Skip to content

JavaScript Destekli Web Sitelerinin SEO Hakkında Dikkat Etmesi Gerekenler

JavaScript-Destekli-Web-Sitelerinin-SEO-Hakkinda-Dikkat-Etmesi-Gerekenler-1-1

Ne yazık ki, SEO değerlendirmeleri dikkate alınmadan hazırlanan birçok JavaScript, web sitesinin genel performansı üzerinde ciddi bir olumsuz etkiye sahip olabilir. JavaScript destekli bir web sitesini / açılış sayfasını denetlemeye başlarken SEO’da dikkat edilmesi gereken temel etkileri özetledim.

JavaScript Destekli Web Siteleri İçin SEO Püf Noktaları

İç Bağlantı

Dahili bağlantı web yöneticilerinin en önemli önceliklerinden biri olduğu için, kullanıcıların site genelinde web sayfasından sayfaya geçiş yapmasına olanak sağlamak için JavaScript onclick etkinlikleri gibi JavaScript işlevlerinden yararlanmanın aksine HTML veya DOM içinde normal bağlantı etiketleri kullanılmalıdır. Dahili bağlantı, tam web sitesi mimarisi ve sayfaların genel önemi ile ilgili olarak arama motorlarına güçlü bir sinyal olarak kabul edilir.

İçerik Erişilebilirliği

İçeriğin hem kullanıcı hem de arama motoru botları için net olması için, içeriğin yükleme etkinliği içinde dizine eklenebilir olması, dizine eklenebilir bir URL gerektirmesi ve JavaScript sitelerini oluşturmak için HTML için en iyi SEO uygulamalarını kullanması gerekir. Sadece bu değil, aynı zamanda temel SEO uygulamaları ile uyumlu olduğu için, bir web sitesindeki her içerik parçası, web sitesinin kendisinden ve internetteki diğer kaynaklardan benzersiz olmalıdır.

Elde Edilebilirlik

Arama motorlarının, web sayfalarına erişebilen ancak kullanıcıyı göstermeyen ve web sayfasının içeriğini arka uçta çalışan başka bir programa aktaran bir yazılım türü olan başsız taramayı uyguladığı bildirildi. Başsız bir tarayıcı, kullanıcının deneyimini ve sayfadaki içerik durumlarını daha iyi anlamak için DOM’u oluşturmaya yardımcı olur.
Bununla birlikte, JavaScript’in nasıl çalıştırıldığını ve arama motorları botlarıyla nasıl etkileşime girdiğini anlamak önemlidir, aksi takdirde çok büyük organik sonuçlar doğurur.

Rendering

JavaScript-SEO-Nedir-5

JavaScript, bir web sayfasının genel olarak oluşturulmasını etkileyebilir. Bu nedenle, oluşturmayı engelleyen bir şey varsa, bu, sayfanın yüklenmesini geciktirebilir. Genel bir kural olarak, Google, bir web sitesinde içerik katının üst kısmının yüklenmesini engelleyen herhangi bir JavaScript’i tamamen kaldırmanızı veya en azından ertelemenizi önerir.

Ekranın üst kısmı, web sayfasının sayfa ilk yüklendiğinde görünen kısmını ifade eder. Sayfanın sonraki bölümü kaydırma gerektiren “ekranın alt kısmı” olarak adlandırılır.

Tek Sayfa Uygulama Hususları

Tek sayfalık bir uygulama (SPA), öncelikle web üzerinde verimli bir şekilde çalışmak üzere tasarlanmış ve oluşturulmuş bir web uygulaması / web sitesidir. Sunucudan bir sayfanın tamamını yüklemenin aksine, bu sayfalar dinamik olarak yeniden yazılır ve ihtiyaç duyduğunuz parçalarla yüklenir.

SPA yaklaşımı, hızlı bir yükleme süresi sağlar, daha az bant genişliği kullanır ve uygulamanın daha çok bir masaüstü uygulaması gibi davranmasını sağlayarak kullanıcıya keyifli bir deneyim sunar. Uygulamanın kullanımına bağlı olarak birçok farklı SPA çerçeve seçeneğinin mevcut olduğu unutulmamalıdır. Bunlar arasında; React.js, Angular.js, Backbone.js, Preact, Next.js vb sayılabilir.

Google, SPA’daki içeriği taramaya ve dizine eklemeye çalıştığında birçok engel olabilir. Bu nedenle, SPA kullanıyorsanız, Google’ın neleri alabildiğini anlamak için “Getirme” komutunu kullanarak birçok kez test etmeniz önerilir.

JavaScript SEO Araçları: JavaScript’inizi Kontrol Edin

JavaScript’in sahip olduğu sonsuz yeteneklerle, JavaScript koduyla ilgili sorunları değerlendirmek ve düzeltmek için çok sayıda yardımcı araç mevcuttur. İşte bir SEO olarak yararlı bulacağınız birkaç tanesi:

URL İnceleme Aracı

“Google Arama Konsolu”nda bulunan “URL İnceleme Aracı”, Google’ın bir sayfayı tarayıp / dizine ekleyip ekleyemediğine, herhangi bir hatanın oluşup oluşmadığına ve neden olduğuna ilişkin bilgileri gösterir.

DeepCrawl

JavaScript-SEO-Nedir-(4)

DeepCrawl, bir web sitesinin tüm farklı sayfalarında, Google’ın yapacağı aynı modelde JavaScript’i taramak ve oluşturmak için kullanılabilir. Bu akıllı araç, oluşturmayı kitlesel ölçekte etkili bir şekilde test etmenize ve izlemenize olanak tanır ve bunun karşılığında JavaScript’in arama motorları botları tarafından taranıp dizine eklenip eklenemeyeceğini anlamanıza yardımcı olur.

Mobil Uyumluluk Testi

Google’ın mobil uyumluluk testçisi, bir ziyaretçinin bir mobil cihaz üzerinden web sitenizde gezinmesinin ne kadar kolay / zor olduğu hakkında bilgi sağlar.

Sayfa Hızı Bilgileri

Google’ın sayfa hızı analiz aracı (PSI), mobil ve masaüstü cihazların performansını etkili bir şekilde ayrıntılarıyla açıklar. Buna ek olarak, bu araç, bunun nasıl geliştirilebileceğine dair öneriler de sağlar.

Site: Komut

Site: Command, Google’ın içeriğinizi doğru bir şekilde dizine ekleyip dizine eklemediğini görmenize yardımcı olan en doğrudan araçlardan biridir. Bunu yapmak için Google’da şu komutu tamamlayabilirsiniz – site: [web sitenizin URL’si] “metin içeriği veya sorgu”

Fark Denetleyici

Diffchecker, iki tür metin dosyasını karşılaştırmanıza ve her ikisi arasındaki farkları gözden geçirmenize olanak tanıyan benzersiz bir araçtır. Bu, özellikle web sayfalarının orijinal kaynak kodunun işlenen koda göre analizini gerçekleştirmek için kullanışlıdır. Bu araç, içeriğin oluşturulduktan sonra nasıl değiştiğine dair kapsamlı karşılaştırmalar sunar.

Chrome Geliştirme Araçları

Chrome DevTools, deneyimli web geliştiricilerinin doğrudan Google’ın Chrome tarayıcısına eklemeler yapabilecekleri bir dizi araçtır. Chrome DevTools, bir metin düzenleyici kullanmanıza gerek kalmadan düzenlemenize ve hızlı stil değişiklikleri yapmanıza yardımcı olabilir.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: JavaScript SEO Nedir?

Sonraki Yazı: JavaScript Web Sitenizi SEO Dostu Yapmanın Yolları