Skip to content

Google Ads ve Google Analytics İlişkilendirme Modelleri

Google-Ads-Google-Analytics-İlişkilendirme-Modelleri

İlişkilendirme modellemesi, bir iletişim kanalının finansal etkinliğini ve bunun iş hedefleri üzerindeki etkisini ölçmek için kullanılan yöntemdir. İlişkilendirme modellemesi, çeşitli ölçümlere göre ölçülebilir: dönüşümler, satışlar, gelir, gösterimler, tıklama oranları ve daha fazlası.

İlişkilendirme Modeli Nedir?

Google’a Göre: İlişkilendirme modeli, satış ve dönüşüm kredisinin dönüşüm yollarındaki temas noktalarına nasıl atanacağını belirleyen kural veya kurallar kümesidir.
Daha basit terimlerle ilişkilendirme modellemesi, analizinize satış / dönüşüm için hangi kanalın veya anahtar kelimenin kredi vereceğini bildirir.

İlişkilendirme modellemesi, belirli bir olası müşteriyi dönüştürmede hangi kanalların en önemli rolleri oynadıkları hakkında daha net veriler sağlamaya çalışır.
İlişkilendirme modellemesi, kullanıcıların Google’daki reklamlarınıza nasıl, ne zaman ve neden dönüşüm sağladığını daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Yanlış Google Ads ilişkilendirme modelini seçmeniz, gelecekteki kampanya başarısını tamamen etkileyebilir.
İlişkilendirme modellemesinin nihai hedefi, hangi kanalların işletme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olduğunu anlamaktır. İlişkilendirme size başarı için adım taşları sağlar: kullanıcılarınızın izlediği yolları anlayarak, karlılığı artırmak ve harcanan harcamaları azaltmak için performanstan yararlanabilirsiniz.

Google Ads İlişkilendirme Modelleri

Google-Ads-Iliskilendirme-Modelleri

Google Ads’deki ilişkilendirme modelleri yalnızca Google Ads’e özgü değildir, Google Analytics de bunlara sahiptir. Hemen hemen her analiz platformunun farklı ilişkilendirme modellemesi vardır.
Google Ads’te 6 farklı ilişkilendirme modeli vardır:

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Seçenek # 1:
Son Tıklama Modeli (Varsayılan Model)

Şu anda Google Ads’teki varsayılan, son tıklama ilişkilendirmesidir. Son tıklama ilişkilendirmesi, dönüşüm etkinliğinden hemen önce (satın alma gibi) ilişkilendirme kredisinin % 100’ünü verir.
Google Ads’de bir kampanya oluştururken, ilişkilendirme ayarlarınızı hiç değiştirmediyseniz, her zaman son tıklama ilişkilendirme modelini çalıştırırsınız. Bu, Google Ads ve Google Analytics için varsayılan ayardır.
Evet son tıklama dediğimiz, tam olarak aklınıza gelen ilk şey: dönüşümler / satışlar / son tıklanan anahtar kelime veya reklam için hedefiniz ne olursa olsun kredi vermek vb.
Örneğin, aynı kişiye 10 ayrı reklam yayınlamış olsanız bile, görüntülü reklamcılık yeniden pazarlama kampanyanıza dönüştüyse, bu görüntülü reklam satış kredisini alır.

Adımlar şöyledir: Kullanıcı, markasız arama yoluyla sizi bulur. Sosyal medyada paylaştığınız blog gönderisini okur. Markasız arama yoluyla sizi tekrar bulur. Daha sonra doğrudan URL’nizi tarayıcısına yazar ve dönüştürür. Kısacası insanlar hazır olduğunda, yani genellikle sağlam bir marka bilinirliği oluşturduğunuzda dönüşüm gerçekleşir. Bu, kişilerin bağlantınızı doğrudan yazmasını ve dönüştürmesini sağlamış olur.
Ancak, kanal verilerini analiz etmeye geri döndüğünüzde bu modelin çok da faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Son tıklama ile sosyal, reklam vb. kanallarınızın hepsinin emildiğini gösterir. Bu, kanallardaki bütçenin azalmasına ve daha az dönüşüm yapılmasına yol açabilir.

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Seçenek # 2:
İlk Tıklama Modeli

Ilk-Tiklama-Modeli

Son tıklama modeli gibi, ilk tıklama da sitenize ilk trafik çeken kanala veya anahtar kelimeye kredi verir.
Örneğin, sektörünüz için bir anahtar kelime hedefleyen standart bir arama ağı kampanyası yürüttüğünüzü varsayalım.
Bir tıklama oluşturursunuz, ancak kullanıcı bugün sizden satın almamaya karar verir. Böylece, yeniden arama yoluyla kendilerine bir yeniden pazarlama reklamı yayınlar ve başka bir tıklama elde edersiniz. Verilerinizde ve analizlerinizde, etkileşimde bulundukları ilk anahtar kelimeye verilen krediyi görürsünüz.
Yani ilk tıklama dikkatlerini çekti, ama temelde işe yaramadı. Dönüştürmek için birden fazla anahtar kelime gerekiyorsa, tıklamayı yönlendiren ilk anahtar kelimenin yüksek performanslı olmadığını anlarsınız. Dolayısıyla, anahtar kelimenin büyük dönüşüm oranları sağladığını söyleyen verilere bakmak çok doğru değildir.
İyi bir kitleyi hedeflediniz. Etkileyici bir harekete geçirici mesajınız vardı. Anahtar kelimeleriniz doğru noktadaydı, farkındalık yarattınız. Peki dönüştürme söz konusu olduğunda? Pek de yeterli olmadı.

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Seçenek # 3:
Doğrusal Model

Doğrusal ilişkilendirme modeli, krediyi bir kullanıcının dönüşüm gerçekleştirmeden önce aldığı her etkileşime eşit olarak dağıtarak çalışır.
Örneğin, dönüşüm hunisi tıklamalarının üst kısmına arama, görüntüleme yoluyla yeniden pazarlama ve ardından ARYPL yoluyla yeniden pazarlama yapmaya odaklanan çok düzeyli bir kampanya yürüttüyseniz, dönüşüm raporunuz üçüne de eşit kredi verir.
Doğrusal modelleme, hangi kanalların ve anahtar kelimelerin işe yarayıp hangilerinin işe yaramadığı hakkında iyi bir fikir verir.
Bir kullanıcı reklamınızı veya anahtar kelimenizi tıklamazsa kredi alamaz. İnsanları doğrudan geniş organik arama terimlerinden dönüştürmeye yönlendiren karmaşık kampanyalar yürütmeyi planlıyorsanız, doğrusal ilişkilendirme modeli iyi bir seçimdir.
Ancak bu kampanyaların, huninin altındaki trafiği hedeflemek için tasarlanmış kısa kampanyalar değil, uzun soluklu olması gerekir.

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Seçenek # 4:
Zamanla Değer Kaybı Modeli

Zamanla-Deger-Kaybi-Modeli

Google Ads’deki zamanla değer kaybı modeli, son bir dönüşüme daha yakın olan işlemlere en fazla krediyi verir.
Dolayısıyla, kullanıcılar dönüştürmek için 7-13 tıklama yaptıysa, ama bu tıklamalar aylar arasında yayıldıysa, son tıklamalar en fazla krediyi alacaktır.
Kampanyalarınız genellikle uzun ve karmaşıksa zamanla değer kaybı modeli en mükemmel seçenektir.
Google Alışveriş yoluyla anahtar kelimeleri hedeflediğiniz e-ticaret ürünlerini çevrimiçi olarak satmak, satışlar çok hızlı olduğundan zamanla değer kaybı modellemesinden fazla fayda bulamaz.
Zamanla azalma, satış sürecinizin ne kadar sürdüğünü anlamanıza yardımcı olacak harika bir model olabilir. Ancak, basit Google Ads kampanyaları için, zamanla değer kaybı modeli gereksiz detaylı olabilir.

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Seçenek # 5:
Konuma Dayalı Model

Konuma dayalı ilişkilendirme modellemesi, iyi veri toplamak için en sevdiğim yöntemlerden biridir.
Bu veriler, ilk veya son tıklamanın tek başına ortaya koyduğu verilerden daha somut sonuçlar çıkarır. En çok hangi anahtar kelimenin veya reklamın dikkat çektiği hakkında da bilgi verir.
Konuma dayalı ilişkilendirme modeli, ilk veya son anahtar kelimelere doğrudan %100 kredi vermek yerine, her ikisine de %80, geri kalanına ise %20 olarak paylaştırır.
Konuma dayalı model, hangi anahtar kelimelerin hangi kombinasyonunun farkındalık sağladığını ve hangi anahtar kelimelerin satışı kapattığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Seçenek # 6:
Veriye Dayalı Model: Mükemmel Senaryo

Veriye dayalı ilişkilendirme modeli Google Ads’teki en son güncelleme!
Bu dönüşüm sürecinde en büyük etki unsuru şudur: Anahtar kelimelere kredi vermek için Google, makine öğrenme teknolojisini kullanır.
Bu yeni model doğrudan hesap performansına dayanmaktadır. Kullanıcıların işletmenizi nasıl aradıklarına ve müşterileriniz olmaya karar verdiklerine göre dönüşümler için kredi sağladığından, Ads için ilişkilendirme modellerinin kutsal kâsesi! Bu model, her bir anahtar kelimenin dönüşüm yolundaki gerçek katkısını hesaplamak için dönüşüm verilerinizi kullanır. Model verilerin her birine göre farklılık gösterir ve bu da modeli her reklam veren için tamamen farklı kılar.

Google Ads ilişkilendirme modellerine ait gelişmiş algoritmalar, hangi temas noktalarının en etkili olduğunu belirlemek için hesabınızdaki tüm farklı yolları (hem dönüştüren hem de dönüştürmeyen) değerlendirir. Reklam etkileşimlerinin sayısı, gösterim sırası ve her dönüşüm yolunda kullanılan reklam öğesi varlıkları gibi faktörlerin tümü sonuçlara dahil edilir. Karşı-olgusal bir yaklaşım kullanarak algoritmalar, dönüşüm için hangi reklam tıklamalarının en kritik olduğunu belirlemek için gerçekte olanlarla karşılaştırır.
Google, veriye dayalı ilişkilendirmeden elde edilen dönüşümlerde %5 ila %10 artış olduğunu iddia ediyor. Söylenene göre Ford’un kısa bir süre önce bu modelle bir tıklama başına maliyette (EBM) %25 azalma gördüğü biliniyor.

Ama her güzel şeyin zorlukları var değil mi?
Bu modeli kullanmak için 30 günde en az 15.000 tıklama ve 600 dönüşüme ihtiyacınız olacak. Ayrıca modeli kullanmaya devam etmek için, ardışık 30 gün boyunca 10.000 tıklama ve 400 dönüşümü sürdürmeniz gerekiyor.
Oldukça maliyetli!

Google Ads ve Google Analytics İlişkilendirme Modelleri: Kampanyanız İçin Hangisi Doğru?

Google-Ads-Google-Analytics-Iliskilendirme-Modelleri-Kampanyaniz-Icin-Hangisi-Dogru

Artık altı farklı ilişkilendirme modeline ve en iyi şekilde sunabileceklerine ilişkin net bir resminiz olduğuna göre, kampanyanıza göre bir model seçme zamanı.

Bunu yapmak için:

  1. Google Ads gösterge tablonuza gidin.
  2. Hesap kontrol panelinizden araçlar sekmesini seçin.
  3. Ölçüm altında dönüşümler sayfasını seçin.
  4. Bir kampanyanın ilişkilendirme ayarlarını değiştirmek için tek tek dönüşüm eylemleri seçmeniz gerekir. Listenizden, belirli bir kampanya için kullandığınız doğru dönüşüm işlemini seçin.
  5. Buradan, ilişkilendirme modellemesine erişmek için kampanya ayarlarını düzenleyin.
  6. Son olarak, istediğiniz ilişkilendirme modelini seçin. Burada ayrıca veriye dayalı modelleme için uygun olup olmadığınızı da görebilirsiniz.
  7. Tamam’ı tıklayın, kaydet’i tıklayın ve yeni modelinizi kullanmaya hazırsınız!

İlişkilendirme modellemesini bir adım daha ileri almak ister misiniz? Tıpkı Google Analytics’te olduğu gibi, kampanyalarınızın, reklamlarınızın ve anahtar kelimelerinizin satın alma sürecinde nasıl bir rol oynadığını görmek için farklı modelleri doğrudan Google Ads’de karşılaştırabilirsiniz.
Araç kontrol panelinizden arama ilişkilendirmesi’ni seçin. Sol tarafta, ilişkilendirme modellemesini seçin. Ayrıca burada verilerinizi nasıl etkilediğini görmek için her bir modeli ayrı ayrı test eden ilişkilendirme raporları çalıştırabilirsiniz. Bu, genel kampanya hedefleriniz ve işletme ihtiyaçlarınız için hangi modelin doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olacak harika bir adımdır.

Sayfa ziyaretlerinizin analizini daha sağlıklı hale getirmek için özetle;

1. Dönüşüm yollarını izleyin ve desteklenen dönüşümleri ölçün.
2. Doğru ilişkilendirme modelini seçin.
3. Modelinize başka kanallar ekleyin.

İlişkilendirme modellemenizin karmaşıklığını bu stratejilerle yükseltin ve müşterilerinizin nereden geldiğini daha iyi anlayın.
Ya da iyisi mi siz, en kısa yoldan, bizi arayın!