Skip to content

Viral İçerik Oluşturmak İstiyorum, Ama Nasıl?

Viral-Icerik-Olusturmak-Istiyorum,-Ama-Nasil

Kitle Katılımını Artırmak İçin Şık Görseller Kullanın

Birinin sayfanız ya da gönderiniz hakkında karar vermesi genellikle sadece birkaç saniye sürer.

İlk izlenim önemli olan şeydir.

Viral-Icerik-Olusturmak-Istiyorum,-Ama-Nasil_1

Mesajınızı en iyi şekilde ileten bir renk paleti ve yazı tipi kombinasyonunu seçmenin yanı sıra (sitenizin onay derecelendirmesinin %70’ine yakını renk düzeninize bağlıdır), metin ağırlıklı içeriği resimler, infografikler ve videolarla bölmek de çok önemlidir.

Facebook’ta içerikte en az bir görsel bulunan gönderileri hiçbir görsel içermeyenlere göre iki kat fazla kişi paylaşıyor.

Sosyal medya kanallarında içerik tanıtmak söz konusu olduğunda, küçük resimli gönderiler, yalnızca metin içeren gönderilerden çok daha iyi sonuç veriyor. Facebook’ta önizleme resmine sahip makaleler, olmayanlara göre üç kat daha fazla paylaşım ve beğeniye sahip.

İyi Araştırılmış Uzun Biçimli İçerik Üretin

Hızlı ilerleyen bir dijital çağda bilinenin aksine, daha uzun içerik aslında kısa parçalardan daha fazla paylaşım alıyor. Araştırmalara göre en çok 3.000 ila 10.000 kelime parçası paylaşılırken, 1.000 kelimeden kısa içerik en az paylaşılıyor.

Uyarılmış Duyguları Uyandırın

Olumsuzluk dolu bir dünyada kahkaha ve eğlence gibi olumlu duyguları ortaya çıkaran içerik, üzüntü uyandıranlardan çok daha popülerdir.

Yani, buradaki anahtar, okuyucularınızı şaşırtmak ve beklenmeyeni sağlamaktır. İnsanlar aktif olarak bir tepki vaat eden içerik ararlar, çünkü tepki verdiğimizde başkalarının da muhtemelen tepki vereceğini biliriz, bu da içeriğinizin paylaşılma ihtimal oranını artırır.

İnternet, viral hale gelen anlamsız kedi videolarıyla doludur, çünkü insanlar onları izlediklerinde bir şeyler hissederler – sadece bir gülme fırsatı. Şimdilerde ise etkileyicilerin mücadeleleri, hayat dersleri ve günlük yaşam hakkında konuştukları videoları daha sık görüyoruz.

Hedef Kitlenizi İyi Tanıyın

Tipik demografik ve coğrafi bilgilerin yanı sıra şunu öğrenin: Onları harekete geçiren nedir? Onları güldüren nedir? Nerelerde takılırlar? Onları ne kızdırır? Kim gibi olmak istiyorlar?

Büyüleyici derinlemesine bir özellik, komik kısa bir parça, pratik bir blog yazısı veya eğlenceli bir test olsun, okuyucunuza / izleyicinize bağlı olarak seçim yapabileceğiniz birçok seçenek vardır.

Başarılı içerik tamamen kitlenize ve buna nasıl tepki verdiklerine bağlıdır.

Markanızı oluşturmadan ve ne tür bir takipçi çekmek istediğinizi bilmeden bir kitle oluşturmak imkansızdır. Sektör uzmanı, sosyal medya uzmanı veya marka etkileyicisi gibi hangi niş veya uzmanlık alanında olmak istediğinizi belirleyin. Sonunda, alanınızda başarılı gönderilere sahip olmak için hangi içeriği oluşturmanız gerektiğini anlayacaksınız.

İçeriğinizi Tanıtmak İçin Etkileyiciler Edinin

Etkileşimlerinizi hızlı bir şekilde artırmanın bir diğer yolu da, sosyal medyada önde gelen kişilerin içeriğinizi paylaşması veya yeniden tweetlemesidir. Onlardan makalenizde kullanmaları için bir alıntı isteyerek veya ilgilendiğiniz konuyla ilgili bir bağlantıya link vererek içeriğinizin oluşturulmasına dahil edin. (Yukarı kaydır!)

Paylaşanların Kimliklerini Oluşturan ve Güzel Görünmelerini Sağlayan İçerikler Oluşturun

New York Times tarafından yürütülen bir araştırma, insanların belirli içerikleri paylaşmalarının ardındaki birçok nedeni ve motivasyonu ortaya çıkardı. Kullanıcıların, çevrimiçi kişiliklerini oluşturan ve akranlarının önünde güzel görünmelerini sağlayan içerikleri fazlaca paylaştıklarını keşfettiler.

Örneğin, birçok insan kendilerini akıllı, bilgili, düşündürücü, fedakâr, orijinal, havalı veya yaratıcı gösteren içeriği paylaşmaya meyilli.

Bazı diğerleri de benzer niyetlerle, başkalarının gününü neşelendirmek, başkalarına pratik tavsiyelerle yardımcı olmak veya yakın arkadaşlar, aile ve benzer ilgi alanlarına sahip kişilerle bağlantıda kalmak için canlandırıcı içerik paylaştı.

Okuyucu veya İzleyici ile Güven İlişkisi Geliştirin

Okuyucuda / izleyicide güven oluşturmanın en kolay yollarından biri, altbilginize kısa bir biyografi ve kendi resminizi eklemektir.

Kullanıcılar “tanıdıkları, sevdikleri ve güvendikleri” kişilerle bağlantı kurmak istiyor. Ayrıca okuyucuların / görüntüleyenlerin içeriğinize güven duymasını sağlamanın kolay bir yolu, ilgilendiğiniz konuyla ilgili uzmanlarla röportaj yapmaktır.

Okuyucuyu / İzleyiciyi Benzersiz Araştırma Sonuçlarıyla Aydınlatın

Görünürlüğünüzü artırmak ve yetkili sitelerden geri bağlantıların (backlink) güvenliğini sağlamak için anket sonuçları ve orijinal veriye dayalı makaleler gibi özel içerik yayınlamak önemlidir.

En güzeli, önceki önerilerde olduğu gibi bu da ulaşamayacağınız kaynaklar veya uzmanlık gerektirmez.

Testler ve anketler gibi etkileşimli içeriklerle etkileşim kurmak ve paylaşmak eğlencelidir. İnsanlar genellikle bu tür içerikle ya kendi bilgilerini test etmek ya da başkalarının nasıl düşündüğünü görmek için meşgul olurlar.

Akılda Kalıcı Bir Başlık Bulun ve İlgi Çekici Bir Hikaye Anlatın

İşte size şu an YouTube’da en çok izlenme sayısı olan video: (7,5 milyardan fazla!)

İçeriğinizin en önemli unsurlarından biri başlıktır: bir hikayeyi zirveye çıkarabilir veya görünmez yapabilir. Bu nedenle, okuyucularınızın sizi başından sonuna kadar takip etmesini sağlamak için hem merak uyandıracak hem de okuyucuları okumaya devam etmeye ikna edecek bir başlık bulun.

İlk etapta dikkat çekmek söz konusu olduğunda, en önemli unsur başlıktır, çünkü genellikle insanların göreceği ilk şeydir. Bu nedenle, izleyicileri içeriğinizi okumaya veya izlemeye teşvik eden dikkat çekici başlıklar yazmanız gerekir.

  • Daha fazla tıklama almak için başlıklarınızda sayılar kullanın.
  • Hedef kitlenizin ilgili olabileceği bir soru sorun.
  • Kısa tutun.
  • Akılda kalıcı ifadeler kullanın.
  • Hedeflenen anahtar kelimenizi kullanın.

Örneğin, insanlara kaç ipucu alacaklarını söyleyin veya başlığınızda bir istatistik kullanın. Örneğin, “Bu video sizi ağlatacak / güldürecek / başarmaya inancınız olacak” sözünü içeren manşetleri düşünün.

En Uygun Kanalları Kullanın

Şimdi, izleyicilerinizle iletişim kurmak ve viral olmak için hangi kanalların en uygun olduğunu belirleme zamanı.
En önemli şey, etkilemek istedikleriniz tarafından en çok kullanılan kitle platformlarını bulmaktır. Tüm içerik, tüm internet etkin platformlarda kolayca erişilebilir olmalıdır, ancak özellikle herhangi bir platforma öncelik verecekseniz, mobil uygulaması olduğundan emin olun.

Viral Olmayı Düşünmeyin

Viral içerik planlarken bir diğer önemli nokta, kesinlikle sadece ona odaklanmamaktır. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu stratejinin başarısı aynı zamanda izleyicinin tepkisine de bağlıdır ve tüm kartlarınızı bu seçenekte oynamamak çok önemlidir.

Bu şekilde, stratejinizi alıcı kişiniz için alakalı içerik oluşturmayı düşünerek oluşturmanız gerekir.

Şu anda belirli nişlerde neyin popüler olduğuna dair fikir arıyorsanız, Google Trends gibi web sitelerini keşfederek en son trendleri takip edebilirsiniz.

İçeriğiniz viral giderse, mükemmel! Ancak bu olmazsa bile, hedef kitlenizi etkileyecek ve trafik oluşturmaya devam edecek ilginç bir içeriğe sahipsiniz. Cebinizde kâr!

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: Viral İçerik Nedir?

Sonraki Yazı: Viral İçeriğin Faydaları Nelerdir?