Skip to content

Yandex Metrica İstatistik ve Raporları

Yandex-Metrica-Istatistik-ve-Raporlari

İstatistikler

Ziyaretçilerin eylemleri, eylemlerden sonraki 30 saniye ile beş dakika arasında Metrica’nın raporlarına yansıtılırken, diğer tüm istatistikler her 30 saniyede bir güncellenir. Tüm veriler bir tabloda ve özenle sunulan çeşitli grafiklerde gösterilir.

Genel olarak, mevcut istatistikler aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:

Haritalar

Yandex-Metrica_2

Harita verileri yalnızca web sitelerinin iç çerçevede gösterilmesine izin veren kişilere sağlanacaktır. Bu özelliği devre dışı bırakmak için kod eklediyseniz, harita verileri sizin için toplanmayacaktır.

  • Bağlantı Haritası – Bu size bir sayfadaki bağlantıların popülerliğini gösterecek ve tıklama sayısını ve sayfanın toplamı içindeki tıklama yüzdesini gösterecektir. Bağlantılar, popülerliklerine göre haritada farklı renklerde vurgulanır. Sıcak ve parlak renkler, ısı haritasındaki popüler bağlantıları temsil etmek için kullanılırken, soğuk ve soluk renkler popüler olmayan bağlantıları gösterir. Farenizi bir bağlantının üzerine getirirseniz, bağlantıdaki isabet sayısını ve o sayfanın toplam içindeki isabet yüzdesini görebilirsiniz.
  • Kaydırma Haritası – Kullanıcıların bir sayfada fazladan dikkat ettikleri alanları renk koduyla gösterir. Bu, site kullanıcılarının dikkatinin sayfanın belirli alanları arasında nasıl bölündüğünü analiz etmek için bir araçtır. Bu bilgiler, site sahiplerinin en iyi sayfa uzunluğunu seçmelerine ve bilgilerin doğru yerleştirilmesi için bir strateji oluşturmalarına yardımcı olur.
  • Isı Haritası – Metrica’da bunlara ‘Tıklama Haritaları’ denir ve sitenizdeki tıklamalar için istatistikleri ölçüp görüntülerler. Bağlantı haritasından farklı olarak, tıklama haritası yalnızca bağlantılara değil, tüm sayfa öğelerine yapılan tıklamaları gösterir.
  • Form Analizi – Form dönüştürme oranlarını ve formların nasıl doldurulduğunu gösterir, böylece kaç kişinin formu görüntüleyip gönderdiğini, kaç kişinin de ayrıldığını görebilirsiniz.

Oturum Kaydı

Oturum kaydı aslında insanların web sitenizi nasıl kullandığını kaydeder.

Oturum kaydı, bu aracı kullanmanın ana nedenlerinden biridir! Ziyaretçilerin içeriğinizden tam olarak neden vazgeçtiğini görmek, daha iyi içerik yazmanıza ve sayfalarınızı kullanıcıların onları nasıl kullandığına uyacak şekilde biçimlendirmenize büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Hedefler ve Filtreler

Hedefler ve filtreler de aracın bir parçasıdır. Etiketi oluştururken belirleyebileceğiniz hedefler ve yayınlamak istemediğiniz içeriği kaldırmak için filtreler belirleyebilirsiniz. Sizden veya ekip üyelerinizden gelen gibi oturumlar filtrelenebilir.

Özetlenmiş istatistikler sekmede mevcuttur. Burada istatistiklerini görmek istediğimiz dönemi seçebiliriz. Grafikte, günlük ziyaretçi sayısını, bu döneme ait görüntülemeleri görebilirsiniz.

Trafik kaynakları, son arama ifadeleri, bir ziyaretçinin bir sitede geçirdiği ortalama süre, görüntüleme derinliği, hemen çıkma oranı da buradadır.

Webviewer

Burada, her bir ziyaretçinin ziyaretinin verileri – nereden geldiği (hangi site, sosyal ağ, arama motoru) mevcuttur. Sitede ne kadar kaldığı, ziyaretin sayısı (yani, ilk kez gittiği veya zaten sitede olduğu), hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı raporlanır. Kişinin giriş yaptığı ülke, cihaz, işletim sistemi, tarayıcıdan ziyaret saati görüntülenir.

Raporlar

Yandex-Metrica_3

Trafik ve Kaynak Raporları

Tüm ziyaretçilerin kaynakları kategorilere ayrılmıştır: sitenizdeki trafiğin nasıl davrandığına ilişkin bazı standart bilgiler; örneğin görüntülenen sayfa sayısı, hemen çıkma oranı, sitede geçirilen süre, dönüşüm oranları vb.
Önemli Not! Hemen çıkma oranı, Google Analytics ve Yandex Metrica arasında farklı şekilde hesaplanır ve bu rakamlar, iki araç karşılaştırılırken önemli ölçüde farklılık gösterir.

Yandex, bir kişiyi yalnızca web sitesinden çıkmadan önce bir sayfada 15 saniyeden az zaman geçirmişse ‘geri dönen’ (yani web sitesini terk etmiş) olarak sınıflandıracaktır. Ancak, kullanıcı bu 15 saniye içinde dönüşüm gerçekleştirir ve ardından web sitesinden ayrılırsa, bu ‘hemen çıkma’ olarak sayılmaz. 15 saniye kuralı Yandex ayarlarında değiştirilebilir.

Google Analytics’in yardım bölümüne göre, hemen çıkma oranı, bu araç tarafından, kullanıcıların sitenizin yalnızca tek bir sayfasını görüntülediği ziyaretlerin yüzdesi olarak hesaplanır; bu nedenle, bir ziyaretçi sitenizde bir makale okuyarak on dakika geçirip ardından sayfadan çıksa bile web sitesi yine de ‘geri dönen’ olarak değerlendirilecektir.
Ziyaretçilerin ilgi alanları, Crypta adı verilen analiz teknolojisi kullanılarak internetteki davranışlarının analizi ile hesaplanır. Bu teknoloji, web kullanıcılarını önceki çevrimiçi eylemlerine göre sınıflandırır. Crypta, Yandex’in kendi makine öğrenme yöntemi MatrixNet’e dayanmaktadır.

İçerik Raporları

Ziyaretçilerin giriş ve çıkış sayfaları, harici bağlantılardan gelen trafik, dosya indirmeleri, ziyaretçiler tarafından verilen siparişler ve bunların maliyetleri gibi sitenin içeriğiyle etkileşimine ilişkin istatistikleri ve ayrıca ziyaretler için özel parametreleri gösterir. Böylece bu verileri Metrica’ya iletir. Çevrimiçi mağaza sahiplerine, çevrimiçi olarak verilen her sipariş hakkında ayrıntılı bilgi sağlayabilir.

Davranış Raporları

Metrica’yı kullanarak günde 1.000 adede kadar her ziyaretin kaydını görebilirsiniz. Kullanıcıları birçok boyuta (örneğin konum, işletim sistemleri, tarayıcılar vb.) göre filtreleyebilir ve gruplandırabilir; sitenizle nasıl etkileşim kurduklarını izleyebilirsiniz.

Teknoloji

Bu rapor kategorisi, tarayıcılar, işletim sistemi cihazları, monitör çözünürlüğü, cihazlar, Java, Silverlight ve Flash’a göre performans istatistikleri sağlar.

Rapor Oluşturucu

Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli filtreler ve bölümleme seçenekleriyle mevcut tüm istatistiklerden kendi raporunuzu oluşturmanıza olanak tanır.

İzleme

Metrica, web sitenizin ne zaman kapalı olduğunu takip edebilir ve bu verilerle ilgili bir rapor sunar. Hesabınızı Yandex Direct’e (PPC reklam hesabı) bağlarsanız, Metrica gereksiz harcamaları önlemek için reklamlarınızı kapatır ve size bunu yaptığını söyleyen bir e-posta gönderir.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

Yandex Metrica Nedir? Neden Kullanılmalıdır?

Yandex Metrica Sayacının Oluşturulması ve Temel Ayarları