Skip to content

Dinleniyorsunuz

Dinleniyorsunuz

Herkesin Aklında Tek Bir Soru: Google Bizi Dinliyor Mu?

Misafirinizle beraber oturdunuz ve sohbet ediyorsunuz diyelim. Sohbet arasında arkadaşınıza o çok ihtiyacınız olan teflon tencerelerden bahsetmeye başladınız. Onun fikirlerini aldınız ve bu tencereler hakkında belki birkaç markanın kalite, fiyat karşılaştırmasını yaptınız. Akşam misafiriniz gittiğinde akıllı telefonunuzdan arama motoruna girdiniz ve bir de ne gördünüz, Google’ın tam aradığınız tencereye ait indirim reklamı! Nasıl! Akıllı telefonlarımız bizi mi dinliyor?

ABD vatandaşı olan Mitchollow isimli bir YouTube kullanıcısı konuyla ilgili bir test yapmak istedi ve sonuçları kanalında paylaştı. Mitchollow ilk önce internette dolaştı. Daha sonra “köpek oyuncakları” anahtar sözcüğü hakkında bir süre konuştu. Dakikalar sonunda, aynı sitelerde konuşma öncesinde yer almayan köpek oyuncakları reklamları çıkmaya başladı.

Henüz Google’ın kullanıcıları neden dinliyor sorusuna cevap bulamıyor olsak dahi, bu durum birçok kullanıcı için oldukça rahatsız edici.

Google da zaten bu iddiayı reddetmiyor, hatta açıklıyor! Karşımıza çıkan ve okumadan onay verdiğimiz sözleşmelerle birlikte ya da en azından Apple Siri, Google Now gibi asistanlardan birini kullanıyorsak verilerimizin erişimine, otomatik olarak sesimizin kaydına, mikrofonumuzun ve konumumuzun kullanılmasına, dolayısıyla karşımıza reklamlar çıkmasına onay veriyoruz. Hatta daha sonra ayarlar kısmından izinleri kapatsak dahi Google yine telefonlarımızı dinleyebiliyor.

Sıra Mobil Mesajlaşma Uygulamalarında ve Sosyal Medyada

Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp ve hatta bazı kahve falı uygulamaları bile veri topladığı, bu verileri kullandığı iddiaları ile gündemde. Sesinizin 3. kişiler tarafından dinlenmesini onaylamıyor ya da karşınıza reklam çıkmasını istemiyorsanız bu uygulamalara mikrofon ve kamera kullanımı için erişim izni vermemelisiniz. E o zaman da uygulamaları tam anlamıyla ‘verimli’ kullanamıyoruz diyeceksiniz.

Google güncellemelerini ve bu duruma bulacağı çözümü zamanla göreceğiz…