Skip to content

ASO'nun Temelleri Nelerdir?

ASO'nun-Temelleri-Nelerdir

App-Store-Optimizasyonu-ASO_4Başlık

Başlığa yerleştirilen anahtar kelime, arama trafiğinin en yoğun olduğu anahtar kelime olmalıdır. Bu anahtar kelimeyi araştırmak için zaman harcayın, çünkü başlığınızı çok sık değiştirmek zararlı olabilir. Uygulamanız daha üst sıralarda yer almaya ve daha fazla yorum almaya başladığında, uygulamanızın haberleri ağızdan ağza yayılmaya başlayacaktır. Başlığın değiştirilmesi, uygulamanızın yayılmasını zorlaştırabilir.

Başlık, çevrimiçi ilk izlenimimizdir. Sizi bu yazıyı okumaya çeken ve kullanıcıları uygulamanıza çeken şey budur. Başlıkta bir anahtar kelimeyle optimizasyon, o başlık için arama sıralamasını %10,3 artırır! iOS son sürümünde başlık için size yalnızca 30 karakter verilir.

Açıklama

Teknik olarak App Store algoritması açıklamayı görmezden geliyor. Ancak kullanıcılar farklı! Açıklama alanında uygulamanızı SEO için optimize etmek yerine, ürününüzün özelliklerini ve faydalarını açıklamaya odaklanın.

Kesilmiş snippet’ler ürün sayfanızda gösterilir ve birkaç okuyucu burada gördüklerinizin ötesini okumak için “daha fazla”yı tıklayacaktır. Satış konuşmanızı yapmak ve birini indirmeye değer olduğunuza ikna etmek için 252 karakteriniz var.

Alt Yazı

Arama sonuçlarında başlığın altında bir alt başlık verilir. Bu da 30 karakterle sınırlıdır. Burada size daha açıklayıcı anahtar kelimeler kullanmak için bir şans daha verilir.

Anahtar Kelimeler

Dediğim gibi, arama sıralamanızı iyileştirmek için, hangi anahtar kelimelerin alakalı olduğunu ve hedef kitleniz tarafından en sık kullanıldığını mutlaka bilmeniz gerekir. En önemli ASO faktörü olmanın yanı sıra, başlığa nazaran anahtar kelimeler, düzenli olarak optimize etmek için değiştirilebilir.

iOS son sürümü, virgülle ayrılmış anahtar kelimeleri girmeniz için size 100 karakter sağlar. Bunlar, uygulamanızın arama ve ilgili içerik yoluyla keşfedilmesine yardımcı olur.

Toplam İndirme Sayısı

İndirme sayınız ASO için önemlidir, ancak elbette bu konu üzerinde sizin tam kontrolünüz yoktur.

Hem uygulama hem de Google Play mağazaları sıralamayı belirlemek için bir uygulamanın indirilme sayısını kullanır. Hatta indirme hızının bile bu durumu etkiler.

Elde Tutma Oranı

Mağazalar yalnızca uygulama indirmelerine dayanmaz, aynı zamanda bir uygulamanın elde tutma oranını da dikkate alır. Uygulamanızı indirdikten kısa bir süre sonra birçok kullanıcı kaldırırsa, bu, algoritmaya kullanıcıların uygulamadan memnun olmadığını bildirir. Birçok kaynak, oturum süresi veya başlatma sayısı gibi ölçümlerin de sıralama sinyalleri olduğunu savunuyor.

Derecelendirmeler ve İncelemeler

Müşteri incelemeleri ve derecelendirmeleri, özellikle bir uygulama markasına aşina olmayan kullanıcılar için önemli bir husustur.

Daha yüksek puan alan uygulamalar da daha üst sıralarda yer alır. App Store’daki en iyi 100 ücretsiz uygulamanın ortalama puanı 4 yıldızdır!

Açıkçası kalite önemlidir. Puanınız ne kadar düşükse, indirmeyi düşünen tüketici sayısı o kadar az olur. Düşünsenize, en son ne zaman tek yıldızlı bir uygulama indirdiniz?

Derecelendirmeler ayrıca dönüşümleri de etkiler. Bu nedenle, uygulama içindeki müşterilerden yorum istemek önemlidir. Ama olumsuz yorumları yanıtlamaktan çekinmeyin. O zamandan beri düzeltilen bir hata veya aksaklık nedeniyle kötü bir müşteri deneyimi yaşanmış olabilir.

Simge Tasarımına Odaklanın

Başlamadan önce dört uygulama simgesi çeşidini test edin. Simgeyi beğenmeniz, hedef kitlenizin de seveceği anlamına gelmez. Uygulama simgesi, kullanıcıların uygulamanız hakkında sahip oldukları ilk görsel izlenimdir ve bunu doğru yapmak çok önemlidir.

Bir kitabı kapağına (veya simgesine göre bir uygulamaya) göre yargılamanın adaletsizliği hakkında burada akşama kadar tartışabiliriz, ancak günün sonunda, çoğu insanın yaptığı tam olarak budur…

Uygulamanızın simgesi ilgi çekici, dikkat çekici olmalı ve diğer uygulamalara çok benzememelidir. Yoğun olarak kullandığınız renkte bile, en yakın rakiplerinizden farklı seçimler yapın.

Uygulama mağazası ziyaretçileri, göz atarken uygulama simgenize çekilirse, bir göz atacaklarını ve indirmeye karar verebileceklerini unutmayın.

Ekran Görüntüleri Ekleyin

Bir uygulama önizleme videosu ve ekran görüntüleri, kararsız kullanıcıların dönüştürülmesine yardımcı olur. App Store’daki en iyi uygulamaların çoğu, müşteri dönüşümlerini artırmak için uygulama ön izlemelerini kullanır.

İnsanların çoğu, indirme kararı vermeden önce ekran görüntülerine bakacak. Uygulamanızın ara yüzlerine ait, platformun yüklemenize izin verdiği kadar çok ekran görüntüsü kullanmanızı öneririm.

Uygulama mağazası açıklamasından görsellere, derecelendirmelere / incelemelere ve sosyal medyadaki varlığa kadar tanınırlığı, bilinirliği ve çekiciliği artırmak için markanızı ve uygulamanızı pazarlamaya çalışın.

Video Ekleyin

Uygulamanızın sayfasında bir video oluşturmak indirme sayısını %35 artırabilir. Bu önemli artış, başlığınızı (%15) ve görsellerinizi (%30) optimize etmekten daha fazlasıdır. İndirmelerdeki her artış, sıralamalarınızda da bir artış demektir.

Çoğu kişi bir uygulamayı birkaç dakika içinde değerlendirir: indirir veya vazgeçer. Bu yüzden, uygulamanızın en değerli özelliğini sergileyen bir video yükleyin.

App Store Analytics’i Kullanın

Web sayfası pazarlaması için Google Analytics’te olduğu gibi, mobil pazarlama stratejinize yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir dizi güçlü uygulama mağazası analiz aracı vardır.

Bu uygulama analizi araçları, uygulamanızla ilgili her türlü ölçüm hakkında size somut veriler sağladıkları için faydalıdır. Size uygulamanızı pazarlarken neyi yanlış yaptığınızı, uygulama mağazası sıralamanızı iyileştirmek için neler yapabileceğinizi ve çok daha fazlasını gösterebilir.

Rakiplerinizi Araştırın

Rakiplerinizin kim olduğunu bilmek ve iş stratejilerini anlamak her başarılı iş için önemlidir, ancak ASO’da özellikle önemlidir.

Uygulamanızı pazara ekledikten sonra, seçtiğiniz kategoride en iyi performans gösteren uygulamaları sürekli olarak izlemeniz gerekecektir. Bir anahtar kelime eklediklerinde veya meta verilerini değiştirdiklerinde sıralamalarının değişip değişmediğine bakın.

Yabancı Dil Ekleyin

İngilizce dışındaki dilleri konuşan büyük nüfusları görmezden gelmeyin. Metinleri farklı dillere çevirmek rekabet avantajınız olabilir. Ayrıca, resimlerdeki ve videolardaki tüm metinleri de değiştirmeyi unutmayın.

Uygulamaya başka bir dil eklediğinizde, başka bir anahtar kelime kümesi girebilirsiniz.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: ASO: App Store Optimizasyonu

Sonraki Yazı: App Store Optimizasyonunun Faydaları Nelerdir?