Skip to content

Google AdWords İçin Google Analytics Kullanımı

Google AdWords İçin Google Analytics Kullanımı

Google Adwords’te, daha fazla analiz sağladığı için Analytics önemlidir.

Google Analytics’i, Adwords’te birçok farklı şekilde kullanabilirsiniz. Fakat bu yazımızda 3 noktaya değineceğiz.

Bu noktalar;

  • Hedefleri, Adwords dönüşümü olarak içe aktarma (akıllı hedefleme)
  • Analytics’te, özel yeniden pazarlama kitleleri oluşturma
  • 3. Nokta ise, otomatik olarak oluşturulan kitleler için, akıllı listeleme kullanmak.

Bu 3 noktayı kısaca inceleyelim.

Akıllı Hedefleme

 Adwords’te dönüşüm genellikle tamamlanan bir satın alma işlemi veya elde edilen olası satıştır. Bunları zaten izliyorsunuz. Ancak Google Analytics’te hedef birçok şey olabilir. Belirli bir sayfanın ziyaret edilmesi, sitede geçirilen belirli bir süre veya değerli bulduğunuz başka birçok şey. Google Analytics size hedefleri izleme konusunda esneklik sunar ve bu hedefler dönüşüm olarak Adwords’e aktarılabilir. Bu sayede daha kapsamlı analizler gerçekleştirebilir ve belirli kitleler için profil niteliğinde hedefler oluşturabilirsiniz. Söz konusu hedefler önemli gördüğünüz belirli işlemler olabilir.

Örneğin:

Hedef: Bir kullanıcının ziyaret etmesini istediğiniz belirli bir sayfaya gelmesi.

Süre: Bir kullanıcının sitenizde geçirdiği zamandır. Kullanıcının derinlemesine etkileşimde bulunmasını ya da bilgilere hızlıca ulaşmasını istiyorsanız bu metriği kullanabilirsiniz.

Oturum Başına Sayfa veya Ekran Sayısı: Her kullanıcının ziyaret ettiği sayfa sayısı, etkileşimi sitede geçirilen süreden ziyade, ziyaret edilen sayfa sayısına göre ölçmek istiyorsanız işinize yarayacak olan bir metriktir.

Metrik: Kullanıcının video izlediği, alışveriş sepetine ürün eklediği, sosyal medya butonuna basarak paylaşım yaptığı veya başka herhangi bir işlem gerçekleştirdiği an, kullanıcıların, standart bir dönüşüm olan bir hedef sayfayı görüntülemenin de ötesinde belirli bir işlem gerçekleştirmesini istiyorsanız faydalı bir metriktir.  Bu hedeflerin tamamını dönüşüm olarak Adwords’e aktarabilir ve böylelikle reklamlarınızın sağladığı işlemleri görebilir, ölçebilirsiniz. Daha iyi tanımlanmış kitleler Analytics’i Adwords ile birlikte kullanmanın ikinci avantajıdır.

Yeniden Pazarlama Kitleleri Oluşturma

Google Analytics sayesinde kampanyalarınızda kullanmak için daha akıllı yeniden pazarlama listeleri oluşturabilirsiniz. Görüntülenen sayfalar, konum, site üzerindeki etkinlik, hedef tamamlamaları gibi Google Analytics segmentlerini kullanarak ideal kitlenizi bulmaya çalışın.

Hedefiniz gelecekte etkili bir şekilde ulaşabileceğiniz gruplar oluşturmaktır. Bunlar;

  • Anasayfayı ziyaret edenler
  • Ürün sayfası görüntüleyenler
  • Geçmişte dönüşüm gerçekleştirenler gibi gruplardır.

Bu ve benzeri grupların tamamına belirli yeniden pazarlama mesajları ile hitap ederek söz konusu kullanıcıların sitenize yeniden gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu tür spesifik yeniden pazarlama listeleri oluşturmak için Google Analytics’in sunduğu 250’den fazla boyut ve metrikten yararlanabilirsiniz.

Kullanıcıların sizi nasıl bulduğu, sizin onlara nasıl yeniden pazarlama yaptığınızı göstermelidir.

Akıllı Liste Kullanma

Akıllı liste kullanma seçeneğinde kitle listelerini siz oluşturamazsınız. Bunun yerine Google Analytics dönüşüm gerçekleştirme olasılığı en yüksek kullanıcıları temel alarak kitle listelerini oluşturur. Siz de segmentlere ayırmanıza gerek kalmadan bir hedef kitleye sahip olursunuz. Bu özellik oldukça faydalıdır.

  • Adwords hesabınızı optimize etmek için Analytics’i kullanırken;
  • Hedefleri Adwords dönüşümü olarak içe aktarmanızı sağlar.
  • Adwords’te hedeflemek üzere Google Analytics’de özel kitleler oluşturmanızı sağlar.

Kitle listelerini kendiniz yapmak istemiyorsanız, otomatik olarak oluşturulan yeniden pazarlama kitleleri için kitle listelerini kullanmanızı öneririz.