Skip to content

We Are Social 2021 Dijital Rapor - Dünya Geneli

Kuresel Dijital Rapor

We Are Social ve Hootsuite 2021’in ilk raporunu 2 gün önce yayınladı. Dijital 2021 raporunun ilki global verilerden oluşuyor. Türkiye’nin özel raporu için Şubat ayının ortalarını beklememiz gerekiyor. Ama dünyadaki gelişmeler de ülkemizin dijital gelişimi hakkında fikir edinebileceğimiz kadar doyurucu bilgi içeriyor, merak etmeyin. =)

1

2

O halde başlayalım.

Dünya Çapında Dijital

dunya-capinda-dijital

  • Dünyada 7,83 milyar kişi yaşıyor.
  • 5,22 milyar kişi cep telefonu kullanıyor.
  • 4,66 milyar internet kullanıcısı bulunuyor.
  • Nüfusun %53,6’sını oluşturan 4,2 milyar kişi aktif sosyal medya kullanıcısı.

 

Küresel Dijital Büyüme

kuresel-dijital-buyume

  • 2020 yılından bu yana dünya nüfusu tam olarak Türkiye kadar büyümüş.
  • Cep telefonu kullanıcı sayısına oranla internet ve aktif sosyal medya kullanıcı sayısı hatrı sayılır oranda artmış.

 

Nüfus Bilgileri

nufus-esaslari

  • Küçük bir oranla da olsa dünyadaki erkek nüfusu daha fazla.
  • Ortalama yaşımız 31.
  • 15 yaş üstü okur-yazarlık oranı %86,5 ile oldukça yüksek görünüyor. Kuzey ülkelerinin payı oldukça büyük görünüyor. =)

 

Küresel Nüfusun Yaş Dağılımı

kuresel-nufusun-yas-dagilimi

2021 Ocak ayı verilerine göre son 4 yılda doğum oranları oldukça yüksek görünüyor. Tüm yaş dağılımlarında en yüksek pay 0 – 4 yaş aralığında.

 

Ülkeye Göre Ortalama Yaş

ulkeye-gore-medyan-yas

Türkiye 31,7 ile dünya ortalamasına oldukça yakın. Geçim sıkıntısı, hastalıklar, esnek çalışma saatleri, verimsiz dinlenme, aile içi dertler… Bence oldukça dayanıklı milletiz?

 

Kişi Başına Düşen GSYİH (Dolar)

kisi-basina-dusen-GSYIH-(uluslararasi-dolar)

Singapur veya İrlanda’ya yerleşmek gibi bir fırsatınız var mı? Eğer yoksa elinizdeki bavulu yavaşça yere bırakın ve gitmekten vazgeçin. Çünkü diğer ülkelerin nüfus/GSYİH oranlarına baktığınızda diğerlerinden ve Türkiye’den çok da farklı olmadığı görürsünüz. Oturun işte, böyle böyle hep beyin göçü oluyor canım! Hem ne demiş Ayten Alpman, bir başkadır benim memleketim…

 

Cihaz Sahipliği

cihaz-sahipligi

  • Bel kemerine takılan ‘akılsız’ telefonlar %9 oranında son bir gayret var olmaya devam ediyor. Belki de hala sadece hakeme fırlatılmak için kullanılıyorlardır, kim bilir.
  • Tablet ve ekran yansıtma kullanımında ‘evde kal’ süreçlerimizin de etkisiyle kullanım artışı görülüyor.
  • VR gözlükler bu sene de beklenen o muhteşem sıçramayı yakalayamadı. Çıkış için bir şey eksik ama, ne…

 

1 Günde Medyayla Geçirilen Zaman

medyayla-gecirilen-gunluk-zaman

Günün 7 saati internette sörf yapıyoruz. 3,5 saat televizyonda güzel bir film, 2,5 saat sosyal medya, 2 saat haberler, 1,5 saat müzik, 1 saat radyo, 1 saat podcast, 1,5 saat de oyun oyn… O zaman günde 4 saat uyuyoruz?? Yemek? Düşündürücü…

 

Küresel İnternet Kullanımına Genel Bakış

kuresel-internet-kullanimina-genel-bakis

Geleceği bilgisayarlar ele geçirecek dediklerinde inanmamıştık ama bugün tam da o geleceği yaşıyoruz. Evet farkına varmak gerekiyor, 2021 yılında günümüzün tam 7 saatini internette geçiriyoruz. Ve bu her geçen yıl artmaya devam ediyor. Teknoloji tutkunu ve dijital sevdalısı olsak da, yeni nesil için bu rakamlar insanı gerçekten korkutuyor.

 

Mobil İnternet Kullanımı

mobil-internet-kullanimi

Telefondan internet bağlantısı gerçekleştirmeyen yalnızca %3,5’lik bir kesim kaldı. Neden mi web siteleriniz mobil uyumlu olmalı? Neden responsive uyumlu site daha çok müşteri kazandırır? Ben sustum, veriler konuşsun.

 

Ülkelere Göre İnternet Adaptasyonu

ulkeye-gore-internet-uyarlamasi

Türkiye nüfusunun %77,7’si internet kullanıyor. Bu oran 4’te 3’ten bile daha fazla. İnternette var olmamak, dijitale uyum sağlayamamak her geçen gün bir markayı daha tozlu raflara kaldıracak. Dijital dünya çok yakında müşterilere ulaşmanın, satış yapmanın ve ayakta kalabilen şirketler arasında yer almanın tek yolu haline gelecek.

 

İnterneti Kullanarak Harcanan Günlük Süre

interneti-kullanarak-harcanan-gunluk-sure

Türkiye dünya ortalamasından 1 saat daha fazla ‘online’.

 

İnternette Cep Telefonuyla Harcanan Günlük Süre

internet-uzerinden-cep-telefonuyla-harcanan-gunluk-sure

Bunu kişisel akıllı telefonlarımızda da takip ediyoruz aslında artık. Ekranı kaydırdığımızda son bir gün, bir hafta ya da bir aylık süreçte ortalama hangi uygulama türünde ne kadar süreyle vakit geçirmişiz görebiliyoruz. Tekrar söylüyorum, teknolojiye uyum harika; ama kendinize, ailenize vakit ayırmak, doğal güzellikleri keşfetmek için ara sıra internet detoksu yapmak gerek!

 

İnterneti Bilgisayar Üzerinden Kullanarak Harcanan Günlük Süre

interneti-bilgisayar-uzerinden-kullanarak-harcanan-gunluk-sure

Bilgisayar aracılığı ile kullanılan internetin çoğu iş ve ‘business’ tarafında gerçekleşiyor. 8 saat mesainin 1 saati yemek, 1 saati toplantı, 1 saati kahve, 1,5 saati de ‘ay sistem çöktü’ olduğuna göre, 3,5 saatlik tüketim 3 aşağı 5 yukarı doğru tahmin. =)

 

Mobilin Günlük İnternet Payı

mobilin-gunluk-internet-zaman-payi

Yaş aralığı ilerledikçe cep telefonu üzerinden kullanılan internet oranı azalıyor. Ancak her yaşta kadınlar, erkeklere göre daha fazla mobil internet tüketiyor. Aradaki bu fark moda, yemek tarifleri, makyaj videoları, torunlara patik örneği gibi aramalar olabilir. =)

 

Ortalama Mobil İnternet Bağlantı Hızları

ortalama-mobil-internet-baglanti-hizlari

İnternet hızı bu kadar düşük olup da internet adaptasyonu bu kadar yüksek olan canım ülkem, ülkemiz…

 

Ortalama Sabit İnternet Bağlantı Hızları

ortalama-sabit-internet-baglanti-hizlari

Bu hızın mobil internet kullanımındaki artışa etkisini azımsayabilir miyiz? Bence kesinlikle hayır. Hadi şu konuşmanızı bir hatırlayın: “Dur canım wi-fi çekmiyor ben 4G’yi açıyorum bekle. Hah, şimdi daha net görünüyorsun, eee, naber?”

 

Mobilin Web Trafiği Payı

mobilin-web-trafigi-payi

Tüm internet trafiğinin mobil yüzdesi dünya genelinde ortalama %55,7 iken Türkiye’de bu oran %79,5 ve 2016’dan beri artmaya devam ediyor.

 

Mobilin Web Trafiğindeki Payının Gelişimi

mobilin-web-trafigindeki-payinin-gelisimi

Az önce söylediğim gibi, mobil trafik artıyor, ve yalnızca Türkiye’de değil. Dünya genelinde cep telefonları bilgisayarların yerini almaya başladı. Daha büyük ekranlı, cep bilgisayarı fonksiyonlarında cihazların geliştirilip bilgisayarların tarih olması sandığınız kadar uzak gelecek olmayabilir.

 

İnterneti Kullanma Nedenleri

interneti-kullanma-nedenleri

Araştırıyoruz! Bilgi arıyoruz; kim ne giymiş, bu sene ne moda, ne kadar suyumuz kaldı, en zengin ülke neresi, Amerika’da seçim sonuçları, gram altın ne kadar oldu, pilava ne kadar su konurdu… Bu kadar çok öğrenecek şey varken, internet yokken biz ne yapıyorduk ya?

 

Dünyanın En Çok Ziyaret Edilen Web Siteleri (Semrush Sonuçları)

dunyanin-en-cok-ziyaret-edilen-web-siteleri-(semrush)

Google’ın ilk sırada olması beni şaşırtmadı, asıl şaşırdığım Wikipedia’nın geri dönüşüyle eski popülaritesinden hiçbir şey kaybetmemiş olduğu.

 

Dünyanın En Çok Ziyaret Edilen Web Siteleri (Similarweb Sonuçları)

dunyanin-en-cok-ziyaret-edilen-web-siteleri-(Similarweb)

Google 1, ve defalarca yazdığım gibi YouTube Google’dan sonra gelen en büyük 2. arama ağı. Video içerikler oluşturmayı, beğendiyseniz beğen butonuna basmayı ve Webolizma YouTube kanalına abone olmayı unutmayın.

 

Web İçeriği İçin En Yaygın Diller

web-icerigi-icin-en-yaygin-diller

Güzel sonuçlardan da konuşalım: Türkçe tüm internet aleminde en çok içeriği bulunan 4. dil. Bu üretken bir toplum olduğumuzu gösterir. İçerik üretiyoruz, yazıyoruz, çiziyoruz, çekiyoruz ve paylaşıyoruz. Buradayız. 2022’de 3. belki de 2025’te 1. sırada olmak için her gün yeni içerikler paylaşıyoruz.

 

Sesli Arama ve Sesli Komutların Kullanımı

sesli-arama-ve-sesli-komutlarin-kullanimi

Konuşmayı seven bir toplum olduğumuz su götürmez bir gerçek. Eşimizle, dostumuzla, evcil hayvanlarımızla, saksıdaki çiçeklerimizle, bozulan mutfak robotumuzla, küçük ayak parmağımızı çarptığımız sehpanın kenarıyla konuşmak yetmedi; artık kimseyi bulamayınca Siri’yle, Google’la, YouTube’la konuşuyoruz. Laf lafı açıyorsa demek…

 

Çevrim İçi İçerik Etkinlikleri

cevrimici-icerik-etkinlikleri

Maalesef görsel algı her şeyi geride bırakıyor. Bu insanları tembelliğe itse de vazgeçemiyoruz. İzliyoruz. Bir kitabı okumaktansa filminin çıkmasını bekliyoruz. Makaleleri okumaktansa okumuş birinden yorumları dinliyoruz. İnternette tükettiğimiz zamanın %90’ından fazlasını online video izlemekle geçiriyoruz.

 

Online Video Oyunu Oynama

video-oyunlari-oynama

Türkiye’nin %92,5’i online oyun oynuyor. Pubg kaynaklı boyun düzleşmeleri vardı bir ara, geçti mi onlar?

 

Yaş Grubuna Göre En Popüler Video Oyun Formatları

yas-grubuna-gore-en-populer-video-oyun-formatlari

Dünya nüfusunun yarısı Legolas adeta. Herkes Yüzüklerin Efendisi filminden fırlamış bir Orlando Bloom edasında. 55 – 64 yaş arası da artık gazete almayı, sudokunu bıraktı. Nerede ‘o aynı kalemle başladım aynı kalemle bitirmem lazım’cılar, nerede ‘benim bulmacamı kim çözdü, bunun eki yok muydu’cular?

 

Akıllı Ev Cihazı Sahipliği

akilli-ev-cihazi-sahipligi

Smart TV denilen televizyonlar dahil, cep telefonundan kamerayla içini görebildiğimiz buzdolaplarından kurabiyeler pişince telefona bildirim gönderen fırınlara kadar hepsi akıllı ev cihazı kategorisinde. Türkiye’nin bu teknolojiye adaptasyonu da dünya ortalamasını oldukça üzerinde, 4. sırada.

 

Yanlış Bilgilendirme ve ‘Sahte Haberler’ ile İlgili Endişeler

yanlis-bilgilendirme-ve-'sahte-haberler'-ile-ilgili-endiseler

Bunları sadece sahte terör girişimi haberleri gibi düşünmeyin, mesela geçen hafta meteoroloji kar yağacak dedi, saatlerce pencere başında bekledim 1 kar tanesi bile düşmedi. Bu bizi üzer.

Şaka bir yana, ülkelerin gelişmiştik düzeyi ile sahte haber yaygınlığı da ters orantılı.

 

Kişisel Verilerin Kötüye Kullanımına İlişkin Endişeler

kisisel-verilerin-kotuye-kullanimina-iliskin-endiseler

Türkiye’de özellikle KVKK sonrasında kullanıcıların hakları yasalarla kontrol altına alındı. Müşteri hizmetleri size okumaya başladığında ‘off’ diyorsunuz, ya da dinlemek için 1’e basın dediklerinde hemen geçiyorsunuz ya, geçmeyin. Amerika’da bir suçluyu tutuklamadan önce ona hemen haklarını okurlar, siz de okuyun. Haklarınızı bilin ki savunabilesiniz.

 

Reklam Engelleyicilerin Kullanımı

reklam-engelleyicilerin-kullanimi

‘Reklamı Kapat’, ‘X’ ve diğerleri… Reklam engelleyicilerinin kullanımı Türkiye’de dünya ortalamasıyla neredeyse aynı.

 

Reklam Engelleyici Kullanmanın Nedenleri

reklam-engelleyicileri-kullanmak-icin-nedenler

Aslında bu konuda ziyaretçilerin haklı olduğu bazı durumlar olabiliyor. Tüm ekranı kaplayan reklamlar, kapattıkça yenisi açılan, asla istediğimiz sayfaya gitmemize izin vermeyen, reklamı atlama seçeneği olmayan, o bitince yenisi açılan ve izlemeye mecbur olduğumuz, sürekli başka sekmelere yönlendiren, ay… Yazarken bile insanın içi sıkılıyor.

 

Sosyal Medya Kullanıcıları İle Toplam Nüfus Karşılaştırması

sosyal-medya-kullanicilari-ile-toplam-nufus-karsilastirmasi

Türkiye nüfusunun %70’i sosyal medya kullanıcısı. Yüksek bir oran ama elbette ki kabul edilebilir. Peki ya Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki %99’luk sosyal medya kullanıcısı oranına ne diyorsunuz? %1 kim? Sosyal medyaya katılma yaşı kaç? Düşündürücü bir veri daha…

 

Sosyal Medyayı Kullanarak Harcanan Günlük Süre

sosyal-medyayi-kullanarak-harcanan-gunluk-sure

Türkiye’de 3 saatimiz Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, YouTube, WhatsApp gibi sosyal medya uygulamalarını kullanarak, post paylaşarak, efektli story’ler çekerek, hiç olmadı stalk yaparak geçiyor.

 

Dünyanın En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

dunyanin-en-cok-kullanilan-sosyal-platformlari

Facebook, sonrasında kurulan onlarca hatta yüzlerce uygulamaya rağmen bir yıl bile tahtını kaybetmedi. O hala dünya üzerinde en çok kullanılan sosyal medya platformu.

 

Sosyal Medyayı Kullanma Nedenleri

sosyal-medyayi-kullanma-nedenleri

Sosyal medya kullanımının ‘top3’ nedeni şöyle:

  • Güncel haberleri ve etkinlikleri takip etmek
  • Komik ve eğlenceli içerikler tüketmek
  • Boş vaktini geçirmek

 

Marka Araştırması İçin Sosyal Medyanın Kullanılması

marka-arastirmasi-icin-sosyal-medyanin-kullanilmasi

Bir önceki başlığa göre sosyal medya kullanımının ilk nedenlerinden olmasa bile marka araştırmasının sosyal platformlardaki yeri azımsanamayacak kadar önemli. Bir restorana gitmeden, bir iş görüşmesi yapmadan, bir siteden ürün almadan önce o markanın sosyal medya hesaplarını mutlaka inceleriz.

 

İş İçin Sosyal Medyanın Kullanımı

is-icin-sosyal-medyanin-kullanimi

Artık büyük ve kurumsal firmalardan butik markalara kadar her işletme dijitalde olduğu kadar sosyal medyada da var ve aktifler. Üstelik takipçi ve hedef kitlesini önemsiyor, sosyal medya yönetimi için uzman desteği alıyorlar.

 

Uygun Kitle Erişim Oranı – Facebook

uygun-kitle-erisim-orani---facebook

Facebook için uygun kitle erişim oranı dünya genelinde %35 iken Türkiye’de %57.

 

En Popüler Facebook Sayfaları

en-populer-facebook-sayfalari

En popüler Facebook sayfaları arasında sizin de takip ettikleriniz var mı? Yorumlarda paylaşabilirsiniz. =)

 

Uygun Kitle Erişim Oranı – Instagram

uygun-kitle-erisim-orani---instagram

Türkiye %70’e yakın bir oranla Instagram için uygun kitle erişim oranında tüm dünya ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor.

 

En Popüler Instagram Hesapları

en-populer-instagram-hesaplari

En popüler Instagram hesapları arasında sizin de takip ettikleriniz var mı? Yorumlarda paylaşabilirsiniz. =)

 

Instagram Üzerinde En Sık Kullanılan Hashtag’ler

instagram-uzerinde-en-sik-kullanilan-hashtag'ler

Hangimiz düşmedik takipçi sevdasına, hangimiz hashtag yağdırmadık çılgınlar gibi?

 

YouTube Erişim Sıralaması

youtube-erisim-siralamasi

Türkiye YouTube erişim sıralamasında dünyada 12. sırada yer alıyor.

 

Tüm Zamanların En Çok İzlenen YouTube Videoları

tum-zamanlarin-en-cok-izlenen-youtube-videolari

Hadi ama, bunu sadece bebeğine yemek yedirmeye çalışan anneler ezberlemedi, herkes en az bir story’sine bu müziği ekledi! Öhö öhöm: Beeybi şark tu du du du du du beybi şark tu du du du du beybi şark…

 

Uygun Kitle Erişim Oranı – LinkedIn

uygun-kitle-erisim-orani---linkedin

Profesyonel hayat ve ‘business’ için sosyal medya kullanmayı hala tam olarak bilmiyoruz. LinkedIn için son gelişmeler iyiye işaret olsa da, doğru ‘network’ gelişimi için ülke olarak da dünya olarak da hala istediğimiz noktada değiliz.

 

Twitter Erişim Sıralaması

twitter-erisim-siralamasi

Twitter aslında sosyal medya platformları arasında en kendine has olanı; ekşi sözlük artistliği var biraz. Seven bayılıyor, sevmeyen nefret ediyor. Pek ortası yok… Ama mizahın en kalitelisi için dönüp dolaşıp gelinen, hep aynı.

 

En Popüler Twitter Hesapları

en-populer-twitter-hesaplari

En popüler Twitter hesapları arasında sizin de takip ettikleriniz var mı? Yorumlarda paylaşabilirsiniz. =)

 

Twitter’da En Sık Kullanılan Emojiler

Twitter'da-en-sik-kullanilan-emojiler

İlk 3 emoji, olası bir aşk hayatını özetliyor gibi… Dünyaca duygularımız bu aralar epey karışık. Ama emoji kullanmaya bayılıyoruz, orası kesin!

 

WhatsApp’a Genel Bakış

whatsapp'a-genel-bakis

Ah iki gözümün çiçeği, kendi kendini yaktın. WhatsApp gizlilik sözleşmesindeki güncellemeden sonra Telegram, Signal ve daha birçok uygulama çıkış yakaladı. Ancak Bir WhatsApp kolay yetişmiyor, reklamsız bir mesajlaşma uygulaması için 2 milyar kullanıcı muhteşem bir başarı. Eskiden ‘WhatsApp var mı? =)’ diye hiç değilse sorulurdu, şimdi ‘WhatsApp’tan atıyorum hemen.’ Belki yok? Kullanıldığına o kadar eminiz ki.

 

TikTok’a Genel Bakış

tiktok-genel-bakis

Kendine münhasır sosyal medya platformu TikTok. 689 milyon kullanıcısıyla, kendi kuralları, kendi tarzı ve kendi kitlesiyle ‘liseliler bilmez’ sözüne tepki olarak doğmuştur. Çünkü biz de onların ne yaptıklarını pek bilemiyoruz…

 

Telegram’a Genel Bakış

telegram-genel-bakis

500 milyon Ocak sonu itibariyle güncel veriler. Bu rapora girmesinin dahi en büyük sebebinin WhatsApp gizlilik sözleşmesi değişikliği olduğunu tekrar tekrar söylemeye gerek yok.

 

Mobil Bağlantılar ile Toplam Nüfusun Karşılaştırılması

mobil-baglantilar-ile-toplam-nufus-karsilastirmasi

Türkiye mobil bağlantılarda dünya ortalamasının ne kadar da altında. Telefon faturaları için ev halkına pek yüklenmişiz.

 

Mobil Cihazda Görüntülü Görüşme Hizmetlerinin Kullanımı

mobil-cihazda-goruntulu-gorusme-hizmetlerinin-kullanimi

Faturalar şimdi anlaşıldı, biz sesini duymakla yetinemiyoruz, yüzünü de görmek istiyoruz. Hatta bazen ortamı da: ‘-Nerdesin aşkım? + Çocuklarla oturuyoruz aşkım. (Aşkım Facetime istiyor.) – Ben de göreyim şu arkadaşlarını…’ =)

 

Mobil Uygulama Sıralaması – Aktif Kullanıcılar

mobil-uygulama-siralamasi---aktif-kullanicilar

Aktif kullanıcı sayısına göre en çok kullanılan uygulamalar Facebook ve hala WhatsApp.

 

E-Ticaretin Benimsenmesi

e-ticaretin-benimsenmesi

Türkiye 2015 yılındaki yükselişiyle birlikte e-ticarette dev adımlar atmaya devam ediyor. Dünya ortalamasını yalnızca %1 geriden izleyen Türkiye’de e-ticaret, dijital gelişmelerle çok yakın gelecekte dünya liderleri arasında yer almaya hazırlanıyor.

 

Mobil E-Ticaretin Benimsenmesi

mobil-e-ticaret-benimseme

Türkiye’de mobil ve mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilen e-ticaret ve satın alma işlemleri masaüstü işlemlere göre çok daha fazla. Bu nedenle e-ticaret sitenizin mobil uyumlu (responsive) olması çok önemli.

 

Kategoriye Göre Küresel E-Ticaret Harcaması

kategoriye-gore-kuresel-e-ticaret-harcamasi

E-ticarette en çok harcama 665 milyar dolar ile moda ve güzellik kategorisine ait.

 

Kategoriye Göre Küresel E-Ticaret Büyümesi

kategoriye-gore-kuresel-e-ticaret-buyumesi

Covid-19 salgını ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle seyahat ve konaklama alışverişi %50’den fazla oranda düşüş yaşadı. Bu birçok küçük işletmenin de iflasına neden oldu. Öte yandan gıda alışverişini görüyor musunuz?

 

Dijital İçerik İçin Ödeme Yapma

dijital-icerik-icin-odeme-yapma

Türkiye dijital içerik tüketmek için hatrı sayılır oranda ödeme yapıyor.

 

İnsanların Ödeme Yaptığı Dijital İçerik Türleri

insanlarin-odedigi-dijital-icerik-turleri

İnsanlar en çok televizyondan dizi ve film izleyebilecekleri platformlara ödeme yapıyorlar. Nekşflişçileer?

 

Çevrim İçi Olarak Paket Servis Yemek Siparişi Verme

cevrimici-olarak-paket-servis-yemek-siparisi-verme

Hani karantina boyunca evden yemek yapıyorum story’leri, hamur yoğuran eller? Ne oldu, hazır yemekler, siparişler gün yüzüne çıktı işte.

 

Marka Keşif Kaynakları

marka-kesif-kaynaklari

Bir markanın keşfedilmesinin en iyi yolu dijitalde, SEO’da ve arama sonuçlarında. Eğer dijitalde yoksanız müşterilerin 3’te 1’i sizin varlığınızdan bile haberdar değil demektir.

 

Çevrim İçi Ürün Araştırması

cevrimici-urun-arastirmasi

Türkiye bir ürünü satın almadan önce %73 oranında o ürünü internette arıyor. Yorum okumak, fiyat araştırmak ya internetten satın almak gibi farklı niyetleri olabilir tabi.

 

Marka Araştırması İçin Birincil Kanallar

marka-arastirmasi-icin-birincil-kanallar

İnsanların yarısından fazlası bir marka hakkında bilgi edinmek için internet arama sonuçlarına bakıyor.

 

Markayla İlgili Çevrim İçi Etkinlikler

markayla-ilgili-cevrimici-etkinlikler

Bir kullanıcının markayla ilgili attığı ilk dijital adım o markanın web sitesini incelemek. Bu nedenle harika tasarımlardan oluşan, cezbedici ve size özel güncel web sitenizin olması çok çok önemli.

 

Dijital Reklamcılık Pazarının Değeri

dijital-reklamcilik-pazarinin-degeri

2020’de dijital reklamlara 350 milyar dolardan fazla para harcandı. İnanılmaz değil mi?

 

Ücretli Reklam Gösterimlerindeki Üç Aylık Değişim

ucretli-reklam-gosterimlerindeki-uc-aylik-degisim

 

Ücretli Reklam Tıklamalarındaki Üç Aylık Değişim

Ucretli-reklam-tiklamalarindaki-uc-aylik-degisim

 

Ücretli Reklam Tıklama Oranındaki Üç Aylık Değişim

Ucretli-reklam-tiklama-oranindaki-uc-aylik-degisim

 

Ücretli Reklam Harcamasında Üç Aylık Değişim

Ucretli-reklam-harcamasinda-uc-aylik-degisim

 

Ücretli Reklam TBM’sinde Üç Aylık Değişim

ucretli-reklam-tbm'sinde-uc-aylik-degisim

 

Sosyal Medya Reklam Gösterimlerindeki Üç Aylık Değişim

sosyal-medya-reklam-gosterimlerindeki-uc-aylik-degisim

 

Sosyal Medya Reklamı Tıklamalarındaki Üç Aylık Değişim

sosyal-medya-reklami-tiklamalarindaki-uc-aylik-degisim

 

Sosyal Medya Reklamı Tıklama Oranındaki Üç Aylık Değişim

sosyal-medya-reklami-tiklama-oraninda-uc-aylik-degisim

 

Sosyal Medya Reklam Harcamasında Üç Aylık Değişim

sosyal-medya-reklam-harcamasinda-uc-aylik-degisim

 

Sosyal Medya Reklam BGBM’sinde Üç Aylık Değişim

sosyal-medya-reklam-bgbm'sinde-uc-aylik-degisim