Skip to content

Google PageSpeed Insight Nedir?

Google PageSpeed Insight Nedir?

Yaratıcı bir web sitesi tasarımınız ve birinci sınıf içeriğiniz var, ancak bir izleyici kitlesi kazanmak ve tutmakta zorlanıyorsanız, sayfa hızınızı kontrol etmelisiniz. Çünkü kullanıcıların neredeyse yarısı, sayfanızın 2 saniyenin altında yüklenmesini bekliyor. Yapılan araştırmalara göre sayfanızın yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürerse, ziyaretçilerinizin % 40’ı sayfayı terk ediyor!

PageSpeed ​​Insights (PSI), bir sayfanın hem mobil hem de masaüstü cihazlardaki performansını rapor eder ve o sayfanın nasıl geliştirilebileceği konusunda öneriler sunar.

PageSpeed ​​Insights, sitenizi yavaşlatan sorunların neler olduğunu ve nasıl düzeltileceğini de size bildirir. Bu sorunları düzeltmek ve sayfa hızını artırmak da iyi bir içerik kadar arama motoru optimizasyonunun bir parçasıdır.

PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?

PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?
PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Linki buraya bırakıyorum. Siteye girip ölçümleme yapmak istediğiniz siteye ait URL’yi verilen çubuğa yapıştırın ve “Analiz Et” butonuna tıklayın. Google sitenizde birkaç hızlı test yürütecektir. PageSpeed ​​Insights, analizinizde kullanmanız için size çeşitli gerçek dünya ölçümleri sunarak sayfalarınızın hem mobil hem de sabit cihazlarda nasıl performans gösterdiğini incelemenizi sağlar.

PageSpeed ​​Insights Deneme Bir – İki

PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?
PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?

Raporun başında PageSpeed ​​Insights, sayfanın performansını özetleyen bir puan sunar. Bu puan, sayfa hakkındaki laboratuvar verilerini toplamak ve analiz etmek için Lighthouse’ı çalıştırarak belirlenir. 90 veya daha yüksek puan hızlı kabul edilir ve sayfanızın fazla bir gecikme yaşamadığını, en iyi performans uygulamalarını kullandığınızı gösterir, sitenizle gurur duyabilirsiniz!  50 ile 90 arası ortalama olarak kabul edilir, iyileştirmeler için yol gösterir. Ancak 50’nin altındaki her puan, ciddi bir performans optimizasyonuna ihtiyaç olduğu anlamına gelir.

Listelenen her metrik, bir simge ile puanlanır:

  • Hızlı, yeşil bir onay işareti ile belirtilir.
  • Ortalama turuncu bilgi çemberi ile gösterilir.
  • Yavaş kırmızı uyarı üçgeni ile gösterilir.

Neler Yapabiliriz?

PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?
PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?
  • Fırsatlar, sayfanın performans ölçütlerini nasıl geliştireceğiniz konusunda öneriler sunar. Bu bölümdeki her öneri, iyileştirme uygulanırsa sayfanın ne kadar hızlı yükleneceğini tahmin eder.
  • Teşhis, bir sayfanın web geliştirme için en iyi uygulamalara nasıl uyduğu hakkında ek bilgi sağlar.
  • Başarılı denetimler, sayfa tarafından geçirilmiş olan denetimleri belirtir.

Sonuçlarınızda görünen “Optimizasyon Önerileri” sekmelerini açın. Zaten uygun şekilde optimize edilmiş olan her şey, incelemeniz için zaten mevcut olan optimizasyonların altında listelenir. Sitenizi dikkatlice güncellemek ve daha hızlı yüklenmesini sağlamak için buradaki bilgileri kullanabilirsiniz.

PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?
PageSpeed Insights’ı Nasıl Kullanacağız?

Türkiye’de mobil cihazlardan internete erişim %72’ye ulaştı. Hal böyleyken web sitenizin mobil cihazlardaki hızı da çok çok önemli durumda. O yüzden masaüstü için yaptığınız bu optimizasyon analizinin mutlaka mobil versiyonunu da incelemelisiniz. Amacınız, optimizasyon yoluyla mümkün olduğunca çok sayıda dönüşüm elde etmektir. Her iki kullanıcı bölümünü de gözden kaçırmayın. Google PageSpeed ​​Insights bunu kolaylaştırır. Web sayfalarınızın çalışma şeklini analiz etmek ve yükleme sürenizi iyileştirmek için atmanız gereken adımları belirleyebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar!