Skip to content

E-Ticarette Dijital Pazarlama Teknikleri (2021)

E-Ticarette Dijital Pazarlama Teknikleri 3

2022’de e-ticaret perakende satışlarının 6,54 trilyon dolara kadar artması bekleniyor. Bu pastadan bir pay almak için, çevrim içi satış yapan işletmeler e-ticaret dijital pazarlama teknikleri kullanmak zorundadır.

Gelişmiş e-ticaret pazarlama stratejileri, çevrim içi mağazaların rakip pazarların arasından sıyrılarak öne çıkmasına yardımcı olabilir.

E-Ticaret Pazarlaması Nedir?

E-ticaret pazarlaması, çevrim içi mağazanızı ve ürünlerinizi çeşitli pazarlama kanalları aracılığıyla tanıtma sürecidir. Hedef kitlenizin satış hunisinin hangi aşamasında olduğuna bağlı olarak hedefleriniz farklılık gösterebilir.
Bu nedenle, stratejinize e-ticaret dijital pazarlama teknikleri dahil etmeniz çok önemlidir:

  • Marka bilinirliği oluşturun.
  • Tüketicileri ürünleriniz hakkında bilgilendirin.
  • Trafiği artırın.
  • Potansiyel müşteri sayısını artırın.
  • Daha fazla potansiyel müşteriyi sadık alıcıya dönüştürün.

2021’de Daha Fazla Satış İçin En İyi E-Ticaret Dijital Pazarlama Teknikleri

Yüksek Kaliteli ve Benzersiz İçerik

İçerik üretiminde e-ticaret dijital pazarlama teknikleri kullanmanın 2 temel amacı vardır. Birincisi potansiyel müşterileri ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında bilgilendirmek, ikincisi marka bilinirliği oluşturmaktır.
İçeriğin kendisi bir üründür, amacı dikkat çekmektir.
Benzersiz içerik e-ticaret dijital pazarlama teknikleri uygulamak için:

  • Ne tür içerik oluşturmak istediğinizi düşünün.
  • Kitlenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun.
  • Hedef pazarınızın dilini kullanın.
  • Kullanıcı deneyimine odaklanın.
  • Görselleri dahil edin.
  • İçeriğinizi çeşitli kanallarda dağıtın.

Stratejiniz için özelleştirebileceğiniz çok sayıda formatta içerik ve dijital pazarlama teknikleri vardır. En yaygın olanlardan bazıları bloglar, teknik incelemeler, e-kitaplar, kılavuzlar, grafikler ve basın bültenleridir.

İçerik pazarlaması, sadık bir kitle oluşturmak için tutarlı, alakalı, ilginç, yardımcı, katma değerli içerik oluşturmaya ve kullanıma sunmaya odaklanır. Böylelikle dijital pazarlama teknikleri müşteri etkileşimlerini destekler ve okuyucuları e-ticaret markanıza yönlendirir. Bu da, nihai hedefe giden yolda daha fazla müşteri kazanımıyla gelen trafiği ve olası satış yaratmayı artırır.

Yeniden Hedefleme, En Etkili E-Ticaret Dijital Pazarlama Teknikleri Arasında

Online alışveriş sepetlerinin % 70,57’si terk ediliyor.

Tüketiciler ürünlerinize ilgi gösterse de, satın alma işlemlerini tamamlamamalarının birkaç nedeni olabilir.

Yeniden hedefleme en iyi e-ticaret dijital pazarlama teknikleri arasındadır. Çünkü potansiyel müşterilerinizin mağazanıza dönmesini ve vazgeçtiği ürünü satın almasını sağlar.

Re-Marketing, web sitenizi ziyaret eden müşterileri izler ve onları web sitenize geri döndürmeyi amaçlar. İnternette gezinirken onlara reklamınızı gösteren dijital pazarlama teknikleri oluşturur. Web sitenize zaten ilgi göstermiş olan müşterilerin daha sonra satın alma olasılığı daha yüksektir.

Bir yeniden hedefleme kampanyasını etkili bir şekilde yönetmek için, reklamlarınızın mümkün olduğunca spesifik olduğundan emin olun. En başarılı dijital pazarlama teknikleri özelleştirilmiş olanlardır. Müşteri belirli bir ürüne mi bakıyordu? Onlara gösterilen reklamların o belirli ürünün reklamları olduğundan emin olun ve ürünün sayfasına direkt bağlantı verin.

Kişiselleştirilmiş E-Postalar Çevrim İçi Alışverişçilerinizi Yeniden Etkilemenize Yardımcı Olur

Kullanıcıların %49’u beğendikleri perakende markalardan haftalık olarak promosyon e-postaları almayı tercih ediyor.

Tüketiciler, özellikle kişiselleştirilmişlerse, sevdikleri markaların yeni içeriklerini okumaktan keyif alırlar. Dijital pazarlama teknikleri içinden özellikle promosyon e-postaları, özel teklifler ve indirimler onları satın almaya yönlendirebilir. Bu nedenle e-posta pazarlaması, hedef pazarınıza ulaşmak için kullanabileceğiniz en iyi e-ticaret dijital pazarlama teknikleri arasındadır.

E-postaları marka bilinirliğini artırmak için de kullanabilirsiniz. Markanızı tanıtabilir, kitlenizi yeni ürünler hakkında bilgilendirebilirsiniz. E-ticaret yazılımı hakkında bilgi vermek, genel e-ticaret pazarı hakkında rapor sunmak veya bazı marka haberlerini paylaşmak da temel amaçlardandır.

E-posta pazarlaması için dijital pazarlama teknikleri kullanmak için:

  • Bir e-posta listesi oluşturun.
  • Gönderilecek içerik türlerine karar verin.
  • Kişiselleştirmeyi dahil edin.
  • Otomasyonu kullanın.
  • Sonuçları analiz edin.

Sosyal Medya Başarılı E-Ticaret Dijital Pazarlama Teknikleri Merkezindedir

Facebook kullanıcılarının %67’si platformdaki bir markayı beğeniyor veya takip ediyor.
Sosyal medyanın gücünü kullanarak potansiyel müşterilerle etkileşime geçebilirsiniz. Dijital pazarlama teknikleri kullanarak daha yüksek web sitesi trafiği oluşturabilirsiniz. Neredeyse ücretsiz olarak daha fazla dönüşüm kazanabilirsiniz.

  • Kitleniz hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin.
  • Markanızı tanıtacağınız en doğru platformları seçin.
  • Rakiplerinizi takip edin.
  • En iyi gönderi zamanlarını ve istenen gönderi sayısını belirlemek için platform içi istatistik verilerini kullanın.

En başarılı dijital pazarlama örnekleri sosyal medyayı aktif şekilde kullanan markaların viral içerikleri ile elde ediliyor.

Kullanıcı katılımı, gönderilerinizdeki beğenileri, paylaşımları, yorumları ve genel etkileşimi içerir. Bu dijital pazarlama teknikleri, markanızı insanların zihninde sağlamlaştırmaya yardımcı olur. Platformlar içinde ve arasında bilgi paylaşmak çok kolay olduğu için ağızdan ağza pazarlama için de çok önemlidir.

  • Yorum eklemek, daha yüksek fiyatlı ürünler için dönüşüm oranını yaklaşık %400 artırır.
  • İncelemeler, satışları %18 oranında artırıyor.
  • Müşterilerin %71’i, incelemeleri olduğunda bir ürünü satın alırken kendilerini daha rahat hissettiklerini söylüyor.
  • Alışveriş yapanların %95’i satın almadan önce yorumları okuyor.

 

E-Ticaret Danışmanlığı için Influencer Pazarlama

Influencer yani etkileyenler, sosyal medyada veya bloglarda geniş bir takipçi kitlesine sahip kişilerdir. Kitlelerinin satın alma kararlarını etkileyebilen, ünlü olmayan ama popüler, tanınmış isimlerdir. Influencer Marketing 2021’de en çok kullanılan dijital pazarlama teknikleri içinde ilk sıralardadır.

Viral ünlülerden uzak, etkileyicilerin bir itibarı ve korumaları gereken bir kitlesi vardır. Tanıtımını yaptığınız şey için doğru Influencer’ı belirlemek ve bundan aynı derecede keyif alacak bir kitle ile hedeflemek önemlidir.

Ürün eşantiyonları, indirim kodları, bağlı kuruluş bağlantıları, lansman partileri, özel koleksiyonlar ve tanışmalar, e-ticaret dijital pazarlama teknikleri arasındadır.

 

Ürün Önerileriyle Yukarı ve Çapraz Satış Yapın

Bir müşteri bir ürünü satın almaya hazır olduğunda diğer ilgili ürünleri satın almalarını önermenin tam zamanıdır. Yukarı satış ve çapraz satışın devreye girdiği yer burasıdır.

Müşteri sepetindeki ürünlerin daha büyük veya daha pahalı versiyonlarına sahip markalar için mükemmel bir seçimdir. Dijital pazarlama teknikleri arasında en yüksek gelir sağlayan yöntemdir. Müşteriler, alıcı yolculuğunun satın alma aşamasına yaklaştıklarında, onlara ürünün daha büyük boyutlarını veya premium versiyonlarını satabilirsiniz.

 

Dijital Pazarlama Teknikleri İçinde En Efektif Olanı SMS Marketing

SMS Marketing, SMS, yani kısa mesaj hizmeti pazarlaması anlamına gelir. İşletmelerin müşterilere metin yoluyla mesaj göndermesine olanak tanıyan bir stratejidir.

Başka bir deyişle, SMS Marketing sadece metin mesajlaşmasını ifade eder.

İşletmeler, marka bilinirliğini artırmak için dijital pazarlama teknikleri kullanır. SMS Pazarlaması ile etkileşimi artırmak ve hatta satışa yönlendirmek için potansiyel müşterilere metin mesajları oluşturabilirsiniz. Ürün/hizmetleriniz için kupon veya indirim içeren bir SMS gönderebilirsiniz.

SMS Marketing dijital pazarlama teknikleri toplu mesajlar göndermenin uygun maliyetli bir yoludur.

 

Müşterilerin ‘Ortak’ Olmalarını Sağlayan Bağlı Kuruluş Pazarlaması: Affiliate Marketing

Affiliate Marketing kavramı, gelir paylaşımına dayanmaktadır. Bir ürününüz varsa, başka bir şirketin tamamlayıcı ürünlerini veya hizmetlerini tanıtabilirsiniz. Bu firma da tavsiyeleriniz için size ödeme yapar.

E-ticaret bağlı kuruluş pazarlaması, çevrim içi öğeyi Affiliate Marketing dijital pazarlama teknikleri arasına ekler. Bir çevrim içi satıcı, başka bir şirketin ürünlerini, hizmetlerini veya web sitesini kendi web sitesinde tanıttığında bir komisyon kazanır.

Bağlı kuruluş pazarlama programları, neyin dönüşüm olarak kabul edildiğine göre farklılık gösterir. Bu bir web sitesi sayfa ziyareti, satın alma veya kayıt açma olabilir.

Affiliate Marketing işletmelerin marka bilinirliklerini artırmayı sağlar. Ayrıca müşteri tabanlarını büyütmeleri için popüler ve uygun maliyetli dijital pazarlama teknikleri yöntemidir.

  1. Affiliate Marketing için üç ortak komisyon yapısı vardır:
    Satın Alma Bazlı Dijital Pazarlama Teknikleri: Satış ortağı, birisi satıcının web sitesinde bir satın alma işlemi yapmak için kodunu kullandığında ödeme alır.
  2. Trafik Bazlı Dijital Pazarlama Teknikleri: Bağlı ortak, ziyaretçilerin bir satın alma veya başka bir işlem yapmasıyla ilgilenmez. Şirketin web sitesine yönlendirdiği kişi sayısına göre komisyon alır.
  3. Müşteri Edinmeye Dayalı Dijital Pazarlama Teknikleri: Bağlı kuruluş ortağı, promosyonları satıcının yeni bir müşteri kazanmasına yardımcı olduğunda ödeme alır.

 

Push Notification ile Müşterilerinize Kendinizi Sık Sık Hatırlatın

Push notification (push bildirimleri), cihazına uygulamayı yükleyen ve bu tür bildirimleri almaya izin veren herkese gönderilebilir. Bu bildirimler küçük mesajlar veya uyarılardır. Push notification için alıcıların o an uygulama veya web sitesiyle etkileşime girmiş olmasına gerek yoktur. O nedenle özellikle e-ticaret kanallarında en geniş zamanlı dijital pazarlama teknikleri arasındadır.

Push notification dijital pazarlama teknikleri 3 çeşittir:

  • Mobil Uygulama Anında Bildirimler
  • Giyilebilir Cihazlar Push Bildirimleri
  • Web Push Bildirimleri

İşletmeler, ister Android ister iOS kullanıyor olsunlar, tüm kullanıcılarına mobil anında iletme bildirimleri gönderebilir.
Push notification dijital pazarlama teknikleri bu nedenlerle önemlidir:

  • Kullanıcılarınıza markanızla ilgili bilgileri logonuzu kullanarak gönderebilir, marka bilinirliğinizi güçlendirebilirsiniz.
  • Push notification ile satın alma işlemlerini tetiklemek için bir aciliyet duygusu yaratırsınız.
  • Kullanıcılarınızın davranışlarını analiz edip onlarla doğru zamanda iletişime geçersiniz. Bildirimleri konumlarına ve saat dilimlerine göre düzenleyebilirsiniz.
  • Bildirim dijital pazarlama teknikleri ile uygulama kullanıcılarınızı aktif ve etkileşimde tutarsınız.
  • Anında iletme bildirimleri, tıklama oranları ve etkileşim süreleri dahil olmak üzere kullanıcı davranışını analiz etmenize yardımcı olur.

 

E-Ticarette Dijital Pazarlama Stratejileri Arasında Videonun Gücünü Kullanın

Videonun tüketiciler nezdindeki popülaritesi günden güne artıyor. Dijital pazarlama teknikleri konusunda en iyi çıkış yapan girişim videodur. Video pazarlamanın tüm çevrim içi tüketici internet trafiğinin %82’sini oluşturacağı tahmin edilmektedir. Pazarlamacıların %87’si videonun web sitelerine gelen trafiği artırdığını kabul ediyor. Daha da iyisi, tüketicilerin %84’ü bir markanın videosunun onları ürünlerini satın almaya ikna ettiğini söylüyor.

Dijital pazarlama teknikleri stratejiniz içerisinde bu gücü web siteniz için kullanın. Ürününüzü nasıl kullanacağınızı gösteren videolar oluşturun ve bunları ürün sayfalarınıza yerleştirin.

 

E-Ticaret Sitesi Düzenini Optimize Edin ve Mobil Uyumlu Hale Getirin

Web sitenizin UX açısından iyi bir şekilde tasarlanması gerekir.Özellikle insan dikkat süresi gün geçtikçe azaldığından, işleri kullanıcı için olabildiğince sorunsuz hale getirin. Çok fazla adım veya karmaşık ödeme süreci, alışveriş sepetinin terk edilmesine neden olacaktır. Daha az geri gelen ziyaretçi satışlarınızı düşürür. Bu da tüm dijital pazarlama teknikleri çabalarınızın boşa gitmesine neden olur.

E-ticaret sitenizi başlattıktan veya yeniden tasarladıktan sonra, web sitenizin düzenini, renklerini, dilini ve dönüşüm öğelerinin yerleşimini test etmeniz önemlidir. Müşteriler web sitenizi ziyaret ettiğinde, ürünlerinizi satın almaya meyilli olduklarından yönlendirmelerinizin çok basit olduğundan emin olun.

Mobil kullanıcıları özel olarak hedeflemek için mobil dijital pazarlama teknikleri de kullanabilirsiniz. En popüler pazarlama trendlerinden biri, mobil kullanıcılara konumlarına göre reklam veren coğrafi hedefleme olarak adlandırılır. Bu teknik, işletmenize belirli bir mesafede bulunan müşterilere ulaşmanızı ve onlara satış yapmanız için bir teşvik sağlar.

 

E-Ticaret SEO, Pazarınızı Genişletmeye ve Erişime Yardımcı Olur

Tüketicilerin %87’si artık ürünler için çevrim içi arama yapıyor.
Satışlarınızı artırmak için e-ticaret dijital pazarlama teknikleri arasında en önemlisi, web sitenizi ve ürünlerinizi arama motorları için optimize etmektir.

Çevrim içi mağazanızın ve ürünlerinizin görünür olması gerekir. Kullanıcılar belirli aramalar yaptığında SERP’lerde görünmesi için, bunları tam olarak anahtar kelimeler için optimize etmelisiniz.

Ürün sayfalarınızın her birinin şunları içerdiğinden emin olun:

  • Arama yapanların sonucunuzu tıklamasını sağlayan benzersiz bir başlık etiketi ve çekici meta açıklama
  • Her biri hedef anahtar kelimeyi içeren alternatif metinli birden çok ürün resmi
  • Anahtar kelime açısından zengin bir ürün açıklaması
  • Dijital pazarlama teknikleri ve anahtar kelime açısından zengin bir URL
  • Fiyat, stok durumu ve derecelendirme bilgileriyle Google aramada görünürlüğünüzü artırmak için ürün şeması
  • Arama sonuçlarında ürün bilgileri

SEO organiktir, bu da genellikle doğrudan sonuç üretmeye yönlendirilen hiçbir maliyetin olmadığı anlamına gelir. İşletmenize trafik çekmeyi amaçlar. Hem yüksek kaliteli hem de yüksek miktarda tıklamalara sahip olmanız için en iyi hedefler arasından seçim yapar. O nedenle dijital pazarlama teknikleri kullanırken SEO’yu ön planda tutmanız faydalıdır.

 

Google Reklamcılığının Tüm Evreninden Yararlanın

Stratejik bir PPC e-ticaret yaklaşımıyla, müşteriler sattığınız ürünleri aradığında Google’ın en üst sıralarını kazanabilirsiniz.
Yaygın olarak SEM adıyla bilinen Arama Motoru Pazarlaması, varlığınızın çevrim içi reklamını yapmakla ilgilenir.

SEM ücretli dijital pazarlama teknikleri arasında olsa da, özellikle yeni ve satışları hızla artırmak isteyen işletmelerin erişimi için önemlidir. SEM, PPC reklamlarınızın doğru yerde ve doğru zamanda arama motorlarında gösterilmesini sağlar. Kullanıcılar aktif olarak bilgi veya yardım aradığında markanızı ön plana çıkarır.

Ücretli arama, Google’ın geniş reklam ağının yalnızca bir öğesidir. Bu alanda dijital pazarlama teknikleri son derece çeşitlidir. Ayrıca, özellikle yeniden pazarlama kampanyaları için güçlü olan Google Görüntülü Reklamlar da var. Bu sayede alışveriş yapanlara internette gezinirken ürünlerinizi hatırlatabilirsiniz.

Bir diğer favori ise Google Alışveriş Reklamlarıdır. Bunlar yalnızca arama sonuçlarının en üstünde değil, aynı zamanda bir fotoğrafla da eşleştirilir.

Ziyaretçilerin ilgisini korumak istiyorsanız, dijital pazarlama teknikleri içinden üçünün de iyi bir uyum ve senkronizasyon içinde olması gerekir.

25 yılı aşkın deneyimimizle yukarıda bahsettiğimiz tüm teknik konularla ilgili gerekli altyapıya sahip olduğumuzu aktarmaktan gurur duyuyoruz.

Yıllardır büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelere yaptığımız e-ticaret siteleri ile bu alanda derin tecrübeler edindik. Dijital pazarlama otomasyon araçları, mailing stratejileri, rakip ürün analizi gibi dijital pazarlama teknikleri hakkında deneyimliyiz. Merak ettiğiniz her soruyu alanında uzman ekip arkadaşlarımızla yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. E-ticaret altyapımız hakkında bilgi almak, e-ticaret sitesi yaptırmak ve bir an önce gelir elde etmek için bize ulaşın.