Skip to content

Google Rich Snippets Nedir?

google-rich-snippets-nedir

Rich Snippet’ler, Google’ın doğrudan SERP’lerde ek bağlam sağlama yoludur ve bu, arama yapanların neye tıkladıklarını ve amaçlarıyla ne kadar alakalı olduğunu daha iyi anlamalarına olanak tanır.

Rich Snippet’lerin yaygınlaşması, başlangıcından bu yana Google’ın toptan evrimiyle uyumludur. Google SERP özellikleri artık organik sıralama konumlarına gıpta ediliyor ve optimize edilecek düzinelerce farklı tür var. ( Bu SERP seçeneklerinin yaklaşık 20’sini burada ele alıyoruz.)

Google, kullanıcılara daha da fazla alaka düzeyi sağlamak için çabalarken, tarayıcıları özellikle web sitelerinin içeriğinde ve mikro verilerinde bulunan Rich Snippet fırsatlarını hedefleyecektir. Başka bir deyişle, Google sizi SERP’lerde düz metin satırları olarak değil, en dinamik, görsel olarak çekici şekilde öne çıkarmak istiyor. Senin de istediğin bu değil mi?

Rich Snippet’leri önemli bir SEO avantajı olarak düşünün. Web sitenizin arama motoru sonuç sayfasında (SERP) öne çıkmasını istiyorsanız, Rich Snippet’ler sizin dostunuzdur. Daha da iyisi, Rich Snippet’ler daha nitelikli trafik sağlayabilir.

Birisi bir Google arama sorgusu yaptığında, SERP belirtilen arama terimleri için sıralama yapan bir dizi web sitesi sunacaktır. Tipik olarak, bir web sitesi bağlantısı büyük olasılıkla bağlantının altında birkaç satır bulunan ve sayfada hangi içeriğin beklenebileceğini belirten bir ana başlıktan oluşur. Bağlantının altındaki bu birkaç satırlık sayfa bilgisi, arama sonucunun “pasajı” olarak adlandırılır. 2009’da Google, “Rich Snippet”i sunarak arama sonuçlarını daha da hassaslaştırdı. Rich Snippet’ler, SERP’deki listeler için bir “gizli önizleme” görevi görür ve arama sorgusu sonuçlarını daha ayrıntılı bilgilerle tamamlayabilir. Bu ek bilgiler, arama yapanların hangi web sitesinin arama sorgularına en iyi cevap verebileceğini belirlemelerine yardımcı olur.

Örneğin, bir restoran için arama listeleri ortalama yorumları ve fiyat aralıklarını gösterebilir. Rich Snippet’ler, web sitelerinin arama motorlarıyla farklı bir şekilde iletişim kurmasını kolaylaştırır. Arama motorlarının sitenizdeki farklı içerik türlerini görmesini sağlayan yapılandırılmış verilerden oluşurlar.

Bir Web Sitesine Snippet Eklemenin Yararları

Göz Alıcı Sonuçlar: Bir arama kullanıcısının dikkatini rakiplerinizin listelerinden kendi sonucunuza çekmek. Rich Snippet’ler daha çekicidir!

Potansiyel TO Artışı: Tıklamadan önce sayfayla ilgili daha fazla bilgi gördükçe, tıklama oranlarını büyük olasılıkla artırma ve kullanıcının “hemen çıkma” olasılığını düşürmek.

‘Kaliteli’ Sonuçlar Sağlamak: Kullanıcının amacına daha yakından uyabilecek sonuçlar sunmak.

Olumsuz tarafı, Rich Snippet’in bilgi amaçlı faydası kullanıcıların arama sorgusunu tatmin ederse, daha fazla etkileşim için tıklama ihtiyacını ortadan kaldırabilir!

Çoğu durumda, Rich Snippet’ler, sayfalarınıza daha yüksek kullanıcı etkileşimi ve daha kaliteli trafik sağlar. Bu nedenle, Rich Snippet’ler web sitesi ziyaretçilerini önceden nitelendirmeye yardımcı olabilir. Bu, özellikle e-ticaret siteleri için faydalı olabilir. SERP’deki ürün bilgilerini vurgulama şansı, sitenin öne çıkmasına ve aynı zamanda SEO faydaları elde etmesine yardımcı olabilir.

Rich Snippet’ler, çevrimiçi arama deneyimimizi geliştirmek için Google tarafından takip edilen yeni bir trendin en son örneğidir.

Arama Motoru Sonuçları Sayfasındaki (SERP) sonuçlara eşlik eden Snippet’ler, kullanıcılara daha fazla bilgi sunar ve ilgili içeriği bulma görevlerini oldukça kolaylaştırır.

Aşağıdaki makalede, Rich Snippet’lerin temel özelliklerini ve avantajlarını ve sizin gibi web sitesi ve işletme sahiplerinin, sıralamaları iyileştirmek ve web sitenizi ziyaret etme olasılığını artırmak için web sitelerini bu Snippet’lerde nasıl öne çıkarabileceklerini paylaşacağım.

Ancak, daha fazla ilerlemeden önce, Öne Çıkan Snippet’lerin ve Rich Snippet’lerin, birçoklarının yanlış bir şekilde eşanlamlı olduklarını iddia etmelerine rağmen, tek ve aynı olmadığını belirtmek önemlidir.

Rich Snippet’ler ile Öne Çıkan Snippet’ler: Fark Nedir?

Pazarlamacılar genellikle elde etmeyi umdukları SERP özelliklerini yanlış yorumluyorlar.

“Öne Çıkan Snippet”, ek bilgi sağlayan herhangi bir Google ekranını ifade eden genel bir terimdir. Genellikle resimler, videolar, kaynak bağlantıları ve çeşitli metinsel görünüm biçimleriyle arama sonuçlarının en üstünde görünürler.

Bir Rich Snippet, benzer adlarına rağmen Öne Çıkan Snippet ile aynı şekilde yapılandırılmaz, taranmaz veya sunulmaz.

Google, sayfa başına birkaç Rich Snippet içerebilir ve bunlar, organik listelerin ve ücretli reklamların üzerindeki Konum 0’da görünmez.

Onları bir bakışta ayırt etmenin en basit yolu, SERP’lerde, özellikle de listelerin başlık etiketlerinin altında anlatan işaretleri aramaktır.

Rich Snippet’ler için, çoğunlukla bir yıldız derecelendirmesi görürsünüz. Bu gösterge, başkalarının SERP’lerde listelenen ürün hakkında ne düşündüğünü size hızlı bir şekilde anlatmak için tüketicilerin aşina olduğu sembolizmi kullanır.

Öne Çıkan Snippet Nedir?

Google-Rich-Snippets

Öne Çıkan Snippet’ler her zaman sayfanın en üstünde, 1 numaralı organik listenin üzerinde görünür. Bu, Öne Çıkan Snippet’lerin aynı zamanda ‘Konum Sıfır’ olarak adlandırılmasının nedenidir. Öte yandan, Rich Snippet’ler herhangi bir ayarlanmış modeli izlemez ve arama sonuçlarının herhangi bir yerinde görünebilir.

Google Snippet’leriyle ilgili olarak akla gelen önemli bir neden, Google’ın, kullanıcıların aradıkları bilgileri bulmalarını kolaylaştırmak istemesidir. Google’ı harika ve piyasadaki en iyi arama motoru yapan da budur. Google, arama yapanlara SERP’ler sayfasında daha fazla bilgi sunarak, kullanıcıların aramalarıyla alakasız sonuçları tıklaması olasılıklarını azaltmak istemektedir.

Öne Çıkan Snippet Türleri Nelerdir?

Az önce belirttiğim gibi, Öne Çıkan Snippet’ler, organik arama sonuçlarının üzerindeki bir kutuda gösterilen sonuçlardır. Öne Çıkan bir Snippet’in içerdiği paragraf bir blog veya makaleden çıkarılmış ve çıkarıldığı blog veya makalenin bağlantısı da aşağısında verilmiştir.

“Yanıt Kutuları” veya “Sıfır Konum” olarak da bilinen Öne Çıkan Snippet’ler genellikle üç türdedir:

  1. Paragraf Snippet: Öne Çıkan Snippet’in en yaygın türü Paragraf Snippet’idir. Öne Çıkan Snippet, yaklaşık 50 karakterde kullanıcının sorgusunun cevabının özünü sunmaya çalışır. Açıklamanın altında, alındığı makale veya bloga bağlantı bulunur.
  2. Liste Snippet: Liste Snippet, kendisini bir ‘Nasıl Yapılır’ sorgusuna yanıt olarak genellikle numaralandırılmış bir liste olarak sunan ikinci Snippet türüdür.
  3. Tablo Snippet: Tablo Snippet, veri noktalarını sunan bir tür Öne Çıkan Snippet’tir. Adından da anlaşılacağı gibi, genellikle ürünlerin performansı, fiyatı, puanı, pazar payı vb. İle ilgili sorulara yanıt olarak görünür.

Google Öne Çıkan Snippet’in Önemli Özellikleri ve Faydaları

Artan trafik, Öne Çıkan Snippet’lerin ilk ve en önemli faydasıdır. Google, bir kullanıcı sorgusuna yanıt olarak sayfanızdan içerik alırsa, web sayfanız organik sonuçların en üstünde görünür ve Öne Çıkan bir Snippet haline gelir. Organik sonuçların tepesinde bir yer bulmak inanılmaz bir başarı ve harika bir trafik faktörüdür.

Araştırmacılar, Öne Çıkan Snippet’lerin %70’inin, Google’ın döndürdüğü bir sonuçta genellikle bir numaralı konuma yerleştirilmeyen sitelerden geldiğini ortaya çıkardı. Bununla birlikte, araştırmalar Öne Çıkan Snippet sayfalarının %99’undan fazlasının Google arama sonuçlarının ilk 10’unda yer aldığını gösterdiğinden, Öne Çıkan bir Snippet almak için Sayfa #1’de listelenmeniz gerekir.

Bununla berarer web sayfanızın Öne Çıkan Snippet olarak Google tarafından seçilmesi, web sitenize büyük bir güvenilirlik artışı sağlayan büyük bir başarıdır. Web sitenizi Öne Çıkan bir Snippet olarak görüntüleyen herhangi biri, otomatik olarak, araması için en güvenilir bilgi kaynağı olduğunuzu varsayar.

Web Siteniz İçin Öne Çıkan Snippet’leri Nasıl Oluşturabilirsiniz?

Web sitenizin Öne Çıkan bir Snippet olarak listelenmesinin Google’ın çok büyük bir onayı olduğunu gördük. Bu tür web siteleri için trafik ve TO’lar normalde çatıdan geçer. Ancak, web sitenizin Öne Çıkan bir Snippet olarak görüntülenmesine yardımcı olabilecek belirli bir kod veya işlem var mı?

Cevap basit: HAYIR

Sayfamı Öne Çıkan Metin Snippet olarak nasıl işaretleyebilirim? Yapamazsınız!

Google programlı bir şekilde bir sayfanın kullanıcının sorusuna verilmiş olası bir cevabı içerdiğini belirler ve sonucu Öne Çıkan Snippet olarak görüntüler!

Peki Öne Çıkan bir Snippet sayfası nasıl seçiliyor?

İşte size yardımcı olabilecek birkaç önemli ipucu:

  • Arama motoru sonuç sayfasında bir Sayfa 1 listesinde yer almanız gerekir. Girişiniz ilk sayfada değilse, Öne Çıkan Snippet olarak seçilmeyecektir.
  • Makalenizde hem soru hem de cevap vermelisiniz.
  • Cevap tek bir paragrafı ve 50-55 kelimeyi geçmemelidir.
  • Başlıkları (H1, H2 ve H3) uygun şekilde kullanarak sorularınızı vurgulayın.
  • Biraz derin araştırma yapın. Araştırma, daha alakalı ve ayrıntılı bir cevap vermenize yardımcı olacaktır.
  • Kapsamlı anahtar kelime araştırması yapın. Daha az rekabetçi olan ancak yine de iyi miktarda trafiğe sahip bir anahtar kelime olabilir.

Rich Snippet Nedir?

Google-Rich-Snippets

Rich Snippet, kullanıcının web sitesinin kalitesini ve sağlayacağı bilgileri daha iyi belirlemesine yardımcı olmak için bazı fazladan metin veya bilgi satırları içerir.

Örneğin, peynirli sandviçin nasıl yapılacağıyla ilgili bir soruya verilen yanıtta, sonuç, hazırlık süresi, kalori sayısı, tarifin popülerliği gibi ek bilgiler içerebilir.

Kullanılabilir 100’den fazla Rich Snippet türü vardır. Kullandığınız şema işaretlemesi, optimize ettiğiniz sayfanın amacına ve içerik türüne göre değişebilir. Örneğin, aramada en sık gördüğünüz Rich Snippet türleri şunlara karşılık gelir:

İncelemeler: Bir yıldız derecelendirmesi görüntüler (5 üzerinden). Bireysel bir gözden geçiren veya kullanıcıların toplu incelemeleri olabilir.

Tarifler: Yalnızca tarifler için geçerli olan özel bir Yapılandırılmış Veri türü. Tarif işaretlemesi, yemeği hazırlama süresi, incelemeler ve yemek tarifi resimleri gibi verileri içerir.

Müzik: Google’a albüm çıkış tarihleri gibi müzikle ilgili bilgi verir.

Ürün İşaretleme: Arama motorlarına belirli bir ürün hakkında bilgi verir (fiyat ve ürün resimleri dahil).

Kuruluş: Google’ın , adres, logo ve iletişim bilgileri dahil olmak üzere bir kuruluşla ilgili (bir işletme gibi) temel bilgileri anlamasına yardımcı olur.

En Çok Okunan Haberler: Bir sitenin, arama sonuçlarında “En Çok Okunan Haberler” kutusunda görünmesine izin verir. Yalnızca Google Haberler onaylı web siteleri için geçerlidir.

Video: Arama motorları sayfanızdaki videoları “izleyemez”. Bu nedenle, video işaretleme, arama motorlarının video içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.

Olaylar: Tarihler, saatler, konum ve daha fazlasıyla ilgili bilgileri içerir.

Google Rich Snippet’in Önemli Özellikleri ve Faydaları

Yapılandırılmış verilerin avantajı, Rich Snippet’ten elde ettiğiniz gelişmiş görünürlükten gelir.

Ancak bundan daha fazlası, Rich Snippet’ler genellikle arama motorlarının döndürdüğü sonuçlarda size daha fazla alan sunar. Bu, Rich Snippet’lerin diğer organik sonuçlara kıyasla daha yüksek bir TO’ya sahip olmasının önemli bir nedenidir. Ve daha iyi TO, web sitenize ne kadar çok tıklama alırsanız, Google tarafından o kadar yüksek sıralanırsınız.

Birincisi ve en önemlisi, web sitenize Rich Snippet’ler eklemek Tıklama Oranlarınızı (TO) artırabilir. Sonuçta, potansiyel ziyaretçilere sağladığınız her ekstra bilgi, web sitenizi daha çekici hale getirebilir.

Bu özellik sayesinde, web sitenizdeki bazı tahmin işlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin bir e-ticaret sitesi işletiyorsanız, arama yapanlara belirli bir ürünün maliyetini, derecelendirmesinin ne olduğunu veya insanların onu ne kadar beğendiğini bildirebilirsiniz. Bu ayrıntılar güveni artırabilir ve insanların sayfanıza tıklamaya daha yatkın hissetmelerini sağlayabilir.

Benzer şekilde, Arama Motoru Optimizasyonunuz (SEO) için fayda sağlayabilir. Google gibi arama motorları, sayfalarınız Rich Snippet’lere sahip olduğu için sıralamanızı yükseltmezken, ek tıklamalar hoş bir SEO artışı sağlayabilir. Ayrıca, Google’a ne kadar fazla ayrıntı verirseniz, sayfanızda ne olduğunu belirlemesi ve ardından onu alakalı aramalarda göstermesi o kadar iyi olur.

Web sitenize daha fazla ziyaretçi çekerek ve tıklama alarak, Google gibi arama motorlarına sayfalarınızın değer sağladığını organik olarak göstermiş olursunuz. Google, sahip olduğunuzu düşündükçe sıralamanızın daha iyi olacağını düşünür.

Web Siteniz İçin Rich Snippet’leri Nasıl Oluşturabilirsiniz?

Google-Rich-Snippets

Öne Çıkan Snippet olarak listelenmek için bir kod yoktur, ancak bu tür bir kural, Yapılandırılmış Veri İşaretleme (SDM) kullanılarak oluşturulan Rich Snippet’ler için geçerli değildir. SDM, arama motorlarını içeriğiniz ve nasıl göstermeleri gerektiği hakkında bilgilendirmek için kullanılan bir söz dizimidir.

“Rich Snippet’ler”, Google gibi arama motorlarındaki sonuç sayfalarında görünen meta açıklamalara benzer. Esasen, arama sonuçlarında bir sayfanın URL’si ile açıklaması arasında gösterilen fazladan bilgi Snippet’leridir.

Normalde, sayfanızın arama motoru pasajı yalnızca başlığını, URL’sini ve açıklamasını görüntüler. Bununla birlikte, Rich Snippet’ler tarayıcılara web siteniz hakkında daha değerli bilgiler sağlayabilir. Bu, bir yıldız derecelendirmesi, kullanıcı incelemeleri veya potansiyel ziyaretçilere sayfadan ne bekleyecekleri hakkında daha fazla bilgi veren ek verileri içerebilir.

Rich Snippet’leri uygulamak için kullanılan kod, ilk bakışta göz korkutucu görünebilir. Daha önce hiç bir satır kod yazmamış olsanız bile, yine de şema işaretlemesi oluşturabilirsiniz.

Yapısal Veri İşaretleme Türleri

Yapılandırılmış Veri Nedir?

Genel bir terim olarak, “yapılandırılmış veriler”, anlaşılmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmiş (yani yapılandırılmış) herhangi bir veriyi ifade eder.

Yapılandırılmış veriler birçok şekilde kullanılır. Facebook bunu Açık Grafik işaretlemesi için kullanıyor. Veri analistleri, veri tabanları oluşturmak için SQL ile birlikte kullanır. Web geliştirme söz konusu olduğunda, yapılandırılmış veriler arama motorlarıyla kodu kullanmayı anlayacakları şekilde konuşmanıza olanak tanır.

Örneğin, yapılandırılmış verileri Google’a web sayfalarımız hakkında ayrıntılı bilgi vermek için kullanabiliriz ve bunlar daha sonra bunlar harika görünen ve ilgi çekici arama sonuçlarında paylaşırlar.

Rich Snippet’ler, arama motorlarının bir web sayfasında kodlanmış buldukları yapılandırılmış verileri görüntülemelerinin bir yoludur. Ama tek yol bu değil. Yapılandırılmış verilerle yapabileceğiniz tüm güzel şeyleri görmek için Google’ın Arama Galerisi’ne göz atabilirsiniz.

Schema.org Nedir?

İnternette arama ve web geliştirmeyi daha tutarlı hale getirmek için, büyük arama motorları (Google, Bing, Yahoo! ve Yandex) birlikte yapılandırılmış bir veri projesi geliştirdi. Bu işbirliği Schema.org ile sonuçlandı.

Görünüş değerinde, Schema.org, bir kod koleksiyonu aracılığıyla şemaları (yani yapılandırılmış verileri uygulamaya yönelik kavramlar) belgeleyen bir web sitesidir. Geliştiricilerin ve dijital pazarlamacıların arama motorlarıyla “konuşmak” için gereken tüm yapılandırılmış veri işaretlemelerini bulabilecekleri bir yer sağlar.

Schema.org temelinde, “İnternette, e-posta iletilerinde ve ötesinde yapılandırılmış veriler için şemalar oluşturmak, sürdürmek ve tanıtmak” için işbirliğine dayalı bir topluluktur.

JSON-LD nedir?

JSON-LD, Bağlantılı Veriler için JavacScript Nesne Gösterimi anlamına gelir. JSON kullanarak yapılandırılmış verileri kodlamak için çok boyutlu dizileri kullanan kod yazmanın bir yoludur (yani, verileri depolamak ve taşımak için bir araç). Google, SEO’nuz için harika olduğu için JSON-LD kullanmanızı önerir.

Yapılandırılmış verileri arama motorlarına iletebilen birkaç sözdizimi (veya uygulama yöntemi) vardır. Ancak tüm bu sözdizimleri arasında JSON-LD, uygulaması en basit olanıdır ve SEO söz konusu olduğunda en etkilidir, bu yüzden Google onu seviyor.

JSON-LD, hem Google hem de insanların gözünde daha iyi bir web sayfası oluşturan, arama tarayıcılarına kolayca dizine eklenebilir içerik sağlar. Bunun nedeni, bir sayfanın HTML’sine olduğu gibi JSON-LD kullanarak işaretlemeyi ekleyebilmenizdir (bunu diğer sözdizimlerini kullanarak yapamazsınız).

Verilerin web sayfalarınızdan arama sonuçlarına aktarılma şeklini kolaylaştırmak, sıralama potansiyelini artırır. Bu nedenle Yoast SEO gibi SEO araçları da her zaman JSON-LD kullanılmasını önerir. Aslında, WordPress sitenizde Yoast eklentisini kullanırsanız, JSON-LD aracılığıyla sitenize bazı yararlı yapılandırılmış verileri otomatik olarak ekler. Dolayısıyla, yapılandırılmış verileri zaten kullanıyor olmanız ve hatta bilmemeniz için büyük bir şans var.
Dolayısıyla, Rich Snippet’ler oluşturmak için JSON-LD kullanırsanız, SEO’nuza büyük bir iyilik yaparsınız.

Şimdiye kadar, Google en popüler arama motorudur. Aslında, internette en çok kullanılan web sitesidir. Bu nedenle, Rich Snippet’lerinizi Google’ın kendi araçlarını kullanarak yapılandırmak mantıklıdır. Bu bizi Google’ın Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı’na getiriyor.

Bu yararlı program, web sitenizdeki en uygun olduğunu düşündüğünüz metin Snippet’lerini seçmenize olanak tanır. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz: ya bazı temel kodlamalar yoluyla ya da en önemli kısımları vurgulamak için Google’ın vurgulayıcı aracını kullanarak!

  1. Örneğin, Rich Snippet eklemek istediğiniz sayfaya gidip URL’yi kopyalayarak başlayabilirsiniz. Ardından bu URL’yi Google’ın İşaretleme Yardımcısı’na yapıştırın ve Etiketlemeyi Başlat’ı tıklayın.
  2. Bir sonraki sayfa yüklendiğinde, Google’ın Rich pasajı oluşturmak için ihtiyaç duyduğu bilgileri yalnızca vurgulayarak girebilirsiniz. Örneğin, pasajı oluşturmak için bir gönderinin başlığını, yazar adını, yayın tarihini ve diğer önemli bilgileri vurgulayabilirsiniz.
  3. İlgili içeriği vurguladıktan sonra, bir açılır pencere görünecektir. Göründüğünde, bir makale başlığı için Ad gibi ne tür bilgileri vurguladığınızı belirtin. Bunu yaptığınızda, her bir öğe sağ tarafta Veri Öğeleri altında görünecektir.
  4. Tüm önemli bilgiler Veri Öğeleri bölümünüze eklendikten sonra, “HTML Oluştur”u tıklayabilirsiniz. Google daha sonra kodunuzu oluşturacaktır.
  5. Bu noktada, şema işaretlemesini web sitenizin koduna ekleyebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, Rich Snippet’leriniz Google’da görünmeye başlamalıdır.

Rich Snippet’ler Hakkında Pek Bilinmeyen 3 Şey

Google-Rich-Snippets

Yedi yılı aşkın süredir ortalıkta olmalarına rağmen, Rich Snippet’ler hakkında hala birçok yanlış kanı var. Aşağıda onlar hakkında bilmeniz gereken üç gerçek var.

1. Rich Snippet’ler Sıralamanızı (Doğrudan) Etkilemez

Yapılandırılmış işaretlemenin bir gün sıralama algoritmasını etkileyebileceği ima edilmiş olsa da, Google, Rich Snippet’lerin şu anda site sıralamalarını etkilemediğini açıkça belirtti.

Rich Snippet’lerin yapılandırılmış veri işaretleme sıralama sinyali olarak değil çalışır iken ancak, olabilir daha kolay değiştirilebilir kesici sayfanızı yapma ve daha doğru ve hedefe meta sağlayarak dolaylı SEO yararlar sağlamaktadır.

Sayfa içi davranışsal verilerin (tıklama oranı, hemen çıkma oranı, sitede geçirilen süre vb.) sıralamaları etkilediğine inanılıyor – bu nedenle, ne kadar kaliteli, hedeflenmiş trafik alırsanız o kadar iyidir. Başka bir deyişle, sayfalarınızla daha yüksek kullanıcı etkileşimi, erdemli bir SEO başarısı çemberinde daha yüksek sıralamalara ve dolayısıyla daha fazla trafiğe yol açabilir.

Rich Snippet’ler, ziyaretçileri önceden nitelendirerek bunu başarmanıza yardımcı olur. Google aramam beni yalnızca minimum bilgi sunan listelemelere sahip bir SERP’ye yönlendirirse, herhangi bir listenin gerçekten istediğimle eşleşip eşleşmediğini tıklayana kadar bilemem. Bir siteyi ziyaret ettiğimde, bunun alakalı olmadığını anladığımda ve geri döndüğümde, memnun değilim. Tekrar aramaya döndüm, bu yüzden Google da memnun değil. Ve ziyaret ettiğim site şimdi daha kötü yerinde davranış istatistiklerine sahip çünkü SERP’ye geri döndüm.

Böyle bir model kimseye iyi hizmet vermez.!

Rich Snippet’ler sayesinde, ziyaretçileriniz ne yaptığınızı bilir ve hatta doğrudan Snippet’te yorumlar gibi sosyal kanıtı görebilir. E-ticaret siteleri, bloglar, eğlence siteleri ve diğerleri, trafiği önceden nitelendirmek, kullanıcılarına hizmet verme biçimlerini iyileştirmek ve aynı zamanda kendilerine dolaylı SEO faydaları kazanmak için Rich Snippet’ler kullanabilir.

2. Google, Bazı Durumlarda Rich Snippet’leri Devre Dışı Bırakabilir

Google, yapılandırılmış verileri sever – o kadar ki, bütünlüğünü korumak için uyumlu bir çaba gösterir.

Bu durumu şöyle açıklıyor: “Yapılandırılmış verilerin uygunluk standartlarını karşıladığından emin olmak için algoritmik ve manuel kalite kontrolleri yapıyoruz. Bu standartlara uymayan yapılandırılmış veriler gördüğümüz durumlarda, kullanıcılarımız için yüksek kaliteli bir arama deneyimi sağlamak amacıyla bir site için Rich Snippet’leri devre dışı bırakma hakkını saklı tutarız.”

Yine, Google nerede durduğu konusunda oldukça nettir: Yalnızca spam içerikli yapılandırılmış veri işaretlemesi tarafından oluşturulan Rich Snippet’leri devre dışı bırakmakla kalmaz, aynı zamanda sitenize manuel bir ceza ile vurabilirler.

Peki bundan nasıl kaçınırsınız?

İçerik türünüz için uygun türde yapılandırılmış veri işaretleme kullandığınızdan emin olun. Google, sayfa içeriğinize bağlı olarak farklı Rich Snippet biçimleri görüntüler. Google’ın Yapılandırılmış Veri Test Aracı, sayfanız için doğru kodu kullanıp kullanmadığınızı gösterecek ve daha iyi etki için onu nasıl dağıtacağınıza dair ipuçları ve ipuçları verecektir.

3. Google’ın Rich Snippet’ler İçin Size Yardımcı Olacak Üç Aracı Vardır

Yapılandırılmış Veri Raporu: Google Search Console, sitenizde bulunan yapılandırılmış verileri tanımlayan yapılandırılmış bir veri raporu sunar. Bu rapor, hangi yapılandırılmış veri türlerinde hata olduğunu kontrol etmenize, eksik alan veya eksik en iyi veya en kötü derece gibi belirli hataları ayrıntılı olarak incelemenize yardımcı olur ve daha fazla bilgi ve ayrıntı elde etmek için üzerlerine tıklayarak sitenizdeki işaretlemeyi düzeltmek için önerilerde bulunur. Ayrıca, güncellenmiş işaretlemenin doğru olduğunu da doğrular.

Veri İşaretleyici: İşaretlemeyi uygulamaya alternatif olarak Veri İşaretleyici aracı, veri alanlarını farenizle vurgulayarak etiketlemenize olanak tanıyarak Google’ın sitenizdeki yapılandırılmış verileri anlamasına yardımcı olur. Ardından Google siteniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olur ve Rich Snippet’ler aracılığıyla SERP’lerde daha iyi sunabilir.

Yapılandırılmış Veri Test Aracı: Google’ın Yapılandırılmış Veri Test Aracı, web yöneticilerinin yapılandırılmış işaretlemeyi geliştirmesine, test etmesine ve değiştirmesine yardımcı olur. Belirli bir URL’de bulunan yapılandırılmış veri işaretlemesini test etmek için FETCH URL işlevini veya bir araya gelip geçmediğini görmek için geliştirdiğiniz biçimlendirme kodunu test etmek için CODE SNİPPET işlevini kullanabilirsiniz. Buradan, herhangi bir sorunu gidermek için kodu gerektiği gibi değiştirebilirsiniz.

Makale boyunca görebileceğiniz gibi, Google’da Rich veya özellikli bir Snippet yerleşimi elde etmenin birçok yararı vardır. Bu tür arama sonuçlarından biri olma olasılığı için web sayfanızı konumlandırmak üzere yukarıdaki ipuçlarını kullanın.

İçeriğinizi takip edip değerlendirdiğiniz bu dönemden sonra Google, aramalarda Rich Snippet’lerinizi sunuyor olabilir. Bir gün ortadan kaybolup ertesi gün yeniden ortaya çıkabilirler – bu, Google’ın sonuçları doğru şekilde inceleme ve mümkün olan en alakalı içeriği görüntülemesini sağlama döngüsüdür. Bu bir aksaklık değildir ve bu nedenle sayfanızı ayarlamaya veya daha fazla işaretlemeye devam etmemelisiniz – bu yalnızca Google’ın tarama sürecini yeniden başlatmasına ve Rich Snippet görünürlüğünüzü geciktirmesine neden olur. En iyi uygulama olarak, çizim tahtasına geri dönmeden önce en az bir ay (ideal olarak iki) bekleyin.

Günün sonunda, önerilen tüm adımları uygulasanız bile içeriğinizin Google’da bu Snippet’lerden biri olarak sunulacağına dair hiçbir garanti yoktur. Yapmaya odaklanmanız gereken tek şey, mantıksal olarak biçimlendirilmiş ve okuyan kullanıcıya büyük değer sağlayan harika içerik sağlamaktır.