO’ya bağlı teknikler,
● Güncel paylaşım teknikleri ve video kurgulama,
● Grafik tasarım ve UX.

Dijital Pazarlama Uzmanının Görevleri Nelerdir?

Dijital pazarlama uzmanları, marka imajını daha güçlü hale getirmek ve şirketlerin daha geniş pazarlara ulaşması için çalışma yürütürler. Dijital pazarlama uzmanlarının iş tanımları arasında yer alan bazı görevleri şu şekilde sıralayabiliriz:
● Veri ve reklam analizi yapmak,
● Pazar araştırması yapmak, daha geniş kitlelere ve pazar yerlerine markanın kampanyalarından ve imajından haberdar etmek.
● Pazar hedefleri,
● Takım koordinasyonu sağlamak,
● Dinamik, etkin ve kendini geliştirici organizasyonlara katılmak,
● En son dijital dünya trendlerini takip etmek ve yeniliklerden haberdar olmak,
● Raporları iyi analiz etmek ve anlamak,
● Sosyal medya mecralarını reklam açısından iyi analiz etmek ve değerlendirmek,
● Stratejiler geliştirmek ve markanın olası müşterileriyle etkileşim sağlayarak daha geniş kitlelere ulaşmak,
● SEO, SEM, Google Analytics, mobil pazarlama, e-mail pazarlama gibi konularda yetkin olmak,
● Olası bir kriz durumunda dijital pazarlama projelerine yön vermek,
● Daha geniş kitlelere ve pazar yerlerine markanın kampanyalarından ve imajından haberdar etmek,
● İşletmelerin dijital pazarlama dünyasında rakiplerini geride bırakması ve görünürlüğünü pekiştirmesi için SEO uyumlu, özgün ve kaliteli içerik ortaya koymak,
● Satış departmanından gelen geri bildirimleri değerlendirmek,
● Ürün kalite kontrolü, iyileştirmelerin yapılması ve kontrolünü sağlamak,
● Dijital reklam ve promosyonlarının kurgulanması ve takibini yapmak.

Tüm süreç işini bilen bir dijital pazarlama uzmanı ya da performans pazarlama ekibi tarafından yürütüldüğünde ise başarı kaçınılmaz olur.

Dijital Pazarlama Uzmanlarının Yönetmekle Sorumlu Olduğu Kanallar Nelerdir?

Dijital pazarlama uzmanları, hedef kitleye ulaşma ve marka görünürlüğünü pekiştirmek için dijital iletişim araçlarını yönetmekle sorumludur. Yönetiminden sorumlu olduğu en yaygın dijital mecralar ise;
● Arama motoru sıralamaları,
● Sosyal medya,
● Web siteleri,
● Blog sayfaları,
● Online reklamlar,
● E-mail pazarlama,

Dijital pazarlama uzmanı, bu saydığımız mecralar için ölçülebilir veriler ile metrikler belirler ve bu mecralardaki kampanyaların performansını takip eder. Maksimum performans elde etmek için de gerekli adımları kurgular.

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Uzmanlık gerektiren her alanda olduğu gibi dijital pazarlama uzmanı olmak için de eğitim almanız gerekir. Kendi kendinizi geliştirebileceğiniz seviye bir yere kadar size destek olabilir. Dijital pazarlama uzmanı olmak istiyorsanız, dijital pazarlama uzmanlığı eğitimlerine katılabilirsiniz ve bu alanda staj veren kurumlarla çalışarak deneyim kazanabilirsiniz.

İletişim kurma becerisi ve ikna kabiliyeti gibi özellikler dijital pazarlama uzmanlığı mesleğinde avantaj sağlayacak kişilik özellikleridir. Çünkü gerçek dünyadaki pazarlamada oldukça etkili olan karşı tarafı ikna etme zorunluluğu dijital pazarlamada da aynen geçerlidir.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı Eğitimi Nedir?

Dijital pazarlama uzmanlığı eğitimi, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun ya da dijital pazarlamaya ilgisi olan kişilerin bu alanda eğitim veren özel kurumlardan alabileceği eğitimdir. Eğer siz de bu dünyanın bir parçası olmak istiyorsanız dijital pazarlama eğitimi programlarına katılabilir ve dijital pazarlama uzmanı sertifikasına sahip olabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı Eğitimi Neleri Kapsar?

Pazarlama dünyasının geldiği son noktada dijital pazarlama ile siz de markanızı büyütebilirsiniz! Eğer çağın gerisinde kalmak istemiyorsanız ve rakiplerinizi geride bırakmanın bir yolunu arıyorsanız böyle bir eğitim modeli tam da ihtiyacınız olan yatırım olabilir. Dijital Pazarlama Uzmanlığı Eğitimi sayesinde siz de dijital dünyanın nabzını tutabilir ve markanızın geleceğini garanti altında alabilirsiniz.

Bu eğitim programları kapsamında ise birçok teknik detay öğretilir:
● SEO teknikleri,
● Sosyal medya ve sosyal medya reklamcılığının pazarlamada etkin kullanımı,
● Reklam pazarlama,
● Analiz ve analitik içeren dijital araçların kullanımı gibi temel tekniklerin öğretilmesi.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı Eğitimi Kazanımları Nelerdir?

Dijital Pazarlama Uzmanlığı Eğitim programı size işinizde başarılı olacak yeni fikirler ve yeni yollar bulmanın kapılarını aralar. Bu sayede de kendi tarzınızı yaratıcılıkla birleştirip özgüven kazanarak iş dünyasında emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
● Dijital pazarlamanın nasıl planlanıp kurgulandığını ve nasıl uygulandığını öğrenirsiniz.
● Alanında uzman ve profesyonel hayatta deneyim sahibi eğitmenlerden her aşamada fikir alırsınız.
● Özel kaynak ve araçlara ulaşım kolaylığı yakalarsınız.
● Alanında uzman kişilerle iletişim kurabilirsiniz.

İyi Bir Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak İçin Kendinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Diğer tüm alanlarda olduğu gibi dijital pazarlamanın da en önemli yapı taşı birikim ve donanımdır. Başarılı bir dijital pazarlama uzmanı olmak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız iyi bir firmada çalışmak bunun için en ideal yöntemdir. Ne kadar iyi bir eğitimden geçerseniz geçin iyi bir ekiple çalışmanın ve usta-çırak ilişkisinden öğreneceklerinizin yerini tutmayacaktır. Dijital pazarlamada, işin ustalarından hizmet almak ve pazarda pişmek atılacak en iyi adımlardan biridir.

Yine de;
● İngilizce biliyorsanız,
● Tam bir teknoloji aşığıyım diyorsanız,
● İnsan davranışları ve sosyolojisi ilgi alanınızsa,
● Okumak ve öğrenmek sizin için bir tutkuysa,
● Temel bazı teknik konulara hakimiyetiniz varsa, iyi bir dijital pazarlama uzmanı olmanız için tek yapmanız gereken harekete geçmek olabilir.