Skip to content

5 Tür E-Ticaret Müşterisi

5 Tur E Ticaret Musterisi

Her e-ticaret müşterisi benzersizdir. Farklı kullanıcı türlerini belirlemek, tasarım ekiplerinin tüm alışveriş yapanlar için kullanılabilir ve faydalı deneyimler oluşturmalarını sağlamalarına yardımcı olabilir.

  1. Ürün Odaklı
  2. Tarayıcılar
  3. Araştırmacılar
  4. Pazarlık Avcıları
  5. Tek Seferlik Alışveriş Yapanlar

İyi bir e-ticaret kullanıcı deneyimi, tüm müşteri türleri için çok önemlidir, ancak alışveriş yapanın hedefine göre farklı unsurlar önem kazanır. Kullanıcı türlerini göz önünde bulundurarak tasarım yapmak, genel alışveriş deneyimini iyileştirir.

Ürün Odaklı

Ürün odaklı müşteriler tam olarak ne istediklerini bilir. Zaten sahip oldukları bir şeyin yerine, ya da ötesine geçmeye ihtiyaçları vardır. Size gelmeden önce araştırma yapmış ve istedikleri öğeyi seçmişlerdir. Mağazalardaki ürünleri araştırıyorlar, ancak çevrimiçi satın almak istiyorlar. Bu müşteriler hedef odaklıdır.

Ürün odaklı müşteriler siteye göz atmak istemiyor. Ürün odaklı müşteri yalnızca ürünü bulmak, doğru ürün olduğunu onaylamak ve satın almak ister. Bazıları ürün açıklamalarına bile bakmıyor. İsme ve resme hızlı bir bakış, ürünün doğru ürün olduğunu anlama ve satın alma.

Amaç hızdır. Alışveriş yapanları doğru ürüne yönlendirin, doğru ürün olduğunu bilmelerini sağlayın ve onları ödeme aşamasına götürün.

Ürün odaklı alışveriş yapanlar için temel unsurlar şunları içerir:

  • Açıklayıcı adlar ve net ürün resimleri aracılığıyla her ürünün net bir şekilde tanımlanması
  • İlgilendiği öğeleri hızla bulmayı ve arama sonuçları listesinden doğru öğeyi seçmeyi kolaylaştıran etkili bir arama
  • Yeniden sipariş için önceden satın alınan ürünlere kolay erişim
  • Müşterileri olabildiğince hızlı bir şekilde memnun edebilmek için geliştirilmiş bir ödeme

Göz Atanlar

Göz Atanlar, ilham almak veya zaman öldürmek için en sevdikleri sitelere veya yeni sitelere giden yavaş alışveriş yapan kişilerdir. Göz atanlar, en son trendleri takip etmek, gelecekteki satın alma işlemlerini planlamak veya bir mağazayı ziyaret etmeden önce hazırlanmak ister.

Göz atan müşteriler, neyin yeni, neyin popüler ve neyin indirimde olduğunu görmek ister. Alışveriş yapanlar düzenli olarak bir siteye geldiklerinde, bir hafta önce gördükleri bilgilerin aynısını görmek istemezler, bu güven kırıcıdır ve siteye gereken özenin gösterilmediğini ve hatta belki de aktif bile olmadığını düşünmelerine neden olur. En son ürünler, en son fırsatlar ve başkalarının ne satın aldığı ile ilgilenirler. İncelediklerine benzer öğeler ve önerilen ürünler, sitede gezinmelerine yardımcı olarak yeni alanlara veya yeni ürünlere götürür.

Göz atarak sonrasında alışveriş yapanlar için temel unsurlar şunları içerir:

  • Yeni, popüler ve indirimli ürünlerin listeleri
  • İlgili bağlantılar ve önerilen ürünler aracılığıyla yeni envantere kolay erişim
  • Beğendikleri ürünler hakkında bilgi paylaşma yeteneği (yorumlar ve sosyal medya gibi)

Araştırmacılar

E-Ticarette-Bilmeniz-Gereken-Farkli-Kullanici-Tipleri_7

Bu müşteriler kesinlikle belirli bir ürün veya hizmeti arıyorlar, ancak gerçekten bir satın alma işlemi yapmadan önce fiyatları, nakliye ayrıntılarını, özellikleri, iade politikalarını ve diğer hususları karşılaştıracaklar. Bunlar sabırlı müşterilerdir ve dürtülerle yönlendirilmezler. Şu anda aradıklarını bulamazlarsa, beklemeye ve birkaç hafta, hatta aylar sonra tekrar denemeye isteklidirler.

Araştırmacılar, bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce bilgi toplamak için birden fazla siteyi ziyaret edebilir. Amaç, bu araştırmacıları sitenizdeki alıcılara dönüştürmektir. Çevrimiçi işlemlerde güven önemlidir. Araştırmacılar sitenizin ayrıntılı ürün açıklamaları, görseller, kolay ürün karşılaştırması, mükemmel destek ve net gezinme sunduğunu görürlerse, sitenizden satın alma olasılıkları daha yüksektir.

Araştırma sonrasında alışveriş yapanlar için temel unsurlar şunları içerir:

  • Açık ve ayrıntılı ürün açıklamaları
  • Ürün özelliklerinin anlaşılması kolay bir dilde yazılmış tanımları
  • Kullanıcı yorumları
  • Ürünler arasında kolay karşılaştırma
  • Düzenlemesi kolay alışveriş sepetleri

Pazarlık Avcıları

E-Ticarette-Bilmeniz-Gereken-Farkli-Kullanici-Tipleri_8

Pazarlık avcıları mümkün olan en uygun fiyatı ararlar.

Pazarlık avcıları için fiyatların açıkça listelenmesi gerekir. İndirimli ürünler sitede gizlenmemeli, tam fiyatlı ürünlerin yanında ve tasarruf vurgulanmış olarak listelenmelidir. Mevcut indirimlerin kullanımı kolay olmalıdır.

Pazarlık avcıları ile tek fırsat sadece satışı yapmak değil, onları sadık müşterilere dönüştürmektir. Kuponlar gönderin, indirimler sunun; pazarlık avcılarını cezbetmek ve elinizde tutmak için minimum satın alma ile ücretsiz gönderim sağlayın.

Pazarlık sonrasında alışveriş yapanlar için temel unsurlar şunları içerir:

  • Yalnızca indirimli ürünlerin bulunduğu bir alan
  • Ürün fiyatlarını ve ilgili indirimleri açık şekilde belirtmek
  • Arkadaş davet etme, 2. siparişi verme gibi bazı kriterler karşılandığında otomatik olarak indirim uygulama

Tek Seferlik Alışveriş Yapanlar

Tek seferlik alışveriş yapanlar ürün odaklı olabilir, göz atabilir, pazarlık yapabilir veya araştırmada olabilir. İlk satın alma işleminden sonra siteyi ziyaret etme niyetleri yoktur.

Bu müşteriler ziyaret ettikleri siteye ve hatta çoğu durumda sitenin ürünlerine aşina değildir. İlgilendikleri ürünlere ulaşmak ve site envanterini görmek için sitede gezinmeye ihtiyaçları vardır. Net ürün açıklamaları, ihtiyaçlarına en uygun ürünün hangisi olduğunu belirlemelerine yardımcı olur.

Geri dönen bir müşteri olup olmayacaklarını belirlemek zordur, ancak bir satıcı olarak, mükemmel satış sonrası hizmet, satış güncellemeleri ve özel günlerde indirimler yoluyla onları etkilemeniz mümkün olabilir.

Tek seferlik alışveriş yapanların ana şikayeti site kaydıdır. Hesap oluşturmalarına gerek kalmadan satın alma yapmalarına izin veren siteleri takdir ederler.

Tek seferlik alışveriş yapanlar için temel unsurlar şunlardır:

  • Sitede kolay gezinme
  • Eksiksiz ürün açıklamaları
  • Açık ve güvenilir şirket bilgileri
  • Kayıt olmadan ödeme

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: E-Ticaret ve Türleri

Sonraki Yazı: E-Ticarette Daha Fazla Satış Sağlamanın Tek Yolu