Skip to content

2021'de Başarılı Video İçerik Oluşturmak

2021'de-Basarili-Video-Icerik-Olusturmak

1) Hedef Kitlenizi Keşfedin

Hedef kitlenizi bulmak ve tanımlamak, herhangi bir içerik oluşturma sürecinin ilk adımıdır. Ancak, tüm müşterilerinizin aynı içeriği görmek istediğini varsayma tuzağına düşmeyin.

Sonuçta, hedef kitleniz tek bir ilgi alanına sahip birden fazla müşteriden oluşuyor. Hedeflediğiniz kişi grubu, video içeriğinizi planlarken yararlanabileceğiniz örtüşen başka ilgi alanlarına da sahip olabilir.

Video görüntüleyicinizi genel bir hedef kitle yerine belirli bir alıcı grubuna daraltmak, çok daha hedefli ve etkili bir video oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

2) Mesajınızı Netleştirin

Video-Icerik-Hazirlamanin-Puf-Noktalari_4

Hedef kitlenizi tanımanın ve bir hedef pazarı daraltmanın önemi kritik olsa da, mesajınızı açıkça tanımlamak da aynı derecede önemlidir. Başka bir deyişle, her şeyi tek bir animasyona sığdırmaya çalışmayın.

İşletmeniz büyük olasılıkla farklı hizmetler veya ürünler sunuyor, bu nedenle bunların her biri için farklı videolara ihtiyacınız olacak. Örneğin:

  • Temel müşterilere bir ürün tanıtımı sunan açıklayıcı bir video
  • Üst yönetiminiz veya B2B müşterileriniz için daha karmaşık bir ürün demosu
  • CEO’nuzdan güçlü bir TEDX Konuşması türü mesaj

Belirli bir mesajı ve belirli bir hedefi olan uyarlanmış bir video, uzun vadede çok daha etkili olacaktır.

3) Gerçekçi Bir Bütçe Belirleyin

Hedef kitlenizi ve mesajınızı belirledikten sonra, bütçenizi belirlemeniz gerekir. Prodüksiyon öncesi maliyetleri hesaplayamamak, yanlışlıkla bütçeyi aşmaya neden olur. Artı, belirsizlik, beklentileri yönetmenin imkansız olduğu anlamına gelir.

Video oluşturmanın bazı unsurları diğerlerinden daha maliyetlidir – özellikle seslendirme veya üçüncü taraf röportajları dahil ederek video içeriğinizin ötesine geçmeyi planlıyorsanız.

Jenerik kalitesinde bir içerik için çalışanlarınızla birlikte oyuncu kadrosu ve ekip olarak akıllı telefonunuzda hızlı bir video hazırlayarak maliyetleri düşürmeyi düşünüyorsanız, marka algısı söz konusu olduğunda, düşük kaliteli bir videonun hiç video olmamasından daha kötü olduğunu unutmayın.

4) Senaryonuzu Yazın ve Revize Edin, Sonra Tekrar Gözden Geçirin

Yazılı video senaryosu, en çok abartılan ön prodüksiyonun önemli bir parçasıdır.

Yaygın inancın aksine, herkes senaryo yazamaz. Çoğu zaman, takımdaki biri bir senaryoyu oluşturur ve birkaç tur revize etmeden uygulamaya hazır olduğunu düşünür. Oysa ki pazarlama ekibinizdeki, müşterilerle bireysel olarak konuşan diğer üyelerden bilgi almanız önemlidir.

Çekime hazır olduğunuzda videonuzun senaryosu birkaç taslaktan geçiyorsa endişelenmeyin. Çalışmak için sağlam bir temele sahip olmak, prodüksiyon ve post prodüksiyon programlarınızın büyük bir bölümünü oluşturacaktır.

5) Videonuzun Marka Öğelerini Oluşturun

Geleneksel TV tanıtımları ve bariz harekete geçirici mesajların yerini neredeyse daha akıllı, daha incelikli bir iş videosu markası almıştır.

Ancak bu, kim olduğunuza dair dostça hatırlatmalara yer olmadığı anlamına gelmez. Selamlar ve onaylar, video yapım öncesi ipuçlarının önemli bir parçasıdır, çünkü işletmenizi ince bir şekilde tanıtmak, hedef kitlenizi ulaşmak için çalıştığınız hedefi tamamlamaya itebilir.

Videoyu normalde yaptığınız gibi, herhangi bir harekete geçirici mesajdan bahsetmeden planlayın. Ardından, içerik sona erdiğinde, izleyicinizden harekete geçmesini isteyin – ister web sitenizi ziyaret ederek, ister bir bağlantıyı tıklayarak bir satın alma işlemi gerçekleştirin.

6) En İyi 8 Saniyenizi İlk Sıraya Koyun

Videonun ilk sekiz saniyesi, izleyicinin dikkatini çekmek ve videonun geri kalanından ne bekleyebileceklerini onlara bildirmek için mükemmel ve makul bir süredir.

Görüntüleyenlerinizi küçümsemeyin ve başıboş bir girişte videoyu önceden açıklamanız gerektiğini düşünmeyin.

Videonuzun “nedeni”, hedef kitlenizin ürün veya hizmetinizden yararlanma nedenidir.

7) Doğru Çalışma Zamanını Seçin

Tahmin edebileceğiniz gibi, video uzunluğu ile gönderiden ayrılma arasında doğrudan bir ilişki vardır. Daha kısa videolar daha iyi etkileşim sağlama eğilimindedir.

  • Bir video 60 saniyeden azsa, izleyicilerin üçte ikisinden fazlası (%68) sonuna kadar izlemeye devam edecektir.
  • Bir video 20 dakikadan uzunsa, izleyicilerin yalnızca %25’i videoyu bitirir.
  • Genellikle 2-4 dakika uzunluğundaki videolar en iyi performansı gösterir ve sonuna kadar daha fazla kişinin izlemesi sağlanır.

Ancak videonuz son derece ilgi çekici ise, zaman o kadar kritik bir faktör değildir.

Bir videonun uzunluğunun genellikle içerik oluşturduğunuz pazarlama dönüşüm hunisinin hangi aşamasında olduğunuza bağlı olarak değiştiğini unutmayın. Dönüşüm hunisinin aşağısına gittikçe video içeriğiniz daha uzun olabilir.

8) Kişisel Bir Bağlantı Kurun

Etkili bir video senaryosu yazımı için son kılavuz, şeffaf ve özgün olmaktır.

Video pazarlama, çok etkili bir içerik pazarlama türüdür ve içerik pazarlamasının nihai amacı, düşünce liderliği olmalıdır. Diğer bir deyişle, izleyicilerinizin sizi bir uzman olarak görmesini ve markanıza güvenmesini istersiniz.

9) Çekiminizi Storyboard ile Görselleştirin

Bir video senaryosu, prodüksiyon öncesi vazgeçilmez bir araç olduğu gibi, bir film şeridi de çekimi gerçekleşmeden önce görselleştirmenin etkili bir yolu olarak paha biçilmezdir.

Ayrıca aşağıdaki gibi soruların yanıtlanmasına da yardımcı olabilir:

  • Işık nereden gelmeli?
  • Prodüksiyonun çalışması için mekanın neye sahip olması gerekiyor?
  • Senaryonun amaçladığı şekilde görünmesi için her çekimde hangi araçlar gerekli olacak?

Çekim için mevcut olabilecek veya olmayabilecek çeşitli işlevler, lensler, tripodlar ve sürgüler vardır; bu nedenle önceden hangi ekipmana ihtiyacınız olacağını bilmek akıllıca olacaktır.

10) Çekim Listesi Yapmayı Unutmayın

Video-Icerik-Hazirlamanin-Puf-Noktalari_8

Çekim listeleri, kamera yerleşimi ve aydınlatma yönü gibi belirli ayrıntıları içerir.

Bunun üretim öncesi yapılacaklar listenizde olduğundan emin olun. Çekim listeleri genellikle şunları içerir:

  • Sahne Numarası
  • Atış Numarası
  • Yer
  • Çekim Açıklaması
  • Çerçeveleme
  • Eylem / Diyalog
  • İlgili Aktörler/Aktristler
  • Ekstra Notlar

11) Bir Üretim Çizelgesi Oluşturun

Artık temel bilgileri öğrendiğinize göre, videoyu ne zaman ve nerede kaydedeceğinizi düşünme zamanı. Bu sizin prodüksiyon (veya çekim) programınızdır.

Video prodüksiyon programınız aşağıdaki gibi temel bilgileri içermelidir:

  • Yer
  • Sahne / Çekim
  • Ekipman
  • İlgili Aktörler/Aktristler
  • İletişim Bilgileri
  • Tarih ve Saat

Bir üretim programı, tüm prodüksiyon sorularınız ve endişeleriniz için tek durak noktasıdır ve düzenli olarak güncellenmeli ve tüm ekip ile paylaşılmalıdır.

12) İhtiyacınız Olacak Zamanı Fazla Tutun

Bir video üzerinde ilk kez çalışıyorsanız veya hala çok deneyimli olmadığınızı hissediyorsanız, öngörülemeyen zamanlama, çekim ve post prodüksiyon çatışmalarının tüm planınıza zarar vermesini önlemek için kendinize daha fazla zaman verin.

13) Doğru Konumu Seçin

Çekiminizi bir stüdyoda veya bir yerde (örneğin bir plaj gibi) yapmaktan çok, prodüksiyon programında daha yankı uyandıran bir etkiyle verebileceğiniz birkaç karar vardır.

Öte yandan, yerinde çekim, seyahat ve ekipman taşıma maliyetlerini ve öğelerin (hava durumu gibi) kaprisini içerir. Bu maliyetlerin farkında olmanız ve üretim programınıza konum ayrıntılarını eklemeniz gerekir.

14) Çekimden Önce Seçtiğiniz Yeri Ziyaret Edin

Çekim gününden önce çekim yerinizi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ancak bir stüdyoda çekim yapmaya karar verseniz bile, üzerinde çalıştığınız alanı tam olarak anlamak için onu önceden ziyaret etmelisiniz.

Örneğin, dış mekan çekimleri, ihtiyaç duyduğunuz aydınlatma türüne göre planlanmalı ve sert hava koşullarında esnek olmalıdır.

15) Ekipman İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Bir senaryonun, film şeridinin, çekim listesinin ve hatta prodüksiyon programının temellerini anlamak kolay olabilir, ancak Canon 5D geniş açılı lensli sabit kameranın belirli bir 3 saniyelik çekim için neden en iyi seçim olduğunu bilmek o kadar da sezgisel değildir.

İdeal olarak, ekipman ihtiyaçları, çekim listenizden ekipman kiralamayı koordine edecek bir üretim müdürü tarafından doğrudan yönetilecektir. Bununla birlikte, daha küçük projeler için, aramayı yapan kameraman olmalıdır.

16) Zaten Sahip Olduğunuz Ekipman Envanterini Yapın

Yeni ekipman sipariş etmeden önce kontrol etmek, kiralamalarda yüzlerce, hatta binlerce dolar tasarruf etmenizi sağlayabilir!

17) Prova, Prova, Prova

Şimdi, yeteneğinizi sete koymanın zamanı geldi!

Herhangi bir aktörün size söyleyeceği gibi, çizgi okumaların ve provaların önemi küçümsenemez. Oyuncuların konumlar, giysiler, talimatlar vb. hakkında çekimden önce bilgi sahibi olması gerekir.

Unutmayın: Video pazarlama 2021 için bir zorunluluktur!

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: Video Pazarlamanın Önemi

Sonraki Yazı: Videolarınızın Aramalarda Görünmesini Sağlamak İçin Birkaç İpucu