Akıcı bir metin hazırlamak kesinlikle metin yazarının yeteneğine bağlı, evet!
Peki Google’da ilk sayfalarda -hatta çıtayı Everest dağlarına uzandıralım- ilk sıralarda çıkmanın sırrı ne? Elbette harika SEO taktikleri. Bunların en başında da keyword, yani doğru anahtar kelime seçimi geliyor.
Anahtar kelime araştırma, kullanıcıların arama motorlarına yazdıkları belirli kelimeler için sitenizi belirler ve optimize eder. Doğru zamanda doğru hedef kitleye ulaşmanızı sağladığından, doğru anahtar kelime seçimi başarılı bir dijital pazarlamanın en önemli unsurlarından biridir.
Sitenizin ürün ve hizmetlerinizle alakalı, amaç odaklı anahtar kelime aramalarında iyi bir şekilde sıralanmasını ve sağlıklı organik trafik kazanmasını istiyorsunuz. Bunun için de odağımızın hangi anahtar kelimeler üzerinde olacağına dikkat etmeniz gerekiyor.
2-3 Kelimelik Anahtar Kelimeler Kullanın
Doğru anahtar kelime seçiminiz, tek bir kelimeden oluşabildiği gibi bir kelime öbeği de olabilir. Asıl önemli olan şu ki, anahtar kelimeleriniz için çok özel ya da çok genel tabirler kullanmamalısınız. Yani her aramaya çıkmayın, ama arama başındaki kullanıcıyı da fazla zora sokmayın. Ürünleriniz veya hizmetlerinizin kolaylıkla pazarlanmasını istiyorsanız doğru dengeyi bulmak amacıyla müşterileriniz gibi düşünün. Kadın ayakkabıları sattığınızı varsayalım: Yeni bir ayakkabı almak istiyorsanız nasıl bir arama yaparsınız? “ayakkabı” iyi bir anahtar kelime gibi görünebilir, ancak reklamınızın gösterileceği bütün anahtar kelime kombinasyonlarını düşünmeniz gerekir. “kadın ayakkabıları”, “ayakkabı tamircileri”, “ayakkabı temizleme süngeri” gibi anahtar kelimelerin tamamının işinizle ilgili olma ihtimali neredeyse yok. Diğer yandan “kadınlar için kırmızı renkli 36 numara topuklu ayakkabı” kelime grubu da fazla özel olabilir. Bunların yerine “kadın ayakkabıları”, “küçük numara topuklu ayakkabı” ya da “kırmızı kadın ayakkabısı” çok genel veya çok özel olmadığından doğru anahtar kelime olarak kullanılmaları daha uygun olabilir.
Ayrıca anahtar kelimenizi içerik başlığınızda, içerikte toplu halde değil serpiştirerek ve meta title kodlarında geçirmeyi sakın unutmayın!
Negatif Anahtar Kelimeler Ekleyin
Ads reklamınızın hangi kelimeler ve kelime öbekleri için görüneceğini seçtiniz. Peki reklamlarınızın hangi arama sonuçlarında görünmemesini istersiniz?
Diyelim ki çok lüks markalardan o kırmızı tabanlarına bayıldığımız ayakkabılardan satıyorsunuz. Durum böyleyken reklamlarınızın “ucuz kadın ayakkabıları” gibi bir arama sonucunda çıkmasını istemezsiniz. Çünkü ucuz ayakkabı arayan bir müşteri, sizin reklamınıza tıklayıp maliyet oluşturacak, ama ürünleriniz pahalı olduğundan herhangi bir satın alma gerçekleştirmeyecek. İşte bu noktada ‘negatif anahtar kelimeler’ devreye giriyor. İşinizle alakalı olmayan “ucuz” ve “indirimli” gibi kelimeleri negatif anahtar kelime olarak eklediğinizde “ucuz kadın ayakkabıları” arama sonucunda reklamınız gösterilmeyecektir. Bu da maliyetlerinizi kontrol etmede size yardımcı olabilir.
Anahtar Kelime Planlayıcıyı Kullanın
Söz konusu reklamlarınız için anahtar kelime bulmak istediğinizde eminiz ki kendi tecrübelerinize dayanarak birçok anahtar kelime fikri üretebilirsiniz. Peki ya kaçırdığınız bir detay varsa ve bu küçük detay sizi arayan potansiyel müşterilerinize ulaşmanıza mani oluyorsa? Burada da Google’dan dev hizmet! Hem ücretsiz oluşuyla hem de kolay kullanımıyla imdadımıza yetişen Google Ads panelinin “Anahtar Kelime Planlayıcı” aracı bütün doğru anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı oluyor. Anahtar kelime planlayıcısı, yeni anahtar kelimelerin yanı sıra size negatif kelime ya da kelime öbekleriyle ilgili de örnekler sunar. Bütün bunlarla beraber planlayıcı sayesinde arama hacimleri ve arama trendleri hakkındaki veriler sayesinde detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Doğru anahtar kelime seçimi yaparken aylık arama hacimleri sütunundaki büyük sayılar aklınızı çelmesin! Yukarıda bahsettiğimiz gibi “ayakkabı” kelimesi sizinle alakalı alakasız birçok farklı arama sonucundan etkileniyor olabilir. Arama sorgularının %60’ında 3 ve daha uzun kelimeler kullanıldığını biliyor muydunuz? Bu yüzden siz “long tail” dediğimiz uzun ve spesifik anahtar kelime öbeklerinin, kısa ve yüksek arama hacmine sahip kelimelerden daha fazla okuyucuyu sitenize getirebileceğini unutmayın. Spesifik bir konuda seçeceğiniz uzun kelime öbekleri sizin için bir kazan-kazan senaryosuna dönüşebilir.
Örneğin “e-posta” olarak yazdım ama, doğru anahtar kelime seçimi “eposta” mı olmalıydı gibi detaylarda sıkışıp kalmayın. İçeriklerinizin asıl amacı arama motorlarını değil, okuyucularınızı memnun etmektir. Öncelikle bunu unutmamalısınız. Optimizasyon için makalenizde yaptığınız bütün düzenlemeler, yalnızca okuyucularınızın içeriğe daha kolay ulaşmasını sağlamak olmalıdır.
Bunlara EK olarak:
- Müşterilerinizin web sitenize hangi anahtar kelimeler aracılığıyla geldiğini tespit etmek için Google Search Console’u,
- Anahtar kelimelerinizin web sitenizde ve rakip web sitelerde hangi oranlarda yer aldığını öğrenmek için TagCrowd’u,
- Dünyanın herhangi bir yerinde hangi anahtar kelimenin hangi sıklıkta arandığını tespit etmek için de tabii ki Google Trends’i kullanabilirsiniz.
Artık doğru anahtar kelime ile yazılmış içeriklerinize ve dolayısıyla işletmenize daha fazla dikkat ve daha fazla müşteri çekmeye hazırsınız!