Skip to content

Scroll Tracking ile İçerik Kalitesi

scroll-tracking-ile-icerik-kalitesi

İnternet sitemizle ilgili; kaç ziyaretçimiz oldu, bu ziyaretçilerimiz bize nerelerden ulaştı, internet sitemizde hangi sayfaları gezdiler gibi bilgilere ulaşmak artık çok kolay. Şimdi de kullanıcılarımızın sayfalarımızla, içeriklerimizle ne kadar süre boyunca etkileşimde kaldıklarını analiz etmek için bunlardan daha fazlasına ihtiyaç duyuyoruz. Peki titizlikle hazırladığımız içeriklerimizle ilgilenip ilgilenmediklerini nasıl ölçebiliriz?

Scroll Tracking Bize Yeter!

Scroll Tracking Bize Yeter!

Sayfamızdaki ziyaretçi acaba bütün içeriğimizi okudu mu, ya da yalnızca başlıklarımıza baktı ve biz daha ilgisini çekemeden sayfamızı terk mi etti? Ürün listemizdeki bütün ürünleri ve detaylarını tek tek inceledi mi yoksa doğrudan çıkış mı yaptı? İşte bütün bunlar için gerekli en büyük yardımcımız Scroll Tracking!

Özellikle uzun yazıları olan sitelerde sayfamızı %25 – %50 – %75 ve %100’lük kısımlar olarak düşünecek olursak ziyaretçilerimizin bu alanlarda bulundukları süreler ve sayfaları kaydırma (scroll) hareketlerinden yola çıkarak içeriklerimizle ne kadar ilgilendiklerini kolaylıkla analiz edebilmek mümkün.

Peki Nasıl Olacak?

Amacımız sayfayı açar açmaz geri tuşuna basan kullanıcılarla içeriğimizi gerçekten okuyan kullanıcıları ayırmak.

Öncelikle kullanıcıların okumaya başladıklarını anlamak için sayfayı ne kadar kaydırmaları gerektiği konusunda bir standart belirlememiz gerekiyor. Bunun devamında 2. ihtiyacımız sayfamızın nerede bittiği. JS güncellemelerimizin ardından Google Analytics kodlarımız da yüklendikten sonra artık kullanıcılarımızın sayfalarımızla ne kadar ilgilendikleri bilgileri elimizde!

Sonuçları görebilmek için Google Analytics içerisinde Behavior bölümünde bulunan Events’e tıklıyoruz. Event kategorileri arasından Reading’e ve aksiyonları görebilmek için sonrasındaki gelen sayfada Even Action sekmesine geçiyoruz. Böylece ihtiyacımız olan rakamları görebilir hale geliyoruz.