Skip to content

Google Search Console Nedir?

Google-Search-Console-Nedir

“Google Web Yöneticisi Araçları” adı sizin için bir şeyler ifade ediyorsa, Google Arama Konsolu’nun ne olduğu hakkında zaten bir fikriniz olabilir. Google Web Yöneticisi Araçları (GWT), web yöneticilerinin yanı sıra pazarlama uzmanları, SEO’lar, tasarımcılar, işletme sahipleri ve uygulama geliştiriciler gibi çok sayıda farklı kişi için değerli bir kaynak haline geldiğinden Google, Mayıs ayında adını değiştirmeye karar verdi. Google Web Yöneticisi araçları artık Google Search Console! (Google Arama Konsolu)

Google, tek bir günde beş milyardan fazla arama gerçekleştirir. Google Search Console, web siteniz ve onu ziyaret eden kişiler hakkında çok fazla bilgi edinmenizi sağlayan ücretsiz bir hizmettir. Sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini ve sitenizi nasıl bulduğunu, sitenizi bir mobil cihazda veya masaüstü bilgisayarda daha fazla kişinin ziyaret edip etmediğini ve sitenizdeki hangi sayfaların en popüler olduğunu öğrenmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca, web sitesi hatalarını bulmanıza, düzeltmenize, bir site haritası göndermenize, bir robots.txt dosyası oluşturmanıza ve kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Google Search Console’da Site Ekleme ve Doğrulama

Google Search Console’da yeniyseniz öncelikle sitelerinizi eklemeniz ve doğrulamanız gerekir. Sitenizi Search Console’a eklemek ve doğrulamak Google’a bir sitenin sahibi, web yöneticisi veya başka bir yetkili kullanıcı olduğunuzu kanıtlar. Sonuçta, Search Console size bir sitenin performansı hakkında inanılmaz derecede ayrıntılı bilgi ve öngörüler sunar. Google bu tür bilgileri isteyen herkese vermek istemez.
İşletmenize bağlı olarak, birden çok kişinin Google Search Console bilgilerinize erişmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda, ekip üyelerini daha sonra sitenizin sahibi veya kullanıcısı olarak ekleyebilirsiniz. Ayrıca, her kişinin deneyim düzeyine ve gereksinimlerine uyacak farklı izin düzeyleri de ayarlayabilirsiniz.

google-search-console

Search Console’a site eklemek çok basit bir işlemdir. İlk olarak Search Console hesabınıza giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra, “Mülk Ekle” yazan kırmızı düğmenin yanında bir kutu görürsünüz.
Eklemeye çalıştığınız sitenin URL’sini kutuya girin ve “Mülk Ekle”yi tıklayın. Tebrikler, siteniz artık Search Console hesabınıza eklendi!
Ardından, sitenizi doğrulamanız istenecektir. Bununla ilgili birkaç farklı yol vardır. Sizin için en iyi hangi yöntem işe yarayacağına HTML ile çalışma deneyiminiz olup olmadığına, siteye dosya yükleme erişiminiz varsa, sitenizin boyutuna ve sitenize bağlı başka Google programlarının sahip olup olmadığına bağlıdır.

1. HTML Etiketi Ekleme

Bu doğrulama yöntemi, HTML koduyla çalışma deneyimi olan kullanıcılar ve site sahipleri için en iyisidir.
Search Console kontrol panelinden “Mülkü Yönet”i ve ardından “Bu Mülkü Doğrula”yı seçin. “Önerilen Yöntem” altında “HTML Etiketi” seçeneği görünmüyorsa, “Alternatif Yöntemler” sekmesini tıklamanız ve “HTML Etiketi”ni seçmeniz gerekir. Bu size doğrulama için ihtiyacınız olan HTML kodunu sağlayacaktır.

Kodu kopyalayın ve sitenizin ana sayfasının kodunu açmak için HTML düzenleyicinizi kullanın. Sağlanan kodu HTML kodunun <Head> bölümüne yapıştırın. Sitenizin <Head> bölümünde zaten bir meta etiketi veya başka bir kodu varsa, doğrulama kodunun diğer koda göre nereye yerleştirildiği önemli değildir; sadece <Head> bölümünde olması gerekir. Sitenizde bir <Head> bölümü yoksa, siteyi doğrulamak için bir bölüm oluşturabilirsiniz.

Doğrulama kodu eklendikten sonra, güncellenen kodu kaydedin ve yayınlayın ve sitenizin ana sayfasını açın. Oradan sitenin kaynak kodunu görüntüleyin. Doğrulama kodu <Head> bölümünde görünür olmalıdır.

Kodun sitenizin ana sayfasına eklendiğinden emin olduktan sonra Google Search Console’a dönün ve “Doğrula”yı tıklayın. Google daha sonra sitenizin kodunu doğrulama kodu için kontrol eder. Kod bulunursa, sitenin doğrulandığını bildiren bir ekran görürsünüz. Değilse, karşılaştığınız hatalar hakkında size bilgi verilecektir.
Siteniz Search Console tarafından doğrulandığında, doğrulama kodunu sitenizden kaldırmayın. Kod kaldırılırsa, sitenizin doğrulanmamış olmasına neden olur.

2. Bir HTML Dosyası Yükleme

Bu yöntemi kullanmak için, bir sitenin kök dizinine dosya yükleyebilmeniz gerekir.
Google Search Console kontrol panelinden “Siteyi Yönet”i ve ardından “Bu Siteyi Doğrula”yı seçin. “HTML Dosyası Yükleme”, “Önerilen Yöntem” altında listelenmiyorsa, “Alternatif Yöntem” sekmesinde listelenmelidir.
Bu yöntemi seçtiğinizde, bir HTML dosyası indirmeniz istenir. İndirin ve ardından belirtilen konuma yükleyin. Dosyanın içeriğinde veya dosya adında herhangi bir değişiklik yapmayın; dosyanın tamamen aynı tutulması gerekir. Değiştirilirse Google Search Console siteyi doğrulayamaz.
HTML dosyası yüklendikten sonra Search Console’a geri dönün ve “Doğrula”yı tıklayın. Her şey doğru şekilde yüklendiyse, sitenin doğrulandığını bildiren bir sayfa görürsünüz.
Sitenizi bu yöntemi kullanarak doğruladıktan sonra, HTML dosyasını sitenizden silmeyin. Bu, sitenizin doğrulanmamış olmasına neden olur.

3. Alan Adı Sağlayıcısı ile Doğrulama

Alan adı sağlayıcısı, alan adınızı satın aldığınız veya web sitenizin barındırıldığı şirkettir. Alan adı sağlayıcınızı kullandığınızı doğruladığınızda, yalnızca ana alan adının sahibi olduğunuzu kanıtlamakla kalmaz, aynı zamanda onunla ilişkili tüm alt alanlara ve alt dizinlere de sahip olduğunuzu kanıtlar. Büyük bir web siteniz varsa bu mükemmel bir seçenektir!

Google Search Console kontrol panelinden “Siteyi Yönet”i ve ardından “Bu Siteyi Doğrula”yı seçin. “Önerilen Yöntem” altında “Alan Adı Sağlayıcısı” seçeneğini görmüyorsanız, “Alternatif Yöntem” sekmesinin altına bakın.
“Alan adı Sağlayıcısı”nı seçtiğinizde, GoDaddy.com gibi yaygın olarak kullanılan sağlayıcılar listesinden alan adı sağlayıcınızı seçmeniz istenir. Sağlayıcınız bu listede değilse, “Diğer”i seçin, sağlayıcınız için nasıl bir DNS TXT kaydı oluşturacağınız konusunda talimatlar verilecektir. Bir DNS TXT kaydı sağlayıcınız için çalışmıyorsa, bunun yerine bir CNAME kaydı oluşturma seçeneğiniz olacaktır.

4. Google Analytics Kodu Ekleme

Sitenizin trafiğini izlemek için Google Analytics’i (GA) zaten kullanıyorsanız, bu sizin için en kolay seçenek olabilir. Ancak, önce, GA izleme kodunun <Body> bölümüne değil, ana sayfanızın kodunun <Head> bölümüne yerleştirildiğinden emin olmak için sitenin HTML kodunu kontrol edebilmeniz gerekir. GA kodu <Head> bölümünde değilse, bu yöntemin çalışması için kodu oraya taşımanız gerekir.

Search Console kontrol panelinden “Siteyi Yönet”i ve ardından “Bu Siteyi Doğrula”yı seçin. “Önerilen Yöntem” altında “Google Analytics İzleme Kodu” seçeneğini görmüyorsanız, “Alternatif Yöntem” sekmesinin altına bakın. “Google Analytics İzleme Yöntemi”ni seçtiğinizde, size bir dizi talimat verilir.

Siteniz doğrulandıktan sonra, GA kodunu sitenizden kaldırmayın; aksi takdirde siteniz doğrulanmamış olur.

5. Google Etiket Yöneticisi’ni Kullanma

Siteniz için zaten Google Etiket Yöneticisi’ni (GTM) kullanıyorsanız da, sitenizi doğrulamanın en kolay yolu budur.

Bu yöntemi deneyecekseniz, GTM’de hesabınız için “Görüntüleme, Düzenleme ve Yönetme” izinlerinin etkinleştirilmiş olması gerekir. Bu yöntemi denemeden önce, GTM kodunun sitenizin <Body> etiketinin hemen sonrasına yerleştirildiğinden emin olmak için sitenizin HTML koduna bakın.

Google Search Console kontrol panelinden “Siteyi Yönet”i ve ardından “Bu Siteyi Doğrula” yı seçin. “Önerilen Yöntem” altında “Alan Adı Sağlayıcısı” seçeneğini görmüyorsanız, “Alternatif Yöntem” sekmesinin altına bakın.

“Google Etiket Yöneticisi”ni seçin ve “Doğrula”yı tıklayın. Google Etiket Yöneticisi kodu bulunursa, sitenizin doğrulandığını bildiren bir ekran görmelisiniz.

Siteniz doğrulandıktan sonra, GTM kodunu sitenizden kaldırmayın; aksi takdirde siteniz doğrulanmamış olur.

Google Analytics ile Google Search Console Arasında Nasıl Bağlantı Kurulur?

google-search-console-analytics

Google Analytics ve Google Search Console aynı bilgileri sundukları görünebilir, ancak bu iki Google ürünü arasında bazı önemli farklılıklar vardır. GA, sitenizi kimin ziyaret ettiğini – kaç ziyaretçiye ulaştığınızı, sitenize nasıl ulaştıklarını, sitenize ne kadar zaman harcadıklarını ve ziyaretçilerinizin nereden geldiğini sunar. Google Search Console, aksine, sitenizde kötü amaçlı yazılım veya başka sorunlar varsa ve sitenizin arama sonuçlarında hangi anahtar kelime sorgularının göründüğünü size bağlayan daha fazla dahili bilgiye yöneliktir. Analytics ve Search Console da bazı bilgileri aynı şekilde ele almaz.

Search Console ve GA tarafından sağlanan bilgilerden en iyi şekilde yararlanmak için her biri için hesapları birbirine bağlayabilirsiniz. Bu iki aracın birbirine bağlanması, yalnızca bunu yaptıktan sonra erişebileceğiniz ek raporlar sağlamak için her iki kaynaktan gelen verileri birleştirir.

Siteniz Google Search Console’a Eklendi ve Doğrulandı Mı?

Search Console kontrol panelinden bağlanmaya çalıştığınız siteyi tıklayın. Sağ üst köşede bir dişli çark simgesi göreceksiniz. Üzerine tıklayın, ardından “Google Analytics Mülkü”nü seçin.

Bu sizi Google hesabınızla ilişkili Google Analytics hesaplarının bir listesine götürecektir. Tek yapmanız gereken istenen GA hesabını seçmek ve “Kaydet”i tıklamak. Kolay değil mi? Search Console ve Analytics’ten en iyi şekilde yararlanmaya başlamak için gereken tek şey bu!

Site Haritası Ekleme

Site Haritaları, arama motorlarına ve web tarayıcılarına sitenizin nasıl düzenlendiği ve orada bulunan içerik türü hakkında önemli bilgiler veren dosyalardır. Site haritaları, sitenizle ilgili resimler ve video içeriği ve sitenizin ne sıklıkta güncellendiği gibi ayrıntıların yer aldığı meta verileri içerebilir.

Site haritanızı Google Search Console’a göndererek, işlerini daha verimli yapmak için ihtiyaç duydukları bilgilere sahip olmalarını sağlayarak Google’ın işini kolaylaştırıyorsunuz. Bununla birlikte, bir site haritası göndermek zorunlu değildir ve bir site haritası göndermezseniz siteniz cezalandırılmaz. Ancak, sitenizi çok yeniyse ve başka pek çok site siteye bağlantı vermiyorsa, çok büyük bir web siteniz varsa veya sitenizde birbirine tamamen bağlı olmayan birçok sayfa varsa, bir tane göndermenin kesinlikle bir zararı yoktur.

Google Search Console’a bir site haritası gönderebilmeniz için sitenizin Search Console’a eklenmesi ve doğrulanması gerekir. Search Console kontrol panelinizden, site haritası göndermek istediğiniz siteyi seçin. Sol tarafta “Tara” adlı bir seçenek göreceksiniz. “Tara” altında, “Site Haritaları” olarak işaretlenmiş bir seçenek olacaktır. “Site Haritaları”nı tıklayın. Sağ üst köşede “Site Haritası Ekle / Test Et” olarak işaretlenmiş bir düğme olacaktır.

Bu, metin eklemek için boşluk içeren bir kutu getirecektir. Bu kutuya “sistem / yayınlar / site haritası” yazın ve “Site Haritasını Gönder”i tıklayın.

Bir web sitesine sahip olmak mutlaka tüm sayfaları veya dizinleri arama motorları tarafından görülen bir dizine sahip olmak istediğiniz anlamına gelmez. Sitenizde arama motorlarından uzak tutmak istediğiniz belirli şeyler varsa, bunu bir robots.txt dosyası kullanarak yapabilirsiniz. Sitenizin kök dizinine yerleştirilmiş bir robots.txt dosyası, arama motoru robotlarına ne yaptığınızı ve robotlar Dışlama Standardı olarak bilinen komutlar kullanılarak dizine neyin eklenmesini istemediğinizi bildirir.

Robots.txt dosyalarının, işleri web tarayıcılarından uzak tutmada %100 etkili olmalarının garanti etmediğini unutmamak önemlidir. Robots.txt dosyalarındaki komutlar talimattır ve Google gibi güvenilir arama motorları tarafından kullanılan tarayıcılar bunları kabul etse de, daha az saygın bir tarayıcı komutları farklı şekilde yorumlayabileceğinden kabul etmeyebilir. Robots.txt dosyaları, dizine eklenmesini istemeseniz bile, diğer web sitelerinin içeriğinize bağlanmasını engellemez.

Tam olarak neye izin verdiğini ve neye izin vermediğini görmek için robots.txt dosyanızı kontrol etmek istiyorsanız Search Console’da oturum açın ve robots.txt dosyasını kontrol etmek istediğiniz siteyi seçin.

Ekranın sol tarafında “Tara” seçeneğini göreceksiniz. Üzerine tıklayın ve “robots.txt Test Cihazı”nı seçin. Robots.txt Test Aracı, robots.txt dosyanıza bakmanıza, dosyada değişiklik yapmanıza ve bulduğu hatalar konusunda sizi uyarmanıza olanak tanır. Ayrıca, Google’ın kullanıcı aracılarından (robotlar / tarayıcılar için adlar) seçim yapabilir ve izin vermek / izin vermemek istediğiniz bir URL girebilir ve URL’nin bu tarayıcı tarafından tanınıp tanınmadığını görmek için bir test yapabilirsiniz.

Google’ın robots.txt test cihazını kullanarak robots.txt dosyanızda herhangi bir değişiklik yaparsanız, değişiklikler sitenizde barındırılan robots.txt dosyasına otomatik olarak yansıtılmaz. Ama kendiniz güncelleyebilirsiniz. Robots.txt dosyanız istediğiniz gibi olduğunda, sağ alt köşedeki düzenleme kutusunun altındaki “Gönder” düğmesini tıklayın. Bu size güncel robots.txt dosyanızı indirme seçeneği sunar. Bunu sitenize eskinizin olduğu dizine yükleyin (www.example.com/robots.txt). Açıkça, alan adı değişecektir, ancak robots.txt dosyanız her zaman “robots.txt” olarak adlandırılmalıdır ve dosyanın www.example.com/somecategory/robots.txt yerine alan adınızın kök dizinine kaydedilmesi gerekir.

Robots.txt test aracına geri döndüğünüzde, sitenizde doğru dosyanın bulunduğundan emin olmak için “Canlı Sürümü Doğrula”ya basın. Her şey doğru mu? Öyleyse devam! Google’a robots.txt dosyanızı güncellediğinizi bildirmek için “Canlı Sürümü Gönder”i tıklayın ve dosyayı tarayın. Değilse, yeni robots.txt dosyasını sitenize yeniden yükleyin ve tekrar deneyin.

Bir web sitesinde önemli değişiklikler yaptıysanız, Google tarafından dizine eklenen güncellemeleri almanın en hızlı yolu web sitesini manuel olarak göndermektir. Bu, sayfa içi içerik veya başlık etiketleri gibi şeylerde yapılan değişikliklerin en kısa sürede arama sonuçlarında görünmesini sağlar.
İlk adım Google Search Console’da oturum açmaktır. Ardından, göndermeniz gereken sayfayı seçin. Web sitesi ‘www.’ ön ekini seçin, ardından girişi onsuz tıkladığınızdan emin olun.

Ekranın sol tarafında bir “Tara” seçeneği görmelisiniz. Üzerine tıklayın, ardından “Google Gibi Getir”i seçin. Tüm web sitesini getirmeniz gerekiyorsa (örneğin, site genelinde büyük bir güncellemeden sonra veya ana sayfada çok sayıda yeniden düzenleme yapıldıysa), orta kutuyu boş bırakın. Aksi takdirde, dizine eklemeniz gereken sayfanın tam adresini (ör. https://example.com/category) girmek için kullanın. Dizine eklenmeniz gereken sayfayı girdikten sonra, “Getir ve Oluştur” düğmesini tıklayın. Getirme, getirilen sayfa sayısına / boyutuna bağlı olarak birkaç dakika sürebilir.

Dizin oluşturma işlemi bittikten sonra, alttaki sonuçlar listesinde (“Tamamlandı” durumunun yanında) görünen bir “Dizine Gönder” düğmesi görünür. Yalnızca belirli bir sayfayı getiriyorsanız / gönderiyorsanız istediğiniz seçenek olan “Yalnızca Bu URL’yi Tara” ya da dizini dizine eklemeniz gerekirse “Bu URL’yi ve Doğrudan Bağlantılarını Tara” seçeneği sunulur.

Bunu tıklayın, dizine eklemenin tamamlanmasını bekleyin ve işiniz bitti! Google artık sayfanızdaki yeni içeriği kataloglamak için arama botlarını gönderdi ve değişikliklerin önümüzdeki birkaç gün içinde Google’da görünmesi gerekiyor.

Google Search Console’daki Site Hataları

Kimse web sitesinde yanlış bir şey yapmak istemez, ancak bazen birisi size söylemediği sürece bir sorun olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Birinin size bir sorundan bahsetmesini beklemek yerine Google Search Console, sitenizde bulduğu hataları hemen size bildirebilir.

Bir siteyi dahili hatalar açısından kontrol etmek istiyorsanız, kontrol etmek istediğiniz siteyi seçin. Ekranın sol tarafında “Tara”yı tıklayın, ardından “Tarama Hataları”nı seçin.
Daha sonra doğrudan, sayfayı dizine eklerken Google’ın botları tarafından bulunan site veya URL hatalarını gösteren Tarama Hataları sayfasına yönlendirilirsiniz.
Bulunan URL hataları en altta gösterilir. Karşılaşılan hatanın açıklaması ve diğer ayrıntılar için hatalardan birini tıklayın.

Uygunsa ekran görüntüleri dahil olmak üzere karşılaşılan hataları kaydedin. Site hatalarını işlemekten sorumlu değilseniz, sorunu / sorunları çözebilmesi için ilgili kişiye bildirin.

Google Arama Konsolu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

google-search-console-seo

1. Google Search Console’da site verilerini ne zaman görmeye başlayacağım?

Mülkünüzü Google Arama Konsolu’na gönderdiğiniz anda veri toplamaya başlar. Bu veriler, Google’ın sitenizi dizine ekleyip ekleyemeyeceği ile bir arama sonucunun kaç tıklama kazandığına kadar değişebilir. Ancak, site sahipliğini doğrulayana kadar bu verilere erişemezsiniz.

2. Google Search Console’da ne sıklıkla oturum açmam gerekiyor?

Değişir. En az her ay mülkünüzü kontrol edin. Google Search Console hesabınıza her gün giriş yapabilirsiniz, ancak bu Google’ın önerdiği bir şey değildir. Bunun yerine Google, en azından her ay mülkünüzü kontrol etmenizi önerir. Rolünüz her hafta olduğu gibi daha proaktif bir izleme gerektirebilir.

3. Google Search Console ile Google Analytics arasındaki fark nedir?

Google Search Console ve Google Analytics, işletmenize web siteniz hakkında değerli veriler sağlar. Google Search Console verilerinize Google Analytics’ten bile erişebilirsiniz. Ancak platformları farklı kılan, bu verilere nasıl baktıklarıdır.

Google Search Console, bir kullanıcı sitenize ulaşmadan önce neler olduğunu incelerken, Google Analytics sitenize geldikten sonra neler olduğunu analiz eder. Google Search Console ile arama motorlarının sitenizi nasıl etkilediğini ve Google Analytics ile kullanıcıların siteyle nasıl etkileşime girdiğini görürsünüz.

4. Google Search Console’un bir siteyi dizine eklemesi ne kadar sürer?

Eğer varsa Tarama ve dizine sitenizi Google’a talep Google Search Console’da bunun gerçekleşmesi için, birkaç hafta, birkaç gün sürebilir. Aynı URL’nin birden çok kez yeniden gönderilmesinin süreci hızlandırmadığını da belirtmek gerekir.

5. Google Search Console’u kullanmak Google’ın sitemi daha hızlı taramasını sağlıyor mu?

Yeni bir web siteniz varsa, Google Search Console’u kullanmak Google’ın sitenizi daha hızlı fark etmesine yardımcı olabilir. Yine, sitenizi taramak Google’ın birkaç hafta sürebilir, ancak sitenizi Google Search Console’a göndermeden daha da uzun sürebilir.

6. Google Search Console’da iyi bir ortalama konum nedir?

Dünyada 600 milyondan fazla aktif web sitesi var, bu da bu sorunun cevaplanmasını zorlaştırıyor. Sitenizin arama sonuçlarına ortalama yerleşimini açıklayan “iyi” bir ortalama konum, sektörünüze, farklı aramaların rekabetçiliğine ve daha fazlasına bağlıdır.

Arama sonucu sıralamalarınızı ve web sitesi trafiğinizi iyileştirme konusunda profesyonel yardım arıyorsanız, Webolizma size yardımcı olabilir. SEO hizmetlerimizin işletmenizin Google’daki arama sonuçlarına hakim olmasına ve gelir elde etmesine nasıl yardımcı olabileceğini görmek için bize ulaşın.