Skip to content

Instagram 10. Yıl Güncellemeleri

instagram-10-yil-guncellemeleri

Instagram, son güncellemesindeki yeni özelliklerle 10. yılını kutluyor!

Son zamanlarda Instagram’a gelen en son ve harika değişikliklerden haberdar mısınız?

Sosyal medya çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve hem Facebook hem de Instagram güncellemeleri hızlı bir şekilde yayınlıyor.

Bu değişikliklere ayak uydurmak, rekabette bir adım önde olmanın ve hedef kitlenizle anlamlı bir şekilde bağlantı kurabilmenin en önemli parçasıdır.

Bir uygulamanın 10. yıl dönümünü kutlamak için kullanıcılarına yeni ve kullanışlı özellikler sunmasından daha iyi ne olabilir? İşte Facebook, bir hikaye haritası, ana ekranınız için özel simgeler, daha önce bildirilenlere benzer yorumları otomatik olarak gizlemenin bir yolu ve Instagram deneyiminizi geliştirecek diğer bazı güzellikler getirerek Instagram’ın onuncu yılını tam olarak böyle kutluyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde, markalar ve alışveriş için özel bir sekme gibi gelecek başka özellikler de var.

Bu yazıda, Eylül 2020’de gerçekleşen tüm Instagram güncellemelerine bir göz atacağız!

Instagram 2020 Eylül Güncellemesi

Instagram Başkanı Adam Mosseri, bir yıl dönümü blog gönderisinde, platformda yakalanan ikonik gönderiler ve anlarla uygulamanın son birkaç yılda kültür mozaiğini nasıl yönlendirdiğini anlattı. Mosseri bu yazıda uzaydan yüklenen ilk özçekim, bir yumurtanın dünya rekoru kıran fotoğrafı, Beyonce’nin hamileliği gibi şeyleri vurguluyor. Ve elbette, #blacklivesmatter #metoo # lovewins gibi hashtag’ler etrafındaki konuşmaların da önemine dikkat çekiyor.

Kişiselleştirilmiş Instagram Iconları

Ancak elbette, kullanıcılar Instagram’ın yıl dönümünü kutlamak için yeni özellikler arıyor.

Simgeler, Instagram’ın kodunda geliştirme aşamasında daha önce tespit edilmişti ve daha büyük bir “doğum günü sürümünün” parçası olmaları bekleniyordu. Bunun doğru olduğu ortaya çıktı.

Güncelleme ile hem iOS hem de Android’deki Instagram kullanıcıları, turuncu, sarı, yeşil, mor, siyah, beyaz ve daha pek çok tonda bir dizi simge arasından seçim yapabilirler. Daha nostaljik bir his istiyorsanız, gökkuşağı renginde bir simge ve klasik simgelerin çeşitli sürümleri de var. Mayıs 2016’ya kadar kullanılan “Klasik 2” simgesi de dahil olmak üzere daha sonraki klasik simgelerden birini de seçebilirsiniz. Yenisine alışmanın ne kadar uzun sürdüğünü hatırlıyor musunuz?

instagram-10-yil-twitter

Simgeleri almak için ayarlara gidin ve ekranın üstünde gizlenmiş emojileri ortaya çıkarmak için aşağı doğru kaydırın. En üste geldiğinizde, simgelerin ve Instagram’dan 10. doğum günüyle ilgili bir mesajın kilidini açacaksınız.

Hikaye Haritası

instagram-harita-arsiv

Güncelleme, size son üç yılda paylaştığınız tüm hikayelerin (biliyorsunuz, kaybolduğunu düşündükleriniz) geçmişe dönük bir görünümünü gösteren bir hikaye haritası da sunuyor. Yeni hikayeler haritası özelliği, paylaştığınız Instagram hikayelerinin özel bir haritasını ve takvimini sunar, böylece en sevdiğiniz anlara geri dönebilirsiniz. Bu, Instagram hikayelerinin geçici doğasının Facebook’tan silindikleri anlamına geldiğini düşünen bazı kullanıcıları şaşırtabilir! Örneğin hatırlayın, Instagram’ın ilk olarak 2017’de tanıtılan “Öne Çıkanlar”, kullanıcıların daha önceki geçici içeriklerinden bazıları için kalıcı bir yuva oluşturmasına olanak tanımıştı. Uygulama aynı zamanda Instagram’ın 2016’da kullanıcıların profillerinden kaldırdığı fotoğraf haritası özelliğini de geri getiriyor. Yine de, özelliğin en son sürümü orijinalden biraz farklı. Harita, kullanıcıların profillerindeki herkese açık bir harita yerine Instagram’ın hikaye arşivine taşınıyor. Bu sayede, besleme gönderilerinizin konumunu temsil eden bir harita görmek yerine, tüm hikayeler gönderilerinizin konumlarını takip edebilirsiniz.

Bu aynı zamanda Instagram’ın sizi ve hareketlerinizi, görünüşte ‘kaybolan’ hikayelerinizde bile izlediğini hatırlatıyor. 😉

Yorumları Gizleme

instagram-yorum-gizleme

En son sürümle birlikte sunulan diğer iki yeni özellik, Ulusal Zorbalık Önleme Ayının başlangıcıyla birlikte zamanlandı. Artık, algoritmanın daha önce kötüye kullanım amaçlı veya zararsız olarak bildirilmiş önceki yorumlara benzer olduğunu belirlediği yorumları otomatik olarak gizleyebilirsiniz. Yorumlar silinmez ve siz isterseniz onları “Gizli Yorumları Görüntüle” etiketi altında görmeye devam edebilirsiniz.

Bu özellik, Twitter’ın geçen yıl küresel olarak başlatılan “Yanıtları Gizle” özelliğine biraz benziyor. Twitter gibi, özellik de uygunsuz veya küfürlü açıklamaları fazladan bir tıklamanın arkasına yerleştirir, bu da sözde bu tür içeriği caydırmaya yardımcı olur çünkü görünümden gizlenebilir. Twitter’ın durumu dışında, orijinal gönderenin yanıtları manuel olarak gizlemesi gerekiyordu. Ancak Instagram özelliği bu işlevi otomatikleştirmeye çalışıyor.

Instagram ayrıca, insanlar tekrar tekrar saldırgan ifadeler göndermeye çalıştıklarında ek bir uyarı içerecek şekilde dürtme uyarıları özelliğini genişlettiğini söylüyor. Hali hazırda Instagram, insanlara yorumlarının saldırgan olarak değerlendirilebileceğini bildiren yapay zeka destekli bir özellik sunuyor ve onlara göndermeden önce yansıtma ve değişiklik yapma şansı veriyor. Şimdi bu özellik, tekrarlayan suçluları hedef alacak ve geri adım atıp kelimeleri ve olası sonuçları üzerinde düşünmeleri için bir mesaj verecek! Önceden tanıtılan dürtme uyarıları, tekrar eden suçluları hedef alacak şekilde genişletilecek.

instagram-zorbalikla-mucadele

Şirket, kötü bir yorum göndermeye çalıştıklarında kullanıcıları “dürten” uygulama içi uyarılarını güncellediğini söylüyor. Kullanıcılardan yorumlarını yeniden düşünmelerini istemek yerine yeni uyarılar, Instagram’ın sürekli olarak kurallarını ihlal etmeleri durumunda kullanıcıların hesaplarını devre dışı bırakabileceğini belirtecek. Önceki zorbalıkla mücadele güncellemelerinde olduğu gibi, kullanıcıların tamamen olumsuz yorumlar göndermesini engelleyemeyecek belki ama, yayınlamadan önce yeniden düşünmelerini isteyecektir.

IGTV’de Alışveriş

Bu eğlenceli, kişisel eklemelere ek olarak Instagram, bu hafta IGTV için yayın içi alışverişi de ekledi! Bu, içerik oluşturucu tarafından alışveriş etiketleri uygulandığında IGTV videolarına yeni bir alışveriş çantası simgesi ekliyor. Artık doğrudan IGTV’de alışveriş yapabilirsiniz, böylece içerik oluşturuculara kanallarından para kazanmaları için daha fazla yol sunabilirsiniz.

E-ticaret, Instagram’ın büyüme stratejisinin önemli bir unsurudur ve mağazaların eklenmesiyle birlikte, akış içi ürün satın almanın daha verimli yollarının eklenmesi, platformun gelir potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için kritik olacaktır. Hatırlayın, Instagram, 2018’de storylere alışveriş etiketlerini eklemişti.

Bu, markaların ve etkileyicilerin IGTV’yi kullanmaları için başka bir motivasyon kaynağı olabilir – Instagram, Reels için benzer bir alışveriş sekmesinin de yakında geleceğini belirtti.

instagram-alisveris

Reels’de alışveriş özellikle ilginç olabilir – TikTok’un öngörülen yükselişindeki potansiyelin daha önemsiz unsurlarından biri, uygulamanın ‘Douyin’ adı verilen Çin versiyonunun önemli bir unsuru haline gelen yayın içi alışverişti. Douyin, geçen yıl doğrudan reklamcılıktan değil, çoğunlukla e-ticaret yoluyla 122 milyon dolardan fazla gelir elde etti. Bu, TikTok’un getirdiği gelirin 2 katından fazla ve TikTok’un tam para kazanma potansiyeline ulaşması için, kısa video kliplerinden alışverişe ve satın alma işlemlerine de girmesi gerektiği gerçeğini ortaya çıkardı. Reels’e bu özellik daha erken gelirse Instagram bir adım daha öne geçecek demektir!

Batı pazarlarında henüz hiçbir platform başarılı bir şekilde kısa biçimli videodan para kazanmadı. Yayın içi alışveriş, bu potansiyelin kilidini açmanın anahtarı olabilir, bu nedenle Instagram, sadece ana rakibini nakavt ettiğinden emin olmak için aynısını Reels’e eklemek istiyor!

Sosyal medya uygulaması, ABD’de daha önceki hareketin haberlerinin ardından, bu hafta Avustralya da dahil olmak üzere alışverişi küresel olarak IGTV’ye genişleteceğini doğruladı. Instagram, Ağustos ayında piyasaya sürüldükten sonra araçtan para kazanma umuduyla “bu yılın ilerleyen günlerinde” kısa biçimli video biçimi olan Reels içinde alışverişi de test edeceğini söylüyor.

Şirket ayrıca platformundaki trendler hakkında yeni verilerin yanı sıra Instagram’ın önemli kilometre taşlarına bir editoryal bakış yayınladı.

  • Instagram, kullanım bilgileri arasında şunları paylaştı:
  • Uygulama içinde her gün 900 milyon emoji tepkisi gönderilir.
  • Instagram kullanıcılarının %50’si her gün uygulama içi bir video izliyor.
  • KPOP, IG kullanıcıları arasında en çok tartışılan 1 numaralı müzik türüdür.
  • Her gün “mem” den bahseden bir milyondan fazla gönderi paylaşılıyor.
    Not: Meraklısına ‘mem’ Wikipedia açıklaması şöyle: “Mem Richard Dawkins’in ortaya attığı kültürel iletim birimidir. Dawkins’e göre nesiller değiştikçe, kültürel ve sosyal içerik bir sonraki nesle memler tarafından aktarılmaktadır. Bu tıpkı biyolojik içeriğin DNA tarafından aktarılması gibidir. Fakat memler, DNA gibi mikroskop altında görülebilen somut bilgi kodları değil, daha çok soyuttur. Bu bakımdan sosyolojik gen denebilir.”
  • Ancak göze çarpan anahtar istatistik şudur: Ortalama bir kullanıcı yorumlardan 3 kat daha fazla DM gönderiyor.

Bu, Facebook’un çeşitli mesajlaşma araçlarını uygulamaya entegre etmek için çalıştığını ve kullanıcıların ana akışlarına gönderip göndermemek yerine Instagram üzerinden özel olarak bağlanmaları için daha fazla yol eklediğini düşündürüyor.

Çünkü sosyal medyada halka açık bir şekilde paylaşım yapabilmenin ilk heyecanı, insanları çevrimiçi paylaştıklarınızla ilgili argümanları ve anlaşmazlıkları tetiklemekten kaçınmak için yavaşça giderek daha kapalı alanlara iten yargılama bölünmesiyle aşıldı. Bu, mesajlaşmayı bağlantı için çok daha büyük bir araç haline getirdi ve insanlar hala düzenli olarak gönderi paylaşırken ve hikayeler kendi alanında büyük bir sıçrama yaşarken, mesajlaşma son iki yılda anahtar bağlayıcı olarak ortaya çıktı.

Instagram’dan alınan bu istatistikler, büyümenin bir kez daha altını çiziyor ve özel mesajlaşma, geniş ölçekte pazarlama için ideal bir araç olmasa da, stratejik planlamanızda bu tür kullanımları dikkate almaya değer.

Instagram’ın son on yılda nasıl geliştiğini ve genel olarak sosyal medya kullanımının etkileşim şeklimizi nasıl değiştirdiğini düşünmek ilginç. Ve bu yeni eklemeler kutlamalara katılma imkanı sağlarken, kilometre taşı aynı zamanda sosyal medyanın daha genel olarak nereye gittiğini ve gelecek on yıl içinde nerede olabileceğimizi düşünmek için bir zihin jimnastiği ihtiyacı doğuruyor..

Mağazalar için Yeni Araçlar ve Daha Fazla Ödeme Sunumu

Instagram, platform içi, uygulama içi alışveriş özelliklerine her zaman öncelik vermiştir.

Önümüzdeki birkaç hafta içinde, bir mağazası olan tüm uygun ABD işletmeleri ve içerik oluşturucular Instagram’ın yeni uygulama içi ödeme sayfasına erişebilecek. Şimdilik sadece ABD.

Ödeme basitleştirildi ve güvenli ve kullanışlı Facebook PAY’den yararlanıyor. Daha geniş yerel ödeme sunumuna ek olarak, birkaç yeni harika özellik daha var.

Yeni başlayanlar için, işletmeler artık Commerce Manager’ı kullanarak veya BigCommerce veya Shopify gibi iş ortaklarıyla entegrasyon yoluyla ödeme ile bir Instagram Mağazasını kolayca açabilir. Bu, Instagram’daki satış sürecini kolaylaştırmak için tasarlandı. İçerik oluşturucular, platform satışlarını daha da artırmak için gönderilerinde ürünlerinizi etiketleyebilir.

Ve zorlu ekonomik ortamda işletmelere yardımcı olmak için Instagram’da ödeme yoluyla tüm satış ücretlerinden yıl sonuna kadar feragat ediliyor. Ayrıca Commerce Manager’da satışlarınızla ilgili de daha ayrıntılı analizler görebilirsiniz.

IGTV Videoları İçin Gelen Otomatik Alt Yazılar

Alt yazılar, sosyal medya videoları (ve genel olarak pazarlama videoları) için inanılmaz bir varlıktır. Hedef kitlenizle çok daha etkili bir şekilde bağlantı kurmanıza izin verir.

Pek çok kullanıcı bir videoyu sesi kapalı olarak izlemeyi seçer, bu genellikle otomatik oynatmada böyle başlar. Ayrıca işitme engelli çok sayıda kullanıcı vardır ve alt yazılar içeriği onlar için erişilebilir kılar.

Artık otomatik alt yazılar IGTV videolarına gidiyor. Videonuzu yüklediğinizde, bir geçiş çubuğunu hızlı bir şekilde etkinleştirerek “otomatik olarak oluşturulan alt yazıları” kullanmayı seçebileceksiniz.

Facebook’un (ve dolayısıyla Instagram’ın) alt yazı dönüştürücüsü tamamen, %100 doğru olmayabilir, ancak diğer çözümlerden daha doğru ve genel erişilebilirliği artırıyor.

Ve bu arada, Instagram içeriğinizi genel olarak daha erişilebilir hale getirmek istiyorsanız, resim yayınlarınıza alternatif metin eklemeyi unutmayın – bunlar, platformu daha iyi kullanabilmeleri için ekran okuyucusu olan kişiler tarafından kullanılabilir.

En iyi 10 Instagram Özelliği

Instagram’ın sosyal medya alanındaki duruşu inkar edilemez derecede güçlü. Facebook’un sahip olduğu fotoğraf paylaşım uygulaması, bugünlerde diğer tüm akıllı telefonlarda bulunuyor, ya bir şeyler yayınlamamız ve sosyal medya oyununu güçlü tutmamız için ya da birçokları için bir gelir kaynağı olarak! (yeni Influencer pazarlama konsepti sayesinde)

10. doğum gününde, sosyal medya platformunun nasıl geliştiğini ve 10 yıl içinde herkesin kutsal kâsesi haline nasıl geldiğini yansıtarak, kullanmanız gereken popüler özelliklerine (belirli bir sıra olmadan) bir göz atın.

1. Instagram Reels

instagram-reels

En popüler ve beğenilen Instagram özelliği, Hindistan’daki kısa video paylaşım uygulaması TikTok’un yerini alan en yeni Reels’tir. Bu özellik, filtreler, müzik ve daha fazla efektle 15 saniyelik kısa videolar oluşturmanıza ve göndermenize olanak tanır. Instagram Reels’e, uygulamanın sol üst köşesinde bulunan ve Instagram hikayelerini de gönderebileceğiniz kamera simgesi aracılığıyla erişilebilir. Instagram Reels, platformda yayınlanan birçok 15 saniyelik videoyu izlemek için ayrı bir bölüme sahiptir.

2. Instagram QR Kodları

instagram-qr-kodu

Instagram, diğer Instagram kullanıcılarını kolayca aramanız ve onları arkadaş listenize eklemeniz için QR kodlarını taramanıza izin verir. Bu aynı zamanda insanlarla paylaşarak daha fazla takipçi edinmenizi sağlar ve profilinize erişmek için kolayca tarayabilirler. Özellik daha önce “Instagram Etiketleri” olarak adlandırılıyordu ve yalnızca uygulamanın dahili kamerası aracılığıyla taranabiliyordu. Ancak artık kullanım kolaylığı için herhangi bir kamera uygulaması aracılığıyla taranabilir. QR kodları “Profil” bölümündeki hamburger menüsünde bulunuyor.

3. Instagram Hikayeleri

Facebook’un sahibi olduğu uygulama 2016’da Snapchat’i kopyalamaya ve kaybolan fotoğraf ve videoları paylaşmanız için “Hikayeler”i sunmaya karar verdi. Instagram Hikayeleri, Snapchat hikayeleri gibi sadece 24 saat sürüyor, ancak daha sık paylaşım yapıldığı için bizim hakkımızda kalıcı bir izlenim bırakıyorlar. Yaratıcının kendisinden daha popüler! Hikayelerinize metinler, çıkartmalar, anketler, GIF’ler, filtreler ve çok daha fazlasını ekleyebilirsiniz ve bu, uygulamanın sahip olduğu harika özelliklerden biridir. Hikayeler özelliğine sol üst köşedeki aynı kamera simgesinden erişilebilir.

4. Kaybolan DM’ler

Hikayeler tanıtıldıktan kısa bir süre sonra Instagram, doğrudan mesajlarına yani DM’lerine çeşitli değişiklikler ekledi. Değişiklik, video veya fotoğraf biçiminde insanlara geçici mesajlar gönderme yeteneğini içeriyordu. Bu özellik de yine Snapchat’ten alınmıştır ve dilediğiniz gibi kaybolabilecek fotoğraf ve videolar göndererek insanlarla sohbet etmenize olanak tanır. Tercihinize ve yaptığınız konuşma türüne bağlı olarak “Bir Kez Görüntüle”, “Tekrar Oynatmaya İzin Ver” veya “Sohbette Tut” gibi seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz. Bunu, sağ üst köşedeki DM bölümüne gidip, belirli bir sohbet başlığını seçerek ve kaybolan mesajları göndermek için kamera simgesine tıklayarak yapabilirsiniz.

5. IGTV

instagram-igtv

Instagram, başta YouTube olmak üzere video yayın platformlarıyla rekabet etmeye başladı ve iki yıl önce bizim için IGTV’yi başlattı. Başlangıçta bağımsız bir uygulama olarak başlatılan IGTV, istediğiniz herhangi bir şeyle ilgili kısa videolar oluşturmanıza ve yayınlamanıza olanak tanıdı. Sonunda, 60 dakikaya kadar artırılmış video limiti ile Instagram uygulamasına entegre edildi. Profil bölümündeki “Oluştur” seçeneğini seçerek ve IGTV video seçeneğine giderek ilk Instagram TV yayınınızı paylaşmak için daha ne duruyorsunuz!

6. Yorumları Sabitleyin

Uygulama kısa süre önce, ana Facebook uygulamasında zaten mevcut olan en iyi yorumları sabitlemenize izin vermeye başladı. Bu, önemli ve kayda değer yorumları en üstte tutmanıza olanak tanır. Bunu, bir yorumu sağa kaydırarak ve ardından “Yorumu Sabitle” seçeneğini seçerek yapabilirsiniz.

7. Bumeranglar

Bu, uygulamanın eğlenceli özelliklerinden biridir. Boomerang, önceden bağımsız bir uygulama olarak mevcuttu, ancak şimdi ana Instagram uygulamasına entegre edildi. Kısa videoların ileri geri sarılarak 3 defa kendini tekrar etmesiyle keyifli hikayeler oluşturabilirsiniz. Sol üst köşedeki kamera simgesine tıklayabilir, Boomerang seçeneğini seçebilir ve komik anları kaydetmek için deklanşör düğmesine dokunabilirsiniz. Henüz denemediyseniz, bu kesinlikle sık sık kullanacağınız bir özellik olacak, eminiz.

8. Gönderileri / Hikayeleri Sessize Alma

Instagram tamamen eğlence ve oyunlardan ibaret değildir. Ayrıca, platformda güvende kalmanızı ve doğrudan karşılaşmak istemediğiniz şeylerden uzak durmanızı sağlayan özelliklere de sahiptir. Kullanıcıların gönderilerini ve hikayelerini sessize alma yeteneği, istemezseniz günlük gönderilerini görüntülemeyi bırakmanıza olanak tanır. Bu şekilde kaba davranmak ve onları takip etmekten vazgeçmek zorunda kalmazsınız ve yine de onlardan kaçınmayı seçebilirsiniz. Bu, bir kişinin profilinin yanındaki üç noktalı menüye dokunarak ve ardından “Sessiz” seçeneğini seçerek yapılabilir. Bir hikayeyi, gönderiyi veya her ikisini birden sessize almayı seçebilirsiniz.

9. Hashtag’leri Takip Edin

instagram-hashtags

Instagram ayrıca, platformdaki hashtag’lerin önemini göz önünde bulundurarak, sadece insanlar dışındaki hashtag’leri de takip etmenize olanak tanır. Bu yetenekle, fotoğraf paylaşım platformunda trend olan popüler hashtag’leri takip edebilecek ve trend olan konular, haberler ve daha fazlasıyla güncel kalabileceksiniz. Arama bölümünde belirli bir hashtag arayabilir, onu takip edebilir ve hatta takip ettiğiniz hashtag’lerinize benzer konuları öneren algoritma sayesinde sonraki günlerde de ilgi alanlarınıza uygun paylaşımları takibe devam edebilirsiniz.

10. Yayınları/Hikayeleri Arşivleyin

Hikayelerin 24 saat içinde ortadan kalkması amaçlanırken, Instagram şu ana kadar gönderdiğiniz tüm hikayeleri görüntülemeye devam etmeniz için ekstra bir özelliğe sahiptir. Bu, profilinizdeki “Ayarlar” menüsünde bulunan “Arşiv” bölümünde depolanır. Diğer insanlardan birkaçını gizlemek isterseniz, post yayınlarınızı da arşivleyebilirsiniz. Ayrıca Facebook’ta olduğu gibi, anı hatırlamanız için Arşiv bölümünde anılar da alacaksınız. Belleği hikayelerinize ekleyerek nostalji yapabilir, perşembe günleri #tbt hashtag’iyle yeniden yayınlamayı seçebilirsiniz. =)

Umarım Instagram’ın şimdiye kadar kazandığı popüler özellikleri beğenmişsinizdir. Uygulama daha bir çok özellik almaya devam edeceğinden, yeni güncellemeleri içeriklerimizde size tanıtmaya devam edeceğiz.
Fikirleriniz bizim için değerli. Aşağıdaki yorumlar bölümünde hangi yeniliğin favoriniz olduğunu lütfen bizimle paylaşın!