Skip to content

E-Ticaret Ürünleriniz İçin GTIN Nedir? Nasıl Çalışır?

E-Ticaret-Urunleriniz-Icin-GTIN-Nedir-Nasil-Calisir-1

Çevrimiçi satıcıların artık çevrimiçi pazarda e-ticaret yapmak için listelerine bir ürün tanımlayıcısı eklemesi gerekiyor. Bunlar genellikle bir marka, Üretici Parça Numarası (MPN); bir EAN (Avrupa Ürün Numarası) veya UPC (Evrensel Ürün Kodu) biçiminde karşımıza çıkar. Bu, çevrimiçi satıcılar için yeni sayılabilecek bir gerekliliktir.
Ürünlerinizin benzersiz bir şekilde tanımlanması, e-ticaret işletmenizde tedarik zincirinin sorunsuz çalışmasına yardımcı olmak için önemlidir.

Bu blogda, GTIN ile UPC (barkod) arasındaki farkı, bir GTIN’nin nelerden oluştuğunu ve bunların nasıl satın alınacağını inceleyeceğiz. Ek olarak, FNSKU veri yapılarının bir barkoda nasıl bağlandığını açıklayacağım.

GTIN Giriş: Barkod Nedir?

Barkod, her gün gördüğünüz çoğu üründen tanıyacağınız görüntüdür. Açık ve koyu alanların deseni, bir makinenin ürünü otomatik olarak tanımlayan bir numarayı okumasına izin veren bir veri taşıyıcı biçimidir.

Bir barkod, bir dizi çubuk ve boşlukla temsil edilen alfa, sayısal veya alfanümerik verilerin grafik gösterimidir. Farklı barkod türleri vardır ve bu stillere semboloji adı verilir. Bunların her birinin farklı işlevleri ve kullanımları vardır ve posta barkodları, farmasötik barkodlar, UPC ve EAN barkodları, depo yönetimi vb. içerir.

Bir barkodun genellikle beş bileşeni vardır :

  1. Sessiz Bölge
  2. Başlangıç ​​Karakteri
  3. Veri Karakterleri (İsteğe Bağlı Bir Kontrol Karakteriyle)
  4. Durdurma Karakteri
  5. Ek Sessiz Bölge

Orijinal barkod kaynağı olan GS1, UPC (Evrensel Ürün Kodları) ve EAN (Avrupa Ürün Numaraları aynı zamanda Uluslararası Makale Numaraları olarak da adlandırılır) arasındaki karışıklığı yaratmıştır. UPC-A barkodu, ürün barkodları için orijinal formattı. Avrupa, Asya ve Avustralya’da talep artmaya başlayınca ülke kodları eklendi. ABD ve Kanada, barkodun altında yazdırılmayan ve ABD ve Kanada envanterine ve satış noktası veri tabanlarına girilmeyen sıfır ülke kodunu aldı.

E-Ticaret-Urunleriniz-Icin-Barkodlar-ve-GTIN-Hakkinda-Bilmeniz-Gerekenler_3

Tek büyük fark, yalnızca barkodun düzgün taranmaması ve bilginin satış noktası sistemine manuel olarak girilmesi gerektiğinde yedek olarak bulunan alttaki numaraların (insan tarafından okunabilen numaralar) yerleştirilmesidir.
Perakende mağazalar için barkodlar ile Amazon veya Google Merchant gibi çevrimiçi perakendeciler için oluşturulan barkodlar arasında hiçbir fark yoktur.

Barkodun amacı, öğenin otomatik olarak izlenmesine izin veren bir tanım yapmaktır.

Sattığınız her ürün veya ürün çeşidi için bir barkoda ihtiyacınız olacak.

Çeşitli stillerde, boyutlarda ve renklerde mevcut bir ürün satıyorsanız, her varyasyon için bir adet barkoda ihtiyacınız olacaktır. Bu öğelerin her biri bir SKU’dur (Stok Tutma Birimi). Her bir SKU ayrı ayrı izlendiğinden, her öğenin izleme için kendi barkoduna ihtiyacı vardır.

GTIN Nasıl Çalışır?

Üretici / distribütör, GTIN’leri (UPC / EAN barkodları) alır ve bunları ürünlerine atar. UPC veya EAN barkod grafiği ürünlere yapıştırılır.

Perakendeciler envanter yönetimi sürecini basitleştirmek ve otomatikleştirmek için GTIN’leri (Küresel Ticari Kimlik Numaraları) kullanır. GTIN sayıdır, UPC veya EAN, içinde kodlanmış GTIN’ye sahip barkod grafiği türüdür.

UPC ve GTIN, aynı küresel numaralandırma sisteminin parçasıdır. GTIN numaraları ayrıca EAN kodlarını da içerir. GTIN numaralarına referans yapıldığında bu, UPC kodlarını, EAN kodlarını, JAN kodlarını ve ISBN kodlarını içerebilir.

Barkodun altındaki numaralar dışında bir UPC veya EAN barkoduna gömülü hiçbir şey yoktur. Perakendeci, ürünler ile ilgili bilgileri veri tabanına girdiğinde, numaralar ürünle ilişkilendirilir. Bir barkod tarayıcı barkodu taradığında, çubukları tekrar sayılara dönüştürür ve onunla ilişkili öğeyi arar.

Bu bilgileri perakendecilere iletmenin birkaç yolu vardır, perakendeciniz bilgileri nasıl istediklerini size bildirecektir. Bazen öğelerinizin bir listesini içeren basılı bir sayfa isteyecekler, bazen de veri tabanlarına yükleyebilecekleri bir Excel elektronik tablosu isteyecekler. Bunların tümü, öğelerin sayısına ve bunların teknik gereksinimlerinin düzeyine bağlıdır.

E-Ticaret-Urunleriniz-Icin-Barkodlar-ve-GTIN-Hakkinda-Bilmeniz-Gerekenler_1

Sağladığınız bilgiler, tüm POS sistemlerini (elektronik yazar kasaları) birbirine bağlayan bilgisayara girilir. Tüm bunlar mağaza düzeyinde yapılır çünkü doğru ve eksiksiz ürün veri tabanı yoktur ve eğer varsa, potansiyel olarak milyarlarca ürün taşıyabilir. Bu, yerel mağazaların erişmesi için çok fazla veri olduğundan, tüm mağazalar yalnızca envanterleriyle ilgilenir.

Ürünleriniz perakendeciye teslim edilir ve bir kez envantere alınır ve artık satın alınabilir.

Yeni Nesil Barkod: QR Kod (Quick Reaction – Çabuk Tepki)

E-Ticaret-Urunleriniz-Icin-Barkodlar-ve-GTIN-Hakkinda-Bilmeniz-Gerekenler_5

QR Kodu (Hızlı Yanıt Kodu) ilk olarak 1994 yılında Japonya’da otomotiv endüstrisi için yaratıldı.

QR kodları, matris kodları olarak da bilinen iki boyutlu (2D) barkodlardır. “QR Kodu” terimi aslında belirli bir tür iki boyutlu matris kodu için bir ticari markadır, ancak kullanımı o kadar yaygındır ki, “QR Kodu” iki boyutlu barkodun fiili yüzü haline gelmiştir. Kare kod olarak da bilinir.

QR kodları bir ürün hakkında bilgi depolayan makine tarafından okunabilir, optik etiketlerdir. Standart 1D barkodun aksine, QR kodları bilgiyi iki yönde (yatay ve dikey olarak) saklayabilirken, 1D barkodlar bilgileri yalnızca tek yönde – yatay olarak depolayabilir. Bu, çok daha fazla bilgi tutmalarına olanak tanır: 1 boyutlu bir barkod tipik olarak yaklaşık 20 ila 25 karakter depolayabilir. Öte yandan bir QR kodu, 2.509 sayısal karakter veya 1.520 alfa-sayısal karaktere kadar saklayabilir ve aşağıdaki gibi bilgileri depolayabilir:

  • E-Mail Adresleri
  • İsimler
  • Ürün Detayları
  • Web Sitesi URL’leri
  • Tarihler (Takvim Randevuları gibi)
  • SMS Mesajları
  • Coğrafi Konum Verileri
  • Düz Metin

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

GTIN Türleri ve Aralarındaki Farklar

Amazon, e-Bay ve Google İçin GTIN’ler Hakkında Nihai Kılavuz