Skip to content

Siyah Şapka SEO

Siyah-Sapka-SEO

Arama motoru optimizasyonu SEO’nun renk kodlu terminolojisi aslında çok ‘eski moda’.

Ama SEO uzmanları Google’ın çerçevesi dahilinde çalıştığından, çoğu başarılı olmak için Google’ın kurallarına uymaları gerektiğini varsayar.

Sektörün Google bağımlılığı geçmişi, SEO uzmanlarının sıralama stratejilerini Google’ın beklentilerine göre kategorize etmelerine yol açtı. ‘Siyah şapka’, ‘beyaz şapka’ ve ‘gri şapka’ terimleri, farklı SEO taktiklerini meşrulaştırmak ve eleştirmek için kullanılmaktadır.

Siyah şapka SEO, sıralamayı değiştirmek amacıyla arama motoru (özellikle Google) yönergelerini ihlal eden ‘etik olmayan’ SEO taktiklerini ifade eder.

Genellikle siyah şapka SEO ile ilişkili stratejiler şunları içerir:

  • Görünmez Metin (Beyaz Arka Fona Beyaz Fontla Yazı)
  • Alakasız Anahtar Kelimeler
  • Anahtar Kelimeyle Doldurma
  • Ücretli Bağlantılar
  • Konuk Gönderme Ağları
  • İçerik Otomasyonu
  • Bir Web Sitesini Arama Motorları Tarafından Sıralandıktan Sonra Tamamen Değiştirmek

Bu taktikler, öncelikli olarak hızlı ve çoğu zaman sabit olmayan sıralama sonuçlarına yöneliktir. Bir miktar finansal kazanç elde etseniz de, Siyah Şapka SEO risklidir. Bu taktikleri kullanmak Google cezasına neden olabilir.

Siyah Şapka SEO Kriterleri

1. Arama Motoru Yönergelerini İhlal Eder

Siyah şapka SEO taktikleri Google’ın kurallarını ihlal eder ve çoğu durumda bu yönergelerde doğrudan kullanmamanız gereken uygulamalar olarak bahsedilir.

2. Manipülatif Taktiklere Dayanır

SEO, kullanıcı deneyimini iyileştirmenin yollarını aramayı içerirken, siyah şapka SEO, sıralamaları iyileştirmek için Google’ın algoritmasını değiştirmeye dayanır.

Basitçe söylemek gerekirse, Google’ın bir sitenin kullanıcılara gerçekte olduğundan daha fazla değer sağladığını düşünmesini sağlamak için bir taktik tasarlandıysa, aldatıcıdır ve siyah şapka SEO’sudur.

3. ‘Hızlı Kazançlara’ Odaklanır

Siyah şapka SEO ile ilgili stratejilerin çoğu, Google’ın algoritmasındaki boşluklardan yararlanmaya odaklanır ve bu, çok fazla çalışma yapmadan sıralamalarda iyileştirmelere yol açabilir.

Bu taktiklerin çoğu genelde kısa ömürlü olur. Bunun nedeni, Google’ın, arama yapanlara en iyi sonuçları sağlamak ve harika bir site deneyimi sağlamayan site sahiplerinin sıralamada iyi olmasını önlemek için algoritmasını sürekli olarak geliştirmesidir.

Siyah Şapka SEO Tekniklerine Örnekler

Siyah,-Beyaz-ve-Gri-Sapka-SEO-(1)

Spam İçerikli Bağlantı Metin Profili: Geri bağlantıların çoğunun veya tümünün bağlantı metinlerinde ticari anahtar kelimeler kullanmak (örneğin, en iyi SEO araçları, ücretsiz SEO araçları).

İçerik Değişimi: Sayfaları gerçek içerikleriyle ilgisi olmayan anahtar kelimeler için sıralamaya çalışmak.

Gizli İçerik: Bir sayfadaki metni veya bağlantıları insan gözüyle görünmez hale getirmek (çok küçük olanlar da geçerlidir).

Yansıtılmış Site: Bir etki alanının bütünüyle kopyalandığı aşırı bir yinelenen içerik durumu.

Otomatik İçerik Oluşturma: Sitenizi otomatik yazılım veya hizmetlerle oluşturulan içerikle doldurmak.

Gizleme: Aynı sayfanın farklı sürümlerini insanlara ve arama motoru botlarına göstermek.

Yanlış İçerik: Gerçeklere dayalı olarak yanlış bilgiler içeren içerik yazmak.

Kötü Amaçlı İçerik: Kullanıcıları kandıran veya doğrudan onları kendilerine ve başkalarına zarar vermeye iten içerik yazmak.

Aşırı Dahili Bağlantılar: Kullanıcıların onları ziyaret etme olasılığını artırmak için aynı sayfalara gerekenden daha fazla dahili bağlantı yerleştirmek.

Alt bilgideki Aşırı Bağlantılar: Alt bilgiyi diğer sitelere bağlantılarla aşırı yükleme.

Tıklama Tuzağı: Sayfalarınıza aldatıcı, saldırgan veya başka bir şekilde kışkırtan başlıklar.

Bağlantı Değişimi: Büyük bir bağlantı profili oluşturmak için iki veya daha fazla site arasında agresif bağlantı.

Blog Yorumlarında Spam: Başka bir sitenin yorum bölümünde alanınıza spam içeren bağlantılar koymak.

Konuk Blog Spam’i: Spam içeren bağlantılar içeren konuk blog makaleleri (veya başlangıç olarak spam içeren makaleler) yazmak.

Sosyal Medyada Spam: Sosyal platformlarda sitenize spam içeren bağlantılar içeren gönderi ve yorumlar yapmak.

Toksik Bağlantılar Kurmak: Düşük kaliteli, yetkisiz alanlardan geri bağlantılar elde etmek.

Negatif SEO: Rakiplerinizin Google nezdindeki itibarını zedelemek için web sitelerine karşı yanlış raporlar göndermek veya onlara düşük kaliteli ve yasa dışı sitelerden bağlantılar oluşturmak gibi gizli yollarla zarar vermek.

İçerik Kazıma: Diğer sitelerden içerik parçalarını (telif hakkıyla korunan içerik ve veritabanı bilgileri gibi ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) çalmak için yazılım ve komut dosyaları kullanmak.

Etik Olmayan Yönlendirmeler: Trafiği oraya yönlendirmek için alakasız sayfaları açmak için sayfadaki öğeleri karıştırmak.

Bağlantılı Çiftçilik: Sitenizi içeriği çoğunlukla diğer alanlara bağlanan web sitelerine göndermek veya kendi sitenizi tek bir siteye dönüştürmek.

Parazit Barındırma: Otoritesinden ve kaynaklarından yararlanmak için sayfanızı başka bir alana yerleştirme.

Cybersquatting: Bir alan adını, trafiğini çalmak veya onlara yeniden satmak amacıyla söz konusu markaya ait olmadan bilinen bir markanın adı altında kaydettirme.

Typosquatting: Bir alan adını, adı geçen markaya ait olmadan bilinen bir markanın adının yanlış yazılmış hali olan bir ad altında kaydettirme.

Zengin Snippet Biçimlendirme Spam’i: Bir sayfanın tıklama oranını artırmak amacıyla sahte bilgilerle zengin parçacıklar oluşturmak.

Google Maps Spam Gönderimi: Google Maps’e sahte işletme listeleri kaydetme.

Yem ve Geçiş: Sıradan bir sayfa sıralamasını yüksek yapmak ve ardından içeriğini ticari hale getirmek.

Yönlendiren Spam: Diğer sitelere istek göndermek için sahte yönlendiren URL’lerin kullanılması, bu da söz konusu URL’lerin hedeflenen sitelerin istatistiklerine kaydedilmesine ve arama motorları tarafından geri bağlantı olarak taranmasına yol açar.

Yasa Dışı İçerik: Yasaların yasakladığı içerik türleriyle sayfaları doldurmak.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

Gri Şapka SEO 

Beyaz Şapka SEO