Skip to content

Etkileşimli PDF Nasıl Oluşturulur? İşte Bilmeniz Gerekenler

etkilesimli-pdf-nasil-olusturulur

Google’a “etkileşimli bir PDF nasıl oluşturulur” yazarsanız, bir tane oluşturmak için Adobe’nin InDesign yazılımını kullanma önerileri alırsınız. Evet, ama muhtemelen etkileşimli bir PDF oluşturmak için bir tasarım aracı öğrenmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz ve bu sizi korkutuyor.

Birlikte başarabiliriz. Şimdi adım adım InDesign’da etkileşimli PDF oluşturmayı öğrenelim!

Sayfalarınızı InDesign’da Normal Şekilde Tasarlayın

InDesign’da etkileşimli bir PDF oluşturmak için etkileşimli öğeler eklemeye başlamadan önce InDesign belgenizin tamamlanması gerekir.

PDF formu, metinsel bilgilerin girilebildiği veya onay kutularının seçilebildiği etkileşimli alanlar içeren özel bir PDF belgesi türüdür. Herhangi bir PDF; kelime işlemcisi, görüntü dosyası veya kağıt belgeden bir PDF formu oluşturabilirsiniz. Adobe Acrobat tarafından sağlanan form düzenleme araçlarını kullanarak normal PDF belgesine alanlar eklemeniz gerekecektir. PDF formları, çeşitli işletme belgelerini toplamak veya dağıtmak için yaygın olarak kullanılır.

Adobe InDesign gibi bir düzen programı kullanıyorsanız, Acrobat’ta ince ayar yapabileceğiniz kalite ve boyut için daha fazla seçeneğiniz olacak. Bununla birlikte:

  • InDesign’da bir PDF oluşturmak için ‘Dosya> Dışa Aktar’a gidin. Bu pencereden dosyanızı kaydetmek için bir konum seçin.
  • Bir isim seçin ve ‘Kaydet’e basın.
  • Sonraki pencere, dosyanızın sıkıştırılması gibi ayrıntılı özellikler için seçenekler sunar. PDF dosyamızın güzel bir çözünürlüğe sahip olduğundan emin olmamız gerekiyor. ‘Dışa Aktar’ penceresinden sol kenar çubuğunda ‘Sıkıştırma’yı seçin. Ardından ‘Sıkıştırma’ açılır menüsünden ‘JPEG’ öğesini seçin.
  • ‘JPEG Kalitesi’ altında ‘Orta’yı seçin. Dosyanızda bazı çok küçük ayrıntıların bulanıklaştığını veya lekelendiğini fark ederseniz, geri gelip yeniden kaydedebilirsiniz, ancak genellikle ‘Orta’, dosya boyutuna çok fazla yüklenmeden yeterince yüksek kalitededir.
  • Çözünürlük (PPL) açılır menüsünü tıklayın ve 144’ü seçin. Bu, belgenizin modern yüksek çözünürlüklü ekranlarda iyi görünmesini sağlayacaktır.

InDesign belgenizin genel tasarımını ve mizanpajını bitirdikten sonra onu etkileşimli bir PDF’ye dönüştürebilirsiniz.

Etkileşimli PDF Çalışma Alanını Açın

InDesign’daki menü çubuğunun üst, sağ tarafında ‘Çevrimiçi Yayınla’ yazan bir düğme, muhtemelen Essentials yazan bir açılır menü ve bir arama çubuğu göreceksiniz. Yayınla düğmesi ile arama çubuğu arasındaki açılır menü, aradığınız şeydir. Bu açılır menüyü tıklayın ve ‘Etkileşimli PDF’ seçeneğini seçin.

Etkileşimli PDF, modern doküman paylaşımının dinamik yüzünü temsil eder. Bu sofistike format, kullanıcıların belgeyle sadece görsel olarak değil, doğrudan etkileşime geçmelerini sağlar. İçerisinde bulunan form alanları, hiperlinkler, multimedya içerikleri ve animasyonlar, PDF’i sıradan bir dokümandan çok daha fazlasına dönüştürür; bir etkileşim ve bilgi paylaşım platformuna.


Böyle bir interaktif deneyimi genişleten ise PDF dönüştürücü aracıdır. Canva’nın sunduğu çok sayıda özellik arasında bulunan PDF dönüştürücü; Word, Excel, PowerPoint gibi çeşitli dosya formatlarını, etkileşimli PDF’lerin zengin dünyasına köprü kurarak PDF formatına çevirir. Yani kullanıcıların çeşitli formatlardan dosyaları kolayca PDF formatına çevirmelerini mümkün kılar. Bu sürecin güzelliği, farklı başlangıç noktalarındaki içerikleri, kullanıcıların katılımını teşvik eden, etkileşimli ve çekici bir formata dönüştürmesidir.

Eğitim materyallerinden iş sunumlarına, anketlerden raporlara kadar her türlü içerik, bu dönüşümle daha erişilebilir ve etkileşimli hâle gelir. PDF dönüştürücüler, böylece geleneksel dokümanların sınırlarını aşarak bilgiyi paylaşmanın ve sunmanın yeni yollarını açar.

Etkileşimli PDF’nize Köprüler Ekleyin

Belgenize köprüler eklemek, bir yere veya başka bir şeye bağlanacak tıklanabilir metin, çerçeve veya grafikler eklemenize olanak tanır. Genellikle dış URL’lere bağlantı vermek için kullanılırlar, ancak her türlü şeye bağlantı verebilirler:

  • E-posta penceresi (bu, birisinin çevrimiçi iletişim bilgilerine tıkladığınız zamanki gibidir ve e-postanızı açar ve gönderenin e-postası yerinde olacak şekilde yeni bir taslak oluşturur)
  • Metin bağlantısı (bu, üzerine tıkladıktan sonra sizi sayfanın veya belgenin başka bir bölümüne taşıyabilir)
  • Paylaşılan hedef (herhangi bir InDesign belgesinden bir hedef)

Şimdi bazı köprüler ekleyelim! Bunu nasıl yapacağınızı aşağıda açıklıyorum:

  1. ‘Köprüler’ panelini açın.
  2. Vurgulanan sözcükler veya grafik seçiliyken ‘Köprüler’ penceresinin altında köşesi yukarı katlanmış bir kağıt parçası gibi görünen ‘Yeni’ düğmesini tıklayacaksınız.
  3. Açılan pencereye URL’yi (veya herhangi bir hedefi – bu, eklediğiniz köprünün türüne bağlı olacaktır) ekleyin. Bu tekrar kullanacağınız bir hedefse, ‘Paylaşılan Köprü Hedefi’nin yanındaki kutuyu işaretleyin. Aşağıdaki görünüm ayarlarına gelince, ‘Tür’ü ‘Görünmez Dikdörtgen’ olarak bırakın. Ayrıca ‘Vurgu’ seçeneğini de kapatın.
  4. Herhangi bir metni bir köprüye çevirirseniz, bu metnin görünümünü ‘Karakter Stilleri’ menüsüne gidip listeden ‘Köprü Karakter Stili’ne çift tıklayarak değiştirebilirsiniz. Tüm köprüleriniz için yazı tipini, rengini, puntosunu vb. değiştirebileceğiniz bir pencere açılacaktır.

Etkileşimli PDF’nize Düğmeler ve Formlar Ekleyin

etkilesimli-pdf-nedir-1

Etkileşimli PDF’nize düğmeler ve formlar eklemek için, ‘Düğmeler ve Formlar’ yazan paneli seçmeniz gerekir. Alanlar, kullanıcının metin yazabileceği veya bir seçim yapabileceği etkileşimli öğelerdir. 9 temel alan türü vardır:

  1. Metin Alanı: Metinsel ve sayısal bilgileri girmek için.
  2. Onay kutusu: Tek bir değişken seçimi yapmak için.
  3. Radyo Düğmeleri: Bir dizi seçenek arasından seçim yapmak için.
  4. Liste Kutusu: Bir seçenekler listesinden seçim yapmak için.
  5. Açılır Liste: Açılan seçenekler listesinden seçim yapmak için.
  6. Basma Düğmesi: Formu göndermek veya yazdırmak gibi eylemleri gerçekleştirmek için.
  7. İmza: Belgeleri dijital olarak imzalamak için.
  8. Barkod: Çeşitli barkod sembolojisini kullanarak metinsel bilgileri görüntülemek için.
  9. Resim: Bir resmi görüntülemek için.

Düğmeler

  1. InDesign belgenize bir düğme eklemek için önce düğmeye dönüştürmek istediğiniz grafiği seçin.
  2. ‘Düğme ve Formlar’ menüsü zaten açıkken, açılır menüyü tıklayın ve ‘Düğme’yi seçin. Bu, seçilen grafiği bir düğmeye dönüştürecektir.
  3. Düğmeyi etkinleştirmek için seçeceğiniz eylemin gerçekleşmesi gerekir. Bunu varsayılan ‘Serbest Bırakma veya Dokunma’ ayarında tutmayı seviyorum ama seçim size kalmış.
  4. Düğmenin herhangi bir şey yapması için bir eylem eklemeniz gerekir. Bunu düğmeler panelindeki artı işaretine tıklayarak yapın ve düğmenizin ne yapmasını istediğinizi seçin.
  5. Düğmenizin bir eylemi olduğunda, artık düğmeyi olduğu gibi bırakabilir veya bir rollover görünümü ve bir tıklama görünümü ekleyebilirsiniz.
  6. Yeni düğmeniz seçiliyken ‘Rollover’ üzerine tıklayın. ‘Rollover’ seçiliyken InDesign sayfanızda düzenleyerek gerçek grafiğinizin görünümünü değiştirin.
  7. Bu adımı ‘Tıkla’ seçeneği seçili olarak tekrarlayın.
  8. Yanlarındaki gözlere tıklayarak bu seçenekleri açıp kapatın.

Onay Kutusu

  1. InDesign belgenize etkileşimli bir onay kutusu eklemek çok kolaydır.
  2. Onay kutusuna dönüştürmek istediğiniz kutuyu seçin.
  3. ‘Düğmeler ve Formlar’ panelini açın.
  4. ‘Tür’ açılır menüsünü tıklayın ve ‘Onay Kutusu’nu seçin.

Açılan Kutu

Etkileşimli PDF’nizde açılan kutuyu nasıl kuracağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. ‘Düğmeler ve Formlar’ paneli açıkken birleşik giriş kutusuna dönüştürülmesini istediğiniz kutuyu seçin.
  2. ‘Tür’ açılır menüsünü tıklayın ve ‘Birleşik Giriş Kutusu’nu (Açılan Kutu) seçin.
  3. İsterseniz bir açıklama ekleyin.
  4. ‘Liste Öğeleri’ alanına yazarak ve her birini yazmayı bitirdikten sonra ‘Enter’ tuşuna basarak listenize seçenekler ekleyin.
  5. İsterseniz, pencerenin altındaki liste öğelerinin yazı tipi boyutunu değiştirebilirsiniz.

Liste Kutusu

Liste kutusu, açılan menü yerine listenin kaydırılabilir bir kutuda göründüğü, açılan kutunun farklı bir düzenidir. Buradan kullanıcılar, görüntülenen listeden seçilmek istedikleri seçeneği vurgulayabilir.

Bunları, bir Combo Box yani Açılan Kutu yani Birleşik Giriş Kutusunu (yukarıda) kurduğunuz gibi kurarsınız.

Radyo Düğmesi

Radyo düğmeleri, genellikle bir soru veya kategoriden birden çok öğenin seçilmesi gerektiğinde kullanılır. Bu düğme, tıpkı sizin yaptığınız gibi düğme paneline eklemek yerine, gerçek düğmeyi InDesign belgenizde zaten yazılmış olan bilgilerin yanına yerleştirmeniz gereken bir onay kutusu ile aynı şekilde oluşturulmuştur.

İmza Alanı

Bu alan, kullanıcıların imzalarını belgeye elektronik olarak çizmeleri için uygun bir yerdir.

Bunu ayarlamak için tek yapmanız gereken dönüştürülmesini istediğiniz kutuyu seçmek, ‘Düğmeler ve Formlar’ alanını açmak ve ‘İmza Alanı’nı seçmektir.

Metin Alanı

Muhtemelen grubun en kullanışlı olanı düzenlenebilir bir metin alanıdır. Bir metin alanı, kullanıcıların doğrudan bilgisayarlarından etkileşimli PDF’nin belirlenmiş alanlarına yazmalarına olanak tanır.

Bu, kurulumu çok kolay bir alandır:

  1. ‘Düğmeler ve Formlar’ paneli zaten açıkken metin alanına dönüştürmek istediğiniz kutuyu seçin.
  2. Açılır menüden ‘Metin Alanı’nı seçin.
  3. Pencerenin altındaki onay kutularından ‘Çok Satırlı ve Kaydırılabilir’i işaretleyin (bu genellikle idealdir).

Yer İşaretleri Ekleyin

Yer imleri, PDF’nizi Adobe Reader’da görüntüleyen herkesin belgede atlamasını kolaylaştırır. Yer imleri Reader’da pencerenin sol tarafındaki bir listede görünür ve tıklandığında sizi PDF içinde farklı hedeflere götürür. Etkileşimli PDF’leriniz için neredeyse bir içindekiler tablosu görevi görürler. Bu, özellikle e-kitaplar gibi süper uzun belgeler için yararlı olabilir.

  1. ‘Yer İmleri’ panelini açın.
  2. Yer işaretinizin atlamasını istediğiniz metni vurgulayın.
  3. Pencerenin alt köşesindeki ‘Yeni’ simgesine tıklayın (köşesi bükülmüş simgesi olan kağıt parçası).
  4. Yeni yer iminiz, daha sonra adını istediğiniz gibi değiştirebileceğiniz pencerede görünecektir.
  5. Yenisini oluşturmadan önce aşağıda yuvalanmasını istediğiniz yerleşik yer imine tıklayarak yuvalanmış yer imleri oluşturun.

Bir Bağlantı Oluşturun

PDF’yi Acrobat’ta açın. Pencerenin sağ kenarında, sola işaret eden küçük bir ok var. Bunu tıklayın ve aynı kenar çubuğunda daha fazla seçenek getirecek olan ‘PDF’yi Düzenle’yi seçin.

Şimdi üstteki menü çubuğunda bulunan ‘Bağlantı’yı tıklayın. İlk seçenek olan ‘Web Ekle/Düzenle’ veya ‘Belge Bağlantısı’nı seçin.

Bunu tıkladığınız anda imleciniz artı işaretine dönüşecektir. Bağlantının olmasını istediğiniz yere bir dikdörtgeni tıklayıp sürüklemeniz yeterlidir. Simgelerden biriyse, etrafına bir kutu çizin. Tüm görüntünün tıklanabilir olmasını istiyorsanız, her şeyin üzerine bir kutu çizmeniz yeterlidir.

Şimdi ‘Bağlantı Oluştur’ penceresini göreceksiniz. ‘Gelen Bağlantı Tipi’ni seçin.

Müşteriyi bir web sitesine götüren e-posta gibi tek görüntülü PDF’ler için bu pencereden bir web sayfası aç seçeneğini kullanın.

Tam URL’nizi burada gireceksiniz. Sayfayı tarayıcınızda açmanız, ardından adres çubuğunu kopyalayıp buraya yapıştırmanız en iyisidir. Bu şekilde yanlış yazmaz ve kullanıcıları bozuk bir bağlantıya göndermezsiniz. Bitirdikten sonra her zaman kontrol edebilirsiniz.

‘Tamam’a basın ve bağlantınız yayında ve kullanıma hazır.

Çok sayfalı PDF’nin tamamını, örneğin bir ek olarak gönderiyorsanız ve okuyucularınızın bir tıklamayla belirli sayfalara atlamasına izin vermek istiyorsanız, aynı işlemi izleyin, bir düğmeyi bir simgenin üzerine sürüklemeniz yeterlidir. ‘Sayfa Görünümüne Git’i seçin.

Bağlantının hedeflemesini istediğiniz sayfaya gitmek için kaydırma çubuğunu hareket ettirerek o sayfayı kaydırın. Ardından ‘Bağlantıyı Ayarla’ya basın.

PDF’nizin canlı görüntüsüne ulaşmak için sağ üst köşedeki X işaretine basarak düzenleme bölmesini kapatın. Artık bağlantılarınızın üzerine gelebilir ve doğru yere gittiklerinden emin olmak için onları tıklayabilirsiniz.

Bağlantınızın yanlış olduğunu fark ederseniz, düzenleme bölmesini açın, ardından ‘Bağlantı’ düğmesine tekrar basın. ‘Web veya Belge Bağlantısı Ekle / Düzenle’yi seçin.

Düzenlemek istediğiniz bağlantıya çift tıklayın ve ‘Bağlantı Özellikleri’ kutusunu açın. En üstteki ‘İşlemler’i tıklayın. Bağlantıyı vurgulayın ve ‘Düzenle’ye basın. Düzeltilmiş bağlantıyı girin ve ‘Tamam’a basın.

Etkileşimli PDF’nizi Kaydetme

Tüm etkileşimli öğelerinizi ekledikten sonra, kaydetme zamanı!

Geriye kalan tek şey ‘Dosya> Dışa Aktar’ seçeneğine gidip dosya türü açılır menüsünden ‘Adobe PDF (Etkileşimli)’ seçeneğini belirlemektir. Ardından ‘Kaydet’i tıklayın.

InDesign penceresi açıldığında, devam edip ‘Dışa Aktar’ı tıklatabilmek için dışa aktarma ayarlarından herhangi birini değiştirmenize gerek yoktur.

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için lütfen okumaya devam edin!

Önceki Yazı: Etkileşimli PDF Nedir?

Sonraki Yazı: Etkileşimli PDF’nin Faydaları