Skip to content

Google Ads Otomatik Kurallar Oluşturma

google-ads-otomatik-kural-olusturma

Google Ads otomatik kurallar oluşturma özelliğinin en çok kendini gösterdiği alan PPC reklamcılığı, e-ticaret kuruluşları için inanılmaz derecede faydalı bir pazarlama yöntemi olabilir. Google’a göre , “İşletmeler genellikle Google Ads’e harcadıkları her 1 ABD doları için ortalama 2 ABD doları gelir elde ediyor.” Bu getiri, Google Ads’i bir şirketin pazarlama planında önemli bir öğe ve gelir için anlamlı bir yol haline getirir.

Ancak, Google Ads’i yönetmek, özellikle de bir markanın kendisini sürdürmek için özel bir ekip çalıştırma imkanına sahip olmaması durumunda, yorucu ve zaman alıcı bir girişim olabilir. Uzmanlar olmadan, yatırımcılar çok sık değişiklik yapmak zorunda kalırlar.

Bir Google Ads hesabını yönetmek, özellikle de bunun için ayrılmış zamanınız veya ekibiniz yoksa çok fazla iş olabilir. Neyse ki, doğrudan platformda yerleşik olarak bulunan hesaplarınızı otomatikleştirmeye yardımcı olacak bazı yollar var. Favorilerimden biri Google Ads otomatik kurallar oluşturma özelliğidir.

Google Ads Otomatik Kuralları Neden Kullanmanız Gerekir?

Google reklamlarının içindeki otomatik kurallar, belirli görevleri otomatik olarak gerçekleştirmenize olanak tanır. Ayrıca hesabınızda belirli koşullar karşılandığında bir e-posta göndermenize de izin verirler. Dolayısıyla, otomatik kuralları kullanmak isteyebileceğiniz iki neden vardır:

  1. Bir dizi kritere göre hesabınızda belirli görevleri gerçekleştirmek için (örneğin, reklamları/anahtar kelimeleri/kampanyaları duraklatmak veya etkinleştirmek; teklifleri veya bütçeleri ayarlamak)
  2. (Genellikle) bir şeyler ters gittiğinde veya bir ölçüm istediğiniz parametreleri aştığında bir e-posta uyarısı oluşturmak için.

Her ikisi de çok yardımcı olabilir.

Bu otomatik kuralların günde yalnızca bir kez çalıştırılmasında belirli sınırlamalar vardır, ancak bu tür bir uyarı göndermek için başka bir aracınız yoksa, kesinlikle hiç yoktan iyidir.

Google Ads kampanyalarınızda zamandan ve paradan tasarruf etmek mi istiyorsunuz? Google Ads otomatik kuralların nasıl oluşturulacağını burada bulabilirsiniz.

Google Ads Otomatik Kurallar Nasıl Kullanılır

google-ads-reklamlari-otomatik-kurallar-3

Otomatik kurallar, kısmi yönetimi Google’a devretmek için son derece yararlı bir özelliktir. Tahmin edileceği gibi, bu bileşen, reklam verenlerin belirli kampanya ayarlarını otomatik olarak çalıştırmak ve değiştirmek için belirli koşullara uyan bir dizi kural oluşturmasına olanak tanır.

Otomatik kurallar, Google Ads hesaplarınızı yarı otomatik hale getirmenin çok güçlü bir yolu olabilir. Bunlar tam olarak kulağa geldikleri gibidir: otomatik olarak çalışan ve hesaplarınızda değişiklikler yapan bir dizi kural.

Otomatik kurallar, reklam verenlerin çoğu hesap öğesinde düzenleme planlamasına olanak tanıyan yüksek düzeyde özelleştirmeye sahiptir. Otomatik kurallar şunlara uygulanabilir:

• Kampanya Kuralları: Bu kurallar, performans, maliyet, anahtar kelime ve daha fazlası gibi faktörlere bağlı olarak kampanyaları değiştirmenize izin verir. Bu kuralı kullanarak şunları yapabilirsiniz: Kampanyaları etkinleştirin, kampanyaları duraklatın, bütçeleri değiştirin, e-posta gönderin. Bu kuralın amacı, dönüşüm sağlamayan kampanyaları incelemek ve duraklatmaktır. Belirli bir promosyona harcayabileceğiniz fazladan bütçeniz olduğunu varsayalım. Kampanya bütçenizi şartlarınıza göre belirli bir miktar veya yüzde oranında artırabilirsiniz.

• Reklam Grubu Kuralları: Bu kurallar, kuralın gereksinimlerini karşılayan reklam grupları üzerindeki işlemleri etkilemenize olanak tanır. Buna, bir teklifin değiştirilmesi, reklam gruplarının duraklatılması veya bir işlemin bildirilmesi dahildir. Bu kuralı kullanarak şunları yapabilirsiniz: reklam gruplarını etkinleştirin, reklam gruplarını duraklatın, reklam grubu tekliflerini değiştirin, e-posta gönderin. Ayrıca, düşük performans gösteriyorsa tüm reklam grubunu durdurabilirsiniz.

• Anahtar Kelime Kuralları: Bu kural, dönüşüm sağlamayan anahtar kelimeleri gözden geçirmenize ve duraklatmanıza yardımcı olabilir. Zaman çerçevesi, bir anahtar kelimenin dönüşüp dönüşmediğini belirlemek için yeterince büyük bir pencere olmalıdır. Bu kuralı kullanarak şunları yapabilirsiniz: anahtar kelimeleri etkinleştirin, anahtar kelimeleri duraklatın, anahtar kelime tekliflerini değiştirin, anahtar kelime nihai URL’lerini değiştirin, e-posta gönderin.

• Anahtar Kelime Kurallarını Görüntüle: Bu kurallar, Google Görüntülü reklam kampanyalarınızdaki değişiklikleri etkilemenizi sağlar. Kampanyanız için iyi performans gösteren anahtar kelimelerle daha fazla karşılaşabilirsiniz. Bu kuralları şu amaçlarla kullanabilirsiniz: görüntülü reklam anahtar kelimelerini duraklatın, anahtar kelimeleri etkinleştirin, görüntülü anahtar kelime tekliflerini değiştirin.

• Reklam Kuralları: Bu kural, düşük performans gösteren kampanyaları inceleyip duraklatmanıza yardımcı olabilir. Şunları yapmak için kullanabilirsiniz: reklamları etkinleştirin, reklamları duraklatın, e-posta gönderin.

• Konu Kuralları: Bu kurallar, Google Görüntülü reklam kampanyalarınız için doğru konuyu seçmenize yardımcı olur. Tüm konularınızı inceleyebilir ve belirli gereksinimler karşılandığında tekliflerinizi artırabilirsiniz. Bu, dönüşüm başına maliyet (TBM) hedefi altındaki konuları dönüştürmek için daha fazla görünüme sahip olmanıza yardımcı olur. Bu kuralları şu amaçlarla kullanabilirsiniz: konuları duraklatın, konuları etkinleştirin, maks. TBM teklifleri, maks. BGBM teklifleri, teklif ayarlamalarını değiştirin, e-posta gönderin.

• Yerleşim Kuralları: Bu kurallar, düşük performanslı Google Ads görüntülü kampanyalarınızı optimize edebilmeniz için belirli yerleşimlerin reklamlarında değişiklik yapmanıza olanak tanır. Bu kuralları şu amaçlarla kullanabilirsiniz: yerleşimleri duraklatın, yerleşimleri etkinleştirin, maks. TBM teklifleri, maks. BGBM teklifleri, teklif ayarlamalarını değiştirin, e-posta gönderin.

• Hedef Kitle Kuralları: Bu kurallar, otomatik kuralların uygulanması gerekip gerekmediğini belirlemek için kitle hedeflemesini filtrelemenize yardımcı olur. Bu kuralları şu amaçlarla kullanabilirsiniz: kitleleri duraklatın, kitleleri etkinleştirin, maks. TBM teklifleri, maks. BGBM teklifleri, teklif ayarlamalarını değiştirin, e-posta gönderin.

• Yaş Aralığı Kuralları: Bu kurallar, takipçilerinizin yaş aralığını ve reklam tıklamalarını hesaba katar. Sonuç olarak, belirli yaş grupları içinde potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz. Bu kuralları kullanarak şunları yapabilirsiniz: yaş aralıklarını reklam grubundan çıkarın, yaş aralıklarını etkinleştirin, maks. TBM teklifleri, maks. BGBM teklifleri, teklif ayarlamalarını değiştirin, e-posta gönderin.

• Cinsiyet Kuralları: Bu kurallar, hedef kitlenizin cinsiyetine göre değişiklik yapmanıza izin verir. Ürünlerinize en uygun olanları hedeflemek için hedef kitlenizi cinsiyete göre hassaslaştırabilirsiniz. Bu kuralları kullanarak şunları yapabilirsiniz: cinsiyetleri reklam grubundan çıkarın, cinsiyetleri etkinleştirin, maks. TBM teklifleri, maks. BGBM teklifleri, teklif ayarlamalarını değiştirin, e-posta gönderin.

• Ebeveynlik Durumu Kuralları: Bu kuralları kullanarak, hedeflemenizi kampanyanız için iyi performans gösteren ebeveynlik durumuna göre hassaslaştırabilirsiniz. Yapabilecekleriniz: ebeveynlik durumlarını reklam grubundan çıkarın, ebeveynlik durumlarını etkinleştirin, maks. TBM teklifleri, maks. BGBM teklifleri, teklif ayarlamalarını değiştirin, e-posta gönderin.

• Gelir Aralığı Kuralları: Bu kurallar, reklamı belirli gelir aralıklarına giren kullanıcılara gösterirken kampanya varlıklarını değiştirmenize izin verir. Gelire göre gruplanmış belirli bir coğrafi bölgede yaşadığını belirlediğiniz kullanıcılara göre hedeflemenizi demografik hedeflemede hassaslaştırabilir ve teklif düzeylerini ayarlayabilirsiniz. Bu kuralları kullanarak şunları yapabilirsiniz: reklam grubundan gelir aralıklarını çıkarın, gelir aralıklarını etkinleştirin, maks. TBM teklifleri, maks. BGBM teklifleri, teklif ayarlamalarını değiştirin, e-posta gönderin.

Google Ads Otomatik Kural Oluşturma Adımları

Otomatik kural oluşturmak için üst menüye gidin ve açılır menüyü görüntülemek için “Araçlar” simgesini tıklayın. Ardından, “Toplu İşlemler” bölümünün altında “Kurallar”ı tıklayın.

google-ads-reklamlari-otomatik-kurallar-1

Buradan, e-tüccarların neyi otomatikleştirmek istedikleri konusunda (hesabın hangi yönünün hedeflendiğine bağlı olarak) birkaç farklı seçeneği olacaktır. Bu seçenekler (çoğunlukla) aşağıdadır:

  • Duraklat
  • Etkinleştir
  • E-Posta Gönder
  • Bütçeyi veya Teklifi Değiştir

Bir seçenek belirledikten sonra kullanıcılar, kural için parametreleri ve koşulları ayarlayabilecekleri otomatik kural oluşturucuya getirilir. Reklam verenler, bu sayfanın altı ila yedi farklı bölüm içerdiğini fark edecekler (neyin otomatikleştirildiğine bağlı olarak). Bu kategoriler şunları içerir:

Kural Türü

google-ads-reklamlari-otomatik-kurallar-2

Yukarıda özetlenmiştir (duraklatma, etkinleştirme vb.).

Uygula

Kuralın hangi öğeleri yöneteceğini belirler.

Bu bölümde, otomatik kuralımızın uygulanmasını istediğimiz şeyi seçeceğiz. Bu örnek için, kuralımın değerlendirmesini istediğim anahtar kelimeleri seçeceğim, ancak diğer kural türleri için, otomatikleştirmek istediğiniz kampanyaları, reklamları, demografileri vb. seçiyor olacaksınız.

Diyelim ki bu kural için, birkaç belirli kampanyadaki anahtar kelimelere odaklanmak istiyorum. “Seçili Kampanyalardaki Anahtar Kelimeler” seçeneğini seçer ve ardından açılır pencerede kampanyaları seçerdim.

Artık kampanyalarımı seçtiğime göre, bu kural bu kampanyalardaki tüm anahtar kelimelere uygulanacak, ancak hesabımdaki diğer anahtar kelime kümelerinde herhangi bir ayarlama yapmayacak.

Eylem Belirle

Hangi işlemin yapılacağını belirler (teklifi artırma, teklifi düşürme vb.).

Bu bölümde, anahtar kelimeler üzerinde yapmak istediğimiz işlemleri tanımlayacağız. Bu, aşağıdaki bölümde belirlediğimiz koşullara bağlı olacaktır. Anahtar kelime kuralım için bir dizi farklı eylem arasından seçim yapabilirim. Bu kural için, EBM’m çok yükseldiğinde teklifleri düşürmek istiyorum, bu yüzden “Teklifleri Düşür” seçeneğini seçeceğim. Daha sonra teklifimi bir yüzde veya tutar kadar düşürmek isteyip istemediğimi seçmem isteniyor.

Yüzde demek, teklifimin kural her çalıştığında %X düşeceği anlamına gelir. Bir miktar düşürürsem, bu, teklifimin 0,25 ABD doları gibi yalnızca belirlediğim tutarda düşeceği anlamına gelir.

Farklı teklif veya bütçelerle birden çok anahtar kelimeyi, reklamı, kampanyayı vb. otomatikleştirirken, değişikliğin tüm kampanyalar üzerinde eşit etkiye sahip olması için yüzde kuralları belirlemek en iyisidir. Anahtar kelime teklifinde 0,25 ABD doları tutarında bir düşüş, 20 ABD doları teklifli bir anahtar kelimeye geçişte bir düşüş olabilir. Ancak 1,00 ABD doları veya hatta 0,50 ABD doları teklifli anahtar kelimeler için teklifleri %25 ila %50 oranında düşürdünüz!

Hesabınızın yalnızca 1-2 yönünü daha benzer başlangıç noktaları ile belirliyorsanız, o zaman tercih ettiğiniz şey buysa, bir miktar değişikliği iyi bir seçenek olacaktır.

Temel kural; şüpheye düştüğünüzde yüzde değişimi kullanın.

Koşullar

Kuralın çalışması için hangi kriterlerin karşılanması gerektiği konusunda talimatlar sağlar.

Bu bölümde kural çalıştırılmadan önce ulaşmak istediğimiz performans kriterlerini belirliyoruz. Yani, EBM’m çok yüksek olduğunda teklifleri düşürmek istersem, sisteme bir EBM’nin çok yüksek olması için aşması gereken tutarı söylemem gerekir.

Koşul oluşturucudaki mavi “+EKLE” bağlantısını tıkladığınızda, hesaptaki hemen hemen her filtreye benzeyen bir liste görüntülenir. Bu, otomatik kuralların gücünü kazandığı yerdir. Kurallarınızın çalışması için gereken son derece özelleştirilmiş koşullar oluşturabilirsiniz.

Bu örnek için, “Dönüşümler” ve “Maliyet/Dönüşümler” aşağıdaki koşullar, eğer birden fazla dönüşümüm varsa ve bunun üzerindeki EBM 100$’ın üzerindeyse, kuralımın tekliflerimi önceki bölümde belirlediğim yüzdeye göre düşürmek için çalışacağı anlamına gelir.

Burada hemen hemen istediğiniz her kriteri seçebilirsiniz.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta, anahtar kelime metni, kampanya adı ve daha fazlasına göre koşullar belirleyebilmenizdir.

İdeal olarak, önceki bölümde otomatikleştirmek istediğiniz doğru kampanyaları, anahtar kelimeleri vb. seçme konusunda spesifik olabiliyordunuz. Ancak yukarıda seçtiğim kampanyalarda bu kuralın dışında tutmak istediğim birkaç anahtar kelime olduğunu varsayalım. Koşul seçeneklerinden “Anahtar Kelime Metni”ni seçebilirim, “İçermez”i seçebilirim ve ardından bu kuralın dışında bırakmak istediğim anahtar kelime öbeklerini girebilirim. Diyelim ki bu alana “mavi ayakkabılar” kelime öbeğini girdim:

Artık bu kural, “mavi ayakkabılar” metnini içerenler dışında kampanyadaki tüm anahtar kelimelere uygulanacaktır.

Sıklık

Bu alan, kuralın, tanımlanan değişiklikleri potansiyel olarak uygulamak için koşulları ne sıklıkla analiz edeceğini belirler. “Verilerin Kullanılması” bölümü, değerlendirilecek zaman çerçevesini belirler.

Frekans bölümünün kurulumu oldukça basittir, ancak dikkat edilmesi gerçekten önemli noktaları vardır.

Seçtiğiniz ilk tarih seçeneği, kuralın tanımlı değişikliklerinizi yapmak için koşulları ne sıklıkla aramasını istediğinizdir.

“Bir Kez” ayarı, bu kuralın yalnızca bir kez çalışacağı anlamına gelir. Bu, tatiller veya promosyonlar sırasında kampanyaları duraklatmak/etkinleştirmek için idealdir. Diğer ayarlar, tekrar eden bir kural oluşturacaktır.

Örneğimiz üzerinden devam edelim: Benim yukarıdaki kuralım için diyelim ki, onu haftalık çalışacak şekilde ayarlamak istiyorum. Bu, kuralın haftada bir belirlediğim koşullar için ilişkili anahtar kelimelerimi tarayacağı ve yalnızca bu koşulları karşılayan anahtar kelimelerde değişiklik yapacağı anlamına gelir.

Daha sonra kuralımın çalışmasını istediğim haftanın gününü ve günün saatini seçebilirim.

“Verileri Kullanma” seçeneği, koşulların incelenmesini istediğiniz verileri seçmenize olanak tanır. Göreceğiniz üzere, açılır menüde bir sürü seçenek var.

Tarih Aralıklarıyla İlgili Önemli Not: Verileri iki katına çıkarmamak önemlidir; aynı veri kümesini iki kez optimize etmek istemezsiniz!

Kuralı her hafta çalışacak şekilde ayarladıysam, belirlemem gereken en uzun veri penceresi “Önceki 7 Gün” seçeneğidir. Bundan daha geriye gidersem (örneğin “Önceki 14 Gün” gibi) aynı veri kümesini iki kez optimize etmiş olacağım: bir kez son 7 gün içinde ve yine son 14 günün parçası olduğunda.

Bir veri kümesini yalnızca bir kez optimize etmelisiniz. İstediğiniz değişikliği yapın, ardından bu optimizasyonun işe yarayıp yaramadığını görmek için yeni performansı analiz edin. Olduysa, harika! Olmadıysa, yapacak daha çok işimiz var demektir. Ancak, optimize ettiğiniz ilk veri kümesindeki veriler, ikinci değişiklik turuna dahil edilmemelidir, bunu da unutmayın.

E-Posta Sonuçları

Google’a, reklam verenlerin bu kuralla ilgili ne sıklıkta e-posta almak istediklerini bildirir.

Otomatik kurallarda yeniyseniz, en azından kural değişikliklerle veya hatalarla her çalıştığında bir e-posta seçmenizi tavsiye ederim. Bu, kurallarınıza göre hesapta yapılan değişiklikleri anlamanıza olanak tanır. Aksi takdirde, kuralı yalnızca hata olduğunda çalışacak şekilde ayarlamak iyi bir varsayılan ayar olmalıdır.

Hesaptaki sorunları belirtmek veya performans dalgalanmaları konusunda sizi uyarmak için otomatik kuralları kullanıyorsanız, “Bu Kural Her Çalıştığında” e-posta ayarını kullanmak en iyi seçenektir.

Bu durumda, yalnızca marka anahtar kelimeleriniz ortalama konuma düştüğünde e-posta alırsınız ve hesaba giriş yapıp uygun işlemi/değişikliği yapabilirsiniz.

Kural Adı

Bu, kuralın takma addır. Çeşitli kurallar uygulandığında titiz bir organizasyon kritik olduğu için ayrıntılı hale getirmelisiniz.

Kurallarınızı adlandırmak, bir kuralı hayata geçirmeden önce yaptığınız son şeydir.

Örneğin, kampanyalarınızı İşçi Bayramı boyunca duraklatmak istiyorsanız, yalnızca görünen ön ayar olan “Kampanyaları Duraklat” olarak adlandırmanız değil, aynı zamanda İşçi Bayramı ve yılı da dahil etmeniz mantıklıdır. İsterseniz gerçek değişim tarihini ve saatini ekleyecek kadar ileri gidebilirsiniz, ancak yıl içindeki hafta sonunu bilmenin yeterli olacağını söyleyebilirim, bu da benden size bir püf noktası olsun. =)

Kural adlandırma kuralına bu kadar özenli olmak, otomatik kural değişikliği geçmişinden daha iyi yararlanmanıza da olanak tanır.

 

Artık otomatik bir kuralın nasıl oluşturulacağını anladığınıza göre, uygulanacak en faydalı kurallardan bazılarına geçelim.

Ayarlamanız Gereken Google Ads Otomatik Kuralları

google-ads-reklamlari-otomatik-kurallar-4

Google Ads kampanyanızı oluşturdunuz. Oldukça sorunsuz çalışıyor.

Sonra uzun bir hafta sonu için ayrılıyorsunuz ve kargaşa oluyor! Birkaç anahtar kelime ve reklam bütçenizi tüketiyor ve yatırım getirisi elde etmiyor.

Google Ads otomatik kuralları özetleyecek olursak; Google Ads’de, kullanıcılar otomatik olarak çalışacak kurallar belirleyebilir; bu, kampanyanızdan uzaktaysanız veya kontrol etmeye vaktiniz yoksa yardımcı olur.

Google bunu en iyi şekilde açıklıyor:

Google Ads otomatik kurallar, seçtiğiniz ayarlara ve koşullara göre hesabınızda otomatik olarak değişiklik yapmanıza olanak tanır. Reklam durumunuzu, bütçenizi, tekliflerinizi ve daha fazlasını değiştirebilirsiniz. Örneğin, reklamınız ilk sonuç sayfasından düştüğünde anahtar kelime teklifinizi artırmak istiyorsanız, bunun için bir kural belirleyebilirsiniz. Ek olarak, belirli koşullar oluştuğunda başka bir işlem yapmadan e-postaları tetiklemek için otomatik kuralları kullanabilirsiniz.

Düşük Performanslı Anahtar Kelimelere Yapılan Harcamayı Duraklatın veya Azaltın

Birçok reklam veren, bir şirketin ihtiyaçlarına göre her ayın başında reklam bütçelerini artırma veya azaltma eğilimindedir. Neyse ki bu, Google Ads’in otomatikleştirilebilen bir yönüdür.

Bu kuralı ayarlamak için, “Kurallar” bölümünün altındaki “Kampanya Kuralları” sekmesine gidin. Kural türünü “Bütçeleri Değiştir” olarak ayarlayın. Bu kuralın uygulanacağı kampanyaları seçmek için “Kampanyaları Seç”i tıklayın.

Ardından, yeni bütçe miktarını artırmayı, azaltmayı veya ayarlamayı seçin. Miktarı artırmaya veya azaltmaya karar verirseniz, bütçeyi % veya dolar miktarıyla değiştirmeniz gerekir. Şimdi, kuralın sabit bir parasal tavanı aşmamasını sağlamak için “Üst Bütçe Sınırı”nı ayarlayın.

Kuralın çalıştırılacağı saati ve tarihi girin ve kural için bir ad oluşturun. Son olarak, her şeyin doğru olduğundan emin olmak için ayarları gözden geçirmek üzere “Önizleme” düğmesini tıklayın. Her şey kabul edilebilirse, kuralı uygulamak için “Kaydet”i tıklayın.

Kötü Performans Gösteren Anahtar Kelimeleri Duraklatın

Anahtar kelimeler söz konusu olduğunda, anahtar kelimeler için teklifleri etkinleştiren, duraklatan veya artıran/azaltan kurallar oluşturulabilir. Bu özellik, boşa harcanan harcamaları azaltarak bir markanın reklam bütçesini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabileceği için inanılmaz derecede kullanışlıdır.

Örneğin, reklam verenler bir terim bir bütçeyi tükettiği halde herhangi bir dönüşüm sağlamadığında, anahtar kelime teklif verme kurallarını değiştirebilir. Bir anahtar kelimenin verimli olup olmayacağını belirlemek için makul bir zaman aralığı yaklaşık 60 gündür, bu nedenle bunu kural eşiği olarak ayarladığınızdan emin olun.

Ayrıca, boşta kampanya olmadığından, reklam verenler destekli dönüşümleri dikkate almalıdır. Bu nedenle, son tıklama dönüşümlerini desteklemeyen anahtar kelimeleri izole etmek ve duraklatmak önemlidir. Ancak, perakendeciler belirli anahtar kelimelerin anlamlı bir son tıklama hacmi üretmediğinin ancak dönüşüm hunisinin tepesinde önemli bir rol oynadığının farkındaysa, bu kural uygulanırken bunun tartılması ve dengelenmesi gerekir.
Aksi takdirde, etkisiz anahtar kelimeleri duraklatmaktan çekinmeyin!

Kârsız Reklamlar Hakkında E-Posta Alın

Bu kuralı kullanmak, esasen yukarıda bahsedilen anahtar kelime kuralıyla aynıdır; ancak buradaki fark, kullanıcıların anahtar kelimeler yerine “Reklam Kuralları” bölümüne gitmesi gerektiğidir.

Ayrıca, bu Google Ads otomatik kuralını uygulayarak Google herhangi bir hesap değişikliği yapmayacaktır. Bunun yerine, reklam verenler, “Koşullar” bölümünde tanımlandığı gibi, düşük performans gösteren reklam gruplarını bilgilendiren bir e-posta alacaklardır.

Bu bildirimler, satıcıların verimsiz olduğu kanıtlanan herhangi bir reklam grubunu manuel olarak incelemesine ve potansiyel olarak duraklatmasına olanak tanıdığından optimum performans için gereklidir.

Promosyon veya Etkinlik Reklamlarını Başlatın ve Duraklatın

Promosyon uzantılarını belirli bir zamanda çalışacak şekilde kolayca ayarlayabilirsiniz, peki ya belirli reklamlar veya reklam grupları? Otomatik kuralların işe yaradığı yer burasıdır. Bir reklamı veya reklam grubunu belirli bir zaman ve günde kolayca sonlandırabilirsiniz, bu da onu hafta sonu veya tatilde izlemek zorunda olmadığınız anlamına gelir.

Ekranın Alt Kısmındaki Anahtar Kelimeleri Dönüştürme Teklifini Artırın

Sık sık, arama sonuçlarının ilk sayfasında düşük olan harika bir anahtar kelime görüyoruz. Daha az insan bu reklamları görüyor, ancak görenler dönüşüm sağlıyor. Bu çerezleri, hatalı anahtar kelimeleri, bir destek verin.

Otomatik Kurallarınızı Oluşturmak İçin Son 7 İpucu

google-ads-reklamlari-otomatik-kurallar-7

Kendi Yapmadığınız Bir şeyi Otomatikleştirmeyin

Bunun otomatik kurallarla ilgili en önemli şeylerden biri olduğunu düşünüyorum: manuel olarak yapmadıysanız, otomatikleştirmeyin. Bilgisayarın devralmasına izin vermeden önce hiç değişiklik yapmadıysanız, hata riski çok yüksektir.

Bir tatilden sonra kampanyaları duraklatmak ve etkinleştirmek oldukça zahmetlidir. Manuel olarak incelemek, kuralın uyarıları olup olmadığını görmenizi sağlar.

Ancak teklif veya bütçe ayarlamaları için bu çok daha önemlidir. Kuralı belirlemeden önce en az bir ay boyunca bir kural koymayı düşündüğünüz ritimde manuel teklif vermenizi tavsiye ederim. Bu, yaptığınız değişikliklerin istediğiniz şey olup olmadığını ve istenen etkiye sahip olup olmadıklarını test etmenize olanak tanır. Belki %10’luk bir teklif ayarlamasının iyi bir fikir olduğunu düşünerek başladınız, ancak o ay boyunca istediğiniz etkiyi yaratmıyor veya çok fazla iyi bir şey yapıyor. Hatta bazı anahtar kelimelerin %15’lik bir ayarlama, bazılarının ise %5’e ihtiyaç duyduğunu bile fark edebilirsiniz. Şimdi bir yerine iki kurala ihtiyacınız olduğunu gördünüz.

Kampanyaları öğrenmek ve manuel olarak ayarlamak için bu erken zaman olmadan, otomatik kurallarınızı olması gerektiği kadar verimli hale getirme fırsatını kaçırıyor olabilirsiniz.

Kuralların Denetimsiz Çalışmasına İzin Vermeyin

Otomatik kurallar, bazı manuel çalışmaları tabağınızdan kaldırmanın harika bir yolu olabilir, ancak hesabı gözden geçiren bir kişinin yerine geçemez ve olmamalıdır. Belirlediğiniz kuralları düzenli olarak kontrol edin. Olmaları gerektiği gibi mi çalışıyorlar? Onları kurduğunuzda aklınızda istediğiniz etkiye sahipler mi? İşlerin ayarlanması gerekiyor mu?

Ayda bir veya üç ayda bir olsa bile, yapmanız gereken işi yaptığınızdan emin olmak için otomatik kurallarınızı düzenli olarak kontrol edin.

Olumlu ve Olumsuz Yönleri Düşünün

Yukarıda verdiğim örnek, EBM çok yüksekse anahtar kelimelerin tekliflerini düşürmekti. Bu, bir hesapta en aza indirilmesi gereken olumsuz bir şeydir.

Peki ya olumlu?

Ne zaman otomatik bir kural oluştursam, her zaman yaptığım işlem için bir karşı denge olup olmadığını düşünüyorum. Düşük EBM’li anahtar kelimelerin tekliflerini artırmak için çalıştırabileceğim bir kural var mı? Kampanyaları duraklatıyorsam, ileride etkinleştirmem gerekir mi?

Dengeleme kuralları her zaman uygulanabilir olmayabilir, ancak en azından düşünce alıştırmasından geçmenin, stratejim üzerinde daha iyi düşünmeme ve kurallarımın başarı için oluşturulduğundan emin olmama yardımcı olabileceğini öğrendim.

Sınırları Ayarlayın

Teklifleriniz ve bütçeleriniz için minimum ve maksimum sınırlar belirleyin; böylece çok yüksek veya çok düşük olmazlar. Sürekli olarak artan teklifler, gereksiz şekilde yüksek TBM’lere neden olabilirken, sürekli düşüşler trafiğinizi önemli ölçüde azaltabilir.

Bilinçli Karar Vermek İçin Yeterli Veri Kullanın

Yeterince uzun bir zaman çerçevesi kullanın veya yeterli verilere dayalı olarak değişiklik yaptığınızdan emin olmak için ek bir gereksinim ekleyin.

Kurallarınızı Ön İzleyin

Kurallarınızı kaydetmeden önce ön izlemek, kampanyalarınızı nasıl etkileyeceklerini anlamanıza yardımcı olacaktır. Gereksinimlerinize ve ayarlarınıza bağlı olarak, hesabınızın büyük bir bölümünde büyük değişiklikler yapabilirsiniz. Bu nedenle, iki kez kontrol etmek hayati önem taşır.

Aynı Varlıkları Etkileyen İki Kuralı Akıllıca Planlayın

Kurallar kendilerine öncelik veremez. Dolayısıyla, aynı ögelerde eş zamanlı değişiklikler yapmak için ayarlanmış iki kuralınız olduğunda, her iki kural da çalışır ve tüm öğelerde belirtilen değişiklikleri yapar. Aynı veri kümesini etkiliyorlarsa birkaç kuralı aynı anda planlamamalısınız. Kampanyanızın aynı bölümünde değişiklik yapan iki veya daha fazla kuralın olmasını istiyorsanız, kuralların çalışması için günün farklı saatlerini seçmelisiniz.

Aynı öğelerde aynı anda planlanan birkaç kural varsa, Google’ın sistemi hepsini çalıştırmak için elinden geleni yapar. Bununla birlikte, aynı anda birbiriyle çelişen değişiklikler yapmaya çalışmaktan kaynaklanan bazı sorunlar olabilir.
Kurallarınız için farklı zamanlar belirlemek yalnızca bu sorunları önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda en erken planlanmış olanı çalıştırarak kurallarınıza öncelik verebilirsiniz.

Otomatik kurallar zamandan tasarruf etmenin güçlü bir yolu olsa da, belirli kurallar sonuçta performansa zarar verebileceğinden (anahtar kelime kuralı bölümünde bahsedildiği gibi), denetimsiz olarak çalıştırılmalarına izin verilmeden önce çeşitli kuralların etkileri üzerinde düşünülmelidir.

Burada tartışılan mekanizmalar ve kurallar, e-ticaret satıcılarına çeşitli Google Ads hesabı özelliklerini otomatikleştirmek için sağlam bir temel sağlar. Perakendecilerin uyguladıkları kuralları tam olarak optimize etmek için daha derinlemesine çalışmaları kesinlikle önerilir; ancak, bu otomasyon özelliklerinin hesabın kontrolünü ele geçirmek için değil, yardımcı olmayı amaçladığını unutmamak gerekir.

Sonuçta manuel uygulamaların yerini hiçbir şey alamaz!

Yazıyla ilgili düşüncelerinizi ve bir sonraki içerikte okumak istediğiniz konu başlıklarını aşağıda yorum olarak lütfen paylaşın; daha fazlası için bize ulaşın!