Skip to content

SSL Sertifika Çeşitleri

SSL Sertifika Çeşitleri

Geçtiğimiz haftalarda SSL Nedir? ve SSL Nasıl Çalışır? konularından bahsetmiştik. Son olarak SSL sertifika çeşitleriyle ilgili detaylı bilgi için sizi böyle alalım.

SSL Sertifikaları :

  • Doğrulama Türüne Göre
  • Kullanım Alanına Göre ikiye ayrılır.

Kendi içinde de birden fazla çeşitlilik gösteren SSL sertifikalarını gelin beraber inceleyelim:

Doğrulama Türüne Göre SSL Sertifika Çeşitleri

DV (Domain Validation) SSL

DV (Domain Validation) SSL

Yalnızca sunucu adını doğruladığından dakikalar içinde sağlanan sertifikalardır. Ancak doğrulama düzeyi oldukça düşüktür.

OV (Organizational Validation) SSL

OV (Organizational Validation) SSL

Sunucuya gelen alan adına sahip olan firmanın bütün bilgileri sertifikayı üreten firma tarafından kontrol edilerek doğrulanır. DV sertifikalara göre çok daha güvenilirdir ama onay süreci 2 güne kadar sürer. Kurumun adı, faaliyette olup olmadığı, başvuran kişinin kurumla olan bağlantısı, başvurunun bahsedilen kurumdan gelip gelmediği incelenir. Başvuru yapılan alan adının sahipliği ya da kontrolünün bu kurumda olup olmadığı, ayrıca diğer bütün iletişim bilgileri bu tür SSL sertifikasyon sürecinde detaylı olarak doğrulanır.

EV (Extended Validation) SSL

EV (Extended Validation) SSL

Sertifika sahibi firmanın geniş kapsamlı kurumsal doğrulama sürecini sağlayarak fiziksel, ticari ve hukuki varlığını doğrular. Güvenlik düzeyi en yüksek olan sertifika olmakla beraber yapılan doğrulamaların çokluğu ve detayı nedeniyle en pahalı SSL sertifikalarıdır. Bu tür sertifikalarda kullanıcı tarayıcı üzerinde EV SSL sertifikası bulunan bir siteye bağlandığı takdirde adres çubuğunda güvenilir site niteliği taşıyan yeşil renkli bir gösterim belirir.

Kullanım Alanına (Domain Tipine) Göre SSL Sertifikaları

Standart SSL Sertifikaları

Alt alan adı (subdomain) olmaksızın sadece 1 adet alan adı (domain) için imzalanan SSL sertifikalardır.

Multi Domain SSL Sertifikaları

Bu sertifika türü birden fazla alan adının tek bir sertifika ile imzalanmasına imkan tanır. Çoğunlukla 1 ana alan adına ek 2 alan adı seçeneğiyle kullanıcıya sunulur. Bu ekstra bir ücret ödemeden 3 alan adı için de bu sertifikanın kullanılabilir olması anlamına gelir. Ayrıca sertifika sağlayıcının belirlediği, alan adı başı ücretin ödenmesiyle ek alan adı satın alınarak, tek sertifika ile şifrelenen alan adı sayısı ortalama 100 adede kadar yükseltilebilir.

Wildcard SSL Sertifikaları

Sertifikanın kullanıldığı alan adının tüm alt alan adlarının imzalanmasını sağlar. Kurulumu *.domain.com şeklinde yapılır. Wildcard SSL sertifikalarında alt alan adı limiti bulunmaz.