Skip to content

Google Ads Editör Nedir?

Webolizma-Google-Ads-Editör-Nedir

Google Ads Editör, Google Ads hesabınız ile oturum açtıktan sonra kampanya düzenleyebileceğimiz, yeni kampanyalar kurabileceğiniz, toplu kampanya çoğaltımı yapabileceğiniz ve kampanyalarınızda toplu değişiklik yapmak istediğiniz zaman kullanabileceğiniz oldukça kullanışlı bir araçtır. En büyük artılarından birisi de offline bir şekilde çalışma imkanı sunar.

Google Ads Editörünü nereden indirebilirim?

Google arama motoruna “Google Ads Editör” şeklinde arama yaparak veya https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/tools/ads-editor/ bu link üzerinden ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

Kampanyaların çok sık değiştiği günümüz dijital pazarlama dünyasında buna ayak uydurabilmek giderek zorlaşmaya başlamıştır. Google tarafından geliştirilen yeni kampanya modelleri, teklif ayarlamaları, bütçe ayarlamaları gibi alanlarda oldukça hızlı ve toplu bir şekilde güncelleme sağlama imkanı sunmaktadır. Örneğin reklam metinlerinizde “%10 Net İndirim” şeklinde büyük bir kampanya kurgusu üzerinde çalıştığınızı düşünelim. Marka tarafından gelen direktif doğrultusunda bu indirimi %5’e düşürmek istiyorsunuz. Ancak onlarca hatta yüzlerce kampanyada reklam metinlerinde geçen “%10” ibaresini %5 olarak değiştirmek saatlerinizi hatta günlerinizi dahi alabilir. Google Ads editör tam da bu alanda sizlere yardımcı oluyor. Değiştirmek istediğiniz kampanyaları seçtikten sonra değiştirmek istediğiniz google reklam türünü seçiyorsunuz ardından “Metni Değiştir” butonunu tıklayıp değiştirmek istediğiniz değişkeni seçiyorsunuz. “%10” ibaresi yerine “%5” yaz şeklinde kural girdikten sonra reklam metinlerinizde geçen “%10” ibaresi “%5” olarak güncellenecektir. İşlem yaptıktan sonra değişikliğin gerçekleşip gerçeklemediğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Yaptığınız değişiklik istediğiniz şekilde olduysa sağ üst tarafta bulunan “Yayınla” butonu aracılığıyla yapmış olduğunuz değişiklikleri Ads hesabınıza aktarabilirsiniz. “Yayınla” dedikten sonra Google Ads hesabınızı kontrol edip değişikliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmenizi öneririz.

Bir diğer kullanım alanıysa toplu bir şekilde reklam çoğaltmak istediğiniz zaman size bu konuda da oldukça yardımcı olmasıdır. Örneğin “Sevgililer Günü” için özel bir kampanya kurguluyorsunuz. Görüntülü reklamlar üzerinden çalıştığınızı düşünelim. Bunun için birden fazla kampanya türünü kullanmak isteyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse ürünleri daha öncesinde sepete ekleyen kullanıcılar, ödeme adımına gelen kullanıcılar, alışveriş tamamlayan kullanıcılar şeklinde ayrı ayrı kampanyalar kurmak istediniz. Bunun için kreatiflerinizi her kampanyaya tek tek yüklemek yerine 1 tane kampanyasının kurgusunu doğru ve tam bir şekilde yaptıktan sonra kreatifleri diğer kampanyalara kopyalayabilirsiniz. Sevgililer günü için 30 farklı kampanya açtığınızı düşünelim. Her bir kampanyayı tek tek kurmak yerine kurulum işlemlerini toplu bir şekilde Google Ads Editör üzerinden yaptığınız zaman kampanyalarınızı optimize etmek için size oldukça değerli bir zaman kalacaktır.

Başka bir örnek vermek gerekirse siteniz üzerindeki url yapılarının tamamen değiştiğini düşünelim. alanadı.com/urunadi şeklinde olan url yapınızın alanadı/urun/urunadi şeklinde güncelleme yapıldığını düşünelim. Bu durumda yüzlerce hatta binlerce URL güncellemesi yapmanız gerekmektedir. Bu değişikliği manuel bir şekilde yaptığınız zaman hem zaman olarak kayıp yaşıyorsunuz hem de dalgınlıkla değiştirmeniz gereken URL kurgularını atlayabilirsiniz. Bu durumda açılmayan bir sayfaya reklam bütçesi harcayacak ve paranızı çarçur edeceksiniz. Bu durumda hem dönüşümleriniz hem de ROAS değerlerinizde düşüş yaşayacaksınız. Bunu otomatik bir şekilde Google Ads Editör üzerinden yapmak sizler için daha mantıklı bir karar olacaktır.

En büyük artılarından birisi de offline bir şekilde çalışmak imkanı sunmasıdır. İnternet bağlantınızın olmadığı bir alanda kampanya kurmak, değişiklik yapmak, kampanya çoğaltmak gibi isteyebilirsiniz. Bu durumda Google Ads hesabınızı, Google Ads Editör ile indirerek üzerinde çalıştıktan sonra internet bağlantınızın olduğu bir alanda yaptığınız değişiklikleri veya kurguları Google Ads hesabınızda yayınlayabilirsiniz.

Google Ads Editör kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi de çok güçlü bir araç olduğu gerçeğini iyi anlamanızdır. Google Ads Editör gerçekten çok güçlü bir araç. Doğru ellerde harikalar yaratabilirken Google Ads Editör ile fazla haşır neşir olmayan kullanıcıların çok rahatlıkla hata yapabileceği gerçeğidir. Bu yüzden bu aracı kullanırken ufak değişikliler yaparak çalışmaya başlamanızı tavsiye ederiz. Reklam metni değiştirme, yeni reklam metni ekleme gibi en basit adımdan başlamanız Google Ads Editörünü kavramanızı kolaylaştıracaktır. Çok güçlü bir araç, doğrularınızı çok hızlı bir şekilde çoğaltır ancak yanlışlarınızı da çok hızlı bir şekilde çoğaltacağını unutmayınız. Gözünüzden kaçan ufak bir harf yüzünden tüm hesabınızı etkileyebilecek makro bir hata yapmamaya dikkat etmelisiniz. Bir örnek vermek gerekirse reklam metinlerinde geçen “taş” kelimesini “kaya” olarak güncellemek istediğimizi varsayalım. “Taş” bulduğun yerde “kaya” olarak güncelleme yapmak şöyle bir hataya sebebiyet verebilir. Reklam metinlerinde “Taşra” ifadesi de bu kurula tabi tutulabilir bu durumda ve “Taşra” kelimesi “Kayara” gibi bir kelimeye evrilebilir ve bütün reklam kurgularını bozabilir. Bunu eski versiyonuna çevirmek için yeni kurallar girilerek yapılacak güncelleme başka yapıları da bozulabilir. Bu yüzden yapacağınız her değişiklikle olabildiğince dikkatli olmanız oldukça önemlidir.

Google Ads Editör aynı Google Ads gibi düzenli olarak güncellenmeye tabi tutulmaktadır. Google Ads tarafında yeni gelen bir kampanya modeli veya reklam türü kısa bir aradan sonra Google Ads Editöre güncelleme olarak gelmektedir. Google Ads Editör zaman içerisinde optimizasyon açısından da öneriler ve iyileştirme önerileri sunmaktadır. Hesabın performansını arttırmak açısından hangi adımlar uygulanmalı, daha fazla dönüşüm elde edebilmek için neler yapılmalı gibi öneriler ile Google Ads Editör daha da güçlü bir araç haline gelmiştir.

Google Ads Editörün önemli bir özelliği de hesaplar arasında taşıma yapabilmemizdir. Yani artık devam etmeyeceğimiz bir reklam hesabını veya politika ihlalleri sebebiyle sıkıntı yaşadığınız bir reklam hesabını başka bir hesaba taşıyıp diğer hesap üzerinden çalıştırmaya devam edebiliriz. Bu özelliği Google Ads içerisinde yer almayan en önemli özelliğinden birisi olmaktadır.