Skip to content

Dijital Ayak İzi Oluşturulurken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Dijital-Ayak-Izi-Olusturulurken-Dikkat-Etmeniz-Gerekenler-1

Bir çevrimiçi hizmete her kaydolduğunuzda, e-posta gönderdiğinizde, bir video indirdiğinizde veya bir fotoğraf yüklediğinizde, bilgilere erişilebilir ve dijital ayak iziniz ortaya çıkarılabilir. Dijital ayak izinizin farkında olmanız ve çevrimiçi olduğunuzda dikkatli ve mantıklı olmanız önerilir.

  • Bir web sitesinden çıktığınızda, özellikle paylaşılan bir bilgisayar kullanıyorsanız, oturumu kapatmayı unutmayın.
  • Parolalarınızı kimseye söylemeyin ve açık bir yere yazmayın. Harf, sayı ve noktalama işaretlerinden oluşan bir kombinasyon kullanarak bunları daha karmaşık hale getirin.
  • İnternette sizi üzen veya endişelendiren herhangi bir şeyle karşılaşırsanız bir yetişkine söyleyin. Uygunsuz veya kötüye kullanım amaçlı içeriği bildirmenin birçok yolu var.
  • Bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda geçmiş düğmesini ve yer imi işlevini kullanarak en sevdiğiniz web sitelerini kaydedin. Bu, dijital ayak izinizin sizin lehinize çalışmasının bir yoludur, ancak tarayıcı geçmişinizi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
  • Çevrimiçi olarak yorum göndermek istiyorsanız, kendi adınızı kullanmanız gerekmez. Bunun yerine takma ad kullanın. Gerçek bir fotoğraf yerine bir resim de kullanabilirsiniz.
  • Çevrimiçi kimliğinizi koruyun. Kişisel bilgilerinizi kimlerle paylaştığınıza dikkat edin ve e-postanız, ev adresiniz, okulunuz veya telefon numaranız gibi ayrıntıları biriyle paylaşmadan önce her zaman iki kez düşünün.

Digital_Footprint-(3)

Nazik, Yardımcı ve Anlayışlı Olun

Bu, direkt olarak ‘dijital ayak izinizi yönetmenin’ bir yolu gibi görünmeyebilir, ancak dijital ayak izinizi yönetmenin bir parçası sadece gizlilik ve anonimlikle ilgili değildir. Büyük ölçüde, ayak izlerinizi ‘yönetmenin’ en etkili yollarından biri, bıraktığınız ‘izlenimlerin’ iyi olduğundan emin olmaktır.

Gizlilik Ayarlarını Kullanın

Tüm sosyal medya hesaplarını kontrol altında tutmak, dijital ayak izlerini yönetmeye yardımcı olma yolunda en önemli adım olabilir. Facebook’un özel gizlilik ipuçlarına bakın. Twitter’da tam gizlilik basittir – tweetlerinizi hesap ayarları sayfasındaki ‘güvenlik ve gizlilik’ altında korumayı seçin.

En Azından Şartlar ve Koşulları Gözden Geçirin

‘Şartlar ve Koşullar’ sayfalarının her kelimesini çok az kişi okur ve okumuş olsanız bile, hepsini ve bunların sizi nasıl etkileyebileceğini anlayamayabilirsiniz. Ancak, bu hüküm ve koşulları ‘kabul ettiğinizde’ neyi kabul ettiğinize dair en ufak bir fikre bile sahip olmadan bir siteyi, platformu veya sayfayı (yani dijital ayak izlerinizi) kullanmanın size zarar verme potansiyeli oldukça yüksektir.

Bir Hesap Listesi Tutun

Bir hesap için her kaydolduğunuzda, o siteyi ‘cep’ hesabınıza ekleyin ve ‘hesap’ olarak etiketleyin. Ardından, 4 – 5 ayda bir, artık ihtiyacınız olmayan veya kullanmadığınız hareketsiz hesapları devre dışı bırakın / kaldırın.

Fazla Paylaşmayın

Dijital ayak izi sorununu önlemenin tek kesin yolu, birilerinin bilmesini istemeyeceğiniz her şey hakkında sessiz kalmaktır. Bu, kullanıcı adlarını, takma adları, şifreleri, soyadları, kullanıcı olarak tam adları, resimleri, adresleri ve diğer önemli bilgileri, ayrıca ruh hallerini, arkadaş listelerini vs kapsar.

Bir Şifre Saklayıcı Kullanın

Bu daha çok bir güvenlik meselesi, ancak en kötü ayak izi, sizin yapmadığınız ama tüm hassas bilgilerinizi içeren ayak izidir. 50 farklı parolayı hatırlamak çok zahmetlidir ve her sitenin kendine özgü kuralları vardır.

Bağlanan Hesapları İzleyin

Facebook veya Twitter hesabınızı yeni bir siteye bağladığınızda neye erişim verdiğinizi fark etmeyebilir veya o anda umursamayabilirsiniz. Yeni sitelere kaydolmak için bu tür bir erişim izni vermek yerine ikincil bir e-posta adresi kullanmak genellikle en güvenlisidir.

Aramaların Sosyal Olduğunu Anlayın

Dijital ayak izinizin başka bir yanı daha var – her zaman halka açık hale getirmeyi seçtiğiniz bilgi değildir. Gizlilik kontrolleri olsun ya da olmasın, Facebook’un kullanıcılarının pazarlama demografik özelliklerini daha iyi belirlemek için aldığı her bilgi parçasını kaydetmeye ve kullanmaya devam ettiğini unutmayın.

Google aynı numarayı arama ve göz atma alışkanlıklarında kullanır. Bir öğrenci Google hesabına giriş yaparsa, hizmet aradıkları her anahtar kelimeyi, ziyaret ettikleri her web sayfasını ve YouTube’u her ziyaret ettiklerinde izler.

İtibarınızı Davranışlarınızla Oluşturun

Yalnızca patronlarınızın, bankalarınızın veya profesörlerinizin görmesini istediğiniz imajınıza katkıda bulunan şeyleri yayınlayarak pozitif, profesyonel dijital ayak izinize katkıda bulunun. Negatif tweetleri atmayın, şüpheli Facebook fotoğraflarından kendinizi ‘etiketini kaldırın’ ve kritik yorumları kendinize saklayın. Bunun yerine, işinizi veya tutkulu olduğunuz bir hobinizi sergileyen bir blog veya web sitesi başlatarak olumlu bir itibar oluşturun.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

Her Ziyaretiniz Dijital Ayak İziniz

Dijital Ayak İziniz Nasıl Kullanılıyor?