Google’ın 2011 yılında kurduğu sosyal ağı Google+ tarih oluyor. Facebook’un bile son dönemlerde eski günlerinde olmadığı ve gözden düştüğü düşünülecek olursa genç kitleyi yakalayamayan Google+’ın hiç şansı yok gibi görünüyor.
Teknoloji devi Google’ın Facebook’a rakip olma hedefiyle kurduğu ancak bütün çabalarına rağmen bir türlü istenilen popülerliği yakalayamadığı başarısız sosyal medya platformu yolun sonuna geldi. Google, aslında Google+’ı Ağustos ayında kapatmayı planlıyordu, ancak şirketten yapılan açıklamada, Mart 2018’de kullanıcı profillerinin çalınmasına yol açan güvenlik açıkları ve veri sızıntıları şirketi telaşa düşürmüş olacak ki Google+ Nisan ayında “Kullanıcılarının %90’ı 5 saniye bile geçirmiyor.” diyerek dijitale veda ediyor. Güvenlik açığı nedeniyle ulaşılan bilgiler arasında isimler, e-posta adresleri, doğum tarihleri, cinsiyet, profil fotoğrafları, yaşanılan yerler, meslek ve ilişki durumu yer alıyor.
Bir Twitter değil, bir Instagram, bir Alex değil 🙂 Ama Google’ın G-Mail hesabı alanlara otomatik olarak aktif ettiği ve bu sayede sayıca kalabalık görünen Google+ hizmeti 2015 yılında 500 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. Popüler kültürün popüler sosyal medya platformlarından geride kalmış olsa da Google+’ın da sabit bir kitlesi, 2 milyarı aşkın kullanıcı profili vardı. Gelin görün ki platform, kullanıcıların yeteri kadar etkileşime girmesini sağlayamadı.
İster Google+‘ın aktif kullanıcılarından olun, ister bu platformu daha önce kullanıp bırakmış olun, Google+ kapanmadan önce gönderilerinizi, fotoğraflarınızı, yorumlarınızı ve diğer içeriklerinizi kaybetmek istemezsiniz, değil mi?
Peki Google+ Verilerimizi Kaybetmemek İçin Ne Yapmalı?
Bu verilerinizi indirmek ve kaydetmek için kullanabileceğiniz en iyi program yine Google’ın kendine ait resmi yazılımı: Google Takeout.
Google Takeout Nasıl Kullanılır?
1. Google Takeout‘a gidiyoruz:
2. Açılan pencerede Google+ hesabının bağlı olduğu e-posta adresi ve şifreyi kullanarak giriş yapıyoruz.
3. Bu aşamadan sonra karşımıza aşağıdaki ekran geliyor. Google tarafından tüm hizmetlerin seçili olarak sunulduğu bu ekrandan, yalnızca Google+‘a ait verileri indirmek istediğimiz için öncelikle “Tümünün Seçimini Kaldır” seçeneğine tıklamamız gerekiyor:
4. Ardından Google+‘a seçimleri özelleştirelim. Profil, Google+ Akış, Google+ Çevreler, Google+ Toplulukları, Canlı Hangouts, Hangouts ve web sitelerindeki Google+ +1’lerini seçip sayfanın sonundaki “Sonraki” butonuna tıklıyoruz.
5. Sıra dosyaların hangi türde indirileceğini seçmeye geldi. Dilediğimiz “zip” veya “tgz” sıkıştırma biçimlerinden birini seçerek sayfanın sonundaki “Arşiv Oluştur” butonuna tıklıyoruz:
6. Arşiviniz oluşturulduğunda aşağıdaki indirme ekranı ile karşılaşıyoruz. Bu ekranda “İndirin”e tıklayarak Google+ verilerin tamamını indirebiliriz.
Verilerinizi indirdikten sonra dosyaları açarak kontrol etmeyi unutmayın. Verilerimizin, indirme anında yaşanan bir hatadan dolayı kaybolmasını istemeyiz. 🙂
Google+’ın yalnızca bireysel kullanıcılar için kapatıldığını da ekleyelim. Ağ uygulaması artık sadece kurumsal kullanıma açık olacak ve şirketlere özel hizmet vermeye devam edecek. Özellikle şirket içi iletişimi kolaylaştıran kurumsal Google+ versiyonu önümüzdeki dönemlerde yeni özellikler kazanarak kullanılabilecek.