Skip to content

Endüstri 4.0

Endüstri 4.0

Üretimin dijitalleştirilmesi sayesinde ürün üretme biçimimizle ilgili önemli bir dönüşümün ortasındayız. Bu geçiş o kadar zorlayıcı ki, imalatta meydana gelen dördüncü devrimi temsil etmesi Endüstri 4.0 olarak adlandırılıyor. İlk sanayi devriminden (su ve buhar gücüyle mekanizasyona), ikincisi elektrik kullanan seri üretim ve montaj hatlarına, bilgisayar ve otomasyonun kabulü ile üçüncü olarak başlayanları ele alacak ve akıllıca geliştirecek ve veri ve makine öğrenmesiyle beslenen özerk sistemlerdir.

Bazıları Endüstri 4.0’ı sadece bir pazarlama kelimesi olarak görmeye devam etse de, imalatta dikkatimizi hak eden değişiklikler oluyor.

Endüstri 4.0, Endüstri 3.0’ın Bilgisayarlaşmış Halini İfade Ediyor

Bilgisayarlar Endüstri 3.0’da piyasaya sürüldüğünde, tamamen yeni bir teknolojinin başlangıcıydı. Endüstri 4.0 ortaya çıktıkça bilgisayarlar, insan müdahalesi olmadan kararlar almak için birbirleriyle bağlantılı ve iletişim kurar hale geldiler. Siber-fiziksel sistemlerin ve nesnelerin internetinin birleşimi, Endüstri 4.0’ı ve akıllı fabrikayı gerçeğe dönüştürüyor. Daha fazla veriye erişildikçe daha akıllı olmaya devam eden akıllı makinelerin desteği sayesinde fabrikalarımız daha verimli, üretken ve daha az israfa yönelik olacak. Sonuçta, dijital olarak birbirine bağlanan bu makinelerin ağı, Endüstri 4.0’ın gerçek gücü ile sonuçlanan bilgiyi yaratır ve paylaşır.

Pek çok kuruluş, Endüstri 4.0’ın işlerini nasıl etkileyebileceği konusunda inkar ediyor veya nasıl kullanacağını bilmek için yeteneği bulmakta zorlanıyor olsa da; bazıları bugünün değişikliklerini uyguluyor ve akıllı bir geleceğe hazırlanıyor.

Bağlantılı makineler bakım, performans ve diğer sorunları bildiren muazzam miktarda veri topladığından bir insanın makul bir zaman diliminde yapması imkansız olacak kalıpları ve öngörüleri belirliyor ve bu verileri analiz ediyor. Sanayi 4.0 üreticilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini bilerek operasyonlarını hızlı ve verimli bir şekilde optimize etme fırsatı veriyor. Örneğin; bir Afrika altın madeni, ekipmanındaki sensörlerden gelen verileri kullanarak, sızıntı sırasında oksijen seviyelerinde bir sorun tespit etti. Bir kez düzelttiklerinde, verimlerini % 3,7 arttırarak yılda 20 milyon dolar kazandılar.

Endüstri 1.0’dan Endüstri 4.0’a Doğru Gidiyoruz Peki 2.0 ve 3.0 Sürümleri Ne Olacak?

Endüstriyel devrim süreci geçmişten günümüze 4’e ayrılıyor:

Endüstri 1.0 olarak da adlandırılan birinci süreçte, su ve buhar gücü kullanımı ile çalışan mekanik sistemler vardı. ( 1750 – 1830 yılları arasında İngiltere’de çıkmıştır.)

Endüstri 2.0 olarak isimlendirilen ikinci süreçte ise elektrik enerjisinin kullanılmaya başlaması ile seri üretime geçiş oldu.

  • 1870’de İlk Hareketli Band Sistemi Kullanımı
  • (19. Yüzyıl) 1840 Telgraf ve 1880 Telefon İcatları
  • 1920 Taylorizm (Bilimsel Yönetim)

Üçüncü ve şu an genel olarak yaşanan Endüstri 3.0 süreci ise,  elektronik ve bilişim teknolojilerinin entegre kullanılması ile başladı.

Endüstri 4.0

  • 1969 İlk Programlanabilir Yönetim Sistemi: SPS
  • 1971 İlk Mikro Bilgisayar (Altair 8800)
  • 1976 Apple-I (S. Jobs ve S. Wozniak)

Endüstri 4.0

Yeni başlayan dördüncü süreçte ise sanal ve fiziksel sistemler entegre olarak kullanılacak. İnternete bağlı her nesnenin üretim alanında daha fazla kullanımını içeren bu trend ile birlikte endüstriyel alanda köklü değişimler olacak ve “Dördüncü Endüstri Devrimi – Endüstri  4.0” olarak nitelendirilen yeni bir dönem başlayacak. İnternetin üretimde kullanılması, iş geliştirmeden mühendisliğe birçok yeniliği de beraberinde getirecek.

  • 1988 AutoIDLab (MIT)
  • 2000 Nesnelerin İnterneti
  • 2010 Hücresel Taşıma Sistemi
  • 2020 Otonom Etkileşim ve Sanallaştırma

 

 

Kısaca özetleyecek olursak,

1. Sanayi Devrimi yani Endüstri 1.0’ı üretimin makineleşmesi,

2. Sanayi Devrimi yani Endüstri 2.0’ı üretimin serileşmesi,

3. Sanayi Devrimi yani Endüstri 3.0’ı üretimin otomasyonu  ve sayısallaşması olarak tanımlayabiliriz.

4. Sanayi Devrimi olan günümüz trendi Endüstri 4.0 genel olarak 3 yapıdan oluşmaktadır. Bunlar;

  • Nesnelerin İnterneti
  • Hizmetlerin İnterneti
  • Siber – Fiziksel Sistemler

 

Endüstri 4.0’dan buluştan daha fazla optimizasyon içermesini beklemeliyiz.

Takipte kalın!