Skip to content

Domain Nedir? Farklı Alan Adı Türleri

Domain Nedir

Web sitesi alan adları, bir kişinin veya işletmenin web’de kendilerini kurmak için ayırdığı birincil adrestir. Bu ad, potansiyel müşterileri kim olduğunuz, nerede olduğunuz ve hangi mal veya hizmetleri sağladığınız konusunda bilgilendiren bir reklam panosu görevi görür. Alan adı olmayan bir web sitesi bulunamaz.

Bu başlangıç kılavuzunda, alan adının ne olduğunu ve alan adlarının nasıl çalıştığını yanıtlayacağız. Amaç, web siteniz için doğru alan adını anlamanıza ve seçmenize yardımcı olmaktır.

Alan Adı Nedir?

Alan-Adlarinin-Suresi-Dolduktan-Sonra-Ne-Olur_1

Alan adı, web sitenizin, insanların web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı URL çubuğuna yazdıkları adresidir.
Basit bir ifadeyle, web siteniz bir ev ise, o zaman alan adınız adresiniz olacaktır.

İnternet, küresel bir kablo ağı aracılığıyla birbirine bağlanan dev bir bilgisayar ağıdır. Bu ağdaki her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilir. Bunları tanımlamak için her bilgisayara bir IP adresi atanır. İnternetteki belirli bir bilgisayarı tanımlayan bir dizi sayıdır. Tipik bir IP adresi şuna benzer:

66.249.66.1

Şimdi bunun gibi bir IP adresini hatırlamak oldukça zor. En sevdiğiniz web sitelerini ziyaret etmek için bu tür numaraları kullanmanız gerekip gerekmediğini düşünün.

Bu sorunu çözmek için alan adları icat edildi.

Şimdi bir web sitesini ziyaret etmek istiyorsanız, uzun bir sayı dizisi girmenize gerek yoktur. Bunun yerine, tarayıcınızın adres çubuğuna hatırlaması kolay bir alan adı yazarak onu ziyaret edebilirsiniz. Örneğin, webolizma.com =)

Bir Alan Adı ile Bir URL Arasındaki Fark Nedir?

Bazen bir web adresi olarak adlandırılan tek tip bir kaynak konum belirleyici (URL), bir sitenin alan adını ve ayrıca aktarım protokolü ve yol dahil diğer bilgileri içerir. Örneğin, ‘https://cloudflare.com/learning/’ URL’sinde, ‘cloudflare.com’ alan adı iken ‘ https ‘ protokoldür ve ‘/ learning /’ belirli bir sayfaya giden yoldur.

Alan Adları Nasıl Çalışır?

Web tarayıcınıza bir alan adı girdiğinizde, öncelikle Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan global bir sunucu ağına bir istek gönderir.

Bu sunucular daha sonra alanla ilişkili ad sunucularını arar ve isteği bu ad sunucularına iletir.

Örneğin, web siteniz Bluehost’ta barındırılıyorsa, ad sunucusu bilgileri şu şekilde olacaktır:

ns1.bluehost.com

ns2.bluehost.com

Bu ad sunucuları, barındırma şirketiniz tarafından yönetilen bilgisayarlardır. Hosting şirketiniz talebinizi web sitenizin depolandığı bilgisayara iletecektir.

Bu bilgisayara web sunucusu denir. Özel bir yazılım yüklüdür (Apache, Nginx iki popüler web sunucusu yazılımıdır). Web sunucusu artık web sayfasını ve onunla ilişkili bilgi parçalarını alır.

Son olarak, bu verileri tarayıcıya geri gönderir.

Alan Adı Bir Web Sitesi ve Web Hosting’den Farklıdır

Bir web sitesi, HTML sayfaları, web sitesi oluşturucu yazılımı, resimler ve daha fazlası gibi dosyalardan oluşur.

Alan adı web sitenizin web adresiyse, web barındırma web sitenizin yaşadığı evdir.

Bu, web sitenizin dosyalarının depolandığı gerçek bilgisayardır. Bu tür bilgisayarlara sunucu adı verilir ve hosting firmaları tarafından hizmet olarak sunulur.

İçin web sitesi oluşturmak, her iki alan adı ve web hosting gerekir.

Farklı Alan Adı Türleri

Alan-Adlarinin-Suresi-Dolduktan-Sonra-Ne-Olur_2

Alan adları birçok farklı uzantıda mevcuttur. En popüler olanı ‘.com’dur . .org, .net, .tv, .info, .io ve daha fazlası gibi birçok başka seçenek vardır. Ancak her zaman .com alan uzantısını kullanmanızı öneririm.

Üst Düzey Etki Alanı – TLD

Üst düzey etki alanı veya TLD, etki alanı adı sisteminde en üst düzeyde listelenen genel etki alanı uzantılarıdır.

Yüzlerce TLD vardır, ancak en popüler olanları .com, .org ve .net’tir. Diğer TLD’ler daha az bilinir ve bunları kullanmanızı önermiyorum. Örneğin .biz, .club, .info, .agency gibi.

Ülke Kodu Üst Düzey Etki Alanı – ccTLD

Ülke kodu üst düzey alan adı veya ccTLD, Türkiye için .tr, Birleşik Krallık için .uk, Almanya için .de, Hindistan için .in gibi ülke kodu uzantısıyla biten ülkeye özgü alan adlarıdır.

Belirli bir ülkedeki kitleleri hedeflemek isteyen web siteleri tarafından kullanılırlar.

Sponsorlu Üst Düzey Alan – sTLD

Sponsorlu üst düzey etki alanı veya sTLD, etki alanı uzantısı tarafından sunulan belirli bir topluluğu temsil eden bir sponsoru olan bir TLD kategorisidir.

Örneğin, eğitimle ilgili kuruluşlar için .edu, hükümet için .gov, kar amacı gütmeyen kuruluşlar için .org gibi.

Alan Adı Sisteminden Kim Sorumludur?

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), alan adları sistemini yönetir. Alan adları için politikaları oluşturan ve uygulayan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), alan adı kayıt şirketleri olarak adlandırılan şirketlere alan adlarını satma izni verir. Bu alan adı kayıt kuruluşlarının sizin adınıza alan adı kayıtlarında değişiklik yapmalarına da izin verilir.

Alan adı kayıt kuruluşları, alan adlarını satabilir, kayıtlarını, yenilemelerini ve diğer kayıt şirketlerine transferleri yönetebilir.

Bir Alan Adı Seçmenize Yardımcı Olacak Bazı Hızlı İpuçları

1. En popüler, hatırlanması kolay ve tanıtımı kolay olduğu için bir .com alan adı kullanın.

2. Kısa olduğundan ve hatırlaması kolay olduğundan emin olun.

3. Telaffuz etmeyi ve hecelemeyi kolaylaştırın.

4. Sayı veya kısa çizgi kullanmayın.

5. Akıllı alan adı fikirleri bulmak için alan adı oluşturucularını kullanın.

Alan Adı Nasıl Satın Alınır?

Birçok alan adı tescil şirketinden birinden alan adı satın alabilirsiniz.

Ancak, alan adı satın almak size otomatik olarak barındırma hizmeti vermez. Bunun için bir web sitesi barındırma hesabına da ihtiyacınız olacak.

Birçok WordPress barındırma şirketi de etki alanı kayıt hizmetleri sunmaktadır. Bu, her iki hizmeti de tek bir hesap altında yönetmenize olanak tanır ve ayrıca etki alanınız için ad sunucusu ayarlarını değiştirme konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Bluehost kullanmanızı öneririm. WPBeginner kullanıcılarına ücretsiz bir alan adı ve barındırmada %50 indirim sunuyorlar.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

Alan Adı Süresinin Dolma Nedenleri

Bir Domainin Süresi Dolduğunda Ne Olur?