Skip to content

Google'ın Yeni Çekirdek Algoritma Güncellemesi

Webolizma Seo

Yılda birkaç kez gerçekleşen büyük Google algoritma güncellemelerinden birinin bu hafta itibarıyla aktif hale geldiği Google Twitter hesabı üzerinden duyuruldu.

Google, en son bir çekirdek güncellemesini Kasım 2021’de kullanıma sunmuştu. Daha sonra Aralık ve Mart aylarında yeni güncellemeler yayınlandı.

Google’ın yayınlamış olduğu Mayıs ayı çekirdek algoritma güncellemesi hakkında bilmeniz gerekenleri bu içeriğimizde değindik.

Çekirdek Algoritma Güncellemeleri Neden Yapılır?

Google, arama sonuçlarının kalitesini korumak için devamlı olarak güncelleme yayınlıyor. İnternet sitelerinin mevcut konumlarını korumaları ve yükselebilmeleri için yeniliklere göre optimizasyonlar yapması gerekiyor.

Mayıs 2022 Google Çekirdek Algoritma Güncellemesi Detayları Nelerdir?

Tüm temel algoritma güncellemelerinde olduğu gibi, sıralamalarınız muhtemelen ilk birkaç hafta boyunca dalgalanacaktır, bu nedenle olumsuz değişiklikleri fark ederseniz endişelenmeyin.

Google Çekirdek Güncellemesinin En Çok Etkilediği Sektörler

  • Sanat ve Eğlence
  • Otomobil ve Araçlar
  • Güzellik ve Fitness
  • Finans
  • Oyunlar
  • Sağlık
  • Google Çekirdek Güncellemesinin En Az Etkilediği Sektörler
  • Yiyecek içecek
  • Emlak
  • Yolculuk

Bazı sektörler bu güncellemeden diğerlerine göre daha fazla etkilenmiş görünüyor. Bunlar; Eğlence, Oyunlar, Ev ve Bahçe, İş ve Eğitim, Hukuk, Çevrimiçi Topluluklar, Spor ve özellikle haber siteleri. Emlak siteleri ise Mayıs 2022 çekirdek güncellemesinden en az etkilenen siteler arasında yer alıyor.

Temel Çekirdek Algoritma Güncellemesi Web Sitenizi Olumsuz Etkilerse Ne Yapmalısınız?

Google büyük bir güncelleme yayınladığında, sık ​​sık arama motoru sonuç sayfalarının (SERP) incelenmesi gerekir. SERP sıralamanız, güncellemenin etkilerini görebilmenizi sağlar.

Etkileri hakkında herhangi bir sonuca varmadan önce, sıralamalarınızı birkaç gün boyunca takip etmeniz gerektiğini unutmayın. En iyi sonuçları elde etmek için farklı amaçlara sahip olanlar da dahil olmak üzere çeşitli anahtar kelimeler için sıralamanızı inceleyin.

Organik trafiğinize bakmak, büyük bir Google güncellemesini tespit etmenize de yardımcı olabilir. Arama sonuçlarındaki sıralamanız düşerse trafik kaybedersiniz. Google’daki ilk beş konum tüm tıklamaların %68’ini aldığından, önceki ve sonraki sıralamalarınıza bağlı olarak trafikte önemli bir düşüş görebilirsiniz.

Hemen çıkma oranı gibi diğer performans ölçümlerine de bakmalısınız. Kapsamlı bir Google Arama güncellemesinin sitenizi etkilediğini belirledikten sonra iyileştirmeler yapmaya başlayabilirsiniz. Başlamak için yardıma ihtiyacınız varsa SEO danışmanlığı hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Bu konuda sizlere Webolizma olarak en iyi desteği sağlayabiliriz.

Google’ın algoritma güncellemelerle ilgili genel tavsiyesi aşağıdaki gibidir:

  • Temel güncellemeler kapsamlıdır çünkü genel olarak Google’ın arama motoru sonuç sayfasını iyileştirmek için tasarlanmıştır.
  • Arama sıralamanızda olumlu veya olumsuz değişimler olması normaldir.
  • Google’ın temel algoritma güncellemesine yanıt vermenin en iyi yolu, mümkün olan en iyi içeriği sağlamaya odaklanmaktır.
  • Google’a göre, sıralamada düşen sayfalar cezalandırılmıyor; bunun yerine, arama motoru bu sayfaları son temel güncellemeden bu yana yayınlanan diğer web içeriğine göre yeniden değerlendiriyor.
  • Çekirdek algoritma güncellemeleri geleneksel olarak yılda iki ila dört kez uygulanır.
  • Bir web sitesinde iyileştirmeler yapmanın Google’da kaybedilen konumları kurtarmaya yardımcı olacağının garantisi yoktur. Yine de, işaretleri görmezden gelmeyi seçerseniz ve herhangi bir değişiklik yapmazsanız, SERP pozisyonlarınız muhtemelen asla düzelmez.

Google Algoritma Güncellemeleri Ne Sıklıkla Gerçekleşir?

Çoğu durumda, Google algoritma güncellemeleri yılda birkaç kez, genellikle birkaç ayda bir gerçekleşir. Google, güncellemeleri birkaç gün önce veya bir gün önce duyurmaktadır ancak bazı güncellemelerin kullanıcılara sunulması birkaç gün sürebilir.

Google’a göre, bu temel güncellemenin sıralamalar üzerinde bazı etkileri olabilir, yani bazı siteler düşüş yaşayabilir ve bazıları arama sıralamalarında yükselişe geçebilir. Ayrıca sitelerinizin olumsuz etkilenmesi, web sitenizde bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir. Temel güncelleme sırasında bazı web sayfalarının iyi performans göstermesi veya daha düşük sıralarda olması normaldir.

Güncelleme sonrasında eğer sizler de web sitenizde trafik kaybı yaşıyorsanız, sizler için bir SEO stratejisi sunabiliriz. Böylece Google yönergelerine uygun yapıdaki siteniz sayesinde yükselişe geçebilirsiniz. Web sitenizin sorunlarını anlamamız için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.