Skip to content

2021 Dijital Pazarda Bizi Neler Bekliyor?

2021-Dijital-Pazarda-Bizi-Neler-Bekliyor

2020, ne kadar kalpsiz bir yıl oldun…

2020’nin ilk günlerinde yazılan tüm makaleler için üzülüyorum. Teknolojiyle kurtuluşun yakın olduğuna dair sözlerle doluydu.

Geleceği görebiliyormuşum gibi davranmayacağım. Burada bahsettiğim şey her zamanki gibi dijital pazarlamada işin nerelere geldiği.

‘Pazarlamada yapay zeka muhteşem önemli bir şey olacak’ gibi genellemeleri atlamaya çalışacağım. Odaklandığım nokta şu: Pazarlamacı olarak neyi farklı yapmalıyım?

Dijital Pazarlamanın Geleceği: 2021 ve Sonrası İçin Tahminler

2021-dijital-pazarinda-bizi-neler-bekliyor_1

1. Alternatif Sosyal Pazarlama- Mikro Etkileyici Pazarlamasının Yükselişi

Influencer Marketing, Instagram ve YouTube gibi platformlarda milyonlarca takipçi çeken ve markalarla yaptıkları anlaşmalardan altı haneli bir gelir elde eden en iyi etkileyicilerle son yıllarda çoktan büyüdü.

Ama etkileyici büyük isimler, daha fazla sponsorlu gönderi üstlendikçe güçlerini kaybetmeye başlıyor, bu da tavsiyelerinin gerçekliğini ve etkisini azaltıyor. Büyük nüfuz sahibi Influencer’lar güvenilirlik sorunları nedeniyle bir süre sonra takipçileri üzerindeki kontrollerini kaybedecekler. Bir reklam ajansı gibi davranmaya başladıklarında, insanlar içeriklerini normal ücretli gönderilerden ayırt edemedikleri için takibi bırakacaklar.

Size söyleyebileceğim şey, dijital pazarlamada 2021 kelimesinin ‘mikro’ olacağıdır. Küçük ama yine de alakalı erişime sahip mikro etkileyiciler, takipçileriyle daha yakın ilişkiler kurabilir. Bu nedenle nokta atışı hedef tutturmak isteyen markalar dar ama müşteriye dönüşebilecek kitleye seslenen etkileyicilerle çalışmak isteyeceklerdir.

Etkileyenlerin gücü övündükleri takipçi sayısı ile değil, her bir takipçi ile kişisel ilişkileri ile ölçülecektir.

2. Gelişmekte Olan Pazarlar

Bu yıl 4 milyar insan bir tür tecrit emri altındaydı.

Pek çok insan benzer şeylere ihtiyaç duyarak evlerinde mahsur kaldı. Yalnızca İstanbulluların mı yemeğe, tuvalet kağıdına ve dezenfektana ihtiyacı olduğunu düşündünüz? Nairobiler ne olacak? Hepimiz aynı gemideyiz.

Yeni pazarlara girme şansınız var. Dış kaynak olarak kullanabileceğiniz küresel nakliye hizmetleri sayesinde onlara ulaşmak da oldukça kolay. Hem içeri girdiğinizde göreceksiniz ki, sunduğunuz ayrıcalıklar sayesinde yerel rakiplerinizi de geride bırakma ihtimaliniz oldukça yüksek.

3. İlişkiler Önemlidir

Kısıtlamalar sırasında yalnızca tanıdığınız bir işletmeye yardım etmek istediğiniz için çevrimiçi bir şey satın aldınız mı? Evde yiyecek bir şeyler olsa bile, en sevdiğiniz restoranı desteklemek için yemek sipariş ettiniz mi?

Hayatta kalmayı başaran markalar, her zaman en iyi hazırlanmış, en çok korunan tedarik zincirleri ile mümkün değildir: Hayatta kalırlar çünkü gerekli görülürler. Yaşarlar çünkü müşteriler yaşamalarını ister. Ürününüzü satın almayı bir görevleri olarak düşüneceklerdir.

Yalnızca ham verilere değil, duygulara odaklanın. Onlara ‘bu günleri birlikte atlatacağız’ mesajını verin.

4. Sesli Komut

Zaten SİRİ başta olmak üzere akıllı konuşmacılar ve ‘asistanlar’ bir süredir ortalıkta dolaşıyorlardı. Tüm arama sorgularının yarısından fazlasının sesli arama ile desteklendiği tahmin edilmekte.

Mobil cihazlardaki trendin büyümeyi durdurması için hiçbir neden yok. Eller serbest teknolojisi, kullanıcıların cihazlarıyla etkileşime girmeyi seçtikleri için giderek daha standart bir yol haline gelecek.

Sesli arama destekli akıllı cihazlardaki bu büyüme ile onlara sahip olan insanlara daha fazla pazarlama fırsatı sunacak.

5. Gelişmiş Yapay Zeka Teknolojisi

Detaya girmeyeceğim demiştim ama, üstünkörü değinmeden olmayacak:

Yapay zeka, bir süredir dijital pazarlama dünyasında mümkün olanı genişletiyor, ancak bu teknolojinin önümüzdeki birkaç yıl içinde yapabileceklerinde üst düzey sıçramalar göreceğiz.

Sohbet robotları bir müşteri hizmetleri standardı haline gelecek ve makine öğrenimi algoritmaları daha karmaşık hale geldikçe ve insanları neredeyse ürkütücü bir doğrulukla taklit edebilecek ve canlı aracıların yerini almaya başlayacak.

Yapay zeka ayrıca reklamcılıkta da kullanılıyor. İnsani yaratıcılık düzeylerine tam olarak ulaşamamış olsa da, Google, en iyi performans gösteren reklam tasarımlarını belirleyerek ve kullanıcı etkileşimine göre kopyalayıp otomatik olarak ayarlıyor ve kampanyaları optimize etmek için zaten yapay zeka destekli reklamlar yayınlıyor.

6. Sosyal Medya Dünyayı Ele Geçiriyor

Sosyal medya, hayatımızın her alanında varlığını duyurmaya devam edecek ve hem çevrimiçi hem de çevrimdışı hizmetlerle gerçek anlamda entegre hale gelecektir.

Telefonunuzdaki uygulamaların çoğu muhtemelen sosyal medya ağlarınızla zaten veri paylaşıyor. Artık işverenler ve işe alım yapanların bile görüşmelerden önce sosyal medya profillerini incelediklerini biliyor muydunuz?

Pazarlamacılar için bu ne anlama geliyor? Sosyal medyada kullanılan yapay zeka algoritmaları giderek daha karmaşık hale geldikçe, her müşterinin bir birey olarak daha derin bir şekilde anlaşılması ve son derece hedefli teklifler ve hizmetler sunma fırsatı!

7. Artırılmış Gerçeklik Sıradan Oluyor

2016 Pokémon Go çılgınlığını hatırlıyor musunuz? Mobil oyun, artırılmış gerçekliğin video oyunlarında nasıl kullanılabileceğinin harika bir örneği değil, aynı zamanda işletmelerin kapılarının önünde bir veya iki Pokémon yakalamaya çalışan müşterilere satış yapma şansını yakaladıkları için bir pazarlama fırsatıydı.

Artırılmış gerçeklik, oyuncular için sadece eğlenceli bir numara değildir. Markaların müşterilere ulaşması için giderek daha fazla bir araç olarak kullanılıyor. IKEA artık kendi evinize mobilya parçaları yerleştirebileceğiniz bir sanal gerçeklik kataloğu sunuyor. Moda markaları, müşterilerinin kıyafetleri sanal olarak kendi evlerinin rahatlığında denemelerine izin vermek için artırılmış gerçeklik kullanmaya başlıyor.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

2021’de E-Ticarette Dikkat Etmeniz Gerekenler

2021 İçin Sosyal Medya Yönetim İpuçları