Skip to content

Dijital Pazarlamada Erişim ve Gösterim Nedir?

dijital-pazarlamada-erisim-ve-gosterim-nedir

Diyelim ki bir reklam kampanyası başlattınız veya bir içerik yayınladınız ve sonuçlarını raporlamak istiyorsunuz. Analiz panonuzu açıyorsunuz ve iki kelimenin tekrar tekrar karşınıza çıktığını görüyorsunuz: “gösterimler” ve “erişim”.

Erişim ile Gösterimler Arasındaki Fark Nedir?

Gösterim, genellikle bir reklam, dijital gönderi veya web sayfası gibi bir içerik parçasının dijital görüntülemelerinin veya etkileşimlerinin sayısını ölçmek için kullanılan bir ölçüdür. Gösterimler, “reklam görünümü” olarak da adlandırılır. Genellikle gösterim başına ödeme yapan çevrimiçi reklamcılıkta kullanılırlar. Gösterimlerin sayılması, web reklamcılığının nasıl hesaplanacağı ve arama motoru pazarlamacılığında nasıl ödeneceği ve sosyal medya kampanyalarının performansını ölçmek için çok önemlidir. Gösterimler, bir reklamın tıklanıp tıklanmadığının bir ölçüsü değildir, ancak kaç kez görüntülendiğinin veya üzerinde potansiyel “bakışların” bulunduğunun bir ölçüdür.

Erişim, içeriğinizi gören toplam kişi sayısıdır. Gösterimler, içeriğinizin tıklanıp tıklanmadığına bakılmaksızın görüntülenme sayısıdır.

Erişimi, içeriğinizi gören benzersiz kişilerin sayısı olarak düşünün. Mükemmel bir dünyada, takipçilerinizin her biri, gönderdiğiniz her içerik parçasını görür. Ama maalesef sosyal medyada işler böyle yürümüyor ve takipçilerinizin tamamı yayınladığınız her gönderiyi görmüyor.

Bununla birlikte, bir gösterim, içeriğin bir akışa teslim edildiği anlamına gelir. Bir izleyicinin, bir gösterim olarak sayılması için yayına girmesi gerekmez. Ayrıca, bir kişi tek bir içerik parçası için birden çok izlenime sahip olabilir.
Örneğin, bir Facebook gönderisi, orijinal yayıncıya ait Haber Kaynağında görünebilir ve bir arkadaş yayıncının gönderisini paylaştığında tekrar görünebilir. Feed’inizde her iki etkinlik türünü de gördüyseniz, bu aynı gönderi için iki gösterim olarak sayılır.

Biraz zorlayıcı bir kavramdır, ancak bir sosyal medya kampanyasının başarısını izlerken terimleri bilmek kesinlikle önemlidir. Özetle erişim ve gösterimler hakkında başka hiçbir şey hatırlamıyorsanız bile şunu unutmayın: Erişim, içeriğinizi görmüş olabilecek kişilerin sayısıdır, gösterimler ise içeriğinizin insanlara toplam görüntülenme sayısıdır.

Kitlenizi sosyal medyada büyütmek ve etkilemek için mümkün olan her şeyi yapıyor musunuz?

dijital-pazarlamada-erisim-ve-gosterim

Çeşitli sosyal medya terimleri genellikle yanlış yorumlanır ve hatta bazılarının aynı anlama geldiği düşünülmektedir. Erişim ve gösterimler gibi terimleri bir arada gruplandırmak çok kolay olsa da, kendi tanımlarına sahiptir.

Pazarlamacılar genellikle bu iki terimle karşılaşır, ancak her metriği bu kadar önemli kılan şeyin ne olduğu her zaman net değildir. Birçoğu sosyal medya katılımının önemini anlıyor. Ancak konu strateji olduğunda, önemli olan metriklerinizi doğru bir şekilde ölçmek ve çabaları artırmak için alanlar bulmaktır. Sonuç olarak erişim ile gösterimler arasındaki farkı bilmek çok önemlidir.

Facebook

Erişiminizi ve gösterimlerinizi nasıl iyileştireceğinizi daha iyi anlamak istiyorsanız, diğer ilgili etkileşim metrikleri hakkında bilgi edinmek önemlidir. Örneğin, her sosyal ağda farklı türde erişim ve gösterim metrikleri vardır – Facebook özeldir.

Erişim ve izlenimler, farklı platformlarda farklı şeyler ifade eder. Örneğin, Facebook’un “izlenimler” dediği şey, Twitter’ın eskiden “erişim” olarak adlandırdığı şey. Ancak genel olarak iki kavramı tanımlarlar.

Diğer platformlar, sosyal medya analizlerinde erişim ve gösterimleri içerebilir, ancak bunlar oldukça standarttır. Facebook, yayın türüne ve iyileştirmeye bakarken anlamak için gerekli olan diğer kategorilere göre ayrılmış erişim ve izlenimleri gösterir.

Facebook resmi olarak “erişimi” şu şekilde tanımlar : “reklamlarınızı en az bir kez gören kişi sayısı.” Erişimi üç kategoriye ayırır: organik, ücretli ve viral.

  • Organik: Bu, içeriğinizi Haber Kaynağında ücretsiz olarak gören benzersiz kişilerin sayısını temsil eder.
  • Ücretli: Bu, Facebook reklamı gibi ücretli içeriğinizi gören benzersiz kişilerin sayısıdır.
  • Viral: Bu, bir arkadaşınızın yayınladığı bir hikayede bahsettiğiniz gönderinizi veya sayfayı gören benzersiz kişilerin sayısıdır. Bu hikayeler, beğenme, paylaşma veya yorum yapma gibi eylemleri içerir.

Facebook erişiminize etki eden birkaç faktör vardır. Büyümek istediğiniz erişim türüne bağlı olarak, farklı stratejiler takip edebilirsiniz.

Facebook’ta erişim, Facebook’un “reklamlarınızın ekranda görünme sayısı” olarak tanımladığı gösterimlerden farklıdır. Benzersiz bir kullanıcı, kampanya süresince feed’inde üç kez bir gönderi görebilir. Bu, üç gösterim olarak sayılır. Ne “erişim” ne de “gösterimler”, bir kişinin reklamınızı gerçekten tıkladığını ve hatta gördüğünü göstermez.

Tıpkı erişim gibi, Facebook gösterimleri de Facebook sayfaları raporunda görüntülenebilen üç kategoriye ayrılır:

  • Organik: İçeriğinizin Haber Kaynağında veya sayfanızda ücretsiz olarak görüntülenme sayısı.
  • Ücretli: Facebook Reklamı gibi ücretli içeriğinizin görüntülenme sayısı.
  • Viral: Sayfanızla ilişkili içeriğin bir arkadaş tarafından yayınlanan bir hikayede görüntülenme sayısı. Bu hikayeler, beğenmeyi, paylaşmayı veya yorum yapmayı içerir.

Facebook Reklam Erişimi ve Gösterimler

Tartıştığımız ilk örneğimizi hatırlayın. 5 Facebook hayranının her biri yayınınızı iki kez gördüyse, sonuç 10 gösterim (görüntülenen sayının onu gören benzersiz kişi sayısıyla çarpımı) ve beş erişim (onu gören benzersiz kişiler) olacaktır.

Öyleyse, elde ettiğimiz “erişim” veya “izlenimlerden” herhangi birinin gerçekten gerçek olup olmadığını nasıl bileceğiz? Bu soruyu yanıtlamak için Facebook, gösterimleri iki kategoriye ayırır : “sunulan” ve “görüntülenen”.
Facebook ayrıca bir videonun “gösterim sayılması için oynatılmaya başlaması gerekmediğini” söylüyor. Bunu ifade etmenin daha iyi bir yolu, gösterimlerin içeriğinizin kaç kez görülmüş olabileceğini ölçmesidir.

Bir reklam “sunulursa”, bu, yalnızca reklamın ücretinin ödendiği ve sistemin reklamı bir yere (oldukça görünür bir haber beslemesinin üstüne, kenar çubuğundaki bir reklam kutusuna vb.) teslim edildiği anlamına gelir.

“Sunulan” reklamların ekranda görünmesi Facebook’un söylediği gibi “ekranın altında” kalması veya “sunulan” bir gösterim olarak sayılması için işlemeyi bitirmesi gerekmez.

Öte yandan, “görüntülenen” gösterimler, kullanıcı reklamın ekranında göründüğünü görmedikçe sayılmaz. Kullanıcı reklamı görmek için ekranı kaydırmazsa veya yüklenmeden önce sayfadan uzaklaşırsa, reklam “görüntülendi” olarak sayılmaz.

Bir Facebook Reklamı sunulduğunda, bu, yayıncının sisteme bir reklam vermesini söylediği anlamına gelir. Sistem bu reklamın dağıtımını kaydettiği sürece, bu bir başarı, yani sunulan bir gösterim olarak sayılır. Bu biraz sinsi çünkü bir reklamın görülüp görülmediğine bakılmaksızın başarıyı sayıyor. =)

Sunulan gösterimler, ekranın alt kısmında göründükleri için veya oluşturma işlemini bitiremeden sayfayı terk ettiği için kimsenin görmediği reklamları içerir. Hatalı ve sunulan reklamların sayısı ile görülen sayı arasında büyük bir boşluk bırakıyor.

Bununla birlikte, görüntülenen gösterimler, reklamın bir masaüstü tarayıcısının veya mobil uygulamanın ekranına girdiği andan itibaren sayılır. Ekrana girmezse sayılmaz.

Twitter

Gördüğünüz gibi, erişim ve gösterimler arasında pek çok benzerlik var, ancak etkileşim açısından yine de temelde bir fark vardır. İlk örneğimize benzer şekilde, diyelim ki Twitter’da 100 takipçiniz var ve bir Tweet yayınladınız. Takipçilerinizden her biri bu Tweeti görürse, 100 kullanıcı erişiminiz ve 100 gösteriminiz vardır.

Devam etmek için, yarın aynı 100 takipçiye iki tweet yayınlayacağınızı söyleyin. Takipçi sayınız değişmediği için erişiminiz hâlâ 100 kullanıcı. Ancak, şimdi 200 gösteriminiz var. Neden? Çünkü 100 takipçinizden her biri yayınladığınız iki tweeti de gördü.

Bu nedenle, bir tweet için gösterim sayısının bazen takipçi sayınızdan çok daha fazla olabileceğini fark edebilirsiniz.
Yerel Twitter uygulaması erişiminizi ölçmez, ancak gösterimleri izler. Twitter, gösterimleri bir Twitter kullanıcısının tweetinizi her gördüğünde olduğu gibi tanımlar.

Bir izlenimi, birinin monitöründe veya mobil ekranında görünen bir tweet olarak düşünün. Ancak Twitter uygulamasında gördüğünüz gösterimlerin sayısı yalnızca tweetlerinizin bir kullanıcının beslemesinde veya arama sonuçlarında kaç kez göründüğünü sayar.

Twitter “erişimi” izlemez, bu nedenle erişim ile gösterimlerin karşılaştırması sorusu biraz daha basittir. Twitter bir “izlenimi”, bir Twitter kullanıcısının tweetlerinizden birini akışlarında, arama sonuçlarında veya bir sohbetin parçası olarak gördüğü zaman olarak tanımlar.

Diyelim ki 1000 takipçiniz var ve her biri en son tweetinizi (veya reklamınızı ) görüyor. Bu, tweet’in 1.000 gösterim aldığı anlamına gelir. Şimdi o tweet’e başka bir tweet ile cevap verdiğinizi varsayalım. Takipçileriniz cevabınızla birlikte orijinal tweet’i tekrar görür. Bu, toplam 3.000 toplam gösterim için ek 2.000 gösterimle sonuçlanacaktır.

Platformu kullanma şeklinizin tweet başına ortalama gösterim sayısı üzerinde büyük bir etkisi olacağını unutmamak önemlidir.

Diğer insanların tweet’lerine yanıt olarak verilen yanıtlar, takipçilerinizin haber akışlarında yayınladığınız tweet’lerden çok daha az izlenim alır . Dolayısıyla, Twitter’daki kişilere yanıt vermek için çok zaman harcarsanız, analizlerinizde bildirilen tweet başına gösterim sayısı aşağı doğru eğilebilir.

Google Ads

Google Ads, iki farklı erişim türü hesaplar: “çereze dayalı erişim” ve “benzersiz erişim”. İlki, benzersiz kullanıcıları tanımlama bilgilerini kullanarak geleneksel yöntemle ölçer. Benzersiz erişim, aynı kullanıcının yinelenen görünümlerini tahmin edip çıkararak bir adım daha ileri gider.

Google Ads’te veya herhangi bir tıklama başına ödeme platformunda yayınladığınız bir reklamla karşılaşılan bir gösterimdir. Başka bir deyişle, reklamınızın görüntülenme sayısıdır.

Örneğin, İstanbul çilingir kelimesini hedefliyorsunuz ve 5 kişi bu ifadeyi telefonlarında, masaüstlerinde veya tabletlerinde yazıyor. Bu durumda gösterim sayısı potansiyel olarak 5’tir. Çünkü reklamınızın o kelime için nerede gösterildiğine bağlıdır. İlk 2 veya 3 sıradaysanız, 5 olası sayıdır. Sayfanın altında gösterilen reklamlar, daha az gösterimle ilişkilendirilir. Benzer şekilde, reklamınız 2. sayfada görünürse ve arama yapan kişi aramasında ilk sayfayı geçmezse, bu sorgu için size bir gösterim verilmez. Anahtar kelime eşleme türünün, tahmin edileceği gibi, gösterimler üzerinde muazzam bir etkisi vardır. Geniş eşleme en büyük sayıyı üretirken tam eşleme en az olanı üretir ve diğer her şey bunların arasında yer alır. Yine de Google, anahtar kelime eşleme türlerinde değişiklikler yaptı, bu nedenle tam eşlemeyi kullanıyor olsanız bile, anahtar kelimeleriniz geçmişte olduğundan daha fazla sayıda gösterilecektir. Son olarak negatif anahtar kelimeler de bir faktördür.

Neden Bazı Gösterimler Kötüdür ve Yatırım Getirisini Olumsuz Etkiler?

dijital-pazarlamada-erisim-ve-gosterim

Google Ads ile ilgili sorun, hedeflediğiniz anahtar kelimelerin türüne ve bu anahtar kelimeleri nasıl hedeflediğinize bağlı olarak, işletmeniz için geçerli olmayan kelimeler için çok fazla gösterim alabilmenizdir.

Geniş eşlemeyi kullanıyorsanız, çok sayıda gösterim elde edersiniz, ancak çoğu zaman işinizle alakalı olmayan kelimeler için. Google bu hedefleme seçeneğini iyileştirmiş olsa da, hala kusurları var.

Bunu görmenin en iyi yollarından biri, arama terimi raporunuzu izlemektir.

Bunlar, reklamınızı tetikleyen, insanların Google’da gerçekten yazdıkları kelimelerdir. Çoğu durumda, bu kelimelerin birkaçından fazlası geçerli değildir.

Geniş eşleme ile genellikle rakibin adı için görünürsünüz. Bu, rakiplerin adresini, saatlerini veya ücretlerini aradıklarında görünebileceğiniz anlamına gelir. Okul, iş veya rakiplerinizin adları gibi olumsuz ifadeler ekleyerek, reklamlarınızın bu ifadeler için gösterilmesini engelleyebilirsiniz.

Bu, bu ifadeler için gelecekteki tıklamalar için para harcamanızı ortadan kaldırır. Ayrıca, anahtar kelimelerinizin alacağı gösterim sayısını da sınırlar. Gösterimlerinizi sınırlamanın ve maliyetlerinizi düşürmenin en iyi yollarından biri, arama terimi raporlarınızı düzenli olarak izlemektir.

Reklamlarınızın geçerli olmayan kelimeler için veya sunmadığınız yerlerde gösterilmesini önlemek, gösterim sayınızı önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Gösterimler Google Ads’de Maliyetleri Nasıl Etkiler?

Tıklama oranınızı nasıl artıracağınızla ilgili önceki bir makalede yazdığım gibi, TO, reklamınız için aldığınız gösterim sayısı üzerinden tıklama sayısına göre belirlenir.

Tıklama oranınız ne kadar iyi olursa, Kalite Puanınız da o kadar iyi olur.

Yüksek bir Kalite Puanı, reklamlarınızın daha yüksek teklif veren ancak daha düşük puanlara sahip olan rakiplerden daha yüksek görünmesine neden olabilir. Bunun nedeni, Google’ın daha yüksek teklif verebilecek, ancak tıklanmayan rakiplere göre bile daha fazla tıklanan reklamları tercih etmesidir. Tıklama sayınız artmasa bile, yalnızca gösterimlerinizin azalmış olması, tıklama oranınızı düşürecektir.

Çoğu durumda, bunun nedeni reklamlarınızın mobil uygulamalarda veya işletmenizle alakalı olmayan yüksek trafikli sitelerde görünmesidir.

Yerleşim raporlarına bakın ve reklamlarınızın nerede göründüğüne bakın. Şaka siteleri veya farklı emojilere adanmış siteler veya benzer saçmalıklarsa, bu yerleşimleri engelleyin. Bu, çok sayıda gösterimi ve genellikle boşa harcanan harcamayı azaltacaktır.

Google, tüm mobil uygulamaları engellemek için basit bir çözüm sunuyordu, ancak büyük olasılıkla bu, bunu değiştirdiklerinde güncelleme alt satırlarını da etkiledi. Yerleşimlere giderek ve hariç tutmaları tıklayarak bir dizi mobil uygulamayı engelleyebilirsiniz. Ardından, sonraki sayfadaki kalem simgesini tıklayın. Bu, hariç tuttuğunuz sitelerin bir listesiyle sonuçlanır, ancak aynı zamanda engellenecek 141 farklı uygulama kategorisini de listeler. Her kutuyu işaretleyerek, Apple Store ve Google Play’deki pek çok mobil uygulamayı kaldırmış olursunuz.

Ne yazık ki, bu hala tüm mobil uygulamaları engellemiyor.

Mobil uygulamalardan hala çok sayıda tıklama ve gösterim görüyorsanız, bunları engellemek maalesef zaman kaybıdır. Engellediğiniz her uygulama için bunların yerini alacak düzinelerce uygulama vardır. Ne yazık ki tüm mobil uygulamaları ortadan kaldırmanın tek yolu, mobil ve tabletlerde daha düşük teklif vermektir.

Diğer Ağlar

Instagram, erişim ve izlenimleri neredeyse tamamen Facebook’un yaptığı gibi ele alır. Erişim, gönderinizi veya hikayenizi gören benzersiz hesapların toplam sayısını ifade eder. Gösterimler, kullanıcıların yayınınızı veya hikayenizi toplam kaç kez gördüklerini ölçer.

Snapchat, erişim ve gösterimlere “hikaye görüntülemeleri” adını verir.

Google Analytics’in ilgili metrikleri ‘kullanıcılar’ ve ‘sayfa görüntüleme’dir. Kullanıcılar, ilgili zaman aralığında sitenizi en az bir kez ziyaret eden kişilerin sayısını ölçer. Sayfa görüntülemeleri, tüm kullanıcılarınız tarafından görüntülenen toplam sayfa sayısıdır.

Gösterimler Nasıl Çalışır?

Gösterimler, genellikle bir reklam, dijital gönderi veya web sayfası olmak üzere bir içerik parçasının dijital görüntülemelerinin veya etkileşimlerinin sayısını ölçmek için kullanılır.

Genel olarak, bir gösterim, bir web sayfasının, reklamın veya bulunan ve yüklenen içerik parçasının her bir oluşumuna eşittir. Hem ölçmek hem de anlamak için erişilebilir olduğu için, bir reklamın görülüp görülmediğini belirlemenin en uygun ve ekonomik yolu haline geldi. Ancak bu rakamın tam olarak nasıl yorumlandığı tartışmaya açık. Bazı çevrimiçi reklamcılık uzmanları, gösterimleri saymanın kesin bir yolu olmadığına inanırlar, çünkü bir kişi aynı reklamı birkaç sayfa görüntülemede kaydeden bir kişi tarafından bir sayım çarpıtılabilir. Toplam gösterim sayılarının çarpıtılmasının birkaç yolu daha vardır, bu da reklam verenlerin herhangi bir gösterim rakamını biraz şüpheyle görüntülemesine yol açar. Genel olarak, çoğu reklam veren ve yayıncı, gösterimlerin nasıl sayılacağına ve hesaba katılacağına önceden karar verir.

Gösterim Muhasebesi

Genellikle gösterimler, bin gösterim (veya bin maliyet) anlamına geldiği bin gösterim başına maliyetle (BGBM) ölçülür. Bir banner reklamın BGBM’si 5 ABD doları olduğunu düşünelim, yani web sitesi sahibinin web sitesinde bir reklam her 1000 kez görüntülendiğinde 5 ABD doları alır.

Bir web sitesinin sahibine her reklam gösterimi için ödeme yapılabilir. Diğer reklam düzenlemeleri, web sitesi sahibine yalnızca bir ziyaretçi reklamı tıkladığında veya reklamı tıklayıp bir satın alma işlemi yaptığında ödeme yapabilir. Tipik olarak, reklam verenler yalnızca gösterimlere dayalı bir reklam kampanyası için daha az ve tıklama ve dönüşümlere dayalı kampanyalar için daha fazla ödeme yapar. Ödeme oranlarındaki bu farklılığın nedeni, izleyicisinin satışla sonuçlanan bir işlem yapmasına neden olan bir reklamın, reklam veren için yapmayan bir reklamdan daha değerli olmasıdır. Yine de izlenimler, bir imaj oluşturmak veya bir şirket veya ürün hakkında farkındalık yaratmak için tasarlanmış halkla ilişkiler kampanyaları yürütürken yararlıdır.

Gösterimlerin tam olarak sayılma şekli biraz tekniktir. Reklam sunucuları, her yayıncı sayfasında bulunabilen zar zor görülebilen bir resim (veya “piksel”) sağlar. Bu piksel resmine sahip bir sayfa yüklendiğinde bir gösterim yapılır.

Gösterim Sahtekarlığı

Bazı doneler gösterim sayılarını çarpıtabilir. Birincisi, tahminlere göre tüm web trafiğinin yaklaşık %60’ı botlardan geliyor. Gösterim sayıları, reklam görüntüleyen bir insan veya bir bot arasında hiçbir ayrım yapmaz. Reklamlar da yüklenmeyebilir veya yanlış reklam yüklenebilir. Bu tür hatalar mutlaka hesaba katılmalıdır. Bununla birlikte, gösterimler, ister reklamda, ister sosyal medyada veya web trafiğini analiz ederken, etkileşimi ölçmenin popüler bir yolu olmaya devam ediyor.

Neden Gösterim Almıyorsunuz?

Sorun, yeterince gösterim alamamanız veya daha kötüsü, herhangi bir gösterim alamamanız ise, o zaman başka faktörler işin içine girer.

İlk sayfa teklifinin altında genellikle gösterim olmadığı anlamına gelir. Büyük olasılıkla, bir anahtar kelime için teklifiniz çok düşüktür ve sonuç olarak Google’ın ilk sayfasında görünmez.

Google, teklifinizin ilk sayfa teklifinin altında olduğuna dair size bir uyarı bile verecektir. Çoğu arama yapan kişi ilk sayfayı geçmediği için bu önemlidir.

Diğer bir neden de, insanların anahtar kelimelerinizi yazmaması olabilir.

Yine, Google, bir anahtar kelimeyi düşük arama hacmine sahip olarak işaretleyerek size bir uyarı verecektir. Ve sonuç olarak reklamlarınız o anahtar kelime için yayınlanmıyor demektir.

Google Ads ile ilgili güzel olan şey, birçok kelimeyi basitçe kampanyalarınıza ekleyerek test edebilmenizdir. Kötü olan şey, bu kelimelerin hiç kimse tarafından kullanılmamasıdır.

Kelimelerinizin tümü düşük gösterim payı olarak işaretleniyorsa, çizim tahtasına geri dönmeniz ve daha fazla anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir.

Kelimelerinizin yanında, kelimelerinizin nadiren gösterildiğini (düşük kalite puanı) belirten kırmızı bir ifade varsa, o zaman kelimeleriniz pek sık gösterilmiyor demektir.

Google sizi bir sorun olduğu konusunda aktif olarak uyardığında, durumu dikkate alın. Nereleri iyileştirebileceğinizi görmek için reklamlarınıza, reklam gruplarınıza ve açılış sayfalarınıza bakın.

Son olarak, kampanyanızla ilgili bir sorun olduğu için anahtar kelimeleriniz hiç gösterim almıyor olabilir. Kredi kartınızın güncellenmesi gerekiyor olabilir veya reklamınız reddedilmiş olabilir.

Google Ads’deki Rekabet Ölçümleri

Arama gösterim payını göstermek için sütunları değiştirmeye gidin.

Arama Ağı gösterim payı, her kelime öbeği için genel puanınızdır. Düşük bir sayı, reklamlarınızın anahtar kelimeleriniz için olabildiğince sık gösterilmediğini gösterir. Bu sayı önemli olsa da, gösterim payınızın neden düşük olduğunu gösteren diğer iki sütundur.

Arama Kaybı (sıralama) , reklamlarınızın konumları nedeniyle gösterilmeme sayısıdır. Reklamlarınız düzenli olarak ikinci sorgu sayfasında görünüyorsa, sayınız daha da yüksek olacaktır.

Sıralama payını iyileştirmek için teklifinizi artırabilir, Kalite Puanınızı yükseltmeye çalışabilir veya daha iyisi her ikisini birden yapabilirsiniz.

Reklamlarınız zaman diliminiz boyunca her zaman gösterilmiyorsa, birkaç seçeneğiniz vardır. Biri bütçeyi artırmaktır. Maalesef bütçeniz sınırlıysa, bu bir seçenek olmayabilir.

İkincisi, tekliflerinizi biraz düşürmektir, bu da daha düşük maliyetle daha fazla tıklama ile sonuçlanabilir. Bu daha iyi bir seçenektir, ancak dikkatli olun, ancak çok düşük teklif verirseniz sıralamalarınız çok düşük olur ve hiçbir gösterimle sonuçlanmaz.

Son seçenek, hedeflediğiniz anahtar kelimeleri değerlendirmektir. Bazı anahtar kelimeler diğerlerinden daha iyi dönüşüm sağlıyorsa, sonraki cümlelerin bazılarını duraklatın. Bu, en iyi anahtar kelimelerinize daha fazla bütçe ayırmanıza olanak tanır.

Bütçeniz için yüksek bir gösterim payınız varsa ve reklam için daha fazla dolar harcamak istiyorsanız, hedeflenecek ek anahtar kelimeler aramanız gerekir.

Arama gösterim payıyla ilgili herhangi bir veri görmüyorsanız, bu, büyük olasılıkla kampanyalarınızın yeterince uzun süredir çalışmadığı veya yeterli veriye sahip olduğunuz anlamına gelir.

Erişim, Gösterimler ve Pazarlama Stratejiniz

dijital-pazarlamada-erisim-ve-gosterim

1. Hedef Kitlenizi Tanıyın

Erişim arttıkça, doğal olarak farkındalığın artmasına yol açar. İşletmeler için, erişiminizi olabildiğince çok tüketiciye genişletmek önemlidir. Ancak 10.000 kişiye ulaşsanız bile, markanızla yalnızca 1000 kişinin ilgilenmesi bir anlam ifade etmeyecektir.

Gönderilen mesajlar etkisini kaybeder ve yok sayıldıklarında değer kazanılmaz. Hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak mesajlar ve içerik stratejinizi tasarlayın.

Ayrıca paylaşılan, yeniden tweetlenen, beğenilen veya yanıtlanan içeriğe de göz atın. Bu etkileşimleri izleyerek, hedefleyeceğiniz potansiyel kullanıcıları bulmanıza yardımcı olur ve böylece erişiminizi genişletir.

2. Katılım Ölçümlerini Düzenli Olarak İzleyin ve Analiz Edin

Gösterimler, içeriğinizi hedeflediğiniz kitlenin önüne çıkarma yeteneğinizi ölçer. Gösterimleriniz arttığında, bunun nedeni büyük olasılıkla içeriğinizin kullanıcıların feed’lerinde daha sık görünmesidir.

Twitter gösterimlerinde artış genellikle, yayınlarınızın kullandığınız sosyal ağ için optimize edildiği anlamına gelir. Umduğunuz izlenimleri görmüyorsanız, önce içeriğinizi nasıl paylaştığınıza bakın. Kullandığınız platform için optimize edilmiş mi?

Gösterimleri artırmaya çalışırken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer ipucu, o platform için topluluğunuzdaki aktif olarak etkileşimde bulunan hayranların sayısını artırmaya odaklanmaktır. Paylaşılabilir içerik yayınlamaya daha fazla önem verin. Topluluğunuz yayınlarınızı ağlarıyla paylaşmaya başladığında, izlenimleriniz (ve erişiminiz) artacaktır.

Çabalarınızın işe yarayıp yaramadığını anlamanın tek yolu, bu ölçümleri düzenli olarak izlemek ve analiz etmektir. Sürekli olarak iyileştirmeler yapın ve değişiklikleri ve Facebook yeniden hedefleme çabalarını deneyin. Hedef kitlenizi istediğiniz yere getireceğinizi düşündüğünüzde, sosyal ekibinizdeki belirli departmanlar için mesajları etiketlemek için sosyal medya izleme araçlarını kullanmak akıllıca olacaktır.

Bu, hepsi bir arada akıllı gelen kutusu aracılığıyla sosyal medyanızı kolayca düzene sokmak için ağlar arasında gidip gelmekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Önemli metrikleri izlemek zordur, ancak doğru araçlarla kolaylaştırılabilir.

3. Büyük Resme Bakın!

Erişim ile gösterimler arasındaki farkı öğrenmek bazen biraz karışıktır, ancak anlaşılması imkansız değildir. İki ölçümü birbirinden ayırdıktan sonra, hepsinden önemlisi sosyal medya katılımı için çalışmaya başlarsınız.
Her sosyal medya kampanyasının arkasındaki ortak hedef, katılımı artırmaktır. İçeriğiniz beğenilmiyorsa, yanıtlanmıyorsa veya paylaşılmıyorsa, bir şeyler yanlış demektir.

Çevrimiçi reklamcılık bağlamında bir gösterim, bir reklamın tek bir kişi tarafından tek bir görünümüdür. Çevrimiçi yayıncılar, reklam envanterlerini mevcut gösterimler olarak sunar ve reklam verenler de onlardan aynı şartlarla satın alır.

Tek bir web sayfası birden çok reklam içerebileceğinden (tasarımına bağlı olarak), bir site genellikle zaman birimi başına web sayfalarından daha fazla zaman birimi başına daha fazla reklam görünümü kaydeder. İsabetler, bir sayfanın her bir resmi dahil olmak üzere istenen herhangi bir dosya için kullanılan terimdir. Tıklamalar, trafik ölçümü amacıyla ilgi çekici olsa da, reklam verenler için hiçbir önemi yoktur.

Farkındalık, katılımdan önce gelir ve erişim ve izlenimler insanları harekete geçmeye yönlendirir. Birine diğeri olmadan sahip olamazsınız ve diğerlerini de ince ayar yapmadan birini geliştiremezsiniz. Dolayısıyla, etkileşimi nasıl artıracağınızı düşünürken, bunu aynı zamanda erişim ve gösterimlerin nasıl oynadığını da düşünün.

3.a. Neden İzlenimlere Odaklanmalı?

Kullanıcıları çok fazla reklamla bunaltmaktan endişeleniyorsanız, gösterimleri izleyebilirsiniz. Bundan kaçınmak istiyorsanız, gösterimlerden ziyade erişimi artırmaya odaklanmak isteyebilirsiniz.

Reklamlarınızı anlık olarak izlemek istediğinizde de gösterimler kullanışlıdır. Bir reklamı dağıtırsanız ve hemen hiç gösterim almazsa, bu, çerçevesinde veya içeriğinde bir sorun olduğuna dair erken bir işaret olabilir.

3.b. Neden Erişime Odaklanılmalı?

Erişim, reklamlarınızda bir sorun olup olmadığını anlamanıza da yardımcı olabilir. Örneğin, reklamlarınız çok sayıda kişiye ulaştı ancak tek bir dönüşüm yaşamadıysanız, bu, reklamın çerçevesini veya içeriğini gözden geçirmeniz gerektiği anlamına gelebilir.

Öte yandan, içeriğiniz geniş erişime sahipse, bu, birçok yeni kullanıcıya başarılı bir şekilde ulaştığı anlamına gelir; bu, paylaşılma ve etkileşim kurma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

3.c. Neden Hem Gösterimleri Hem de Erişimi Takip Etmelisiniz?

Gösterimler ve erişim, reklamlarınızın ve içeriğinizin performansı hakkında size çok farklı şeyler söyler. Çoğu zaman, bir kampanyanın veya reklamın etkinliğini anlamak için her iki metriği birlikte kullanmanız gerekecektir.

‘Etkili Frekansınızı’ Bulmak İçin

Gösterimleri ulaşmak için karşılaştırmak zordur, çünkü gösterimler (tanım gereği) her zaman erişime eşit veya daha yüksek olacaktır. Erişim sayınıza dahil olan her kullanıcı içeriğinizi en az bir kez görmüş olacak ve çoğu muhtemelen onu defalarca görmüş olacaktır. Peki reelde kaç defa görüldü?

Bunu anlamak için, kullanıcı başına ortalama gösterim sayısını elde etmek için toplam gösterimleri toplam erişime böleriz. İnsanlar buna “reklam sıklığı”, “sıklık” veya “kullanıcı başına ortalama gösterim” adını verir.

Kullanıcı Başına Ortalama Kaç Gösterim İyidir?

Marka bilinirliğiyle ilgili çoğu araştırma, kullanıcıların markanın farkına varmaya başlamadan önce bir reklamı en az birkaç kez görmeleri gerektiğini göstermektedir. Reklam verenler bunu “etkili sıklık” olarak adlandırır – bir kişinin bir reklamı yanıt vermeden önce görme sayısı.

Büyük olasılıkla, işletmeniz için etkili sıklık, sektörünüze ve ürününüze oldukça özel olacaktır. Kullanıcı sayısı başına makul bir izlenimin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, alanınızdaki rakiplerin neyi hedeflediğine dair biraz fikir edinmeyi deneyin.

‘Reklam yorgunluğunu’ önlemek için ‘etkili sıklığınızı’ anlamak da önemlidir, çünkü bu, kullanıcıların sinirlenmeden önce reklamınızı kaç kez görebileceğini söyler.

Kullanıcı başına kaç gösterimin çok fazla olduğu, tamamen sosyal medya hedeflerinize bağlı olacaktır. Küçük bir alanda yavaşça marka bilinirliği oluşturmak istiyorsanız, kullanıcı başına çok sayıda gösterime sahip yüz yüze bir kampanya muhtemelen gidecek yol değildir.

Ancak, zamana duyarlı bir tanıtımınız varsa ve bunu olabildiğince çok insana ifşa etmek istiyorsanız, kullanıcı başına yüksek bir gösterim iyi bir hedef olabilir.

Erişim ve Gösterimler Dışında Neler İzlenmeli?

Gösterimler ve erişim, içeriğinizin o anda nasıl performans gösterdiğiyle ilgili size çok şey söyleyebilir. Ancak, birinin içeriğinizi gerçekten tıkladığına veya içeriğinizle etkileşime girip girmediğine dair size hiçbir şey söylemediklerini unutmamak önemlidir.

Sosyal medya yatırım getirinizi ölçmek istiyorsanız ve kısa ve orta vadeli getirilere odaklandıysanız, iş dönüşümlerine odaklanmak hala önemlidir. Günün sonunda site trafiği, üretilen potansiyel müşteriler, kayıtlar, dönüşümler ve gelir, kampanya başarısının çok daha somut ölçüleridir.

Reklam harcaması ile YG arasında doğrudan bir çizgi çekmek istiyorsanız, erişim ve gösterim metriklerini dönüşüm ve gelir verileriyle eşleştirin. Erişimi, kaydolma ve gelir gibi daha somut önlemlere bağladığınızdan emin olun.

Bunu yapmanın bir yolu, ‘ulaşılan kullanıcı başına ortalama geliri’ elde etmek için geliri ulaşılan toplam kullanıcıya bölmektir.

Bunu yapmak, reklam harcamalarının ve erişimi artırma çabalarınızın nasıl somut getiri sağladığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Mümkün olduğunca çok sayıda potansiyel müşterinize ulaşabilmek için reklamlarınız için çok fazla gösterim elde etmek istiyorsunuz.

Yine de, yanlış türden bir izlenim sizi ve işletmenizi olumsuz etkileyebilir.

Aslında asıl mesele, potansiyel müşterilerden en fazla tıklamayı almakla ilgilidir, en fazla gösterimi değil.

Hesabınızdaki veriler sizi şaşırttıysa ve bizim gibi satış odaklıysanız, detaylı bilgi için mutlaka bize ulaşın.