Skip to content

Alışveriş Çılgınlığı Black Friday Geliyor

Alışveriş Çılgınlığı Black Friday Geliyor

Tüm dünyada alışveriş çılgınlığı olarak bilinen Black Friday kavramı nasıl ortaya çıktı?

Yeni bir jargon olarak da düşünülebilen Black Friday yani Kara Cuma, birçoğumuz için sadece inanılmaz indirimlerin yapıldığı alışveriş günleri olarak biliniyor. Fakat Black Friday aslında Amerika’da ortaya çıkan ve Şükran Gününden sonra gelen Cuma günü olarak kabul edilen dinî önemi olan bir gün. Yine Amerika’da bu önemli gün resmî tatil olarak kayıtlara geçiyor.
Yıllar geçtikçe farklı anlamlar da kazanan Black Friday, 2013 yılından itibaren günlük etkinlik kavramını yitirerek bir haftalık indirim günleri olarak yaygınlaştı. Noel için yapılan alışveriş haftası olarak da kabul edilen Black Firday, zamanla sınırları aşarak tüm dünyada bir alışveriş çılgınlığı haline dönüştü.

Neden Black Friday (Kara Cuma) Olarak Anılıyor?

Neden Black Friday (Kara Cuma) Olarak Anılıyor?
1932 yılından beri Noel alışveriş günü olarak kabul edilen Black Friday, Şükran günü adı verilen Amerika’nın sembolik bayramının ardından gelen ilk Cuma günüdür. İlk kez 1961 yılında Black Friday olarak bahsedilen alışveriş haftasının, yoğun trafik ve kalabalık nedeni ile bu şekilde adlandırıldığı belirtiliyor. Yıllarla beraber tüketim çılgınlığının bir simgesi haline gelen Black Friday, mağazaların ve alışveriş merkezlerinin çılgın indirimleri sayesinde tüm dünyaya nam salmıştır.

Neden Bu Kadar Yaygınlaşıyor?

Tüketim ne kadar artış gösteriyorsa, alım zorluğu da bir o kadar artıyor. İnsanların ihtiyaçlarının kazançları ile ters orantı göstermesi ve markaların ürünlerini satışa çıkarma çabaları Black Friday etkinliklerinin tüm dünyada aynı şekilde yayılmasını sağlıyor.

Black Friday İndirimleri Ne Zaman Başlıyor?

Black Friday İndirimleri Ne Zaman Başlıyor?

Tüm dünya ile birlikte 25 Kasım 2017 tarihinde Türkiye’de de Kara Cuma indirimleri olarak başlayacak etkinlik, 1 hafta boyunca devam edecek. Teknoloji ürünlerinde daha büyük indirimlerin yapılacağı Kara Cuma’da, Steam gibi birçok oyun platformunda da indirimler gerçekleşiyor.
E-ticaret platformları için hem marka bilinirliği hem de satış artışı sağlayacak Black Friday (Kara Cuma) indirimleri, 29 Kasım 2017 tarihine kadar devam ediyor.

Dijital Pazarlama E-Ticaret Firmalarına Bu konuda Neler Sağlıyor?

Her alanda etkisini gösteren dijital dönüşüm, bu tür alışveriş etkinliklerinde de karşımıza çıkıyor. Hemen hemen her insanın internet alışverişini tercih ettiği günümüzde, dijital pazarlama araçlarını kullanan e-ticaret firmaları bir adım öne geçiyor. Hedef kitlenin belirlenmesi, doğru yerde ve doğru zamanda reklamların yayınlanması dijital pazarlamanın kullanılması gerektiğini gösteren küçük birer örnek. Sayısız alanda kullanılabilen dijital pazarlama araçları, uzman bir dokunuşla akılda kalıcı çalışmaların ortaya çıkmasını sağlıyor.