Skip to content

RSS Nedir? RSS Beslemesi Nasıl Çalışır?

rss-nedir-rss-beslemesi-nasil-calisir-blog

1997’de UserLand tarafından oluşturulan RSS’nin orijinal sürümü, RDF ‘Zengin Site Özeti’ anlamına gelir. 2003 yılında, yeni bir ekibin üzerinde çalışmaya başlamasıyla, RSS 2.0 standardının yayınlanmasıyla adı Really Simple Syndication olarak değiştirildi. Bazen besleme veya RSS beslemesi olarak anılır.

Bilgi çağında yaşamanın sorunu paradoksaldır: Çok fazla bilgi var, hem de her yerde! Peki, takip ettiğiniz tüm haberleri, sporları, hava durumunu ve blogları nasıl takip edeceksiniz?

Düzenli bilgi yayınlayan birçok sitenin kendi RSS beslemeleri vardır.

İnternet olarak bildiğimiz sürekli veri akışına bağımlıysanız, yardım almadan onu yönetemezsiniz. Her şeyi takip etmenin yolu piyasaya çıktığından beri çok popüler: az önce de bahsettiğimiz RSS! Really Simple Syndication, yani RSS, web sitesi gibi bir bilgi kaynağına abone olmanın ve size gönderilen kısa güncellemeleri almanın bir yoludur.

Bu kaynaklara özet akışı adı verilir. Abone olduğunuzda, belirli bir web sayfasında yayınlanan tüm makalelerin bir beslemesini (genellikle bir dizi başlık ve kısa özetler şeklinde) alırsınız. Bu, sayfadaki makaleleri daha verimli bir şekilde taramanızı sağlar. Hatta bazen, orijinal sayfada gördüğünüzden daha fazla başlık görürsünüz.

RSS’yi duymadıysanız kendinizi kötü hissetmeyin – adını bilmeden onunla zaten temas kurmuş olabilirsiniz! Bazı web tarama yazılımları, RSS beslemelerini otomatik olarak algılar. Firefox ve Opera, bir sitede RSS beslemeleri bulduklarında tarayıcının adres çubuğunda bir web beslemesi için artık yaygın olan o bildiğiniz kare turuncu rozeti görüntüler. Internet Explorer’ın araç çubuğunda da benzer bir sembol göreceksiniz. Safari, beyaz harflerle yazılmış “RSS” ile mavi bir dikdörtgen gösterir.

RSS Nedir?

rss-nedir-rss-beslemesi-nasil-calisir-1

İnternetin ilk günlerinde, en sevdiğiniz web sitesindeki güncellemeleri takip etmek istiyorsanız, onu yer imlerine koymanız ve ardından güncelleme olup olmadığını görmek için manuel olarak ziyaret etmeniz gerekiyordu. RSS beslemesi, kullanıcıların her seferinde web sitesini manuel olarak ziyaret etmek zorunda kalmadan favori web sitelerini takip etmelerine izin vererek bu sorunu çözdü.

RSS, web sitesi yazarının web sitelerinde standart bir şekilde bildirimlerin bir listesini tutmasını sağlayarak çalışır. Bu bildirim listesine RSS beslemesi denir. En son başlıkları veya değişiklikleri öğrenmekle ilgilenen kişiler bu listeyi kontrol edebilir. Önem verdiğiniz web sitelerinin RSS beslemelerine sizin adınıza otomatik olarak erişen ve sonuçları sizin için düzenleyen RSS toplayıcıları adı verilen özel bilgisayar programları geliştirilmiştir.

RSS, “zengin site özeti” anlamına gelir. RSS, özünde gerekli, güncel bilgiler içeren basit metin dosyalarına atıfta bulunur – haberler, makaleler, ve bu tür şeyler. Bu sadeleştirilmiş içerik, RSS metin dosyalarını internetteki en son güncellemelerin akışına hızlı bir şekilde dönüştüren bir arayüz olan besleme okuyucusuna takılır.

İnternet içeriği daha karmaşık hale geldikçe, RSS dosyaları da hızlı bir şekilde resim, video ve daha fazlasını benimsiyor, ancak yine de tüm besleme okuyucuları arasında daha zahmetsiz yükleme ve uyumluluk için basitleştirilmiş bir biçimde. Okuyucular genellikle en yeni içeriği doğrudan cihazınıza sunmak için otomatik olarak güncelleme yapar. Bu yaklaşım, internet kullanıcılarının düzenli olarak ziyaret etmeyi sevdikleri sitelerden özel güncellemelerle dolu çevrimiçi beslemelerini oluşturmalarına olanak tanır.

Modası geçmiş olarak görülse de yine de hala aynı amaca hizmet ediyorlar. Aslında, cihazınıza iletilen tüm önemli bilgileri almanın bu gözden kaçan modu birçok yönden sosyal medyadan hala üstündür. Bir RSS beslemesi, bilgi kaynaklarını tek bir yerde birleştirir ve bir site yeni içerik eklediğinde güncellemeler sağlar. Sosyal medyada tek gördüğünüz, insanların paylaştığı en sevilen şeylerdir. Bir RSS beslemesiyle ise bir web sitesinin yayınladığı her şeyi görürsünüz.

Aslında RSS beslemelerine olan ilgi son birkaç yıldır azaldı. Çevrimiçi markaların pazarlama hedefleri için zaten sosyal medyaya gönderi yapması gerekiyor ve içeriği bir grup RSS dosyasına dönüştürmek için fazladan zaman harcamak istemiyorlar. Google bile artık RSS beslemelerini desteklemekten hoşlanmıyor. Bununla birlikte, RSS beslemelerinin hala kalbimizde yeri var.

Çünkü RSS akışları, bir sitenin yeni içeriğine derinlemesine bakmak için harika olmaya devam ediyor. Bir siteye gerçekten bağlıysanız ve sunduğu her şeyi görmek istiyorsanız, o zaman bir RSS beslemesi, hiçbir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmanın en iyi yoludur. Bu, tüm sitelerde iyi çalışmasa da beslemeleri bölümlere ayırabilir ve yalnızca istediğiniz içerikle daha iyi erişim kurmanızı sağlar.
Ek olarak, RSS beslemelerini okumak genellikle çok kolaydır ve çevrimiçi olmasanız bile güncellenir – özellikle kapalı kalma süreniz sırasında haberleri takip etmek için oldukça kullanışlı.

RSS Okuyucu Programları

RSS beslemelerini okumak büyük bir zaman tasarrufu sağlar. Bilgi için tüm web sayfalarını taramanızla geçen sürede, hepsi tek bir yerde toplanmış düzinelerce siteden başlıkları gözden geçirebilirsiniz.

Beslemeleri okumak, birçoğuna zaten sahip olduğunuz birkaç basit şeyi gerektirir: bir bilgisayara veya uyumlu bir elektronik cihaza ve bir internet bağlantısına. Bundan sonra, RSS dosyalarını okuyabilen veya toplayabilen tek bir şeye daha ihtiyacınız var: toplayıcılar. Toplayıcılar, RSS beslemelerini tek bir yerde toplar ve yorumlar.

Makalelerin tamamını tek bir sayfada görmek ister misiniz? Yoksa sadece manşet mi istiyorsunuz? Her şeyin tarihe göre düzenlenmesini, en son beslemelerle karıştırılmasını mı istiyorsunuz yoksa her siteyi ayrı mı tutmayı tercih edersiniz? Bunlar, toplayıcınızın okumanın keyfini çıkarmanıza yardımcı olacağı seçeneklerdir.

Bir RSS toplayıcısını RSS içeriği için bir web tarayıcısı olarak düşünün. RSS toplayıcıları, sürekli olarak yeni öğeler için bir dizi RSS beslemesini otomatik olarak kontrol ederek, web sitelerinin her birini sıkıcı bir şekilde yeniden okumaya gerek kalmadan birden çok web sitesinde yapılan değişiklikleri izlemenize olanak tanır. Eklemeleri algılarlar ve hepsini kompakt ve kullanışlı bir şekilde size sunarlar. Bir öğenin başlığı ve açıklaması ilgi çekiyorsa, bağlantı ilgili web sayfasını okumak için hızlı bir şekilde açmak için kullanılabilir.

rss-nedir-rss-beslemesi-nasil-calisir-5

Birçok RSS toplayıcısı mevcuttur. Bazılarına bir tarayıcı aracılığıyla erişilir, bazıları e-posta programlarına entegre edilir ve bazıları kişisel bilgisayarınızda bağımsız bir uygulama olarak çalışır.

Toplayıcılar birçok biçimde olabilir. Blogları veya haber sitelerini ziyaret etmek için mevcut bir web tarayıcısını kullandığınızda, muhtemelen bir RSS beslemesinin varlığını gösteren kare turuncu logo göreceksiniz. Ne tür bir siteyi ziyaret ettiğinize bağlı olarak, bütün bir besleme listesi içeren bir bağlantı bile görebilirsiniz. Beslemenin bir bağlantısını tıkladığınızda, abone olma seçeneğine sahip olacaksınız. Farklı tarayıcılar beslemeleri farklı şekilde ele alır, ancak muhtemelen abonelikle başa çıkmak için size çeşitli seçenekler sunulacaktır.

Web tarayıcınızın RSS beslemenizi işlemesine izin vermeyi tercih eder miydiniz? Bazı tarayıcılar, programın içindeki beslemeleri okumanıza izin verir. Firefox, Internet Explorer ve Safari bu özelliği içeren tarayıcılar arasındadır. Bu size birkaç avantaj sağlar: Besleme okumalarınızı yakalamak istediğinizde programları değiştirmek zorunda değilsiniz ve toplayıcınıza geri dönmek zorunda değilsiniz.

Tarayıcınızı kullanmanın dezavantajları da vardır, muhtemelen en ciddi olanı, internete erişmek için birden fazla bilgisayar kullanıyorsanız, RSS akışlarınızı senkronize etmenin iyi bir yolunun olmamasıdır. Masanızda en son haberleri öğrenmek için öğle yemeğinde 15 dakika ayırırsanız, daha sonra aynı başlıklardan bazılarını ev bilgisayarınızda da göreceksiniz.

RSS beslemeleri yoluyla alabileceğiniz içerik sadece metin değildir: Beslemenin türüne bağlı olarak, resim, ses ve video alabilirsiniz. iTunes’da bir Podcast’e abone olduğunuzda, bir beslemeye abone oluyorsunuz – bunu sadece farklı bir ortamda yapıyorsunuz!

En İyi RSS Toplayıcıları

Haber, blog, düzenleyici, e-ticaret veya sosyal medya gibi ne tür içerik takip ettiğinize bağlı olarak sizin için bir seçenek vardır. Örneğin, bloglara göz atarken büyük görseller ve Pinterest tarzı bir sütun düzeni isteyebilirsiniz. Çalışmanız için verilere ihtiyacınız varsa, o zaman resimler ve hafif okumalar çok yardımcı olmayabilir ve bunun yerine bilgi yoğunluğunu arıyor olacaksınız.

Ayrıca bu günlerde bildirim almanın birçok farklı yolu var. Örneğin cep telefonunu ele alalım, belirli uygulamalardan anlık bildirimler ve ayrıca e-posta bildirimleri de alabilirsiniz. Aynı şey masaüstü için de geçerlidir: Yerel bir push bildirimi, bir e-posta bildirimi, bir tarayıcı uzantısı veya bildirim gönderen bir web sayfası olabilir. Bildirimler ayrıca birçok şekilde yapılandırılabilir. Örneğin sesli bildirimler, titreşimler veya yapışkan bildirimler.

E-posta gelen kutunuz gibi bir RSS okuyucusu düşünün. Bir web sitesinin RSS beslemesine abone olduğunuzda, RSS okuyucu bu web sitesindeki içeriği görüntüler. İçeriği görüntülemek veya web sitesine gitmek için RSS okuyucuyu kullanın. Her yeni içerik parçasını okurken, RSS okuyucusu bu içeriği okundu olarak işaretler.

Çeşitli RSS okuyucuları vardır. Bir web tarayıcısında blog ve haber gönderilerini okumayı tercih ediyorsanız, ücretsiz bir çevrimiçi RSS okuyucu seçin. RSS akışlarınızı bir uygulamada okumayı tercih ederseniz, farklı ücretsiz Windows RSS beslemesi okuyucularını ve haber toplayıcıları keşfedin.

Okuyucuya Bildir

Feedreader, temel kategoriler ve erişilebilir araçlarla iyileştirmeyi kolaylaştıran basit, minimalist bir okuyucudur. Kaydolmadan önce bir RSS beslemesinin neye benzediğini görmek için harika bir önizleme seçeneğine sahiptir ve söz konusu beslemeyi beğenmediğinize karar verirseniz alternatif seçenekler sunar.

Feedly

rss-nedir-rss-beslemesi-nasil-calisir-2

Feedly, eğlence ve profesyonel amaçlar için kullanılabilir (örneğin, rakipleri takip etmek ve endüstri haberlerini takip etmek). Bireysel RSS beslemelerini toplamak için temel kategorilere sahip basit bir arayüze ve her yerden en son haberlerle dolu bir ana sayfaya sahiptir. Feedly, 2014 yılında bir saldırının kurbanı olmasına rağmen, şu anda çevrimiçi olarak en popüler yayın okuyucularından biridir.

Feedly, Android, iOS, Windows, Chrome ve diğer web tarayıcıları dahil olmak üzere çeşitli platformlarda kullanılabilen bulut tabanlı bir RSS okuyucusudur. Ayrıca üçüncü taraf uygulamalarla da çalışır. Feedly ile çalışmaya başlamak kolaydır.

Masaüstünde Feedly’deki bir RSS beslemesine abone olmak için:

  1. Bir RSS beslemesinin URL’sini kopyalayın.
  2. URL’yi Feedly Search kutusuna yapıştırın ve kaynaklar listesinden RSS beslemesini seçin.
  3. Feedly.com’da Feedly’ye bir RSS beslemesi ekleyin.
  4. “Takip Et”i seçin.
  5. “Yeni Besleme”yi seçin.
  6. Feedly’de RSS beslemelerini düzenlemek için bir klasör oluşturun.
  7. Besleme için açıklayıcı bir ad girin.
  8. “Oluştur”u seçin.
  9. Sol bölmede RSS beslemesini seçin.
  10. Okumak istediğiniz içeriği seçin.
  11. RSS beslemelerini okuyun, beslemeleri daha sonra okumak için kaydedin ve içeriği Feedly’de okundu olarak işaretleyin.
  12. İçeriği daha sonra okumak üzere kaydetmek için yer imi simgesinin (Daha Sonra Oku) veya yıldızın (Panoya Kaydet) üzerine gelin.

Flipboard

rss-nedir-rss-beslemesi-nasil-calisir-3

Flipboard, mobil cihazlarda özellikle iyi görünen güzel tasarımıyla hayranlık uyandırdı. En sevdiğiniz kaynaklardan en son haberleri incelemek için daha organik, e-dergi benzeri bir yol arkadaşı istiyorsanız, bu mükemmel bir seçimdir.

Eski Okuyucu

Modası geçmiş gibi görünebilir, ancak ‘Eski Okuyucu’ adı yalnızca sadeliğini vurguluyor. Hala bazı sosyal unsurların tadını çıkarırken, temel işlevi size tabletler, masaüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar için destekle haber akışını ayrıştırmayı ve organize etmeyi kolaylaştırıyor.

RSS Besleme Nasıl Çalışır?

RSS beslemeleri, en son içeriğinizi yapılandırılmış bir XML belgesinde yayınlayarak çalışır. Bu besleme, tüm makalelerinizi veya özetinizi ve tarih, yazar, kategori gibi her öğe için meta verileri içerir.

Bu XML belgesi daha sonra bir RSS beslemesi okuyucusu ile getirilebilir ve okunabilir. Tüm işletim sistemleri, masaüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar için kullanılabilen birçok RSS beslemesi okuyucu yazılımı vardır. Tüm WordPress blogları, RSS beslemeleri için yerleşik destekle birlikte gelir. Varsayılan olarak, WordPress sitenizin her sayfası, web sitenizin RSS besleme konumuna işaret eden bir meta etiket içerir.

RSS, normal bir web sitesinden gerçekten farklı değildir. Aslında, bir açıdan aynıdırlar: Her ikisi de web sunucularındaki basit metin dosyalarıdır. RSS, bir yayın toplayıcısına dosyayı nasıl okuyacağını anlatmak için kılavuz olarak World Wide Web Consortium’un Kaynak Açıklama Çerçevesini (RDF) kullanır. RDF, günlük web siteleri için kullanılan bir hiper metin biçimlendirme dilinin (HTML) kuzeni olan genişletilebilir biçimlendirme diline (XML) dayanır.

Bilgisayar programlama kodu yazmaktan farklı olarak, RDF gibi bir biçimlendirme dilinde yazılanların çoğu, mevcut kopyanın etrafına etiket koymayı içerir. Örneğin, HTML’de metni kalın yapmak için cümlenizi bir çift etiketin içine almanız yeterlidir.

RSS etiketleri, toplayıcınıza beslemeyi ekranınızda nasıl görüntüleyeceğini söyler. Yazı tipinin boyutuna ve diğer ayrıntılara ek olarak, RSS etiketleri ayrıca beslemeyi oluşturan kişinin adını, yayınlandığı tarihi, beslemenin ne zaman güncellendiğini ve hangi makaleleri seçeceğinize karar vermenize yardımcı olan daha yararlı bilgileri içerir.

Bir RSS okuyucusuna ihtiyacınız var ve ayrıca beğendiğiniz sitenin RSS beslemesinin bağlantısına da ihtiyacınız var.
Bağlantıyı ‘XML’ veya ‘RSS’ düğmesine tıklayarak alabilirsiniz. Çoğu zaman tam bir karmaşa gibi görünen bir sayfa görürsünüz – çok sayıda programlama kodu veya bir araya getirilmiş tüm haberler. Merak etmeyin! Sadece bu düğmeyi tıkladığınızda görünen web sitesi adresini kopyalamanız gerekir. Genellikle .rdf veya .xml ile biter.
Bu adresi haber okuyucunuza eklediğinizde, söz konusu RSS beslemesine abone olursunuz.

RSS Besleme Dosyası Nasıl Oluşturulur?

Peki, mevcut blogunuza bir RSS beslemesi eklemek isterseniz ne olur? Blogger, Vox, Movable Type ve WordPress gibi birçok yaygın blog oluşturma aracı, kod yazmayı öğrenmenize gerek kalmadan web günlüğünüzü RSS’de yayınlama yeteneğine sahiptir. Bu web günlüğü programları, bir besleme yayınlamak için gereken her şeyi içerir: adres, başlık, meta ve diğer gerekli bilgiler sizin için dahil edilmiştir. Elbette, kendi özel sistemleriyle yayın yapan haber kuruluşları ve diğer web siteleri, web kodlarına RSS eklemek zorundadır.

Çoğu büyük haber web sitesi ve web günlüğü RSS programları kullanılarak korunur. Yazarlar hikayelerini ve gönderilerini bu programlarla etkileşime girerek web sitesine ekler ve ardından web sitesini oluşturan HTML dosyalarını oluşturmak için programın “yayınlama” olanağını kullanır. Bu programlar aynı zamanda RSS beslemesi XML dosyasını da güncelleyebilir, yeni hikaye veya gönderiye atıfta bulunan bir öğe ekleyebilir ve eski öğeleri kaldırabilir.

RSS’in yaygın olarak belirtilen bazı kullanımları şunlardır:

Bir RSS beslemesi ve bir RSS okuyucu ile yapabileceğiniz çok şey var. Buradakiler sadece birkaç örnek:

  • Yayınlanan yorumların listesini okumak için her sayfayı ziyaret etmeden web sayfalarındaki ve forumlardaki tartışmaları takip edin.
  • En sevdiğiniz blog yazarlarının yediği lezzetli yiyecekleri güncel tutun ve yemek tariflerini arkadaşlarınızla paylaşın.
  • Çeşitli kaynaklardan yerel, ulusal ve uluslararası haberlerle güncel kalın.
  • Favori mağazanıza yeni gelen ürünleri ziyaret edin.
  • E-posta bültenleri dahil olmak üzere haber bülteni sorunlarını listeleyin.
  • Hava durumu ve değişen koşullara ilişkin diğer uyarıları inceleyin.
  • Bir veritabanına eklenen yeni öğelerden veya bir gruba gelen yeni üyelerden haberdar olun.

Bir RSS toplayıcı, başlıklar, uyarılar, değişiklikler veya diğer bildirimler olsun, tüm RSS beslemelerini okumak için ihtiyacınız olan her şeydir.

RSS’nin Faydaları Nelerdir?

  • RSS, kullanıcıların içeriğinize abone olmalarını kolaylaştırır. Bir RSS beslemesi kullanarak, blogunuzdan veya web sitenizden güncellemeleri doğrudan kendi besleme okuyucularında, masaüstü uygulamalarında ve diğer birçok cihazda alabilirler.
  • Abonelerin web sitenizin URL’sini hatırlamaları gerekmez çünkü içeriği, en sevdikleri web sitelerinin tümünü aynı anda okumaktan hoşlandıkları merkezi bir konuma getirebilirler.
  • İçeriğiniz de taşınabilir hale gelir ve aboneleriniz çevrimdışı okumak için yanlarında bile taşıyabilir.
  • RSS akışları, blogunuzda sadık bir takipçi kitlesi oluşturmanıza ve beslemenize yardımcı olur. RSS abonelerinin içeriğinizi sosyal medyada paylaşma olasılığı daha yüksektir.
  • Kullanıcı olarak en sevdiğiniz web sitelerine abone olabilir ve hepsini tek bir yerde okuyabilirsiniz. Bu, en sevdiğiniz haberleri ve blog sitelerini hızlı bir şekilde taramanıza olanak tanır. Bir blog yorumu bırakmak isterseniz, tek tek makaleyi kolayca ziyaret edebilir ve yorumunuzu bırakabilirsiniz.
  • Çoğu modern besleme okuyucu, okuma listelerinizi kategorilere ve gruplara ayırmanıza izin verir. RSS’yi verimli bir şekilde kullanarak okuma sürenizi gerçekten maksimize edebilirsiniz.
  • RSS beslemeleri, sosyal medya beslemelerinden daha üstündür. RSS beslemeleri, ücretli içeriği veya alakasız içeriği cihazınıza aktarmaz. Tüm içeriği yayınlanırken görmenizi sağlar, yani sizin için önemli olan tek bir şeyi bile kaçırmazsınız.
  • Tatile çıkmak üzereyseniz, döviz kurlarını ve yerel haberleri takip etmek size küçük bir servet kazandırabilir ve sizi güvende tutabilir. Düzenli döviz bozdurma güncellemeleri, bu dolarları maksimum değere dönüştürmek için en iyi zamanın ne zaman olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

RSS Hangi Sorunu Çözer?

Çoğu insan, içeriği öngörülemeyen bir programla değişen birçok web sitesiyle ilgilenir. Bu tür web sitelerine örnek olarak haber siteleri, topluluk ve dini kuruluş bilgi sayfaları, ürün bilgi sayfaları, tıbbi web siteleri ve web günlüğü verilebilir. Yeni içerik olup olmadığını görmek için her web sitesini tekrar tekrar kontrol etmek çok yorucu olabilir.
Değişikliklerin e-posta ile bildirilmesi bu soruna erken bir çözümdü. Ne yazık ki, birden çok web sitesinden e-posta bildirimleri aldığınızda, bunlar genellikle düzensizdir ve bunaltıcı olabilir; hatta genellikle spam ile karıştırılır.
RSS, yeni ve değiştirilmiş içerikten haberdar olmanın daha iyi bir yoludur. Birden çok web sitesinde yapılan değişiklik bildirimleri kolaylıkla ele alınır ve sonuçlar size iyi organize edilmiş ve e-postadan farklı olarak sunulur.

RSS Hangi Bilgileri Sağlar?

RSS, en yeniden en eskiye doğru sırayla sunulan öğeler listesinden oluşur. Her öğe genellikle öğeyi açıklayan basit bir başlık ile birlikte daha eksiksiz bir açıklama ve açıklanan gerçek bilgilerin bulunduğu bir web sayfasına bir bağlantıdan oluşur. Bazen bu açıklama tam da okumak istediğiniz bilgidir.
RSS bilgisi, normal web sayfalarına benzer bir şekilde bir web sitesinde tek bir dosyaya yerleştirilir. Bununla birlikte bilgiler, normal bir web sayfası gibi bir kişi tarafından değil, bir program (RSS toplayıcı) tarafından kullanılmak üzere XML bilgisayar dilinde kodlanmıştır.

Bir Web Sitesinde RSS Beslemesi Olup Olmadığını Anlamak

Web sitelerinin RSS beslemelerine sahip olması giderek daha yaygın hale geliyor. Genellikle beslemenin ana sayfadaki veya ana haber sayfasındaki varlığını RSS’ye bir bağlantıyla veya bazen “XML” veya “RSS” harflerinin bulunduğu turuncu bir düğme görüntüleyerek belirtirler. RSS beslemeleri ayrıca genellikle “Bunu Paylaş” bağlantısıyla bulunur. Metin RSS bağlantıları genellikle doğrudan RSS besleme dosyasının kendisine bağlanır.
Bir RSS beslemesinin URL’sini öğrendikten sonra, bu adresi bir RSS toplayıcı programa sağlayabilir ve toplayıcının yayını sizin için izlemesini sağlayabilirsiniz. Birçok RSS toplayıcısı, popüler haber web siteleri için RSS besleme URL’lerinden seçim yapabileceğiniz bir liste ile önceden yapılandırılmış olarak gelir.

Yani RSS Beslemeleri Tekrar Gözden Geçirilmeye Değer mi?

rss-nedir-rss-beslemesi-nasil-calisir-4

Kesinlikle! Bir yayıncı veya içerik arayan bir okuyucu olmanız fark etmez. RSS beslemeleri kesinlikle henüz tozlu raflara kaldırılmış değil.

Pek çok insan için Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest ve Tumblr gibi sosyal medya siteleri RSS beslemelerine alternatifler haline geldi. Bu modern zaman siteleri şimdilerde zirvede hüküm sürerken, aslında, bunlar temelde steroidlerle ilgili RSS beslemeleridir.

Bazıları için şok etkisi yaratabilir ama herkes sosyal medyayı sürekli ve düzenli kullanmıyor. Sonuçta, RSS için büyük bir pazar var ve onu kullanmayan herhangi bir web sitesi, potansiyel müşteriler ve takipçilerde eksik kalıyor.

Podcast’lere, hava durumu kanallarına ve YouTube kanallarına bakarsanız, RSS ile neredeyse aynı olduklarını fark edeceksiniz. Ne demek istediğime bir örnek olarak; YouTube’a her giriş yaptığınızda, abone olduğunuz herhangi bir kanal ana ekranınızda açılır ve en son içerik ilk olarak öne çıkar. Temel olarak, bir YouTube kanalına abone olarak, içeriğine ilgi gösteriyorsunuz. Bu aynı zamanda benzer içeriğin bulunduğu “sizin için önerilenler” sekmesinde de gösterilir. RSS eski olabilir ve birçok genç için bir tercih olmayabilir. Ancak baktığınız her yer, gerçek bir RSS beslemesi ve sosyal medya da bir ayna görüntüsüdür!

RSS’yi kullanmak için kelimenin tam anlamıyla yüzlerce farklı neden vardır. Elbette en önemlisi, daha önce de söylediğim gibi, tüm internet kullanıcılarının sosyal medyayı kullanmamasıdır.

Bu kişiler, ilgi alanlarını güncel tutmak için RSS beslemesini kullanma olasılığı en yüksek olan kişilerdir. Bu potansiyeli kaçırmayı gerçekten göze alabilir misin?