Skip to content

Native Advertising: Doğal Reklamcılık

Native Advertising: Doğal Reklamcılık

Native Advertising, yani öz Türkçesi ile “Doğal Reklamcılık” olarak bilinen bu pazarlama yöntemi artık sektörde kabul görmüş bir reklam taktiği oldu. Aslında doğal reklam 100 yıldan fazladır bizlerle, aramızda. Ve hatta nereye baksak görüyoruz bu doğal reklamları; yalnızca farkında değiliz! Nasıl mı?

Native Advertising: Doğal Reklamcılık
Native Advertising: Doğal Reklamcılık

Doğal Reklam Nedir?

Doğal reklamlar hayatımıza internetin, ve hatta televizyonun bile doğuşundan önce girmeyi başardı. Gazete köşe yazılarında gördüğümüz marka tanıtımları, dergilere ufak ufak yerleştirilmiş ürün makaleleri veya radyo programlarına alınan sponsorluklar doğal reklamların aklımıza gelen ilk örnekleri. Televizyondaki ürün reklamları, dizi ve programlardaki ürün yerleştirmeler ve arama sonuçlarındaki paralı reklamlar doğal reklamların değişimini gözler önüne seriyor. En güncel versiyonları ise BuzzFeed, BoredPanda ve BrightSide gibi içerik sitelerinin sponsorlu içerikleri olan bu reklamların avantajları da saymakla bitmiyor.

Doğal Reklamların Avantajları Nelerdir?

Doğal Reklamların Avantajları Nelerdir?
Doğal Reklamların Avantajları Nelerdir?
  • Doğal reklamlar ile elde edilen marka bilinirliği, geleneksel bannerlara oranla 2 kat daha fazla.
  • İnsanlar doğal reklamları, geleneksel banner reklamlarına göre %53 daha fazla görüyor.
  • 2015 yılında %11 olan doğal reklamcılık üzerinden gelen reklam gelirlerinin 2018 yılı sonuna kadar %25 büyüme göstermesi 4,6 milyar dolar kazanç elde etmesi bekleniyor.
  • Medya kanallarının %48’i doğal reklamlardan en az birini kullanıyor.
  • Tüketiciler geleneksel reklamlar yerine yerel reklamları tıkladığında satın alma oranı %53 daha yüksek oluyor.
  • Zengin medya içeren yerel reklamlar, dönüşümleri %60’a kadar artırabilir.
Doğal Reklamların Avantajları Nelerdir?
Doğal Reklamların Avantajları Nelerdir?

Artık tüketiciler reklam bannerlarına karşı öyle bir kin ve önyargı duymaya başladı ki, karşılarına çıkar çıkmaz otomatik olarak engellemeye yelteniyorlar. Hal böyleyken insanların dikkatini çekmek ve bu kadar bilginin içinde onlara “faydalı” içeriği göstermek de zorlaşıyor. Tam olarak bu noktada doğal reklamlar devreye giriyor ve kullanıcıların dikkatini organik olarak çekerek doğal yollarla bir tanıtım sunuyor.

Doğal Reklam Çeşitleri Nelerdir?

Doğal Reklam Çeşitleri Nelerdir?
Doğal Reklam Çeşitleri Nelerdir?

İçerik Önerisi Motor Widgetları

Hemen hemen her makalenin sonunda, okuyucular sıklıkla “Sizin İçin Önerilen” veya “Bunları Da Beğenebilirsiniz” yazan widgetlerle karşılaşırlar. İçerik önerisi motorları olarak adlandırılan bu widget’lar, hedef kitlelerini artırmak isteyen yayıncılar veya potansiyel müşteriler oluşturmak için içerik pazarlamasını kullanan markalara oldukça faydalıdır.

Terfi Listeleri

Terfi Listeleri
Terfi Listeleri

Genellikle bir kategori sayfasında önce sponsorlu ürünlerin yer aldığı E-Bay gibi e-ticaret siteleri tarafından kullanılır. Markaları hattın önüne çıkarmanın yanı sıra, tanıtım yapılan listeleri de daha uygun maliyetli hale getirir.

Ücretli Arama Ağı Reklamları

Ücretli arama ağı reklamları, müşteri arama sonuçlarında listelerin en üstünde görünmesi dışında, aynı zamanda tanıtım listeleri gibidir. Örneğin Foursquare’in terfi listeleri reklam verenleri bir müşterinin arama sonuçlarında en üste yerleştirir. Ayrıca, araştırıcının mevcut konumuna ve önceki tercihlerine göre belirli işletmeler veya restoranlar önerirler.

Besleme Üniteleri

Besleme üniteleri, bir makale yayının doğal dizini içindeki sponsorlu içeriğini ifade eder. Orijinal içeriği bir akışın parçası olarak görmenin yanı sıra, okuyucular sponsorların reklam verenlerden gelen içeriğini görür. İçerik sponsor olarak işaretlenmiş, ancak yayıncının yerel deneyimiyle harmanlanmıştır. Bu tür reklamlar genellikle sitenin içerik bölgesinde bulunur. Özellikle Listelist ve Onedio gibi sitelerde karşılaştığımız sponsorlu içerikler ve marka tanıtım içerikleri buna en güzel örneklerdir.

Yerel Ögelere Sahip Reklam

Yerel Ögelere Sahip Reklam
Yerel Ögelere Sahip Reklam

Bu türü bir örnekle anlatmak daha anlaşılır olacaktır: Örneğin, bir gıda markası, AllRecipes.com gibi kullanıcı tarafından üretilen tarifleri yayınlayan bir web sitesinde veya tarifler içeren bir New York Times makalesinin yanında kendi özel tariflerini tanıtabilir.

Doğal Reklamın Geleceği

Her şeyden önce, kullanıcı doğal bir reklama tıkladığında X bir ürün ile ilgili tarafsız bir inceleme okuduğunu zannediyor ancak; okuduğu şey aksine ziyadesiyle taraflı. Doğal reklamlara artan ilgi ile içerik ve reklam arasındaki ince çizgi giderek bulanıklaşıyor.

İyi bir doğal reklam temelde yararlı içerik sunan ve kullanıcılara hâlihazırda inceledikleri içerikle ilgili ek bilgiler veren bir bütünken; muazzam bir doğal reklam, bir yandan kullanıcıyı bilgilendirip eğlendirirken diğer yandan da bir şeyler “satabilen” reklamdır. Başarılı bir doğal reklam yazmanın ve tasarlamanın yolu ise hedef kitlenizi ve reklamınızı yayınlamak istediğiniz kaynağı çok iyi tanımaktan geçiyor.