Skip to content

Google Merchant Center Nedir?

dsa

Google Ads, ne sattığınızı, stokta olup olmadığını veya belirli bir ürün için ne kadar ücret aldığınızı bilmez. Bu bilgilerle Google’ı ‘beslemelisiniz’. Google’a tüm bu bilgileri vermek için bir Google Merchant Center hesabınızın olması gerekir.

Merchant Center hesabınızı kullanarak, satmak istediğiniz tüm ürünlerle ilgili bilgileri (stok durumu, fiyat, renk vb.) içeren bir alışveriş Feed’i yükleyebilirsiniz. Bu, Google’a ürün kataloğunuzda neler olduğunu ve reklamlarınızda hangi bilgilerin olması gerektiğini söyler.

Google Merchant Center, çevrimiçi işletmelerin tüm Google e-ticaret ürünlerindeki görünümlerini yönettikleri ve gerektiğinde çevrimiçi listelerinde değişiklik yaptıkları çevrimiçi bir kontrol panelidir.

Google Merchant Center’ın birincil amacı, işletmelerin alakalı Google Alışveriş aramalarında görüntülenmek üzere resimler ve fiyatlar dahil olmak üzere ürün bilgilerini yüklemesine ve korumasına olanak sağlamaktır. Google Merchant Center ayrıca, Google tabanlı pazarlama ve e -ticaretin sağlam bir şekilde gözetimine ve kontrolüne izin vermek için Google My Business gibi diğer Google hizmetleriyle entegre olur.

Merchant Center, Google’ın kısa süre önce Google Alışveriş Sekmesinde sunduğu ücretsiz, organik ürün listelemeleri için de bir bilgi kaynağı görevi görür.

Google-Merchant-Center-Nedir-(2)

Tüm Google Etkileşimlerini Yönetin

Bir işletme kurulum sürecini başarıyla tamamladıktan sonra, Google Merchant Center – bağlı hizmetlerle birlikte – çeşitli avantajlar sağlar.

Doğru Google Alışveriş Listeleri: Google’da ürün arayan alıcılar, işletmenin tekliflerini katalog benzeri bir biçimde görecek ve görünürlüğü artıracaktır.

Google Ads Entegrasyonu: Google Merchant Center’daki her ürün, hızlı ve kolay bir şekilde belirli Ads reklamlarına bağlanabilir. Yeniden pazarlama teknikleri, ziyaretçilere önceden görüntülenen ürünleri hatırlatmak için de kullanılabilir.

Google Analytics Desteği: Analytics kullanıcıları, özellikle Google Merchant Center hedeflemeleri için istatistiklerini diğer hedeflerden ayrı tutan bir özel segment ekleyebilir.

Çevrimiçi Ürün İncelemeleri: Ürünlerin herkese açık incelemeleri, listelerin bir parçası olarak yıldız derecelendirmeleri görünecek şekilde listelere entegre edilir. 4,5 ve 5 yıldızlı ürünler tercihli yerleştirme alır.

Doğrudan Web Sitesi Hunileri: Herkese açık listeleri tıklayan alıcılar, doğrudan bir e-ticaret sitesindeki mağaza sayfasına götürülebilir.

Google Yerel Arama Entegrasyonu: Girişler, alıcıları yakındaki yerel mağazalara yönlendiren coğrafi etiketlemeyi içerebilir.

Google Merchant Center Nasıl Çalışır?

  1. Bir Merchant Center Hesabı oluşturabilmek için bir Google Hesabına ihtiyacınız olacak. Zaten bir hesabınız varsa (bir Gmail hesabı veya bir Google My Business hesabı gibi) onu kullanabilirsiniz.
  2. Geçerli bir fiziksel adres, iletişim numarası, teknik destek ve güvenli bir ödeme süreci sağlama gibi çeşitli Google kurallarına uymayı gerektiren, Google My Business içinde doğrulanmış bir web sitesi ve işletme gerekir.
  3. Ardından, ürün bilgilerinizi Google’ın Feed gereksinimlerini karşılayan bir biçimde sağlamalısınız. Veri Feed’inizdeki her ürün için eklemeniz gereken özelliklerden bazıları, benzersiz bir ürün kimliği, başlık, web sitenizdeki ürüne bir bağlantı, fiyat, ürün için bir görselin bağlantısı ve bir açıklamadır. Excel e-tablolarından türetilen TXT veya XML dosyaları gibi Google’ın kabul edebileceği bir biçimde fiyatlandırma, stok durumu ve gönderim bilgileri dahil olmak üzere tam ürün verileri gerekir. Bazı durumlarda, ürün verilerini mevcut bir e-ticaret platformundan içe aktarmak da mümkündür.
  4. Alışveriş Reklamları yayınlamak için, Google Merchant Center hesabınızı Google Ads hesabınıza bağlamanız gerekir.
  5. GMC’nin gerektirdiği tüm verileri senkronize etmek için e-ticaret platformu tarafından sunulan entegrasyon yapılmalıdır.

Google Merchant Center’ın Herhangi Bir Maliyeti Var Mı?

Google Merchant Center (GMC) hesabının kurulumu ve kullanımı ücretsizdir. Reklam verenler, Google Alışveriş sekmesinde özel olarak ücretsiz ürün listelemeleri için kullanmayı seçebilirken, bir GMC hesabına sahip olmanın birincil nedeni genellikle Alışveriş Reklamları (ücretli bir ürün reklamı biçimi) yayınlamaktır.

Google Alışveriş Reklamları yayınlarsanız, Google Ads hesabınız üzerinden faturalandırılırsınız.

Google Merchant Center Ne İçin Kullanılır?

Kısacası, Google Merchant Center, Google Alışveriş kampanyalarınızı, yerel envanter reklamlarınızı ve Shopping Actions promosyonlarınızı desteklemek için kullanılır.

Google Alışveriş

Girişte bahsettiğim gibi, Google Merchant Center Türkiye’de kullanımı kaldırılmış olsa da en çok Google Alışveriş ile olan bağlantısı ile tanınır. Google Merchant Center’da depolanan güncel ve optimize edilmiş ürün bilgileri olmadan, Google Alışveriş kampanyaları yürütemezsiniz.

Google-Merchant-Center-Nedir-(1)

Yerel Envanter Reklamları

Google Merchant Center hesabınız alışveriş kampanyalarından daha fazlası içindir; yerel envanter reklamlarını desteklemek için de kullanılabilir. Yerel bir envanter reklamıyla, istekli alışveriş yapanların aradıkları ürünleri yakındaki gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazada bulabileceklerini bildirebilirsiniz.

Shopping Actions

Bahsetmek istediğim Google Merchant Center’ın son kullanımı Shopping Actions. Google’ın açıklamalarıyla Shopping Actions ‘perakendecilerin ürünlerini farklı Google platformlarında sergilemelerine olanak tanıyan ve paylaşılabilir bir liste, evrensel alışveriş sepeti ve anında ödeme kullanarak tüketiciler için sorunsuz bir deneyim sağlayan’ bir alışveriş programıdır. Temel olarak, Shopping Actions programına katılarak ürünleri Google Alışveriş, Google Görseller, YouTube ve sesli arama üzerinden satma gücüne sahip olursunuz.

Google Merchant Center’ın Avantajları

Merchant Center hesabı önemli bir avantaj sağlar: Google Alışveriş ile ürünlerinizin reklamını yapmak için bir ağ geçididir. Ürün reklamlarınızı oluşturmak ve potansiyel müşterilere sunmak için gereken temel ürün bilgilerini saklamanıza olanak tanır.

Google Merchant Center (GMC) olmadan ürünleriniz Google Alışveriş’te görünmez. Ayrıca, GMC hesabınıza yeterli ürün bilgisi eklemediğiniz sürece Ürün Reklamları oluşturamazsınız.

Ürünleri doğrudan tüketicilere satıyorsanız, Google Merchant Center ihtiyacınız olan araçlardan biridir. Genel dijital pazarlama stratejinizin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.

Feed Temelleri

Web sitenizi doğruladıktan sonra, Google Alışveriş Feed’inizi (tüm ürün ayrıntılarınızın bir listesi) göndermeniz gerekir.

Bunu yapmanın üç yolu var:

Seçenek 1: Eklenti / Uzantı / Uygulama

Mağazanızı Shopify veya WooCommerce gibi popüler bir platformda çalıştırıyorsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda alternatifiniz olacaktır.

Bu araçlardan bazıları Google Merchant Center API’yi kullanacaktır. Bu basitçe, ürün verilerinizin otomatik olarak doğru yere aktarılacağı anlamına gelir. Uygulamanız GMC’ye bağlanmazsa, muhtemelen bir besleme URL’si alırsınız.

Seçenek 2: Kendi Feed’inizi Yükleyin

Kendi Feed’inizi Google Merchant Center’a yüklemeniz gerekiyorsa, tüm değerleri doğru biçimde göndermenizi sağlamanız gerekir.

İpucu: Manuel yüklemeyi veya Google E-Tabloları kullanıyorsanız, bir test Feed’iyle başlamanızı şiddetle tavsiye ederim. Standart beslemeyi kullanırsanız ve ortaya çıkan hataları düzeltmek için biraz yavaşsanız, hesabınızın askıya alınma riskini de göze alırsınız.

Test veri Feed’i, hataları keşfetmenize ve her şey ‘gerçek olarak gönderilmeden’ önce bunları düzeltmenize olanak tanır. Daha sonra, bunu standart Feed’e yüklemeniz yeterlidir.

Seçenek 3: Google E-Tablolar

Bu son seçenek, en manuel olanıdır. Google Merchant Center, tüm bilgilerinizi nasıl dolduracağınızla ilgili bazı talimatlar içeren bir ürün Feed şablonu sağlar.

Google-Merchant-Center-Nedir-(1)

Bir ürün her değiştiğinde bu dosyayı güncellemeniz gerekeceğinden, nadiren değişen birkaç ürün içeren daha küçük çevrimiçi mağazalar için bunu tavsiye ederim.

Veri Feed’inizle ilgili en önemli şeylerden biri güncel kalmasıdır. Bu nedenle, bunu otomatik olarak yapan bir seçeneği (1 veya 2) seçmek büyük bir avantajdır.

Gönderim Ayarları

Ürün Feed’inizi yüklemenin yanı sıra, Google Merchant Center’a mağazanızın gönderim ve vergi ayarlarıyla ilgili ayrıntıları da sağlamanız gerekir.

Bunu ürün düzeyinde veya mağaza genelinde yapabilirsiniz. Ücretsiz gönderim promosyonu veya yeni minimum ücretsiz gönderim tutarları gibi bir şey değiştiğinde yalnızca bir değişiklik yapmanız gerekeceğini unutmayın.
Bunu güncel tuttuğunuzdan emin olun. Çünkü kargo ücreti veya ücretsiz kargo bildirimi her reklamda görünebilir. Dolayısıyla, orada hala güncel olmayan bilgiler varsa, rakiplerinize tıklama çekiyor olabilirsiniz.

Aşağıdaki Google Alışveriş reklamının sıralamasına bir göz atın:

Google-Merchant-Center-Nedir-(2)

Fiyatlar oldukça farklı, ancak ‘Ücretsiz Kargo’ ve ‘+10€ Kargo’nun etkisine dikkat edin. Bunların, birinin tıkladığı yeri etkileme olasılığı oldukça yüksektir.

Google Merchant Center’daki Gönderim ayarlarına gidin ve bilgilerin güncel olduğunu doğrulayın:

Google-Merchant-Center-Nedir-(3)

Vergi ayarları için, sol taraftaki gezinme menüsünde bulunan ‘Vergi’yi tıklayın: İyi haber şu ki, yalnızca satış vergisi aldığınız eyaletler için kurallar belirlemeniz gerekiyor (genellikle yalnızca fiziksel bir mağazanızın bulunduğu eyaletler).

Gönderim kurallarınızın karmaşıklığına bağlı olarak gönderim ayarları biraz daha fazla çalışma gerektirebilir. Siz bu bilgileri ekleyene kadar Google herhangi bir alışveriş kampanyası yürütmenize izin vermeyeceğinden, sol taraftaki gezinme bölmesinde ‘Gönderim’ seçeneğini tıklayın.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

Google Merchant Center’a Nasıl Ürün Eklenir?

Google Merchant Center Google Ads Hesabına Nasıl Bağlanır?