Skip to content

SEO Nedir?

Seo Nedir

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Web sitenizi Google, Yandex veya Bing gibi Arama Motorları için mümkün olduğunca ilgi çekici hale getirme uygulamasıdır. Arama motorları, arama sonuçlarında hangi web sitelerinin yer alacağını seçmek için çok karmaşık sıralama sistemleri kullanır.

Geçmişte bir firma/şirket, işlerini büyütmek umuduyla telefon rehberine kayıt eklerdi. Zaman değişti! Günümüz iş dünyasında potansiyel müşterilerinizin büyük çoğunluğu aradıkları işletmeyi bulmak için interneti kullanıyor. SEO, web sitenizin internette yapılan bir aramanın en iyi sonuçlarında görünme potansiyelini en üst düzeye çıkarma sürecidir.

SEO Neden Önemlidir?

SEO işletmeler için önemlidir çünkü bu dijital çağda kuruluşlara müşterileri çekmek için ihtiyaç duydukları görünürlüğü sağlar. Kullanıcılar, satın alma yapmadan önce çevrimiçi arama yapmaktadırlar. Bundan dolayı web sitelerin üst sıralarda bulunması gerektiği için SEO çalışmaları oldukça önemlidir.

Güçlü bir SEO stratejisi, markaların web sitelerini ve içeriklerini alakalı anahtar kelimeler için SERP’lerde yüksek oranda konumlandırmasına olanak tanır, böylece potansiyel müşterilerin dikkatini çekebilir ve satış rakamlarının artmasına neden olur.

SEO Nasıl Yapılır?

Arama motorları, arama sonuçları oluşturmak için yüzlerce faktör kullandığından (Google 200’den fazla kullanır) SEO, sitenizi bu faktörler için optimize ederek, sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini sağlayarak çalışır.

SEO’nun nasıl çalıştığını anladığınızda, arama sonuçlarında görünürlüğünü artırmak için içerik, teknik ve site dışı SEO çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

Site İçi SEO (Onpage SEO)

Sayfa içi SEO, SERP sıralamasını iyileştirmek için web sitenizdeki içeriği optimize etme sürecidir. Tek tek sayfaları, blog gönderilerini ve web sitenizi bir bütün olarak düzenlemeyi içerir ve aşağıdakiler gibi öğeleri kapsar:

Anahtar Kelime Araştırması
İçeriğinizi güncellemeye ve blog yazıları yazmaya başlamadan önce anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir. Ücretsiz Google Anahtar Kelime Planlayıcı seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda yardımcı olabilecek birçok araç vardır.

Title & Description
SEO başlığı ve meta açıklaması, sayfanız Google’da veya başka bir arama motorunda göründüğünde genellikle görünen şeydir.

Heading Etiketleri
Başlık etiketleri olarak da bilinen başlık etiketleri, bir web sayfasındaki başlıkları ve alt başlıkları ayırmak için kullanılır. H1’den H6’ya kadar önem sırasına göre sıralanırlar ve H1’ler genellikle başlıktır. Başlık etiketleri, bir web sayfasının okunabilirliğini ve SEO’sunu iyileştirir.

SEO Uyumlu İçerik
İçerik, site içi SEO’nun kalbidir. Hem arama motorlarına hem de okuyuculara web sitenizin ve işletmenizin ne hakkında olduğunu söyler. Yüksek kaliteli içerik oluşturmanın ilk adımı, alakalı anahtar kelimeleri ve konuları seçmektir.

Teknik SEO

Teknik SEO, arama motoru robotlarının sitenizi daha etkili bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olan (organik sıralamaları iyileştirmeye yardımcı olmak için) web sitesi ve sunucu optimizasyonlarını ifade eder.

SSL
2014 yılında Google, ‘HTTPS’yi her yerde’ görmek istediklerini ve arama sonuçlarında güvenli HTTPS web sitelerinin güvenli olmayan web sitelerine tercih edileceğini duyurdu. Bu nedenle web siteler için SSL sertifikasyon kurulumunun kesinlikle yapılması gerekir.

Mobil Uyumluluk
Google, mobil duyarlı bir siteye sahip olmanın, algoritmaları tarafından çok önemli bir sıralama sinyali olarak görüldüğü konusunda nettir.

Ayrıca, Google’ın içeriği dizine eklemeye yönelik “mobil önceliklil” yaklaşımının tanıtılmasıyla birlikte, her cihaza duyarlı bir web sitesi artık her zamankinden daha önemli hale geldi. Bu nedenle, web sitenizin tamamen duyarlı olmasını ve mobil, tablet veya masaüstü kullanıcıları için mümkün olan en iyi biçimde görüntülenmesini sağlamak mantıklıdır.

Site Hızı
Arama motorları hızlı yüklenen siteleri tercih eder: sayfa hızı önemli bir sıralama sinyali olarak kabul edilir.
Günümüzde web sayfalarının hızlı yüklenmesi gerekiyor. İnsanlar sabırsız ve bir sayfanın açılmasını beklemek istemiyorlar. 2016’da zaten araştırmalar, bir web sayfası üç saniye içinde açılmazsa , mobil web sitesi ziyaretçilerinin %53’ünün siteden ayrılacağını gösterdi. Bu nedenle, web siteniz yavaşsa, insanlar hayal kırıklığına uğrar ve başka bir web sitesine geçer ve tüm bu trafiği kaçırırsınız.
Google, yavaş web sayfalarının optimum deneyimden daha azını sunduğunu biliyor. Bu nedenle daha hızlı yüklenen web sayfalarını tercih eder.

Tarama ve İndexleme Geliştirmeleri
Arama motorları, web sitenizi taramak veya indexlemek için robotları kullanır. Robotlar, sitenizdeki içeriği keşfetmek için bağlantıları takip eder. Harika bir dahili bağlantı yapısı , sitenizdeki en önemli içeriğin ne olduğunu anlamalarını sağlayacaktır.

Ancak robotları yönlendirmenin birden daha fazla farklı yolu var. Örneğin, belirli sayfa çeşitlere gitmelerini istemiyorsanız, içerikleri taramalarını engelleyebilirsiniz. Sadece tek bir sayfayı taramalarına izin verebilirsiniz, ancak bu sayfayı arama sonuçlarında göstermemelerini veya o sayfadaki bağlantıları izlememelerini söyleyebilirsiniz.

– Robots.txt Dosyası
Robots.txt, web sitenizin kök dizininde bulunan ve arama motorlarına web sitenizin hangi sayfalarını tarayabilecekleri ve dizinlerine ekleyebilecekleri konusunda talimat veren bir metin dosyasıdır. Bu dosyanın formatı çok basittir ve çoğu durumda dosyada herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmez.
Ancak önemli olan, arama motoru tarayıcılarını web sitenizi dizine eklemekten caydıracak yanlış engellemeler olmadığını kontrol etmek ve sağlamaktır.

– Site Haritası
Basitçe söylemek gerekirse, bir XML site haritası , sitenizin tüm sayfalarının bir listesidir. Sitenizdeki arama motorları için bir yol haritası görevi görür. Bununla, arama motorlarının sitenizdeki hiçbir önemli içeriği kaçırmamasını sağlarsınız.
XML site haritası genellikle gönderiler, sayfalar, etiketler veya diğer özel gönderi türlerine göre sınıflandırılır ve her sayfa için resim sayısını ve son değiştirilme tarihini içerir.

İdeal olarak, bir web sitesinin bir XML site haritasına ihtiyacı yoktur. Tüm içeriği güzel bir şekilde birbirine bağlayan dahili bir bağlantı yapısına sahipse, robotların buna ihtiyacı olmayacaktır. Ancak, tüm sitelerin harika bir yapısı yoktur ve bir XML site haritasına sahip olmak herhangi bir zarar vermez. Bu nedenle sitenizde her zaman bir XML site haritasına sahip olmanızı öneririz.

Yapılandırılmış Veri
Yapılandırılmış veri işaretleme , arama motorlarının içeriği daha iyi anlamasına yardımcı olmak için web sitenize eklediğiniz koddur. Bu veriler, arama motorlarının sitenizi daha etkili bir şekilde dizine eklemesine ve daha alakalı sonuçlar sağlamasına yardımcı olabilir.

Ek olarak, yapılandırılmış veriler “zengin snippet’ler” ekleyerek arama sonuçlarını iyileştirir. Örneğin, yorumlara yıldız puanları eklemek için yapılandırılmış verileri kullanabilirsiniz.

Görsel olarak daha çekici oldukları ve arama yapanlar için anında yararlı bilgileri vurguladıkları için, bu gelişmiş sonuçlar tıklama oranınızı (TO) iyileştirebilir ve sitenize ek trafik oluşturabilir. Sonuçları daha yüksek TO’lara sahip sitelerin arama motorlarında tercihli muamele gördüğü düşünüldüğünden, sitenize yapılandırılmış veriler eklemek için çaba sarf etmeye değer.

Site Dışı SEO

Site dışı SEO’yu sitenizin etki alanı yetkilisini oluşturmak olarak düşünün. Bu olmadan, siteniz daha yüksek yetkiye sahip web sitelerini geçmek için mücadele edebilir.

Arama motorları onları daha güvenilir, alakalı ve güvenilir bulduğundan, daha yüksek otorite web siteleri, yetkisi olmayan veya düşük olanlardan daha iyi sıralama eğilimindedir.

Birçok kişinin sitenize güvendiğini, paylaştığını ve arama motorlarına referans verdiğini belirtmek istiyorsunuz. Bağlantılar bunu göstermenin bir yoludur, ancak yalnızca bağlantı oluşturmaya odaklanamazsınız.

Bağlantı Oluşturma
Google’ın algoritması göz önüne alındığında, bağlantı oluşturma, herhangi bir sayfa dışı SEO stratejisinin ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. Ancak web siteniz ve nişiniz için en iyi bağlantıların nasıl oluşturulacağını anlamak önemlidir.
Yüksek otoriteye sahip web sitelerinden geri bağlantılar kazanmak, sitenizi bir otorite olarak konumlandırmanıza yardımcı olur. Bu yüksek otorite bağlantıları, bir siteden diğerine “güvenoyu” gibi çalışır.
Bağlantı kurmanın 1 numaralı hedefi, yetkili sitelerden kaliteli bağlantılar kazanmak olmalıdır. Her zaman nicelikten çok kaliteye odaklanmalısınız.

Sosyal Medya
Muhtemelen sosyal medyayı bir SEO oyunundan çok bir marka bilinirliği aracı olarak düşündünüz. Ancak sosyal medya, alan adı yetkisi kazanmanın ve arama motoru sıralamanızı yükseltmenin harika bir yoludur.
Sosyal medyada içerik paylaştığınızda ve trafiği web sitenize yönlendirdiğinizde, bu, Google’a çeşitli kaynaklardan trafik aldığınızı ve ilgi çekici yüksek kaliteli içeriğe sahip olmanız gerektiğini gösterir. Bu nedenle, topluluğunuzu sürekli olarak sosyal medyaya dahil etmek ve içerik dağıtımı için kullanmak önemlidir.
Daha fazla etkileşim, muhtemelen daha fazla paylaşım, geri bağlantı ve tıklama ile sonuçlanacak ve bu da alan otoritesi oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Konuk Yazarlık
Konuk gönderileri (misafir gönderileri), bir başkasının web sitesinde bir makale yazıp yayınlamaktır ve bu durumda yazılan makalelere misafir gönderileri denir.
Konuk yazarlık, herhangi bir işletme veya kuruluş için çeşitli avantajlar sunar. Yazılarınızı/makalelerinizi diğer web sitelerinde paylaşarak, güvenilirlik oluşturabilir ve kendinizi piyasada bir otorite figürü olarak konumlandırılabilir ve marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz.

SEO Uzmanı Kimdir?

SEO uzmanları, sitelerin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için sayfa içi ve sayfa dışı optimizasyon stratejileri oluşturur, uygular ve analiz eder . Web sitelerini denetler, stratejiler geliştirir, değişiklikleri uygular, testler yapar ve SEO kampanya sonuçlarını analiz eder ve raporlar.

SEO Uzmanı Ne İş Yapar?

Bir SEO uzmanının sorumlulukları, çalıştıkları sektöre ve kuruluşa bağlı olarak değişecektir. Ancak, işte bu mesleğin temel görevlerinden birkaçı:

  • SEO uzmanları, sorunları değerlendirilmeli ve etkili çözümler geliştirmek için gerekli kaynakları belirleyebilmelidir.
  • Bu alandaki profesyonellerin belirli standartları karşılamak için siteleri değiştirmeleri gerekse de, bireysel müşterinin hedeflerini ve iş stratejilerini de dikkate almaları gerekir.
  • Gerçekten etkili SEO uzmanları, CSS, HTML ve diğer birçok programlama dilinde çalışma deneyimine sahiptir. Kodlama geçmişine ek olarak, çeşitli donanım platformları ve işletim sistemlerine de aşina olmalıdırlar.
  • SEO uzmanları, etkili tasarım seçimleri yapmak için arama motorlarının kullandığı çeşitli parametreler konusunda güncel kalmalıdır.
  • SEO uzmanları, arama motorlarında iyi performans göstermesini sağlamak için genellikle bir web sayfasında bulunan grafiksel, bilgilendirici ve metinsel içeriği üretir.
  • Anahtar kelimeleri doğal görünecek şekilde araştırmak ve kullanmak, arama motoru optimizasyonunun önemli bir yönüdür.
  • Orijinal içerik üretmenin yanı sıra, yeniden ziyaret edilmesi gereken alanları belirlemek için mevcut siteleri değerlendirmekten SEO uzmanları sorumludur. Bir siteyi yeniden inşa etmeden veya yeniden tasarlamadan önce, SEO uzmanı zaten mevcut olan içeriği, biçimlendirmeyi, geri bağlantıları ve anahtar kelimeleri analiz etmelidir. Bu, arama motoru optimizasyonu için mevcut standartlara ulaşmak için hangi değişiklikleri yapmaları gerektiğini belirlemelerine olanak tanır.

SEO Hizmeti

SEO, işletmenizi arama motorları aracılığıyla organik olarak büyütmenize yardımcı olacak en iyi yöntemlerden biridir. SEO’dan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, kampanyanızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak bir SEO Ajansı ile çalışmalısınız.