Gerçek zamanlı pazarlama (RTM) (Real-Time Marketing), müşterilerinizle veya takipçilerinizle anlık olarak gerçek zamanlı bilgilere dayanarak etkileşimde bulunma yeteneğidir.
Gerçek zamanlı pazarlama kampanyalardan, önceden planlanmış yayınlardan farklıdır. Gerçek zamanlı pazarlama, gerçek zamanlı bilgiye dayanarak takipçilerle etkileşime girer. Son dakika haberi, müşteri hareketleri ve trend konular gibi güncel olaylara hızlı ve zamanında yanıt vermeye odaklanan bir stratejidir. Gerçek zamanlı pazarlamanın amacı, tüketicileri ‘şu anda’ ihtiyaç duydukları ürün veya hizmetle bağlamaktır.
Aslında bu biraz da “İyi orta gol getirir.” mantığı.
Anında raporlanan verileri kullanarak yapılan gerçek zamanlı pazarlama, pazarlamacıların o anda ne olduğuna dair bilgilere dayanarak kararlar alabilmelerini sağlar. Önceden bir pazarlama planı oluşturmak ve bunu sabit bir programa göre uygulamak yerine gerçek zamanlı pazarlama, mevcut, ilgili eğilimler ve müşterilerin anında geri bildirimlerine odaklanan bir strateji oluşturur.
Gerçek Zamanlı Pazarlama Neden Önemlidir?
Sosyal medyada ve diğer iletişim teknolojilerindeki sürekli yeniliklerle gerçek zamanlı pazarlama çalışmaları hiç olmadığı kadar etkilidir. Aslında, müşteri analizleri sayesinde, iç görü platformları ve gerçek zamanlı pazarlama araçları sayesinde pazarlamacılar ve şirketleri, bireysel müşteri düzeyinde gerçek zamanlı bilgilere erişebilir hale geldi. Facebook, Twitter; Instagram ve diğer popüler sosyal siteler ile işletmeler güncel bilgileri toplayabilir ve birkaç dakika içinde bu bilgiyi bir pazarlama mesajına dönüştürebilirler.
Herkes en yeni trendin bir parçası olmak istiyor. Şirketler, reklamlarını güncel bir olayı yansıtmak veya fırsata çevirmek için stratejik olarak yapılandırdıklarında, ürün veya hizmetleri tüketicilere daha çekici geliyor. Günümüzün tüketicileri tümüyle anında memnuniyetle ilgileniyor, bu nedenle ihtiyaç duydukları sırada tüketicilere ulaşan bir pazarlama mesajı, bir ürün veya hizmeti satın alma olasılıklarını artırıyor.
Gerçek zamanlı pazarlamanın faydaları açık; LeadSift’in verileri ne göre müşteri duyarlılığında %16’lık bir artış, satın alma niyetinde %14’lük bir artış, ilgi alanında %18’lik bir artış sağlıyor. Sonuçta tüketicilerin “bir markayı gerçek zamanlı pazarlamanın sonucu olarak dikkate alma ihtimalinin %22” olduğu ortaya çıkıyor.
Gerçek zamanlı pazarlamada başarılı olmak için 4 faktörü kararlaştırmak gerekiyor:
Tetikleyiciler: Hangi veriler, bilgiler veya olaylar gerçek zamanlı mesajlar için fırsatlar sunar?
Örnek: sosyal medya trendleri, hava durumu, ürün stok güncellemeleri
Kitle: Hangi müşteri grupları, hayranları veya takipçileri belirli mesajlarla meşgul olabilir?
Örnek: bir ürünün tekrar stok haline gelmesini bekleyen müşteriler; belirli yerlerdeki veya bölgelerdeki müşteriler; belirli bir anahtar kelimeyi arayan müşteriler
Yöntem: Mesajı iletmenin en iyi yolu nedir?
Örnek: sosyal medya, e-posta, SMS, web, PPC
Sonuç: Mesajın ne yapmasını istersiniz?
Örnek: marka bilinirliği oluşturmak, gelir elde etmek, katılım sağlamak
Gerçek Zamanlı Pazarlamanın Faydaları
- Etkileyici Pazarlama
- İtibar Yönetimi
- Çevrimiçi Halkla İlişkiler
- Çevrimiçi PR Analizleri&Stratejisi
- Viral ve Ağızdan Ağıza Pazarlama
Gerçek zamanlı pazarlamayı etkili bir şekilde uygulayabilmenin tek yolu, takipçilerinizin neden hoşlandıklarını öğrenmektir. Politika hakkındaki düşüncelerinizi duymak isterler mi? Yoksa bir filmin incelenmesini mi istiyorlar? Hangi güncel olaylara yanıt vereceğinize karar vermek, izleyicilerinizin istediği şeye dayanır. Dolayısıyla, gerçek zamanlı pazarlama sizi izleyicileriniz hakkında düşünmeye zorlar.
Takipçiler her zaman ilgilerini çeken bir şey ararlar. Sosyal medyanın sürekli değişen doğasıyla, o anla alakalı ve hoş bir şey yaratabiliyorsanız, viral olma potansiyeliniz de o kadar yüksek olacaktır. İnsanlar, aldıkları bu keyfi başkalarını paylaşmak isteyeceklerdir. Belki de bir göz açıp kapayıncaya kadar yeni takipçiler, olumlu geri dönüşler ve hatta müşteriler kazanacaksınız.
Gerçek Zamanlı Pazarlamanın Tuzakları
Her stratejinin artıları ve eksileri vardır. Nasıl başarısız olabileceğinin farkında olmak, pazarlamanızın etkili ve ilgi çekici olmasını sağlar.
Hedef Kitlenizle Ters Düşmek: Bu belki de gerçek zamanlı pazarlamanın en yaygın hatası. Güncel olaylara cevap verirken, planlama yapmak için zaman yoktur. Bu nedenle bir gönderi paylaştığınızda, ya çok beğenilecek ya da büyük eleştirileceksiniz demektir; buna hazırlıklı olmanız gerekir.
Çok Erken, Çok Geç: Zamanlama gerçek zamanlı pazarlamanın her şeyidir. İçeriğinizi mükemmel bir anda, birçok göz bakarken ve birçok kulak dinlerken ortaya koymanız gerekir. Çok erken yayınlamak, içeriğinizin başkalarının altına gömülmesi; çok geç yayınlamak ise trendi kaçırdığınız anlamına gelir.
Planlanan İçerik Kadar Yüksek Kaliteli Olmaması: Her zaman gerçek zamanlı pazarlamayı kullanamazsınız. Önceden planlanmış içeriğe sahip olmak, her zaman kalite açısından gerçek zamanlı pazarlama içeriğinden daha yüksek olacaktır; bu nedenle, her zaman gerçek zamanlı pazarlamaya güvenmemelisiniz.
Şimdi gelin hep beraber yakın geçmişte tanık olduğumuz en başarılı gerçek zamanlı pazarlama örneklerini inceleyelim 🙂
Son Yıllardaki Başarılı Gerçek Zamanlı Pazarlama Örnekleri
Algida
Twitter’ın kalp butonuna geçmesiyle birlikte zaten logosu kalp şeklinde olan Algida; gelen bu güzel ortayı gol yaptı.
Club Okey
31 Mart 2015’te tüm ülkede gerçekleşen elektrik kesintisi o günün en çok konuşulan konusu olmuştu ve bazı markalar yaptıkları gerçek zamanlı pazarlama paylaşımlarıyla krizi fırsata çevirdiler. Bunlardan en başarılısı Club Okey’e ait.
Okey, anneler günü ve babalar gününde de gerçek zamanlı pazarlama stratejisiyle sahnedeydi. 🙂
Derby
Elektrik kesintisi virallerinde Derby’nin başarısını da yadsıyamayız.
Gnctrkcll
NASA’nın Plüton gezegenine yaptığı uçuş da yine markaları harekete geçiren başka bir olay oldu. Gnctrkcll’nin o gün kendi kimliğine çok uyumlu olarak yaptığı gerçek zamanlı pazarlama paylaşımı oldukça başarılıydı.
Kadıköy Belediyesi
Herkesin görmekten bıktığı Star Wars gerçek zamanlı pazarlama paylaşımları arasında, tüm sosyal medya paylaşımlarıyla fenomen haline gelen Kadıköy Belediyesi, yıldız gibi parlayan bir iş çıkardı.
Turkcell
İsa Sezeroğlu’nun şelale videosunu biliyorsunuzdur. “Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz!” dediği kısa bir video ile sosyal medyada fenomen haline gelmişti. Hatta bu olaya Elazığ valiliği de el atmış, şehrin tanıtım günleri için İsa Sezeroğlu’na “Come to Elazığ” demişti. Turkcell de kapsama alanının ne kadar geniş olduğunu anlatmak için bu videoyu kullandı.
Migros
Sıradaki krizi fırsata çevirme başarısı Migros’tan. Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü Vitor Pereira’nın, yoğun yağışın olduğu bir gün elindeki Migros torbaları ile düştüğü zor durumun sosyal medyaya düşen fotoğrafını Migros güzel değerlendirdi.
IKEA
Master Chef programının son bölümlerinden birinde, jüri üyesi Gregg Wallace, Malezyalı yarışmacı Zaleha Kadir Opin’in yaptığı yemeği alıştığımız gibi oldukça sert bir dille eleştirdi. Opin, ‘tavuk rendang’ isimli yemek ile birlikte Malezya’ya özgü bir pilav türü olan ‘nasi lemak’tan oluşan bir sunum yaptı. Wallace ise tavuğun yeterince çıtır olmadığını dile getirdi. Bir diğer jüri üyesi John Torode da benzer bir yorumda bulununca bu olay, kısa sürede sosyal medyada bir curcunaya neden oldu. Bazı markalar da başarılı bir gerçek zamanlı pazarlama örneği sergileyerek sosyal medyada yaşanan bu ilginç tartışmayı bir fırsata dönüştürdüler. Bu markaların başında ise IKEA Singapur geliyordu.
IKEA Singapur, Facebook sayfasında yayımladığı wok tava reklamında, “Her şeyi tolere eder. ‘Çıtır’ rendang haricinde.” açıklamasına yer vererek Master Chef programıyla ilgili bu tartışmaya bir göndermede bulundu.
Duracell
Kadıköy Belediyesi’nden başka Star Wars üzerinden gerçek zamanlı pazarlama yapan bir isim daha vardı. Film vizyona girer girmez Duracell’in hazırladığı kampanyada Dart Vader’i ışın kılıcına Duracell pil takarken görüyoruz. Kampanya gündemi yakaladığı gibi herkesi güldürmeyi de başardı.
Oreo
2013’te Superbowl’da yaşanan elektrik kesintisi yaratıcı kampanyalarıyla adından söz ettiren Oreo’nun işine yaradı. Stadyumun elektrik kesintisi nedeniyle karanlığa gömüldüğü dakikalar içinde Oreo, “Elektrikler mi gitti? Problem yok. Karanlıkta da kahvenize batırabilirsiniz.” mesajını tweetleyerek ve bir saatten daha az bir sürede 10.000 kez yeniden tweetlendi.
Volvo
Çok değil, biraz hafızamızı zorlasak hatırlayabileceğimiz Kaan Kavrayış’ın o viral “Anlayamazsınız!” serzenişleri… 🙂 Ya da editörcüğüm sen hatırlat bize diyenler için şöyle videosu:
Ulaşım şekli her ne kadar farklı olsa da fiyatları bir tekneyle yarışan otomotiv sektörü devlerinden Volvo, bu gerçek zamanlı pazarlama fırsatını harika değerlendirmişti.
MAPFRE Sigorta
2016 yılında yapılan dolu uyarılarına karşı kendi yöntemleriyle önlem alan insanlar, birçok markaya ilham kaynağı oldu. Mapfre Sigorta, tam da kendi alanındaki bu gerçek zamanlı pazarlama fırsatını kaçırmadı ve Twitter’dan yaptığı reklamla büyük başarı elde etti.
KFC
KFC, geçtiğimiz yıllarda bir tavuk krizi yaşadı ve çok fazla ateş altında kaldı. Tüketicilerin sürekli olarak alay ettikleri birkaç günlük sessizliğin ardından, fast-food zinciri bir dizi gazete ve sosyal medya ilanına cevap verdi. Reklamlar, ikonik ‘KFC’ logosunu, ‘FCK’ şeklinde yeniden düzenlenmiş harflerle donatıyorlardı. Açıklamalar da özür dileme çabasıyla hafta boyunca aldıkları alaycı yorumlara cevap olarak yazıldı. Sonuç, tüketicilerin Facebook ve Twitter’daki reklamlara övgüde bulunması ve çevrimiçi olarak çok olumlu bir tepki!
Kütahya Porselen
Kütahya Porselen “ufo” tartışmalarına son noktayı koydu. Türkiye’nin çeşitli illerinde ufoların görüldüğüne dair Twitter gündemini sarsan fotoğraflar ve paylaşımlar #ufoattacktoturkey etiketiyle yayılırken, Kütahya Porselen olaya bambaşka bir açıdan yaklaştı. Tabağını ters çevirerek yayınladığı fotoğrafta uzaylı korkusunu “Telaş yapmayın, bizdik…” mesajıyla bertaraf etmeyi başardı.
Konusu açılmışken G.O.R.A.’dan alıntı yapmadan geçemeyeceğiz. 🙂
D&R
Televizyonda yayınlanan bir gündüz kuşağı programında Kürk Mantolu Madonna’yı okuduğunu iddia eden sunucunun kitapta geçen Madonna’yı şarkıcı Madonna sanması günlerce konuşulmuş, yapılan gaf sonrası sosyal medyada yer yerinden oynamıştı. D&R ise, tartışmalar sürerken, başarılı ve bir o kadar da anlamlı bir çalışmaya imza attı.
Arby’S
Grammy 2014 ödüllerinde sahne alan Pharrell Williams’ın sahnede taktığı şapka, Arby’s’in logosuna olan benzerliği sebebiyle şirketin resmi Twitter hesabından gönderilen esprili bir tweet ile karşılık buldu: “Hey @Pharrel, şapkamızı geri alabilir miyiz?”
RedBull
21 Haziran (en uzun gün) paylaşımları da yüz gülümseten cinsten. Markanın attığı tweette güneşin batmasına izin vermeyen basketbol oyuncusunun oldukça enerjik olduğunu ve epey yukarı yükseldiğini görüyoruz. Çünkü “RedBull kanatlandırır!” 🙂
Pokémon Go!
Aniden ortaya çıkan ve kısa sürede büyük popülerliğe kavuşan Pokémon Go oyunu için çok sayıda marka gerçek zamanlı pazarlama çalışmaları gerçekleştirdi. Sizler için birkaç örneğini derledik:
Yandex
Türkiye’ye giriş yaptığı dönemden bu yana dikkat çekici reklam projelerine imza atan Yandex, gerçek zamanlı pazarlama adına oldukça gülümseten bir projeye imza attı.
TTNet‘in Twitter hesabı üzerinden “Sizin favori tarayıcınız hangisi?” sorusunda Yandex Browser seçeneğini göremeyen Yandex’in dijital ve sosyal medya ajansı Roy Teddy, markadan da onay alarak cevap hakkını yaratıcı bir şekilde kullanmayı tercih etti. Yandex’in resmi Twitter hesabından yeni bir şık olarak Yandex Browser logosunun yer aldığı bir cevap tweeti paylaştı: “Öhöm öhöm…” Bir şey unutmuyor musun sevgili TTNET’ciğim? 🙂
Magnum
Magnum Türkiye, Twitter üzerinden 86. Oscar Töreni ile eşzamanlı bir gerçek zamanlı pazarlama çalışması gerçekleştirmişti. Magnum, dondurma paketinin içine yerleştirdiği Oscar heykelciğini takipçileriyle paylaşarak böylelikle o sırada Oscar Ödülleri’ni izleyen takipçilerine marka mesajını iletmiş oldu. Oscar’lık dondurma! 🙂
Nescafe
Bu çalışma aslında gerçek zamanlı pazarlamanın tanımını tam olarak karşılamıyor. Çünkü 21 Aralık’ın en uzun gece olduğu zaten bilinen bir şey ve ani bir refleks yerine kapsamlı bir reklam çalışmasından bahsediyoruz. Ama yine de sadece 21 Aralık gecesine özel olarak hazırlanan ve akşam vakitlerinde yayınlanmaya başlanan bu reklam, çok ama çok başarılı bir çalışma değerlendirmesini hak ediyor.
Gündemin içinden, tanıdık ve samimi reklamları daha çok beğendiğimiz aşikar.
Daha fazla başarılı gerçek zamanlı pazarlama örnekleri için takipteyiz, siz de bizi takibi bırakmayın.
Sevgiler!