Skip to content

Semantik Arama

Semantik Arama

KONUMUZ SEMPATİK DEĞİL ANTİPATİK DEĞİL; KONUMUZ SEMANTİK ARAMA

Günümüzde arama motorları kullanıcı aramalarını anlamlandırabilmek için çok ciddi gelişmeler kaydettiler. Özellikle Google, teknolojisini sesli aramaya da entegre ederek, kullanıcının doğal dilini analiz ediyor ve insanların neler yaptığını, neler yapmak istediğini algılıyor. Sesli aramanın ön plana çıkmaya başlamasıyla insanlar ses komutlarını kullanarak arama yaptıklarında doğal dillerini kullanmış oluyorlar ve bu sorgular diğer insanlarla konuştukları şekilde aktarıldığı için arama motorları da bunlara uyum sağlamaya çalışıyor.

Semantik Arama Nedir?

Semantik arama dediğimiz şey ise, arama motorlarının doğal dil kullanılarak yapılan sorgulamaları daha iyi yorumlamaları ve işlemeleri için kullanılıyor. Semantik arama, kişilerin amacını ve terimlerin birbiriyle bağlantılı anlamını algılayarak arama sonuçlarını geliştirmeye çalışır. Aramanın bağlamından lokasyona, amaçtan kelimelerin kendi aralarındaki varyasyonlarına, çok sayıda noktayı göz önünde bulundurur. Arama yaptığınız dilin anlam biliminden faydalanarak ulaşmak istediğiniz bilgiye en yakın sonuçları verir. Size anahtar kelimeleri içeren sayfaların bir listesini oluşturmayı değil, sizi ulaşmak istediğiniz bilginin en doğru arama sonuçları ile buluşturur.

Aslında bu algoritmanın temeli, 2013 yılında aktifleştirilen Humminbird güncellemesiyle atıldı. Artık arama motoru sonuçlarında siteleri sıralarken ilgili kelimenin ne kadar sık kullanıldığı yerine sitenin aranan kelimeyle ne kadar ilgili olduğunu yapay zeka yazılımlarıyla ölçen Google, bu yolla çok daha isabetli sonuçlar listelemeyi başardı. Öte yandan bahsi geçen Humminbird güncellemesinin en büyük bileşenlerinden biri de RankBrain olarak kayıtlara geçti. Yapay zeka kullanılarak geliştirilen RankBrain yazılımı sayesinde Google’ın arama algoritmasını çalıştıran makineler, karmaşık arama sonuçlarını listelerken kullanıcıların yazdığı kelime öbeğiyle aslında neyi aramak istediklerini tahmin etmeye başladı. Böylece arka planda gerçekleştirilen semantik algoritma değişikliği sayesinde Google tabiri caizse leb demeden leblebiyi anlar oldu. Kullanıcıların yalnızca arattıkları kelime öbeklerini değil, ulaşmak istediği sonuçları da tahmin eden Google, içeriğe daha kısa sürede ulaşmayı sağladı.

Arama motorları artık kullanıcıların aramalarını sorguların doğru hallerine göre değiştirerek sonuç sunma yoluna gidiyor. Hangi kelimelerin işlenmesi daha kolaysa ilk olarak onları sonuçlandırıyorlar. Siz aramayı ne şekilde yaparsanız yapın, Google bunu sorgunun doğru haline göre değiştirebiliyor. Daha açık olması adına bir örnek istiyorsunuz? Pekala; mesela eğer daha önce uçak seferleri ile ilgili aramalar yapmışsanız ve arama motorunuza “bilet al” yazdıysanız otobüs ya da tren değil uçak bileti sonucuyla karşılaşırsınız. Ama bu sorguları insanlar, yerler ve olaylarla ilişkilendirmek istediğinizde daha farklı bir yaklaşım ortaya koymanız gerekir. Mesela, İstanbul’daki “Boğaziçi Köprüsü” aramasını yaptığınız zaman bu yapıyla ilgili çeşitli bilgiler edinebilirsiniz; ancak doğrudan bu yapının uzunluğunu öğrenmek için “Boğaziçi Köprüsü’nün uzunluğu ne kadar” diye arama yapmanız gerekir.

Web sitenizi kullanıcı için en verimli hale getirmeye karar verdiyseniz onun gibi düşünebilmeniz gerekir. Semantik dünyasında, maalesef sadece anahtar kelimeleri tespit etmek yeterli olmuyor. Daha detaylı çalışmanız gerekiyor. Arama esnasında motorunuz henüz siz kelimeleri girerken sık aranan anahtar kelimeler ekleyerek ifadenizi tamamlamanıza yardımcı oluyor. Anahtar kelimelerinizi belirlerken bu önerilere göz atabilir, böylece diğer kullanıcıların en çok hangi kelimelerle arama yaptığını öğrenebilirsiniz.

Semantik arama kullanıcının yaptığı sorguya anlamlı sonuçlar sunmak demektir. Bu anlamlı sonuçlar insanların aramayı yaparken gerçekleştirdikleri niyete uygun olmak durumundadır. Bunu yapabilmek için arama motorları sadece kullanıcının arama niyetini değil aynı zamanda sorgunun bağlamını anlamaya çalışmaktadırlar. Anahtar kelimeler yerine arama sorgusunun tamamını hesaba katmaktadırlar. Aramayı kimin gerçekleştirdiğine, kullanıcının arama geçmişine ve arama modellerine dikkat ederek kişiselleştirilmiş sonuçlar sunmaktadırlar. Cihaz türleri, arama zamanı ve konumu gibi aramanın nasıl gerçekleştirildiği hesaba katılmaktadır. Doğal dili işleme kapasitesi hesaba katılarak sorgular ve veriler arasındaki ilişki anlaşılarak kullanıcıya sonuçlar sunulmaktadır.