Skip to content

Bir Domainin Süresi Dolduğunda Ne Olur?

Domain Nedir

Bir alanın süresi dolduğunda, hemen devre dışı kalır ve ona bağlı tüm hizmetler çalışmayı durdurur. Alanın süresi dolduğunda herhangi bir güncelleme yapamazsınız. Etki alanı, süresi dolmuş etki alanları listenizdeki normal etki alanı oranınızda yeniden etkinleştirilmeye devam edecektir.

Belirli alan adları yalnızca otomatik olarak yenilenir ve manuel olarak yenilenemez. Bu alanlar için yetkisiz kullanım süresi yoktur. Süreleri dolduktan sonra onları kurtarmak mümkün değildir.

Bir alanın süresi dolduktan sonra bir yetkisiz kullanım süresine girer. Bu dönemde, alan devre dışı bırakılır, ancak ek ücret ödemeden DNSimple hesabından yenilemek yine de mümkündür.

Yenileme yılları her zaman geçerli kayıt döneminin sonuna eklenir (yani, yeni sona erme tarihi ister iki ay erken ister sona erme tarihinden önceki gün yenileseniz de aynıdır), böylece erken yenileme yaparak alanınızda asla zaman kaybetmezsiniz.

Kullanım Süresi

Bir etki alanı, geçerli herhangi bir sona erme yetkisiz kullanım süresinden geçtikten sonra, etki alanı kullanım durumuna geçebilir.

Kayıt şirketi, kayıt defterine bir silme isteği gönderdikten sonra, kullanım yetkisiz kullanım süresi sağlanır. Bu süre içinde alanı yalnızca önceki alan adı sahibi kurtarabilir ve alan adı önceki kayıt operatörü aracılığıyla alınmalıdır. Tekliften yararlanma yetkisiz kullanım süresi, bazı TLD’ler için farklı şekilde adlandırılır. Örneğin .org eşdeğeri “Silinmeyi Bekliyor – Geri Yüklenebilir”dir.

Bir alan adı kullanım durumundayken, kayıt şirketi standart yenileme fiyatına ek olarak zorunlu bir ücret uygulayacaktır. Nihai yenileme fiyatı, standart yenileme ücreti artı geri ödeme ücreti olacaktır.

Silme Süresi

“Silinmeyi Bekliyor”, kullanımdan sonraki 5 günlük zaman çerçevesini ifade eder. Bu süre zarfında kayıt defteri etki alanını elinde tutar ve kurtarılamaz. Tescil, alanı sildiğinde, herkesin yeni bir alan olarak satın alması için ilk gelen ilk hizmet esasına göre kullanılabilir.

Her alan adının kendi kayıt ve sona erme tarihi vardır. Çoğu alan adı 1 ila 10 yıllık bir süre için kaydedilebilir.

Etki alanı kaydı, herhangi bir etki alanı adını sona erme tarihi ilk başladığında süresi dolmuş olarak işaretler. Bu gerçekleştiğinde, alan adı daha sonra Namecheap park ad sunucularına taşınır. Burada ilgili web sitesi ve posta hizmeti çalışmayacaktır.

Bu süresi dolan alan adlarının çoğu, ilk sona erme tarihinden sonra 30 gün boyunca Namecheap hesabınızda kalacaktır. Bu süre zarfında, bunları doğrudan Namecheap hesabınızdan yeniden etkinleştirebilirsiniz.

Yeniden etkinleştirilmezse, ilgili alan adları alan listesinden kaldırılacak ve tekliften yararlanma süresine girilecektir.

Son kullanma tarihinden sonra, web siteniz yerine Namecheap park sayfası görüntülenecektir. Barındırma hesabınızda saklanan web sitesi dosyalarının etkilenmeyeceğini unutmayın. Ancak, daha sonra alan adı tabanlı e-posta adresinize gönderilen tüm e-postalar kaybolacaktır.

NOT: Etki alanı adınız 30 günlük yetkisiz kullanım süresi içinde yeniden etkinleştirilirse, ilgili DNS ayarları geri yüklenecektir. DNS yayılımı nedeniyle, etki alanıyla ilgili herhangi bir hizmetin yeniden çalışmaya başlaması yaklaşık 24-48 saat sürebilir.

Süresi dolan alan adlarının iletişim bilgileri değiştirilemez veya silinemez. Düzenleme düğmesi ile alan iletişim bölümünden basitçe devre dışı bırakılacaktır. İletişim bilgileriniz aktif ve yenilenmiş bir WhoisGuard aboneliği ile korunmadıkça, bu ayrıntılar kayıt tarafından silinene kadar genel Whois’te alan adınız için listelenmeye devam edecektir.

Bir alanın süresi dolduktan sonra çeşitli şeyler olabilir. Kayıt sahibi tarafından yenilenebilir, açık artırmada satın alınabilir, sicile iade edilebilir (alan adları için birincil veritabanı) veya alan adı işgaline tabi tutulabilir. Bunlardan herhangi biri gerçekleşmeden önce, alanı kiralayan taraf (kayıt sahibi) süresi dolmuş alan adını kullanma haklarını geri satın alma fırsatına sahip olacaktır. Ancak, alan adını süresi dolmadan yenilemek çok daha kolaydır.

Süresi Dolan Alan Adının Zaman Çizelgesi

Alan-Adlarinin-Suresi-Dolduktan-Sonra-Ne-Olur_5

Bir Alan Adı Sahibi, Alan Adının Süresinin Dolmak Üzere Olduğunu Nasıl Anlar?

Alan adlarının süresi dolmak üzereyken müşterilerini uyarmak kayıt şirketinin sorumluluğundadır. Bununla birlikte, bazı yağmacı kayıt şirketleri bunun yerine alan adının sona ermesini bekleyecek, alanı satın alacak ve daha sonra orijinal kayıt sahibine çok daha yüksek bir fiyata geri satmaya çalışacaktır. Bu bir tür alan işgalidir.

Kayıt sahipleri, WHOIS araması yoluyla alanlarının son kullanma tarihini de kontrol edebilir. WHOIS verileri, alanın sahibini, alan adı sahibinin iletişim bilgilerini, alanın ne zaman satın alındığını ve ne zaman sona erdiğini içerir. WHOIS, merkezi bir veritabanı değildir; daha ziyade veriler, ICANN (İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu) tarafından onaylanan çeşitli kayıt memurları ve kayıt otoriteleri tarafından tutulur.

Orijinal Alan Adı Sahibi, Süresi Dolan Alan Adlarını Yenileyebilir Mi?

Tipik olarak, alan adı sahibinin ek ücret ödemeden alanı geri satın alabileceği bir ödemesiz dönem vardır, ancak bunun uzunluğu kayıt operatöründen kayıt operatörüne değişir. Bir veya iki hafta kadar kısa, bir yıl kadar uzun olabilir veya hiç sunulmayabilir. Yetkisiz kullanım süresinin uzunluğu, kullanılan üst düzey etki alanının (.com, .org, .net, vb.) türüne de bağlıdır.

Yetkisiz kullanım süresinin ardından, genellikle tescil ettirenin alan adını yenileyebileceği, kullanım süresi adı verilen bir süre vardır. Kayıt şirketleri, yenileme ücretine ek olarak bu süre zarfında yenileme için genellikle bir kullanım ücreti talep eder. Tekliften yararlanma süresi yalnızca birkaç hafta uzunluğunda, en fazla 30 gündür.

Yeni Bir Alan Adı Sahibi, Süresi Dolmuş Alanları Ne Zaman ve Nasıl Satın Alabilir?

İlk kayıt sahibi olmayan birinin süresi dolmuş bir alan adını kullanma haklarını satın alabilmesi için yetkisiz kullanım süresi ve kullanım süresi (kayıt şirketi her ikisini de sunuyorsa) sona ermelidir. Bu iki dönem birlikte yalnızca birkaç haftayı bulabilir veya bir yıldan uzun sürebilir. Bunu takiben, alan adı kısa bir süre için “Silinmeyi Bekliyor” aşamasındadır.

Bu süreler sona erdikten sonra, alan adı kayıt kuruluşu açık piyasada alanı açık artırma ile satabilir. Bu noktada alan, en yüksek teklifi veren tarafından satın alınabilir. Ancak, süresi dolan alanların tümü açık artırmaya çıkarılmaz.

Bekleyen Silme Ne Anlama Geliyor?

Alan adı, kullanım süresi sona erdikten sonra yaklaşık 5 gün boyunca “Silinmeyi Bekliyor” olarak adlandırılan bir durumda. Bekleyen silme, alan adının süresinin dolmak üzere olduğu, ancak henüz herkese açık olmadığı anlamına gelir. Bekleyen silme süresi sona erdiğinde alan aslında silinmez, ancak WHOIS kaydı silinir.

Bir Kayıt Sahibi Kendi Alan Adını Silebilir Mi?

Etki alanları, kalıcı olarak var olmalarının sona ermesi anlamında silinmez, ancak bazı kayıt kuruluşları, kayıt sahiplerinin alanlarının kaydını sonlandırmasına izin verir. Diğer alan adı kayıt kuruluşları, alan adı doğal olarak sona erene kadar kayıt sahiplerinin kayıtlarını sonlandırmalarına izin vermez. Her iki durumda da, alan genellikle daha sonra en yüksek teklifi verene verilecektir.

Süresi Dolan Bir Alan Satın Alınmazsa Ne Olur?

Hiç kimse süresi dolmuş bir alan satın almazsa, belirli bir süre sonra orijinal kayıt defterine iade edilebilir. Kayıt defteri serbest bırakmaya karar verene kadar yeniden kullanılamayacaktır.

Yenileme Hatırlatma Bildirimleri

Yenileme hatırlatıcılarını (herhangi bir nedenle) manuel olarak kapatmış olsanız bile, etki alanının sona erme tarihinden yaklaşık 30 gün önce e-posta ile hatırlatıcılar gönderilmeye başlayacaktır. Son kullanma tarihinden önce en az iki hatırlatma ve sona erme tarihinden itibaren beş gün içinde bir hatırlatma alırsınız. Bu nedenle, gelen kutunuza dikkat edin veya bu önemli hatırlatıcıları kaçırmadığınızdan emin olmak için “son kullanma tarihi” veya “yenileme” kelimelerini işaretlemek için ayarlarınızı değiştirin.

Otomatik Yenileme

Hesap bilgilerinize bakarak ve alan adınızı otomatik olarak yenilemeye geçirerek kendinizi unutmaktan kurtarırsınız. Otomatik yenileme kullanımdayken, alan adınızı sona erme tarihinden önce, genellikle sona ermeden bir gün önce otomatik olarak yeniler. Bu özellik, değişiklik yapılmadıkça veya fatura bilgilerinizle ilgili sorun yoksa çalışmaya ve otomatik olarak yenilenmeye devam edecektir.

Eski Kart Bilgileri

Alan Adlarının Süresi Dolduktan Sonra Ne Olur
Alan Adlarının Süresi Dolduktan Sonra Ne Olur

Bir kredi kartını kaybettiğinizde veya süresi sona erdiğinde, o karta bağladığınız ve daha önce otomatik faturalandırmayı ayarladığınız tüm siteleri, hizmetleri ve abonelikleri de gözden geçirmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda aklınızdaki son şey, bir yıl önce kiraladığınız bir alandaki fatura bilgilerini güncellemek ve ardından otomatik yenilemeye ayarlamak olacaktır. Süresinin dolmasına 15 günden az bir süre kala alanınızı manuel olarak yenilemeniz gerekebilir.

Birden Fazla Alan Adı Sağlayıcısı

Alan adlarınızı ne kadar çok değiştirirseniz, onları unutmak veya karıştırmak o kadar kolay olur, özellikle de çok sayıda farklı web sitesi alan adına yatırım yapmışsanız. Alanlarınızı tek bir hizmette birleştirmenizi öneririm. Merkezi bir platformdan ödeme yapmayı, alan adı son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi veya değişiklik yapmayı çok daha kolay hale getirir.

Etki Alanına Bağlı İletişim E-Postası

Etki alanı e-postanızı, bağlı olduğu etki alanı adını yönetmek için seçerseniz, hesabın şifresini unutursanız, unutulan şifreyi geri almak için e-postayı giremeyeceğiniz konusunda bir ikilem yaratırsınız. Ayrıca, son kullanma tarihi geçerse, yenileme yetkisiz kullanım süresi boyunca bu e-postayı kullanamazsınız. Bu nedenle, hesabınıza ikincil bir e-posta adresi eklemeyi düşünmelisiniz.

Süresi Dolmuş Bir Kurumsal E-Posta Adresi

Alan adı kaydettirmenin arkasındaki süreçte çok sık karşılaştığımız bir sorun bir kişinin, iş veya kulüp e-postası gibi e-posta hesabına erişmek için bu kuruluşlarla aktif bir şekilde ilgilenmesini gerektiren bir iş veya okul e-posta hesabı kullanmasıdır. Bu nedenle, bir kişi böyle bir e-postayla bir alan adını kaydettirir ve ardından okulu bitirir veya işinden ayrılırsa, alan adıyla ilişkili e-posta adresine artık erişemez. Çoğu durumda, güvenlik sorunları veya hesabın bir bütün olarak silinmesi nedeniyle bu e-postaya yeniden erişim verilmesi imkansız olacaktır. Hesaba giriş yapmadan alanınızı yenilemek yine de mümkün olsa da, hayatı sizin için çok daha zor hale getirir ve bir alan süresi sona erme uyarısını kaçırma olasılığınızı artırır.

Alan Adı Durum Kodlarının Listesi

Alan-Adlarinin-Suresi-Dolduktan-Sonra-Ne-Olur_3

  • AKTİF – Bir alan adının normal durumu. Aktif alan adları web siteleri, e-posta veya ad sunucularını kaydetmek için kullanılabilir.
  • TAMAM – Etki alanı adı etkin ve kullanılabilir.
  • AKTİF DEĞİL – Ad sunucuları ayarlanmadığı veya yanlış olduğu için alan adı kullanılamaz.
  • REGISTRAR-HOLD – Kayıt operatörü alanı beklemeye aldı ve kullanılamaz.
  • KAYIT MERKEZİ-HOLD – Merkezi kayıt, alanı beklemeye aldı ve kullanılamaz.
  • REGISTRAR-LOCK – Alan adı, kayıt şirketi tarafından kilitlendi. Alan değiştirilemez veya silinemez. Etki alanı kullanılabilir ve yenilenebilir. Bu genellikle alan adı tescil ettireninin talebi üzerine yapılır.
  • REGISTRY-LOCK – Merkezi kayıt defteri, ayarlarının değiştirilememesi için etki alanını kilitledi.
  • REDEMPTIONPERIOD – Alan adının süresi doldu ve 30 günlük Tekliften Yararlanma Süresi altında. Alan adı kullanılamaz, değiştirilemez veya silinemez. Alan, yalnızca kullanım ücretleri ödenerek geri yüklenebilir.
  • GERİ YÜKLENMEYİ BEKLİYOR – Süresi dolan bir alan şimdi ETKİN duruma geri yükleniyor.
  • PENDINGDELETE – Etki alanının süresi doldu, kayıt defteri onu silmek üzere. Bir alan adı silinmeden önce beş gün bu durumda kalır.
  • CLIENT_DELETE_PROHIBITED – Alan adı silinememesi için sponsorluk kayıt şirketi tarafından kilitlendi.
  • SERVER_DELETE_PROHIBITED – Alan adı, silinememesi için kayıt defteri tarafından kilitlenir.
  • CLIENT_HOLD – Alan adı, kullanılamaması için sponsor kayıt şirketi tarafından kilitlendi.
  • SERVER_HOLD – Alan adı, kullanılamaması için kayıt defteri tarafından kilitlenir.
  • CLIENT_RENEW_PROHIBITED – Alan adı, yenilenememesi için sponsor kayıt şirketi tarafından kilitlendi.
  • SERVER_RENEW_PROHIBITED – Alan adı, yenilenememesi için kayıt defteri tarafından kilitlenir.
  • CLIENT_TRANSFER_PROHIBITED – Alan adı, başka bir kayıt şirketine aktarılamaması için sponsor kayıt şirketi tarafından kilitlendi.
  • SERVER_TRANSFER_PROHIBITED – Alan adı, başka bir kayıt şirketine aktarılamaması için kayıt defteri tarafından kilitlenir.
  • CLIENT_UPDATE_PROHIBITED – Alan adı, ayarlarının değiştirilememesi için sponsor kayıt şirketi tarafından kilitlendi.
  • SERVER_UPDATE_PROHIBITED – Merkezi kayıt, ayarlarının değiştirilmesini önlemek için etki alanını kilitledi.
  • PENDING_DELETE – Alan adı kayıt defteri tarafından silinme sürecindedir.
  • PENDING_TRANSFER – Alan adı, bir kayıt şirketinden diğerine aktarılma sürecinde. Bu süre içinde alan adı değiştirilemez.

Sonuç

Web sitenizin alan adı süresi dolmadan mutlaka yenileme yapınız. Sizlere tavsiyemiz alan adı sürenizi 10 yıllık yenileme yapmanızdır.