Skip to content

Dijital Ayak İziniz Nasıl Kullanılıyor?

Dijital-Ayak-Iziniz-Nasil-Kullaniliyor-1

Dijital ayak iziniz genellikle demografi, din, siyasi bağlantılar veya ilgi alanları gibi sizinle ilgili kişisel bilgileri elde etmek için kullanılır. Bilgi, web sitelerinin kullanıcı aktivitesini izlemek için ilk ziyaretinizden sonra bilgisayarınızda depoladığı küçük dosyalar olan tanımlama bilgileri kullanılarak toplanabilir.

Çerezler ayrıca bir alışveriş sepetindeki öğeleri tutmanıza, tercihleri veya oturum açma bilgilerini saklamanıza ve bulunduğunuz yere veya ilgi alanlarınıza göre kişiselleştirilmiş önerilerde bulunmanıza olanak tanır. Dijital ayak iziniz, reklamcılar tarafından da sizi özelleştirilmiş reklamlarla hedeflemek için kullanılır. Örneğin, çevrimiçi olarak bir çift ayakkabıya bakarsanız, daha sonra bu ayakkabıların veya benzer ürünlerin reklamlarını görebilirsiniz. Mutlaka duymuşsunuzdur, bunun dijital reklam adı yeniden pazarlamadır.

Bilgileriniz kasıtlı olarak paylaşılmış olsun ya da olmasın, reklam verenler, işverenler ve alışveriş yaptığınız şirketler tarafından toplanmaktadır. Bu bilgilere dijital ayak iziniz denir ve günümüzün dijital ekonomisinde her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. ‘Dijital ekonomi’ teriminin resmi bir tanımı olmasa da, çevrimiçi bağlantımızdan oluşturulan ekosistemin tamamı olarak özetlenebilir. Bu yeni keşfedilen çağda, dijital ayak iziniz artık göz ardı edilemez.

Çevrimiçi olarak ilgilendiğiniz bir şeyin reklamı Facebook’ta göründüğünde, bunun nedeni dijital ayak izinizdir. Dijital ayak iziniz, hem mevcut hem de gelecekteki işverenler tarafından da kullanılmaktadır. Googling artık işe alma sürecinin merkezi bir parçası olduğundan, iş arayışındaysanız dijital ayak izinize dikkat etmeniz özellikle önemlidir. Beş yıl önce yayınladığınız bir şey yüzünden bir iş için kısa listeye giremediğinizde, bu sizin dijital ayak izinizden kaynaklanıyor. Ancak dijital ayak izine sahip olmanın daha ciddi sonuçları olabilir.

Çevrimiçi Geçmişinizin Sonucunda Neler Yaşanabilir?

Digital_Footprint-(7)

  1. Markalar sizi sosyal medyada ve diğer web sitelerinde belirli pazarlama içeriğiyle hedefleyebilir. Ayrıca bu şirketlerden e-postalar, mektuplar veya telefon görüşmeleri de alabilirsiniz.
  2. Reklam verenler, ilgi alanlarınızı ölçmek için siteden siteye hareketinizi izleyebilir.
  3. Eğlence sağlayıcıları (müzik veya filmler gibi) sizi içerik için istenmeyen önerilerle hedef alabilir.
  4. Potansiyel işverenler sizin ve aile üyelerinin geçmişini inceleyebilir.
  5. Çocuğunuzun okullar, kolejler, üniversiteler, burslar, kulüpler ve hatta spor takımları için yaptığı başvuru reddedilebilir.
  6. Siz, aile üyeleri veya arkadaşlarınız dolandırıcılık veya kimlik hırsızlığının kurbanı olabilirsiniz.
  7. Çocuklarınız, çevrimiçi veya fiziksel güvenliklerini tehdit eden suç eylemleri riski altında kalabilir.
  8. Çevrimiçi faaliyetlerinizin kayıtları, organize suç failleri de dahil olmak üzere yanlış kişilerin eline geçebilir.
  9. Tarayıcı ve arama motoru sağlayıcıları gibi teknoloji şirketleri, aradıklarınızı ve görüntülediklerinizi takip edebilir ve kaydedebilir. Bu da kolluk kuvvetleri dahil diğer taraflarla paylaşılabilir.
  10. Çevrimiçi paylaştığınız bilgilere dayanarak hayat, sağlık, mülk veya araç sigortası reddedilebilir.

Dijital Ayak İzinizi Yönetmede Proaktif Olmanın Yolları

Kendinizi Google’da Arayın: Adınızı birkaç ayda bir arayın, böylece başkalarının erişebildiği bilgilerden haberdar olursunuz.

Kişisel Verilerinizi Koruyun: Kişisel adresinizi, telefon numaranızı veya banka kartı numaralarınızı ifşa etmeyin.

Oturum Açma Bilgilerinizi Kilit Altında Tutun: Kullanıcı adlarınızı veya parolalarınızı asla kimseyle paylaşmayın.

Yayınlamadan Önce Düşünün: Kalıcı internete asla geçici bir duygu koymayın. Öfke geçicidir ama dijitalde çevrimiçi olarak sonsuza kadar sürer.

Resimler Daha Hassas: Gönderdiğiniz her bir fotoğraf bir gün karşınıza çıkar. Şüpheli görüntüleri paylaşmayı sınırlayın. On beş dakikalık mizah, ömür boyu sürecek bir utanca değmez.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: Her Ziyaretiniz Dijital Ayak İziniz

Sonraki Yazı: Dijital Ayak İzi Oluşturulurken Dikkat Etmeniz Gerekenler