Skip to content

Youtube Reklamları Nasıl Verilir?

Youtube Reklamları Nasıl Verilir?

Dünyanın en popüler ikinci arama motoru YouTube, müşterilerin dikkatini çekmeye çalışan işletmeler için en güçlü platformlardan biridir.

Her ay yaklaşık iki milyar aktif kullanıcının giriş yaptığı Youtube, markaların yeni izleyicilere ulaşmalarına ve sadık bir takipçi kitlesi oluşturmalarına yardımcı olmak için inanılmaz bir kapasiteye sahip. Peki YouTube reklamları nasıl verilir? Youtube reklam modelleri nelerdir?

YouTube başarılı bir dijital strateji ve uygun maliyetli bir reklam kampanyası oluşturmak için en iyi seçeneklerden biridir:

Ortalama görüntülenme oranı: %31.9

Ortalama CPV: 0.01 ₺

Ortalama CTR %0.514

2006’da marka kanallarının tanıtımıyla YouTube, işletmelere her zamankinden daha geniş bir kitleye ulaşma şansı vermeye başladı. Devam eden yıllarda, platformda reklam kampanyaları oluşturmayı hem daha kolay hem de daha özelleştirilebilir hale getirmek için daha fazla reklam seçeneği ve aracı geliştirdi.

YouTube’da Reklam Vermenin Yararları

YouTube’da Reklam Vermenin Yararları
YouTube’da Reklam Vermenin Yararları

YouTube’da reklam vermenin, hedefleme ve özelleştirmeden, ölçülebilirlik ve uygun maliyetlere kadar birçok yararı var. Ancak en önemli artısı aslında en basit olanı: erişim. YouTube reklamlarının markanız için neler yapabileceğini inceleyelim.

  1. Dijital Erişiminizi Genişletin

Aylık olarak web sitesini ziyaret eden yaklaşık iki milyar YouTube hesap sahibinin yanı sıra, günde yaklaşık beş milyar video görüntülemesinde pay sahibi olan ancak oturum açmayan YouTube kullanıcısı var. Her video görüntülemede Youtube reklamını, işletmenizin sunduklarıyla ilgilenebilecek insanlara gösterme potansiyeline sahipsiniz.

Soru şu: onları nasıl bulacaksınız?

YouTube’da reklamlarınızın farklı demografilere sahip kitlelere ulaşmasını sağlamak, bu platformundan yararlanmanın en iyi yoludur.

  1. Gelişmiş Hedeflemeler ile Yeni Müşterilere Ulaşın

Yaş, cinsiyet ve coğrafi konum gibi temel tanımlayıcı bilgilerin yanı sıra, mevcut müşterilerinizin ayırıcı özellikleri neler? YouTube Reklamları ile videoları; konu, kategori ve anahtar kelime ile hedefleme olanağına sahipsiniz. Bu yöntemler aracılığıyla, izleyicilere alakalı reklam sunma olasılığını artırabilirsiniz. Ayrıca, yerleşim hedefleme ile reklamlarınızın görünmesini istediğiniz belirli YouTube sayfalarını tanımlayabilirsiniz.

Bunun gibi hedefleme özelliklerinin kullanılması, YouTube reklamlarınızın doğru zamanda doğru müşterilerin karşısına gelmesini sağlar.

  1. Hedeflerinize ulaşmak için reklamları özelleştirin.

YouTube Reklamları; belirli katı kurallara uyması gereken Arama ve Alışveriş Reklamlarının aksine, işletmelere; kullanıcılara yaklaşımlarını seçme konusunda daha fazla özgürlük tanır. Markalar; platformu kendileri ve müşterileri hakkında hikayeler anlatmak, değerli bilgileri paylaşmak, ürünlerini açıklamak ve daha fazlasını yapmak için kullanabilir. Bu geniş seçenek yelpazesi, YouTube’u en dinamik ve esnek reklam platformlarından biri haline getiriyor.

YouTube’un reklamcılık alanında artıları göz önünde bulundurulduğunda, küçük büyük tüm işletmeler için şaşırtıcı derecede ekonomiktir. YouTube reklamlarının reklamcılık veya pazarlamaya ayırdığımız bütçeden büyük bir pay alacağı konusunda endişeleriniz varsa, ayrıntılara daha yakından bakmanız gerekir.

  1. Uygun Maliyetli Kampanyalar Yürütün

Reklamverenler, PPC reklamlarında olduğu gibi yalnızca kullanıcılar reklamlarla bağlantı kurmayı seçtiğinde ödeme yapar. Arama reklamlarından farklı olarak YouTube reklamlarının bir avantajı var: arama reklamları, tüm tıklamaları etkleşim olarak kabul eder. TrueView reklam modeli ise izlemeye devam etmeyi etkileşim olarak sayar. Bu şu anlama geliyor: reklamınızı gören ama ”reklamı geç” butonuna basan kullanıcılar için para ödemezsiniz.

  1. Reklamlarınızın Başarısını Ölçün

YouTube hesabınızdaki Analytics sekmesinde, reklamlarınızı görüntüleyen kişiler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu verilere bakmak, reklamlarınızın başarısı hakkında optimizasyon süreci için değerli fikirler verir.

Örneğin, şunları öğrenebilirsiniz:

Kullanıcılar YouTube reklamlarınızı ne kadar süre izlediler?

Tam olarak hangi noktalarda reklamı kapatıyorlar?

Analytics sekmesini, reklam modellerinden hangisinin en iyi performansı gösterdiğini belirlemenize yardımcı olmak için de kullanabilirsiniz. Video kampanya verilerinize daha derine dalmak için YouTube hesabınızı Google Analytics hesabınıza da bağlayabilirsiniz. Örneğin, YouTube kanalınızdaki sayfalarda; hemen çıkma oranı, sayfa görüntüleme sayısı ve sayfadaki ortalama oturum süresi gibi daha ayrıntılı ölçümlere ulaşabilirsiniz.

YouTube Reklam Maliyeti

YouTube Reklam Maliyeti
YouTube Reklam Maliyeti

Maliyet hedeflediğiniz kitleye, pazarlama hedeflerinize ve videonuza göre değişir.

Görüntülü Reklamlar: 0,30 $ Ortalama Görüntüleme Başına Maliyet (CPV).

Arama: 0.10 $ Ortalama Görüntüleme Başına Maliyet (CPV).

Youtube Reklam Modelleri

Youtube Reklam Modelleri
Youtube Reklam Modelleri
  1. Trueview Reklam modeli

  2. Pre-Roll reklam modeli

  3. Bumper reklam modeli

Bu reklam modellerinin her birinin kendine özgü avantajları ve kullanım durumları vardır. Hedefinize bağlı olarak, yalnızca bir reklam modelini kullanmak veya birden çok reklam modelini birleştirebilirsiniz.

Trueview Reklam Modeli

Bazı reklamlarında YouTube TrueView adlı benzersiz bir format kullanır. Bu reklamlar, YouTube’a ek olarak Google Görüntülü Reklam Ağı’nda da gösterilebilir. Standart TrueView Reklamları için, reklamverenler yalnızca bir kullanıcı video reklamın en az 30 saniyesini izlediğinde ve bir bağlantıyı tıklayarak reklamla ilgilenirse ücretlendirilir.

TrueView reklamlarının kendi içinde iki alt kategorisi vardır: Yayıniçi ve Keşif.

Yayın İçi Reklamlar

TrueView Yayın İçi Reklamlar, bir YouTube videosu oynatılmadan önce, video sırasında veya sonrasında oynatılan reklamlardır. Bunlar beş saniye sonra atlanabilir reklamlardır ve “reklamı geç”e tıklayan izleyiciler için bu reklam modelinde hiçbir ücret alınmaz..

Yayın içi video reklamlar, kişiselleştirebileceğiniz eyleme çağrı ifadeleri içerebilir. Reklamda, ilk beş saniyede video’ya logo veya işletme adı eklediğinizden emin olun, böylece kullanıcı reklamınızı atlasa bile en azından marka bilinirliği adına bir çalışma yapmış olursunuz.

Logonuzu, web sitenizi ve eleme çağrı ifadesini videonun sonuna koymayı ve kullanıcıların karar verebilmeleri için birkaç saniye oyalanmasına izin vermeyi unutmayın. Böylece, video süresince kullanıcılar daha fazla işlem yapmak isteyip istemediklerine karar verme şansına sahip olacaklar.

En önemlisi: reklamlarınızın ilk beş saniyesinin ilgi çekici olduğundan emin olun.

Discovery Reklamları

TrueView Discovery Reklamları, YouTube arama sonuçlarında, ilgili YouTube videolarının yanında, mobil cihazlar için YouTube anasayfasında gösterilir. Yayıniçi reklamların aksine kullanıcının videoyu ne kadar süre izlediğine bakmaksızın Discovery reklamlarına her tıklama ücretlendirilir.

Discovery reklam modeli; nasıl yapılır veya ürün tanıtım videoları için mükemmel bir seçenektir. Hedef belirtilmeden oluşturulan kampanyalar için uygun bir reklam modelidir.

Kullanıcıların yayın içi reklamları hemen atlaması ve Discovery Reklamları ile etkileşime girmemesi konusunda endişeleniyorsanız, aradığınız çözüm: Bumper reklamlar ve pre-rolls reklamlar.

Pre-Roll Reklamlar

Bir videonun önünde, ortasında veya bir videoda oynatılabilen bu reklamlar 20 saniye kadar olabilir ancak genellikle 15 civarındadır. Pre-Roll Reklam, yalnızca bir YouTube videosunun ortasında ve video 10 dakikadan uzunsa oynatılır. 20 saniye hızlı bir şekilde geçebildiğinden, bu zaman eyleme çağrı ifadeleriyle değerlendirilmelidir. Reklamverenlerin izleyicinin etkileşime geçip geçmediğine bakılmaksızın reklam görüntüleme başına ücretlendirildiğinin altını çizmekte fayda var.

Pre-Roll reklamlarınızı görüntüleyenlerin reklamınız hakkında daha fazla bilgi edinmesini kolaylaştırmak için bir eyleme çağrı ifadesi gerekir.

Ek olarak, videonun yanında yayınlanan yardımcı bannerları kendi avantajınız için kullanmalısınız. Bu bannerlar, reklamlarınızın yayınlanmaya devam etmesini sağlar, böylece izleyiciler YouTube videolarını izlemeyi bitirdikten sonra da ilgilerini çekmeye devam edebilirsiniz.

Bumper Reklamlar

Bumper reklamlar da Pre-Roll reklamlar gibi atlanamaz ve gösterim başı ücretlendirilen Youtube reklam modelleridir. Bu reklamlar 6 saniyelik klısa videolardır ve doğrudan YouTube videolarından önce oynatılabilirler. Kısa süreli reklam modeli oluşu sebebiyle Bumper reklamlar genellikle bir ürünü tanıtmak yerine marka bilinirliği oluşturmak için daha uygundur. Reklamınızın net, anlaşılması kolay bir mesaj içerdiğinden emin olun.

YouTube Reklamlarında En İyi Uygulamalar

YouTube Reklamlarında En İyi Uygulamalar
YouTube Reklamlarında En İyi Uygulamalar

Başarılı bir YouTube reklam kampanyası için elimizde sihirli bir formül yok. Ancak işletmeler için çalışmış, denenmiş stratejiler ve alınmış dersler var. Bu çalışmalar genel olarak reklam performanslarının artırabilir.

  1. Dinamik bir YouTube Kanalı Oluşturun

 Her şey YouTube Kanalınızla başlar. İşletmeniz için bir içerik merkezi olan kanalınız reklamın ötesine geçen bir deneyim oluşturmalıdır. Örneğin; ürün tanıtım videoları, ürün inceleme videoları, sitenizdeki SSS’leri ele alan videolar ve kamera arkası videoları kanalınızda barındırabileceğiniz içerik türlerine yalnızca birkaç örnek. Kanalınızın, işinizle ilgili mümkün olan en iyi izlenimi oluşturmasını sağlamak için, iyi düzenlendiğinden, güzel görüntülerin yanı sıra içeriklerinizin yararlı bilgiler içerdiğinden emin olun.

  1. Müşterilerle Yeniden Bağlantı Kurmak İçin Yeniden Pazarlamayı Kullanın

YouTube Reklamlarınızı izleyen kullanıcılara, Youtube reklamları ve görüntülü reklamlar aracılığıyla yeniden pazarlama yapabilirsiniz. Markanıza ve ürünlerinize zaten aşina olan bu kişilerin, reklamlarınızla yeniden etkileşime girme olasılıkları, daha önce hiç YouTube içeriğinizle karşılaşmamış olanlardan daha fazladır. Yeniden pazarlama yapmak istediğiniz kişiler, ürün tanıtım videolarınızdan birkaçını izleyerek, onlar için doğru ürünü aramış olabilir. Yeniden pazarlama yoluyla onlara kendinizi hatırlatmanız, sitenize gitmek ve bir satın alma işlemi gerçekleştirmelerini sağlayabilir.

  1. Performansınızı Optimize Etmenin Yollarını Aramayı Asla Bırakmayın.

Başarılı bir hesabı yönetmek, sürekli ilgi ve dikkat gerektirir. Performansı artırmanın yollarını ararken reklam içeriğini optimize etmeden önce her zaman hedeflemenizi optimize edin. Birden çok kitleyi test ederek veya hedefleme parametrelerini test ederek en çok ilgi çeken şeyin ne olduğunu belirleyebilirsiniz.

İyi yapılandırılmış ve planlanmış bir YouTube stratejisine sahip olmak, markanızı yükseltecek ve ürünlerinizi tanıtmanıza yardımcı olacaktır.

 

Kaynak: https://www.bigcommerce.com/blog/youtube-advertising/#types-of-youtube-ads