Skip to content

Mobil Pazarlama Nedir?

Mobil Pazarlama Nedir?

Mobil pazarlama, web siteleri, e-posta, SMS ve MMS, sosyal medya ve uygulamalar aracılığıyla akıllı telefonlarda, tabletlerde ve/veya diğer mobil cihazlarda hedef kitleye ulaşmayı hedefleyen çok kanallı, dijital bir pazarlama stratejisidir. Mobil cihaz kullanıcılarına hitap etmek için işletmenizi pazarlama sanatıdır. Etkili mobil reklamcılık mobil kitlenizi anlama, mobil platformları göz önünde bulundurarak içerik tasarlama, pazarlama ve mobil uygulamalarını stratejik olarak kullanma anlamına gelir.

Bir masaüstü bilgisayarda yapılabilecek her şey artık bir mobil cihazda mevcut. Bir e-postayı açmadan tutun web sitenizi ziyaret etmeye kadar her şey küçük bir mobil ekran üzerinden gerçekleştirilebilir.

İnternet kullanıcılarının %80’i bir akıllı telefona sahip.
Mobilin pazarlamanın geleceği olduğunu söyleyeceğim, ama gerçekten mobil çağ geldi bile. Hatta mobil pazarlama stratejisi uygulamazsanız, çoktan geride kalmışsınız bile diyebilirim!

Mobil Pazarlamanın Kısa Tarihçesi

Mobil pazarlamanın geçmişi, 2003 yılında ilk ticari mobil SMS ve kısa kodların başlatıldığı zamana dayanmaktadır.

Pontiac ve Nike, 2005 yılında SMS kampanyaları başlatan ilk iki marka oldu. Bu, her iki markanın da mobil pazarlamanın geleceği olduğunu fark ettiği zamandı.

2007 itibariyle, dünya genelinde 2,4 milyar SMS kullanıcısı vardı. Apple, ilk iPhone’unu ABD’de piyasaya sürdü ve QR kodları, 2010 yılında mobil pazarlamaya dahil edildi; bu, pazarlamada yeni bir dönemin başlangıcına yol açtı.

2011 itibariyle mobil pazarlama 14 milyar dolarlık küresel bir sektördü.

2013 itibariyle, Android ve iOS piyasaya egemen olmuştu ve uygulamaların popüler hale geldiği ve akıllı telefonların geleneksel cep telefonlarının yerini aldığı zamandı.

2014 itibariyle, cep telefonu kullanıcılarının sayısı bilgisayar kullanıcılarının sayısını aştı ve insanlar interneti telefonlarından kullanıyorlardı.

Bugün mobil zamanın %89’u uygulamalara, kalan %11’i web sitelerine harcanıyor. Bu, %71 pazarlamacının mobil pazarlamanın işlerinin temelini oluşturduğunu söylemesinin bir nedenidir. Bu sebeple %68’i mobil pazarlamayı genel pazarlama stratejilerine entegre etti.

Neden Mobil Pazarlama?

• Mobil cihaz süresinin %80’i uygulamalara harcanıyor; oyun uygulamaları ise uygulama zamanının en büyük yüzdesini yiyor.
• İnsanlar tabletlerde akıllı telefonlardan %70 daha fazla web sayfasına göz atıyor.
• Perakende dönüşüm oranları tabletlerde %2,2, akıllı telefonlarda %0,7’de oldukça yüksek, ancak geleneksel PC dönüşüm oranları %3,3 ile en yüksek oranda!
• Mobil aramalar 2018’de yıllık bazda %200 arttı.

1) Erişim: Erişim bir endişe olduğunda, hedef kitlenize ulaşmak için bir cep telefonundan daha kolay bir araç yoktur. %79 akıllı telefon kullanıcısı, telefonlarının sabahları kontrol ettikleri ilk şey olduğunu ve telefonlarını gün boyunca yanlarında tuttuklarını bildirdi.

Ama hepsi bu kadar değil. Ortalama bir cep telefonu kullanıcısı telefonlarına günde 90 dakika, ABD’li tüketiciler ise telefonlarına günde 220 dakika harcıyor. Üstelik bu ortalama süre her geçen gün artıyor. Bu da demek oluyor ki tüketicilerinize ulaşmak için daha kolay bir yol olamaz. Yerinde, sağlam bir mobil pazarlama stratejiniz olduğu sürece, istediğiniz zaman onlara ulaşabilirsiniz.

2) Kişisel: Bir cep telefonu kişisel bir cihazdır. Tüketicilerinize mobil üzerinden bağlandığınızda, markanız kullanıcının arkadaşları ve ailesi ile aynı kategoriye girer. İnsanlar onlarla birebir bağlantı kuran markalarla daha yakın hisseder ve bu kişisel bağlantıyı kurmak için cep telefonundan daha iyi bir şey yoktur.

3) Anında: Müşterilerinize anında bir mesaj göndermek zorunda kalırsanız, hangi aracı seçerdiniz? Araştırmalar, metin mesajlarının %90’ının üç dakikadan kısa bir sürede okunduğunu gösterirken, bir başka çalışmada metin mesajlarının %98 oranında açık olduğu gösterilmiştir. Mobil pazarlama sadece inanılmaz bir erişime sahip değil aynı zamanda mesajı anında iletir. Yanıtlama oranının sadece %6 olduğu e-posta pazarlamasının aksine, kısa mesajların yanıt oranı %45’tir. Metin mesajları anında iletilir, anında okunur ve markalar için şaşırtıcı sonuçlar üretir.

4) Mobil E-Ticaret: Tüketiciler birçok ürünü mobil cihazlarından satın almayı tercih ediyor. İnternette geçirilen zamanın %44’ünden fazlası cep telefonlarında olduğundan cep telefonu aramalarının %78’i satın almayla sonuçlanıyor. Mobil e-ticaret, 2017 yılında küresel e-ticaretin %43’ünü oluşturuyor ve 2020’ye kadar %39 oranında büyümesi bekleniyor.

5) Uygun Maliyetli: Mobil pazarlama, diğer pazarlama tekniklerine kıyasla oldukça düşük maliyetlidir. Örneğin, TV’de bir reklam yayınlamak, SMS kampanyası yayınlamaktan veya mobil olarak optimize edilmiş bir web sitesi oluşturmaktan çok daha pahalıdır.

6) Müşteri Katılımı: Eğer markanız cep telefonlarında iyi bir deneyime sahipse, müşterileriniz size daha çok güvenecektir. Araştırmalar, insanların %61’inin web sitesini cep telefonlarından ziyaret etmekte hiçbir sorunla karşılaşmadıklarında iyi bir marka görüşü geliştirdiğini göstermektedir. Mobil kullanım için optimize edilmemişse, müşterilerin %30’u web sitenizi bırakacaktır.

Mobil Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Mobil Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Mobil Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Mobil pazarlama, akıllı telefonlarda, tabletlerde veya diğer mobil cihazlarda görünen reklamlardan oluşur. Mobil pazarlama reklam biçimleri, kişiselleştirme ve stilleri değişebilir, çünkü birçok sosyal medya platformu, web sitesi ve mobil uygulama kendi benzersiz ve özel mobil reklam seçeneklerini sunar.

Herhangi bir pazarlama çabasında olduğu gibi, her marka ve organizasyon endüstriye ve hedef kitleye dayalı benzersiz bir mobil strateji geliştirecektir. Mobil teknoloji tamamen kişiselleştirme ve kişiselleştirme ile ilgilidir, mobil pazarlama da öyle.

1. Adım – Mobil Alıcı Personeli Yaratın

Hedef kitlenizi anlamak, her pazarlama stratejisinin ilk adımıdır ve alıcı personeli bu anlayışa yardımcı olacak değerli bir araçtır. Alıcı personeli, çeşitli müşteri türlerinin kurgusal temsilidir. Her birinin geçmişini, iş tanımını, ana bilgi kaynaklarını, hedefleri, zorlukları, tercih edilen içerik türünü, itirazlarını ve/veya satın alma sürecindeki rolünü açıklayan bir profil oluşturun. Hedef kitlenizin net bir resmini gördüğünüzde pazarlama mesajlarınız için bir kanal belirlemek daha kolay olacaktır.

Hedef kitlenizin mobil alışkanlıklarını da ayrıntılandırmak için şunlara dikkat edin: Web ziyaretlerinizin ne kadarı oluyor mobil cihazlarda oluyor? Bir akıllı telefonda satın alma işlemini tamamlıyorlar mı? Diğer tüm faktörler aynı olduğunda, e-posta kampanyası açılış sayfalarınız hafta sonları veya hafta içi ilgili bir e-posta gönderdiğinizde daha fazla görünüm alıyor mu? Sabahları mı akşamları mı ziyaret artıyor? Hangi başlık veya e-posta konusu daha fazla tıklama alıyor? Başlamanın basit bir yolu, mobil kullanım hakkında büyük veri raporları araştırmaktır. Sizinle bazı yol gösterici gözlemleri paylaşıyorum:

• Tüm e-postaların %65’i ilk önce bir mobil cihazda açılır.
• Kullanıcıların %48’i mobil internet oturumlarına bir arama motorunda başlar.
• B2B alıcılarının %56’sı, satıcıların içeriğine erişmek için sıklıkla akıllı telefonlarını kullanır.
• Yetişkinlerin %95’i içeriğe/bilgiye erişmek için öncelikle akıllı telefonlarını kullanır.

2. Adım – Hedefleri Belirleyin

Etkili bir strateji tanımlamanın anahtarı, ilk olarak başarının nasıl görüneceğine karar vermektir. Mobil pazarlama stratejinizi haritalandırmak için ekibinize aşağıdaki sorulardan bazılarını sorarak hedefleri belirleyin:
• Mobil cihazlar için şu anda ne yapıyoruz? Bu, başlangıç noktanızı tanımlayacaktır.
• Zaten mobil pazarlama yapıyorsanız, bu girişimler nasıl performans gösteriyor? Bu konuşma neyin işe yaradığını, neyin çalışmadığını ve neyin ölçülmediğini tanımlayacaktır.
• Mobil pazarlamayı genel stratejinize dahil etmek için temel hedefleriniz nelerdir? Mobil pazarlamadan neler beklediğinizi tartışın.
• Mobil pazarlamada kilit izleyicileriniz kimler? Her bir kişinin mobil kullanımı ne kadar benzer veya farklıdır?
• Mobil izleyici çapraz kanalınızı nasıl kullanıyorsunuz? Bu tartışma, şu anda kullanmakta olduğunuz kanalların mobil pazarlama stratejinize nasıl dahil edilebileceğini analiz etmenize yardımcı olacaktır.

3. Adım – KPI’larınızı Kurun

Diğer pazarlama çabalarınız gibi, mobil pazarlamanın da test edilmesi ve optimize edilmesi gerekiyor. Hangi gerçekçi, ölçülebilir KPI’ların mobil kampanyanızın başarısını tanımladığını belirleyin.

Örneğin:

Etkileşim — Sektörünüz veya ürününüz hakkında bilgi arayan potansiyel müşteriler için mobil uyumlu içerik sağlayın. Web sitenizin mobil SEO’yu geliştirmek için mobil olarak yanıt verdiğinden emin olun.

Satın Alma — Müşteri odaklı e-postaların net harekete geçirme ifadeleriyle mobil uyumlu olduğundan emin olun. E-postalardaki düğmeler, iletinin üst kısmına yakın olmalı ve tıklamaları kolaylaştırmak için kolayca dokunabilecek kadar büyük olmalıdır. Ardından, birisinin mobil olarak optimize edilmiş açılış sayfanızdaki bir formu doldurmasını mümkün olduğunca kolaylaştırın.

Müşteri Servisi — Bağlantılı, sosyal bir pazarda, müşteri hizmetleri bir pazarlama fırsatıdır. Akıllı telefon kullanıcıları için basit “tıkla ve ara” düğmeleri de dahil olmak üzere müşterilerinizin istedikleri herhangi bir platformda size kolayca ulaşmalarını sağlayın.

Mobil pazarlama kampanyanız için doğru KPI’ları tanımlamak için kendinize şunları sorun:

• E-posta iletilerindeki dönüşümleri artırmak ister miyim?
• Satış sayfalarına gelen trafiği iyileştirmeye mi çalışıyorum?
• Daha nitelikli umutlar üretmem ne kadar önemli?
• Belirli sayfalarda daha fazla trafik dönüştürerek markamızın satışları iyileştirmesi gerekiyor mu?

4. Adım – Mobil Metriklerinizi İzleyin

Google Analytics, sitenizin mobil kullanımını izlemenize yardımcı olabilir:

• Mobil davranış verileri, mobil içeriğinizin hedef kitlenize ne kadar iyi katıldığını ortaya koymaktadır.
• Mobil dönüşüm verileri, ana açılış sayfalarınızdan bazılarının mobil tarama için optimize edilmesinin gerekip gerekmediğini gösterecektir.
• Cihaz kategorisi alanını site içeriği panosuna eklemek, sitenizdeki her bir sayfanın mobil trafik miktarını ve kalitesini gösterir.
• Site içeriği panosundaki tablo, sayfa görüntüleme ve hemen çıkma oranı gibi metrikleri içerir. İlk sütunun üzerindeki ‘ikincil boyut’ menüsünü tıklayarak ve ‘kullanıcılar’ alt menüsünden ‘aygıt kategorisi’ni seçerek aygıt kategorisini ekleyin. Tablo daha sonra sitenizde, cihaz başına en çok görüntülenen sayfaları görüntüler; böylece mobilin web trafiğinizi nasıl etkilediğini görebilirsiniz.

Mobil Dostu Web Sitesi

Mobil uyumlu bir web sitesi artık bir seçenek değil, bir zorunluluktur. Mobil trafikteki artış, Google’ın mobil dostu sıralama faktörü ile birleştiğinde, bir markanın rekabet edebilmek için mobil cihazlara uyum sağlaması gerektiği anlamına gelir.

Mobil uyumlu bir siteyi sürdürmenin en önemli nedeni, tutarlı ve ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi yaratmaktır. Mobil UX, satın alma döngüsünün her aşamasında önemli bir etkiye sahiptir:

• Mobil web kullanıcılarının %64’ü, 10 saniye içinde yüklenmediğinde sayfaları terk eder.
• Yöneticilerin %35’i, satın aldıkları web sitesi mobil uyumlu olmadığı için amaçlanan bir satış işlemini gerçekleştiremez.
• G-Suite’in %90’ı iş satın alımlarını araştırmak için mobil cihazları kullanır.

Mobil Uygulamalar

Mobil uygulamalar, ürününüzü genişletmek, etkileşimi artırmak ve hatta e-ticareti desteklemek dahil olmak üzere birçok işletme hedefini besleyebilir.

Diğer herhangi bir pazarlama kanalı gibi, uygulamanın edinim için nasıl kullanılabileceğini düşünmek önemlidir. Aynı amaç için web sitenize içerik yerleştirme yönteminize benzer şekilde, kullanıcının iletişim bilgileri karşılığında ekstra özellikler veya daha fazla mobil içerik sunabilirsiniz. Ayrıca uygulamanın, ilişkiler kurmak ve sadakat kazanmak için elbette kullanıcı katılımını teşvik ettiğinden ve tabii ki dönüşümleri artırdığından emin olmak isteyeceksiniz.

Bu konuşmalar iki tür mesaj tarafından yönlendirilir: push bildirimleri ve uygulama içi bildirimler. Her ikisi de doğrudan kitlenizle iletişim kurar, bu nedenle her ikisi de stratejik pazarlama kanalları olarak düşünülmelidir.

Push Bildirimleri (Anında İletme Bildirimi)

Push bildirimleri, uygulamanızın kullanıcıya ilettiği mesajlar veya uyarılardır. Bu mesajlar, kullanıcının uygulama ile etkileşime girip girmediğine bakılmaksızın, kullanıcının mobil cihazının ana ekranında görünür. Bir push bildiriminin çalışması için kullanıcının uygulamanızı zaten indirmiş olması ve push bildirimlerine izin vermeyi kabul etmesi gerekir. Neyse ki, mobil kullanıcıların %70’i push bildirimlerine izin veriyor.

Anında iletme bildirimi örnekleri:

• Hatırlatmalar
• Promosyon mesajları
• Belirli etkinlikler veya hedefler için harekete geçirici mesajlar
• Kullanıcı profillerine göre kişiselleştirilen mesajlar

Uygulama İçi Bildirimler

Uygulama içi iletişim, kullanıcının dikkatini uygulamadaki belirli eylemlere, mesajlara ve özelliklere yönlendirir ve kullanıcılarınızı meşgul etmeniz için fırsatlar sunar. Bu mesajlar size SMS veya push bildirimlerinden daha kişisel ve yaratıcı olma şansını verir, çünkü kullanıcı zaten uygulamanızda olduğundan alan kısıtlamaları veya mesaj hacmi sorunlarıyla sınırlandırılmazsınız.

Uygulama içi bildirimlerden yararlanmanın üç yolu:

• Kullanıcılarınıza yeni uygulama özelliklerini tanıtın.
• Belirli içerik parçalarıyla etkileşimi teşvik etmek için mesajlar gönderin.
• Hedeflenen CTA’ları belirli etkileşim düzeylerinde sunarak dönüşümleri artırın.

Hem push hem de uygulama içi bildirimler, özellikle uygulamanızı indirerek markanıza girmeye çok zaman harcadıkları için izleyicilerinize ulaşmak için güçlü yollar olabilir.

Mobil Pazarlama Stratejileri Türleri

Mobil Pazarlama Stratejileri Türleri
Mobil Pazarlama Stratejileri Türleri

Uygulama Tabanlı Pazarlama

Bu, mobil uygulamaları kapsayan mobil reklamcılıktır. Mobil zamanın %80’i uygulamalarda geçerken, bu yöntemle kendiniz bir uygulama oluşturmanız gerekmez. Google AdMob gibi hizmetler, reklam verenlerin üçüncü taraf mobil uygulamalarda görünen mobil reklamlar oluşturmasına yardımcı olur.

Facebook ayrıca, reklam verenlerin Facebook’un mobil uygulamasına entegre olan reklamlar oluşturmasına olanak tanır. Facebook’un mobil Promoted Post reklamları, kullanıcıların sık sık reklamlara baktıklarının farkına varmadıkları Facebook haber akışına o kadar kusursuz bir şekilde entegre olur.

Oyun İçi Mobil Pazarlama

Oyun içi mobil pazarlama, mobil oyunlarda görünen mobil reklamları ifade eder. Oyun içi reklamlar, afiş açılır pencereleri, tam sayfa resim reklamlar ve hatta yükleme ekranları arasında görünen video reklamlar olarak özetlenebilir.

QR Kodları

QR kodları, QR kodunun eklendiği belirli bir web sayfasına götürülen kullanıcılar tarafından taranır. QR kodları genellikle mobil oyunlaştırma ile aynı hizadadır ve onları gizleyen bir unsura sahiptir, çünkü onları tarayan kullanıcılar tam olarak nasıl bir deneyim kazanacaklarını bilemezler.

Konum Tabanlı Pazarlama

Konum tabanlı mobil reklamlar, belirli bir alana veya işletmeye göre bir kullanıcının konumuna bağlı olarak mobil cihazlarda görünen reklamlardır. Örneğin, bazı reklam verenler, mobil reklamlarının yalnızca kullanıcılar işletmenin 1 km. yarıçapı içindeyken görünmesini isteyebilir. Bu mobil pazarlama türü, akıllı telefon kullanıcılarının % 88’i telefonlarını kullanarak bir şey satın almadan önce yerel bir arama yaptıklarından, tüm işletmeler için işe yarar.

Starbucks, konum tabanlı pazarlamayı 2014 yılında başarıyla kullandı. Kullanıcı kimliğini cihaz kimliğine göre takip etti ve bir Starbucks şubesinin yakınında olduklarında, çok kişiselleştirilmiş bir reklam aldılar. Starbucks, satışlarında %100’lük büyük bir artış gördü.Mobil

Arama Ağı Reklamları

Bunlar, “arama yapmak için tıklayın” uyarıları veya haritalar gibi ekstra eklentiler içeren, mobil cihazlar için oluşturulmuş temel Google arama ağı reklamlarıdır. Mobil resim reklamlar ise mobil cihazlarda görünmek üzere tasarlanmış resim tabanlı reklamlardır.

SMS & MMS

SMS pazarlaması, bir kullanıcının telefon numarasını almayı ve onlara metin teklifi göndermeyi içerir. Ancak kullanıcı, markanızı tanımadığı veya mesaj göndermenize izin vermediyse SMS’inizi takdir etmeyecektir. O yüzden cep telefonu numaralarını toplu olarak satın almak yerine, ilk önce müşteri onayı almak en iyi yaklaşımdır.

SMS ve MMS, mobil pazarlama için çok güçlü kanallardır. 3,6 milyardan fazla kişi SMS mesajı alabiliyor ve bu mesajların %90’ı yalnızca 3 dakika içinde açılıyor (bu ortalama e-posta için 90 dakikadır).

• SMS açık oranı e-postalar için %22 ile karşılaştırıldığında %98’dir.
• Metin mesajları müşterilerin ilgisinde 8 kat daha etkili olabilir.
• ABD’deki tüketicilerin yaklaşık %50’si SMS markalı bir metin aldıktan sonra doğrudan alışveriş yapıyor.

Doğrudan mobil cihazlara pazarlamanın, diğer kanallardan kitleleri hedeflemekten daha kişisel olduğunu hatırlamak önemlidir. Bir mobil cihazdan birine e-posta, SMS veya MMS yoluyla ulaşırken, o kişiye cebinde veya çantasında ulaşıyorsunuz. Kişisel, saygılı ve açık olun:

• Metni 160 karakterin altında tutun.
• Argo veya kısaltma kullanmayın.
• Alıcıya değerli bir şey teklif edin.
• Mesajı kimin gönderdiğini açıkça belirtin.
• Net bir harekete geçirme ifadesi hazırlayın.

MMS ise basit SMS mesajlaşmalarından daha zengin bir medya deneyimi sunduğundan, bu ekstra medya seçeneklerinden en iyi şekilde yararlanmalısınız:

• İlgi çekici görseller ekleyin.
• MMS gönderimini çok kanallı bir pazarlama kampanyasına bağlayın.
• Mesajı sosyal medya düğmeleriyle kolayca paylaşılabilir hale getirin.

SMS ve MMS pazarlaması ile gizlilik yönetmeliklerini dikkate almak önemlidir. Bu mesajlar otomatik aramalar olarak kabul edildiğinden, 1991 tarihli Telefon Tüketici Koruma Yasası (TCPA) kapsamındadır. Bu, SMS ve MMS’lerinizi pazarlamanıza nasıl uygulayacağınızı yönetmeniz gereken üç gizlilik ilkesi olduğu anlamına gelir:

Yeterli Bildirim — Müşterileri somut bir kısa kod tabanlı programdan SMS mesajları alacağını bildirmelisiniz.
Kaydolma İzni — Pazarlama SMS ve MMS mesajlarını göndermeden önce kayıt olma onayını almanız gerekir.
Vazgeçme — Birinin programınızdan nasıl vazgeçebileceği yönlendirmesi de açıkça belirtilmelidir.

Mobil Reklamcılık Uzantıları

‘Tıkla-Ara’ Mobil Reklam Uzantısı: Tıkla-ara uzantısı, doğrudan reklamın altına bir ‘ara’ düğmesi koyar. Düğmeye tıklamak, kullanıcının mobil cihazında bir işletmenin telefon numarasını otomatik olarak oluşturur.

Bu kullanışlı reklam uzantısı, arama yapan kişilerin işletmenizle iletişim kurmasını kolaylaştırır ve kullanıcıları dönüşüm hunisinden aşağı çeker, ancak, aramak için tıkla ve mobil reklam uzantısının işletmeniz açık ve cevap verebiliyorken görünmesi en iyisidir.

Mobil Cihazlar İçin Google Teklifleri: Google teklifleri mobil reklam uzantısı, reklam verenlerin, reklamlarının altında bir indirim teklifi veya kupon göndermesini sağlar. Bu özel teklifler, reklamı görmezden gelebilecek kullanıcıların dikkatini çekebilir.

‘Tıkla-İndir’ Reklam Uzantısı: Tıkla- indir reklamı, tıkla-ara ile aynıdır; yalnızca bir telefon numarası oluşturmak yerine, ‘indir’ düğmesini tıklamak kullanıcıları reklam verenin indirme sayfasına götürür.

Yerel Reklam Uzantıları: Yerel reklam uzantıları, her 3 mobil aramadan 1’inin yerel amacı olduğunu göz önünde bulundurarak, mobil cihazlar için en önemli uzantılardır. Kaç tane mobil aramanın yerel bir çözüm arayan sorular olduğu göz önüne alındığında, yerel mobil pazarlamanın mobil stratejinizin temel bir özelliği olması gerekir. Yerel mobil pazarlama uzantıları genellikle bir telefon numarası veya Google Haritalar’a bağlantı içerir.

Bir mobil pazarlama stratejisi tek başına yeterli değildir, ancak herhangi bir uzun vadeli veya kısa vadeli pazarlama kampanyasının büyük bir bölümüdür ve önemi günden güne artmaktadır. E-postadan PPC’ye, SEO’ya, içeriğe, sosyal medya pazarlamasına kadar, izleyicilerinizin en rahat olduğu ve her an ulaşabilecekleri tek kanal mobil bir pazarlamadır.

Web sitenizi optimize etmek ve e-posta göndererek mobil cihazlar için SMS, MMS kanallarından faydalanmak ve en çok ilgi çeken kitleniz için yerel bir uygulama oluşturmak büyük projelerdir. Bu nedenle, hedef kitlenizin çoğunluğunun mobil zamanını nerede geçirdiği hakkında daha iyi bir fikir edinerek başlayın. Bu size başlangıç çizginizi verir ve gerisi çorap söküğü gibi gelir. 🙂