Skip to content

Google Mobil Öncelikli İndeksleme

google-mobil-oncelikli-indeksleme

Google’ın web’i daha mobil uyumlu hale getirmeye ve kullanıcı davranış eğilimlerini yansıtmaya yönelik sürekli çabalarındaki en son gelişme olarak, son zamanlarda mobil öncelikli indeksleme hakkında çok şey duyuyoruz.

Ancak bunun ortalama bir işletme sahibi için ne anlama geldiğine dair de çok fazla kafa karışıklığı var. Herhangi bir şeyi değiştirmek zorunda mısınız? Siteniz mobil uyumlu mu?

Mobil öncelikli indeksleme (MFI), web sitenizin mobil versiyonunun en önemli versiyon olmasına izin veren Google tarafından kurulan girişimdir. Geleneksel olarak Google, masaüstü ilk indeksleme yaklaşımını benimsemiştir; bu, tarayıcılarının sıralamanızı bir sitenin masaüstü sürümünden toplanan bilgilere göre belirlemesi anlamına gelir. İleride Google, hem mobil hem de masaüstü tüm sıralamaları, mobil taramadan topladığı bilgilerden (akıllı telefon benzeri kullanıcı aracısını kullanarak) temel alacağını belirtti. Masaüstü sitenin tek sürüm olduğu durumlarda, Google bu sürümü dizine eklemeyi seçecek, ancak şimdi Googlebot akıllı telefon aracısını kullanıyor.

Açık olmak gerekirse, yalnızca Google’ın henüz bilmediği yepyeni siteler varsayılan olarak mobil öncelikli indeksleme kullanılarak dizine eklenecek. Mobil öncelikli indekslemeye zaten geçmiş olan diğer siteler de mobil öncelikli indeksleme kullanılarak indekslenmeye devam edecek. Ancak, henüz taşınmamış eski siteler, bu siteler hazır olana kadar eski moda yöntemle, masaüstü öncelikli indekslemeye göre dizine eklenmeye devam edecek.

Şirket, “Daha eski web siteleri için, mobil öncelikli dizine eklemeye hazır olup olmadıkları için sayfaları izlemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz ve hazır oldukları görüldüklerinde onları Search Console aracılığıyla bilgilendireceğiz.” dedi.

Taşındıklarında bildirim alan eski web sitelerinin aksine, Google yeni web sitelerine bildirim göndermez çünkü bu varsayılan durum olacaktır. Google, “Yeni web siteleri için varsayılan durum mobil öncelikli indeksleme olacağından, bildirim göndermeye gerek yok” dedi.

Resmi rakamlar eksik olsa da, BrightEdge web trafiğinin %57’sinin mobilden geldiğini bildirdi. Dolayısıyla, tüm web sitesi ziyaretlerinin yarısından fazlası masaüstü bilgisayarlar yerine mobil cihazlardan geldi. Bu kadar büyük bir trendle, bazı büyük etkiler bekleyebilirsiniz. Ve etkilerini görmeye başladığımız en önemli alanlardan biri de SEO.

Google, mobil cihazlara öncelik veren uzun zamandır önceden bildirilen arama dizini değişiklikleriyle yola çıktıklarını duyurdu. Arama dizinimiz, web sitelerinin ve uygulamaların tek bir dizini olmaya devam edecek olsa da, algoritmalarımız, o sitedeki sayfaları sıralamak, yapılandırılmış verileri anlamak ve sitemizde bu sayfaları göstermek için öncelikle bir site içeriğinin mobil sürümünü kullanacaktır.

Ancak önce, mobil öncelikli indekslemenin ne olduğunu anlamanız gerekir.

Bu yazıda, “mobil öncelikli indekslemenin” ne anlama geldiğine ve bu konuda ne yapmanız gerekebileceğine dair temel bilgileri gözden geçireceğim. Ayrıca mobil öncelikli indeksleme ve bunun SEO çabalarımız için ne anlama geldiği hakkında sık sorulan bazı soruları da yanıtlayacağım.

Mobil Öncelikli Dizine Ekleme

google-mobil-oncelikli-indeksleme

İsteseniz de istemeseniz de mobil öncelikli oluyor!

Google çoğu kullanıcının öncelikle akıllı telefon kullandığını fark ettiğinde, mobil öncelikli geçiş mantıklı görünüyordu. Google, 2015 yılında ABD ve Japonya da dahil olmak üzere 10 ülkede mobil cihazlarda bilgisayarlardan daha fazla aramanın yapıldığını fark etti. 2019’un başlarında, Birleşik Krallık’taki yetişkinlerin o yıl mobil cihazlarında günde ortalama 2 saatte 26 milyon harcayacağını tahmin ederek, o dönemde çevrimiçi kullanıcıların en büyük bölümünü mobil kullanıcıların oluşturduğuna işaret ettiler. Sabit eğimdeki bu yüzde ile Google’ın bu kullanıcılara daha iyi hizmet vermek için daha fazla girişimde bulunması şaşırtıcı değil.

Google’ın hedefi, bir masaüstü dizininin yanı sıra bir mobil dizine sahip olmak değil; yalnızca tek bir dizine sahip olmaktır. Geçmişte çok fazla kafa karışıklığı yaşansa da Google, mobil sitenizi ve masaüstü sitenizi ayrı ayrı indekslemediklerini belirtmiştir. Aksine, mobil indekslemeyi tek olarak kullanıyor.

John Mueller, alt alan adlarının, alanın geri kalanıyla aynı şekilde değerlendirildiğini söylüyor.

Google, başlangıçta, Eylül 2020 itibarıyla dizine eklenen sitelerin %100’ünün mobil öncelikli dizine eklemeye taşınmasını planladı. Ancak COVID-19 salgını nedeniyle bu tarihin Mart 2021’in sonuna erteleneceğini duyurdular.
Mobil öncelikli indekslemeye geçtiğinizde Google sizi bilgilendirecektir. Sizi e-posta yoluyla Google Search Console’dan uyaracaklar.

Mobil öncelikli indeksleme, web sitenizin mobil versiyonunun Google’ın indekslerine eklediklerinin başlangıç noktası ve sıralamaları nasıl belirlediklerinin temelidir. Sitenize gelen crawlbot trafiğini izlerseniz, akıllı telefon Googlebot’tan gelen trafikte bir artış görebilirsiniz. Sayfaların önbelleğe alınmış sürümleri genellikle sayfanın mobil sürümü olacaktır.

Mobil öncelikli indeksleme aslında Google’ın web’i tarama ve dizine ekleme şeklidir. Google, sayfanın masaüstü sürümüne bakmak yerine sayfanın mobil sürümüne bakar. Daha basit bir ifadeyle, Google web sayfanızı bir masaüstü bilgisayara kıyasla cep telefonunda nasıl görüntülendiğine bağlı olarak tarıyor ve dizine ekliyor. Şimdi, Google indekslerinin %50’den fazlası mobil öncelikli indeksleme üzerinden indeksleniyor.

“Mobil öncelikli ” olarak adlandırılır çünkü yalnızca mobil bir dizin değildir: Örneğin, bir sitenin mobil uyumlu bir sürümü yoksa, masaüstü site yine de dizine dahil edilebilir. Ancak mobil uyumlu bir deneyimin olmaması, o sitenin sıralamasını olumsuz etkileyebilir ve daha iyi bir mobil deneyime sahip bir site, bir masaüstünde arama yapanlar için bile potansiyel olarak bir sıralama artışı elde edebilir.

Ayrıca “mobil öncelikli” ifadesini, mobil versiyonun web sitenizin birincil versiyonu olarak kabul edileceğine referans olarak düşünmek isteyebilirsiniz. Dolayısıyla, mobil ve masaüstü sürümleriniz eşdeğerse – örneğin içeriğinizi mobil için optimize ettiyseniz ve/veya duyarlı tasarım kullanıyorsanız – bu değişikliğin (teoride) sitenizin performansı açısından önemli bir etkisi olmamalıdır.

Bununla birlikte, Google’ın web sitenizin içeriği ve taramaya ve endekslemeye nasıl öncelik verileceği hakkında düşünme biçiminde temel bir tersine dönüşü temsil eder. Şimdiye kadar masaüstü sitenin birincil sürüm (standart bir URL’ye benzer) olarak kabul edildiğini ve mobil sitenin belirli bir kullanım durumu için “alternatif” bir sürüm olarak değerlendirildiğini unutmayın. Bu nedenle Google, ayrı bir mobil siteye (m.domain.com) sahip web yöneticilerini (özel rel = canonical etiketli bir mobil URL sürümünün varlığını belirten) santral etiketlerini uygulamaya teşvik etti. Google, tüm bu sayfaların mobil sürümlerini taramak ve önbelleğe almak için çaba sarf etmeyebilir, çünkü bu mobil URL’yi mobil arama yapanlara gösterebilirler.
Masaüstü sürümünün birincil sürüm olarak bu görünümü, uygulamada genellikle masaüstü sitenin SEO’lar ve pazarlama ekipleri tarafından önceliklendirileceği ve tam içerik; yapılandırılmış veri biçimlendirme, hreflang (uluslararası etiketler) ile bir web sitesinin en kapsamlı sürümü olarak değerlendirileceği anlamına geliyordu. Mobil sürüm daha hafif içeriğe sahip olabilir ve/veya aynı işaretleme ve yapı düzeyini içermeyebilir ve neredeyse kesinlikle geri bağlantıların çoğunu ve harici ilgiyi almaz.

Mobil Öncelikli İndeksleme Konusunda Ne Yapmalıyım?

google-mobil-oncelikli-indeksleme

Bilmeniz gereken ilk ve en önemli şey, paniğe gerek olmadığıdır. Şimdiye kadar bu değişiklik yalnızca Google’ın “hazır” olduğunu düşündüğü web sitelerinde kullanıma sunuldu.

Google’ın konuyla ilgili en son kılavuzuna göre, web siteniz yanıt veriyorsa veya masaüstü ve mobil sürümlerinde aynıysa, farklı bir şey yapmanız gerekmeyebilir (mevcut sıralamanızdan memnun olduğunuzu varsayarak!).
Bununla birlikte, tamamen duyarlı bir sitede bile, mobil sayfa hızına ve yükleme süresine öncelik verilmesini ve resimlerin ve diğer (potansiyel olarak) dinamik öğelerin mobil deneyim için doğru şekilde optimize edilmesini sağlamak isteyeceksiniz. Mobil öncelikli indekslemede, alan sınırlamaları nedeniyle sekmelerde vb. daraltılan veya gizlenen içeriğin, görünür içerikten farklı şekilde ele alınmayacağını unutmayın.

Ayrı bir mobil siteniz varsa, aşağıdakileri kontrol etmek isteyeceksiniz:

İçerik: Mobil sürümünüzün de masaüstü sitenizde bulunan tüm yüksek kaliteli, değerli içeriklre sahip olduğundan emin olun. Buna metin, videolar ve resimler dahil olabilir. Mobil sürümde kullanılan biçimlerin taranabilir ve dizine eklenebildiğinden (resimler için alt özellikler dahil) emin olun.

Yapılandırılmış Veriler: Sitenin hem mobil hem de masaüstü sürümlerine aynı yapılandırılmış veri işaretlemesini eklemelisiniz. Mobil sayfalardaki yapılandırılmış veriler içinde gösterilen URL’ler, URL’nin mobil versiyonu olmalıdır. Bir sayfanın belirli içeriğiyle alakalı değilse, gereksiz yapılandırılmış veriler eklemekten kaçının.

Meta Veriler: Başlıkların ve meta açıklamaların tüm sayfaların her iki sürümünde de eşdeğer olduğundan emin olun.
Resmi kılavuzun “aynı” yerine “eşdeğer” dediğini unutmayın – mobil başlıklarınızı daha kısa karakter sayıları için optimize etmek isteyebilirsiniz, ancak aynı bilgilerin ve ilgili anahtar kelimelerin dahil edildiğinden emin olun.

Hreflang: Uluslararasılaştırma için rel=hreflang düzenini kullanırsanız, mobil URL’lerinizin hreflang ek açıklamaları, ülkenizin veya dil varyantlarınızın mobil sürümünü ve masaüstü URL’leri masaüstü sürümlerini işaret etmelidir.

Sosyal Meta Veriler: OpenGraph etiketleri, Twitter kartları ve diğer sosyal meta veriler, masaüstü sürümün yanı sıra mobil sürüme de dahil edilmelidir.

XML ve Medya Site Haritaları: Site haritalarına giden tüm bağlantıların sitenin mobil sürümünden de erişilebilir olduğundan emin olun. Bu, robots yönergeleri (robots.txt ve sayfadaki meta robot etiketleri) için de geçerlidir ve potansiyel olarak, gizlilik politikası sayfanıza bağlantılar gibi sinyallere bile güvenebilir.

Arama Konsolu Doğrulaması: Masaüstü sitenizi yalnızca Google Search Console’da doğruladıysanız, mobil sürümü de eklediğinizden ve doğruladığınızdan emin olun.

Uygulama Endeksleme: Masaüstü siteniz için uygulama dizini oluşturduysanız, sitenin mobil sürümünü uygulama ilişkilendirme dosyaları vb. ile ilgili olarak doğruladığınızdan emin olmak isteyebilirsiniz.

Sunucu Kapasitesi: Ana sunucularınızın artan tarama hızıyla başa çıkabildiğinden emin olun. (Bu yalnızca mobil sürümleri ayrı bir ana bilgisayardaki m.domain.com gibi siteler için geçerlidir.)

Santral Etiketleri: Şu anda uygulanmış mobil santral etiketleri varsa, bu uygulamayı değiştirmenize gerek yoktur. Bunlar oldukları gibi kalmalıdır.

Mobil öncelikli indekslemeyle, yalnızca bir dizin vardır (Google’ın şu anda kullandığı aynı dizin). Mobil öncelikli indekslemedeki değişiklik, yeni bir “mobil öncelikli” indeks oluşturmaz veya “masaüstü indeksi” etkin kalan ayrı bir “mobil indeks” oluşturmaz. Bunun yerine, içeriğin mevcut dizine nasıl eklendiğini değiştirir.

Mobil öncelikli, sıralamaların nasıl belirlendiğine gelince mobil sürümün birincil sürüm olarak kabul edileceği anlamına gelir. Ancak, masaüstü sürümünün dikkate alınabileceği durumlar olabilir (örneğin, bir sayfanın mobil sürümüne sahip değilseniz).

Bununla birlikte, potansiyel olarak mobil arama sonuçları ve masaüstü arama sonuçları arasında değişen sıralama sonuçları görmeye devam edeceğinizden, yine de her ikisini de izlemek isteyeceksiniz. Şu anda olduğu gibi, Google sıralamaları belirlemek için öncelikli olarak masaüstü sitesini kullanıyor, ancak yine de mobil sıralamaları izlemek istiyorsunuz çünkü bunlar, kullanıcı davranışına ve diğer faktörlere bağlı olarak masaüstü sıralamalarından farklılık gösteriyor.

Şimdiye kadar bahsettiğim birincil kullanım durumu, mobil sürüm olmadığında sıralamaları belirlemek için masaüstü sitesini kullanacaklarıdır.

Masaüstü sürümünün ek sıralama bilgilerine (geri bağlantılar gibi) sahip olduğu web siteleri için bu bilgilerin de dikkate alınması mümkündür – ancak mobil cihazı gördüklerinde masaüstü sürümünü tarayacaklarının veya dizine ekleyeceklerinin garantisi yoktur.

Bu nedenle resmi önerilerden biri, mobil öncelikli dizine ekleme işlemi gerçekleştiğinde, mobil sitenizi oluşturma sürecindeyseniz veya şu anda yayında olan “yer tutucu” türü bir mobil sürümünüz varsa, mobil sitenizin olmaması aslında daha iyi olacaktır.

Sitenizin mobil bir sürümüne sahip değilseniz ve masaüstü sürümünüz mobil uyumlu değilse, içeriğiniz yine de dizine eklenebilir; ancak mobil uyumlu web sitelerine göre sıralamada iyi olmayabilirsiniz. Bu, diğer sitelere göre daha kötü bir kullanıcı deneyimine sahip olarak algılanacağından (tarayıcı “mobil” bir tarayıcı olacağından) masaüstü aramadaki genel sıralamanızı ve mobil arama sonuçlarınızı olumsuz etkileyebilir.

Yoğun şekilde dizine eklenmiş bir masaüstü sürümünüz varsa, masaüstü içeriğinizi aniden mevcut dizinden temizlemeyecek ve yalnızca dizine alınmış ince mobil sitenizle yeni bir başlangıç yapmayacaktır. Ancak mobil sürümünüzün tüm alakalı ve değerli içeriği içerdiğinden ne kadar emin olursanız, özellikle web sitelerinin masaüstü sürümlerini taramayı azalttıkları için, sıralamada iyi olmaya devam etme olasılığı o kadar artar.

Google, mobil öncelikli dizine eklemeye zaman ayırıyor çünkü taşıma işleminin olumlu mobil deneyimler sunan web siteleri üzerinde çok az veya hiç olumsuz etkisi olmadığından emin olmak istiyor. Bu, Google’ın indekslediği her sayfayı etkileyen bir değişikliktir ve mümkün olduğunca kesintiye uğramaması gerekir.

Siteniz henüz taşınmamışsa, bu ille de yanlış giden bir şeyler olduğu anlamına gelmez. Ancak geçen yıl Google, “mobil öncelikli dizine ekleme için en iyi uygulamaları izleyen” siteleri taşımaya başladığını açıkça söyledi. Bu nedenle, web siteniz henüz mobil öncelikli indekslemeye taşınmadıysa, Google tarafından tanımlanan en iyi adımları ve uygulamaları takip ettiğinizden emin olun.

Google, mobil öncelikli indekslemeye nasıl hazırlanılacağına dair talimatlar yayınladı ve burada herhangi bir sorun olması, geçişin önüne geçebilir.

Ayrı mobil ve masaüstü sayfaları sunuyor veya farklı cihaz türleri için dinamik içerik teslimi kullanıyorsanız, mobil öncelikli indeksleme kullanıma sunulmadan önce aşağıdakilerin kapsamına girdiğinden emin olun:

  1. Mobil ve masaüstü sayfalarınız aynı içeriğe sahip.
  2. Sayfanızın her iki sürümü de gerekli yapılandırılmış verilere sahip.
  3. Sayfanızın her iki sürümü de gerekli meta verilere sahip.
  4. Sayfanızın her iki sürümü de Search Console’da doğrulandı.
  5. Uluslararasılaştırmaya yönelik herhangi bir rel = hreflang etiketi, mobil ve masaüstü URL’leri için ayrı bağlantılar içerir.
  6. Sunucularınız, sitenizin mobil sürümü için tarama oranındaki herhangi bir artışı kaldırabilir.
  7. Robot.txt yönergeleriniz hem masaüstü hem de mobil sürümler için aynıdır (ve optimize edilmiştir).

Tamamen duyarlı bir siteniz varsa, mobil sürümünüzde şu anda masaüstü sürümünün parçası olan her şeye zaten sahip olmalısınız ve asıl zorluğunuz, mobil deneyimin kullanıcı açısından iyi bir şekilde optimize edilmesini sağlamak olacaktır (örneğin sayfa hızı, yükleme süresi, gezinme vb.).

Mobil Kullanıcı Deneyiminizi Gözden Geçirin

google-mobil-oncelikli-indeksleme

İçeriğiniz mobil için mükemmel şekilde optimize edilmişse, arama sonucu performansı açısından endişelenmenize gerek yoktur. Şu anda en çok önemsemeniz gereken şey kullanıcı deneyimidir. Onu sorunsuz hale getirin:

  1. Tüm dinamik öğelerinizi kontrol edin.
  2. Yükleme sürelerini ve sayfa hızlarını kontrol edin.
  3. Sitenizin mobil uyumlu veya mobil uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
  4. Mobil ve masaüstü sürümlerinizin gerçekten aynı olup olmadığını sorun.
  5. Herhangi bir vurgulu öğeniz varsa, bunları kaldırın.
  6. Test edin.
  7. Flash’a hayır deyin. Sadece Java veya HTML5’e bağlı kalın. Bazı cihazlar Flash ile uyumlu değildir.
  8. Pop-up kullanmayın.
  9. Mobil cihazlar için gerçekten büyük grafiklerden kaçının. Büyük grafikler sizi yavaşlatır.

Sitenizin Mobil Öncelikli Dizine Taşındığını Nasıl Doğrulayabilirsiniz?

Mobil öncelikli indeksleme, Googlebot’un varsayılan olarak SERP’lerindeki sayfaların mobil sürümünü göstermesini sağlar. Daha önce, Google’ın tarama, dizine ekleme ve sıralama sistemleri bir web sitesinin içeriğinin masaüstü sürümünü kullanıyordu ve bu, aynı sayfanın masaüstü ve mobil sürümleri arasında önemli bir fark olduğunda mobil kullanıcılar için sıralama sorunlarına neden olabilir.

Google, Mart 2018’de mobil öncelikli dizine eklemeye başladı ancak arama motoru henüz bitmedi.

Siteniz zaten mobil öncelikli indekslemeye taşınmışsa, Google’dan her web sitesi için “[alan] için mobil öncelikli indeksleme etkinleştirildi” başlıklı bir e-posta almış olacaksınız.

Bu e-postayı henüz görmediyseniz, Search Console’daki URL Denetleme Aracı’nı kullanarak sitenizin taşınmış olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Google tarafından en son nasıl tarandığını ve dizine eklendiğini görmek için web sitenizdeki herhangi bir URL’yi kontrol edebilirsiniz.

Not: URL İnceleme Aracı’nda yalnızca aynı sayfanın ayrı mobil sürümlerine sahipseniz bir fark görürsünüz. Duyarlı siteler etkilenmez ve mobil öncelikli dizine eklemenin önemli bir etkisi olmayacaktır.

Web siteniz henüz mobil öncelikli indekslemeye taşınmadıysa, bu muhtemelen sadece bir zaman meselesidir. Geçiş yapıldığında, yukarıda belirtilen bildirim e-postasının yanı sıra etkilenen her etki alanı için Search Console’da bir bildirim almalısınız.

Bunu bulmak için birkaç seçenek var. Bunları basitten en karmaşığına doğru sıraladık, ancak Google tarafından verilen tarihlerin tüm kaynaklarda kesin veya tutarlı olmayabileceğini unutmayın:

E-Posta – Yukarıda görüldüğü gibi, Google başlangıçta mülkünüzün mobil öncelikli hale getirildiğini belirten bir e-posta ile sizi uyaracaktır. Yine de e-postalar çoğu zaman gözden kaçabilir, bu yüzden çok şükür erişilmesi kolay başka alternatifler de var. E-postayı aldıysanız, mobil öncelikli dizine eklemeye geçiş büyük olasılıkla günler, hatta iki hafta öncesine kadar gerçekleşmiştir.

Google Arama Konsolu İçindeki Ayarlar – Google Arama Konsolunu açın ve sol taraftaki ayar sekmesine gidin. Buradan birincil tarama aracınız ve tarih belirtilir. Google Arama Konsolunun Dizin kapsamı raporu, birincil tarayıcı aracınızı ve mobil öncelikli olarak geçiş yaptığınız tarihi belirtir.

Günlük Dosyalar – Temel olarak, taramalarınızın çoğunun bir akıllı telefon aracısı tarafından yapıldığı kesin tarihi belirlemek için sunucu günlüğünüzü analiz edebilirsiniz. Bu işlem kesinlikle en karmaşık ve zaman alıcıdır ve bunu okuyan çoğu insan için önerilmez. Bununla birlikte, bu aynı zamanda pek çok SEO’nun doğrulayabileceği en doğru yöntemdir.

Masaüstü ve mobil sürümünüz arasında bir fark varsa, Google yalnızca mobil sürümünüzdekileri dizine ekler. En önemli içeriğinizin mobil sürümünüzde olduğundan emin olun. Değilse, sıralamalarınızı unutun! Mobil trafik düzeyinin, siteler mobil öncelikli dizine eklemeye taşındığında hiçbir ilgisi yoktur. Google’dan John Mueller’in söylediği gibi, taşınmaya hazır siteler taşınır – sade ve basit.

Mobil Öncelikli İndeksleme Efsaneleri

Efsane 1: Mobil öncelikli indeksleme, sıralamaları doğrudan etkileyecektir.

Aksine, Google’ın önceliği, geçişin olabildiğince sorunsuz olmasını ve sıralamalarınızın olumsuz etkilenmemesini sağlamaktır.

Efsane 2: Mobil öncelikli indeksleme, mobil uyumluluk ile aynı şeydir.

Kafaları karıştırmamak için Google, bu iki öğenin birbirinden tamamen bağımsız olduğunu onaylar. Mobil uyumluluk, hala bir sıralama faktörü olarak kullanıldığından çok önemlidir, ancak mobil öncelikli indekslemeden tamamen farklı bir şeydir. Mobil uyumlu olmayan birçok site, mobil öncelikli dizine eklemeye taşındı.

MFI’ye geçtiniz, bunun mobil uyumlu olduğunuz anlamına geldiğini düşünmeyin. Mobil uyumlu olup olmadığınızdan emin değilseniz Google’ın Mobil Uyumluluk Testini kullanabilirsiniz.

Mobil uyumluluk testine başlamak için URL’nizi girmeniz yeterlidir. URL’nizi girip “Testi Çalıştır”ı tıkladığınızda, sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını söyleyen bir sayfaya yönlendirileceksiniz.

Sayfanızın mobil uyumlu olmadığı tespit edilirse, Google onu nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda uygulanabilir ipuçları sağlayacaktır. Sitenizin mobil ve masaüstü sürümleri aynıysa bu sorunun sizin için geçerli olmadığını düşünebilirsiniz.

Efsane 3: Sitenizi düşük kalitede tutmak, geçişten kaçınmanıza yardımcı olacak akıllıca bir stratejidir.

Aslında, hızlı ilerlemenin ve yüksek rekabetin olduğu bir dünyada, büyümenizi engellemenin bir anlamı yoktur – bu, Google’ın kabul ettiği bir konudur.

Aralık 2018’de Google, bir blog gönderisinde küresel olarak aramada gösterilen sayfaların %50’den fazlasının mobil öncelikli indekslemede olduğunu ortaya çıkarmıştı. Google, 2020 yılı Web Yöneticisi Merkezi Blogunda bu rakamın şimdi %70’in üzerinde olduğunu belirtti.

Önemli İpucu: Mobil öncelikli dizine eklemeye geçişinizin hangi tarihte gerçekleştiğini belirledikten sonra, Google Analytics’e bir ek açıklama ekleyin. Bu şekilde, trafik azalırsa, MFI’nin bir rol oynayıp oynamadığına dair daha iyi bir fikriniz olabilir. Sunucu günlüklerinizi kontrol edemiyor olsanız bile, mesajınızı aldığınız güne mobil öncelikli indekslemeye taşınma hakkında açıklama eklemelisiniz.

Mobil Öncelikli İndeksleme İpuçları

google-mobil-oncelikli-indeksleme

  • Duyarlı bir tasarıma geçmeyi düşünün (henüz sahip değilseniz).
  • Bu, iki bağımsız sürüm çalıştırmanın zahmetini ortadan kaldırır ve içeriğin hem masaüstü hem de mobil cihazlarda uyumlu olmasını sağlar.
  • Artık sekmelerin arkasına bir şeyler saklamaktan korkmanıza gerek yok. Google, geçmişte sekmelerin arkasındaki içeriğin daha az ağırlığa sahip olduğunu söylemişti, ancak bu, ileride mobil öncelikli indeksleme için daha az bir faktör olacak. Google, bu tür içeriği işlemede daha iyi hale geliyor, ancak tam olarak değerli bilgileri gizleyebileceğiniz noktada değil. İçerik “tıklamada” gösterilirse, tarayıcıların JavaScript eylemleriyle gösterilmesi halinde içeriğe erişemeyeceğini unutmamak gerekir.
  • Artık Flash yok! Mobil cihazlarla uyumlu olmadığı için içeriği flash üzerinden sunmaktan kaçının . Flash’ın özelliklerinin çoğu artık işaretlemeler ve kodlama teknolojileri aracılığıyla da taklit edilebilir.
  • Reddetme dosyanızı güncellemeniz için bir hatırlatma.
  • Mobil sürümünüzün önemli, yüksek kaliteli içeriğe sahip olduğundan emin olun.

Google, MFI’ye geçişin trafiği etkilememesi gerektiğini söylese de, geçişinizden sonra iyileştirmeler veya düşüşler görüp görmediğini görmek için mobil trafiğinize bakmanızın bir zararı olmaz. Google Analytics’te yalnızca mobil trafiğe bakabilirsiniz. Bunu yapmanın kolay bir yolu, Davranış → Site İçeriği → Tüm Sayfalar’a gitmek ve ardından Mobil ve Masaüstü ve Tablet’i seçmek için hızlı filtreleri kullanmaktır.

Mobil veya masaüstü trafiğinizde Google’dan e-postayı aldığınız tarihe denk gelen veya bundan kısa bir süre önce gerçekleşen bir düşüş görürseniz, masaüstü ve mobil sürümlerinizin gerçekten eşdeğer olup olmadığını araştırmalısınız.

Mobil sitenizde masaüstü sürümünden daha az içerik var ise endişelenmelisiniz. Google yalnızca mobil öncelikli olarak indeksleme yaptığından, bu, ideal olarak duyarlı web sitelerini tercih ettikleri anlamına gelir. Masaüstü sürümdeki içerik, mobil sitede de mevcut olmalıdır. Esasen, önemli görülen herhangi bir bilgi için, taranmasını (ve dolayısıyla sıralanmasını) istiyorsanız, bu bilgilerin mobil cihazlarda görülebilmesini şiddetle tavsiye ederiz.

Sıralamalarımın mobil öncelikli indekslemeden etkilenmemesini sağlamanın en iyi yolu sade ve basit, duyarlı bir tasarıma sahip olmaktır. Google, bunu yaparak, aynı içeriği hem mobil hem de masaüstü kullanıcılarına sunduğunuz anlamına gelir. Aynı HTML’ye sahip olmak, hiçbir şeyin değişmediği anlamına gelir ve Google olduğu gibi çalışmaya devam edebilir. İşler sorunsuz bir şekilde işlemeye devam etmeli ve orada gerçekten büyük bir değişiklik olmamalı. Bununla birlikte, bazı kısa vadeli dalgalanmalar ve ince değişiklikler görmek mümkündür.

Mobil sitede sorunlara neden olan reklamlar, özellikle bir sayfanın üst kısmında çok fazla yer kapladıklarında, mobil sayfa sıralamalarına zarar verebilir ve kötü kullanıcı deneyimi yaratabilir.

Mobil Öncelikli İndeksleme SEO İçin Ne Anlama Geliyor?

Mobil öncelikli indeksleme, Google Arama’nın çalışma şeklini değiştirecek büyük bir anlaşma gibi görünse de, çoğu SEO ve web sitesi sahibi üzerindeki etki minimum düzeyde olacaktır. Kesinlikle paniğe gerek yok! Ancak, etkilenip etkilenmeyeceğinizi, bununla ilgili ne kadar ve ne yapmanız gerektiğini bilmek önemlidir.

Bu tamamen web sitenizin ve sayfalarınızın mobil cihazlar için nasıl optimize edildiğine bağlıdır. Öncelikle, web siteniz duyarlı bir şekilde tasarlandıysa – başka bir deyişle, mobil ve masaüstü sayfalarınız bir ve aynıysa – o zaman mobil öncelikli indekslemeden etkilenmemelisiniz. Bu durumlarda, mobil ve masaüstü sayfalarınız aynıdır ve Google’ın mobil optimizasyon için önerdiği tasarım yaklaşımı olan farklı ekran boyutlarına uyum sağlamak için basitçe uyarlanır.

Mobil öncelikli indekslemeden en çok etkilenecek web siteleri, kullandıkları cihaza bağlı olarak kullanıcılar için ayrı mobil ve masaüstü sayfaları sağlayan web siteleridir. Bu senaryoda, mobil sürüm artık önce taranacak ve bu, arama sıralamanızı birkaç nedenden dolayı etkileyebilir:

  • Bir sayfanın mobil ve masaüstü sürümlerinde farklı içerik sunuyorsunuz
  • Mobil sayfalarınızda yapılandırılmış veri yok
  • Mobil sayfalarınızda meta veri yok
  • Bir sayfanın mobil sürümü Search Console’da doğru şekilde doğrulanmamış
  • Mobil cihazınızı işaret eden bağlantı profilleri sayfalar masaüstü sürümlerden daha zayıf
  • Mobil sayfalarınız mobil için yeterince optimize edilmemiş

Buradaki olası sorunların çoğu, zayıf mobil optimizasyonundan kaynaklanmaktadır, bu nedenle her zamanki en iyi uygulamaları takip edin ve iyi olmalısınız. Ancak, neye dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, ciddi sorunlara neden olabilecek birkaç teknik SEO sorunu vardır.

Öncelikle, her sayfanın hem mobil hem de masaüstü sürümlerinin Search Console’da doğrulandığından emin olun. İkinci olarak, mobil sayfalarınızın bağlantı profili, daha iyi veya daha kötü için masaüstü sürümlerinden farklı olacaktır. Bu, mobil sayfalarınızın şu anda sahip olduğu bağlantı profillerinin kalitesine bağlı olarak sıralamada bir değişiklik görebileceğiniz anlamına gelir.

Bugün mobil öncelikli indekslemeye bakışımızın ana fikri, panikleyecek bir şey olmamasıdır. Ayrı mobil ve masaüstü sayfaları çalıştırırsanız, mobil optimizasyon stratejinizin bir güncellemeye ihtiyacı olmadığı sürece herhangi bir önemli sorun yaşamamalısınız. Her iki durumda da, geçişten sonra hiçbir şeyin değişmesini beklemeseniz bile, siteniz için mobil öncelikli dizine ekleme etkinleştirilmeden önce gerekli kontrolleri çalıştırmak iyi bir fikirdir.