Skip to content

Dijital Dönüşümün Önemi

Dijital Dönüşümün Önemi

Dijital teknolojiler iş dünyasını değiştiriyor. Ve bu değişim, organizasyonlardaki dönüşüm hızından çok daha hızlı. Kurumların değişen iş alanlarına hitap etmek için evrimleşmeleri gerekiyor. İş dünyası, liderlerin yenilikçilik ve sürekli iyileştirme üzerine odaklanmasını istiyor. Dijital dönüşüm, dijital teknolojilerin değişim ve fırsatlarından ve bunların stratejik ve öncelikli bir şekilde etkisinden tam anlamıyla yararlanmaları için ticari faaliyetlerin, süreçlerin, yetkinliklerin ve modellerin hızlandırılmasını sağlıyor.

Aslında, dijital dönüşüm ticari dönüşümdür. Bu dijital iş dönüşümleri teknoloji yeniliği, müşteri davranışı ve dış çevresel faktörlerden etkilenir. Dijital iş dönüşümü, değişim yönetiminde en büyük zorluktur. Sadece endüstri yapılarını ve stratejik konumlandırmayı etkilemez, aynı zamanda bir organizasyonun tüm seviyelerini (her görev, faaliyet, süreç) ve hatta genişletilmiş tedarik zincirini etkiler. İş dünyası liderleri, bu değişimin müşteri deneyimi sunarken, verimlilik artışlarını ve önemli rekabet avantajlarını ortaya çıkarmasını sağlamak için sürekli olarak mücadele etmelidir.

Dijital Dönüşümün Önemi

Bildiğiniz üzere pazarlamada iş veriye dayalı olmaya başladı. Eskiden reklamlar geleneksel çatısı altında televizyon, radyo, billboard gibi mecralarda; izleyen, dinleyen ve okuyan herkese gösteriliyordu. Bu da, ürünle aslında hiç alakası olmayan kesimi de dahil ederek ‘reklam fazlalığını’ ortaya çıkarıyordu. Ama dijitalde öyle mi? Artık dijitalde analiz edilen ve aslında bizlerin ayak izleriyle birlikte anlamlı hale gelen verilerle doğru kişiye doğru reklam stratejisi ile faydalı reklamcılık yapabiliyoruz. Bize sunulan ücretli/ücretsiz uygulama ve hizmetler sayesinde elimizdeki cihazlar bile bizi tanıyarak bize özel reklamlar yapma olanağı sağlıyor. Teknolojinin geldiği son noktada mikrofonlarımıza erişim verdiğimiz 3. parti uygulamaları makine öğrenimi ve yapay zeka kullanarak internet tarayıcımızda ailemiz ve arkadaşlarımız arasında konuştuğumuz konularla ilgili reklamlar göstermeye başlıyor! Peki, bu veriler nasıl oluşuyor? Bugün internet dünyasında attığımız bütün adımlar ‘büyük veri’ dediğimiz havuzda kayıt altına alınıyor. Yani cihazlarımız ve internetimiz artık bizi tanıyor! Büyük verinin süzgecinden geçen eski aramalarınız bir sonraki internet gezintimizde bazen görüntülü reklamlar bazen de yeniden pazarlama olarak karşımıza çıkıveriyor. Böylece ilgi alanlarımızla ilgili reklamlarla muhatap oluyoruz. Bu reklam veren firmalar için daha hedef kitle odaklı, satın almaya dönüşebilecek bir pazarlama stratejisi oluştururken kullanıcılar için de gereksiz reklam kalabalığını engellemiş oluyor. Sektörümüz özelinde değerlendirmek gerekirse hızla devam eden bir dönüşüm var ve bizler de buna şahitlik ediyor, ayak uyduruyoruz.