Skip to content

Sahte Influencerlara Dikkat!

Sahte-Influencerlara-Dikkat

Dijital çağın gerekliliği ile markalar, Google’da var olan tüm araçları itina ile kullanıyor.  Markalar dijital pazarlama için günümüzün en popüler eylemi influencer marketing yani influencer ile yapılan pazarlama stratejilerini de deniyor. Eğer bir ürününüz, sunduğunuz bir hizmet var ise ve birçok markanın tercih ettiği bu yöntemi siz de merak ediyorsanız yazımızı sonuna kadar dikkatle okuyunuz!

Gündemimize pat diye düşen influencer marketing ve onların tam olarak ne yaptığı hakkında henüz bir bilgisi olamayanlar için en kısa tanımla; çok sayıda kitleleri etkileme ve yönlendirme gücüne sahip, dijital araçları etkin kullanan kişiler diyebiliriz. Evet, markanızı ciddi bir kitleye influencerlar aracılığı ile duyurabilirsiniz. Bu durum; ancak gerçek kitlelere sahip olduklarında gerçekleşir. Birçok markanın yaşadığı mağduriyetlere şahit oluyoruz son zamanlarda. Biz Webolizma olarak Sahte Influencerlara #Stop diyoruz.

Peki Influencer Marketing Günümüzde Nasıl Gelişti?

Peki Influencer Marketing Günümüzde Nasıl Gelişti?
Peki Influencer Marketing Günümüzde Nasıl Gelişti?

Günümüzde popüler hale gelen, kazanç kaynağı olarak görülen influencer olma hali için büyük bir yarış, ciddi bir kirlilik, bazı durumlarda düpedüz sahtecilik söz konusudur. İşini en özenli şekilde, dürüstlükle sürdürenleri tenzih ederiz. 2000’ li yıllardan sonra dijital çağın hızla gelişmesi ile 2010’ lu yıllara doğru blog siteler aracılığı ile belli bir alanda ya da yaşam üzerine keşiflerini, önerilerini blog yazıları ile okurlarına paylaşan bloggerları tanıdık öncelikle. Emek veren, hem yazılı hem de görsel içerik sunan bloggerlar kitleleri etkilemeye başladı. Sosyal medya araçlarının gelişmesi, çoğalması ve giderek artan kullanıcı sayısı ile markalar kitlelerine bloggerlar aracılığı ile ulaşma yollarını denedi. Gerçek bir blog yazısı oluşturmak için ciddi emek ve zaman harcayan, bu sistemle de birçok kitleyi etkileyen, markaya da gerçek geri dönüşümler sağlayan bloggerlar olmuştur. İçerik okuma oranı her geçen gün azalırken, görsel içerik aracı olarak Instagram ve Youtube’ de izlenmeler arttı ve bizler vloggerlar ile tanıştık. Blogger, vlogger derken fenomen olma hevesi artan, içindeki gerçek yaratıcılığı farklı alanlarda başarılı bir şekilde ortaya koyan çoğu kişiyi görmekteyiz. Onlar uzmanlık alanlarına göre çoktan kategorilerine ayrıldılar. Seyahat, yemek, moda, makyaj ve hatta instamomlar 🙂

Dijital medyada tüm mecraların kendine özgü karakteristik bir özelliği bulunurken, son dönemlerde instagram oldukça öne çıkmıştır. Kullanıcı sayısı giderek artan, daha hızlı ve relax paylaşımlar sunma özelliği olan, hikaye paylaşma özelliği ile anlık bildirimde bulunulabilen instagramı markalar önemsemektedir. Etkileşimi daha hızlı olan instagram ile sadece Instagram’a özel içerik üreten influencelerlar oluşmuştur. Dijitalde zaman biraz daha hızlı ilerliyor, dahası kullanıcılar çabuk tüketiyor.

Bir markanız var diyelim ve ürününüzü ya da hizmetinizi daha geniş kitlelere duyurmak istiyorsunuz. Bunun için bir ya da birden fazla influencer ile çalışmak istiyorsunuz. Bu konuda belki adım attınız, belki de çekingen kalıyorsunuz. Bu çalışma için iki seçenek var. Direkt olarak kendiniz iletişime geçebilir ya da bir ajans aracılığı ile influencerlar ile bağlantı kurarsınız. Burada ajanslar konusunda daha da dikkatli olmanızı öneririz.

Bir zorunluluk haline gelen influencer marketing sisteminde, ajans olarak size gelen teklifleri de çok iyi değerlendirmelisiniz. Bazı ajanslar da bildikleri halde birçok sahte takipçiye sahip influencera göz yummaktadır. Para ile satın alınan sahte takipçiler, kullanılan bot programlar, kendi aralarında birbirlerini desteklemek, etkileşimlerini artırmak için yaptıkları sahte yorumlar gözlemlenmekte. İnstagram etkileşiminizi yükseltmek için paylaşıma yapılan yorumları önemsemektedir.

Peki Nedir Bu Bot Programlar?

Peki Nedir Bu Bot Programlar?
Peki Nedir Bu Bot Programlar?

Bot; bir bilgisayar programlaması yani robot yönetimdir. Bot kullanımı ile kısa bir sürede binlerce hesap oluşturabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanan programcılar, sahte bot hesapları influencerlara hatta bazı markalara da pazarlamıştır. Böylelikle daha çok takipçi demek daha çok ilgi çekmek ile orantılanmıştır. Bu yarış öylece sürmekte, binlerce kişiden milyon kişilere doğru önü alınamamaktadır. Bot hesapları ve gelişen bu sahteciliği önlemek adına instagram çeşitli algoritmalar geliştirmektedir. Sahte takipçi sayısı silinen fenomenler olsa da hala tamamen temiz ve güvenilir bir mecra haline gelinmemiştir.

Diyelim ki bir ajans aracılığı ile influencer marketing çalışması yaptınız. Hemen arkasından markanıza dair soruların yöneltildiği telefonlar gelebilir, hatta sosyal medya hesabınıza gerçek kullanıcı süsü verilmiş takipçiler akın edebilir. Bizden duymuş olmayın 🙂 Bu sahteciliğe karşı marka temsilcilerinin daha dikkatli olmalarını, gelen takip profillerini incelemelerini öneririz. Bu mağduriyeti yaşayan birçok marka da aslında doğru influencerlar ile doğru kitlelere pazarlama yöntemine kapılarını kapatıyor. Biz Webolizma olarak, yaşanan bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak, bu sahteciliğe #stop demek adına yeni bir yapılanma içerisindeyiz.

Markaları hedef kitlelerine ulaştırmak için birçok araç ile birlikte gerçek bir influencer marketing çalışması, rakamlarla ve örneklerle sunacağımız bir sonraki yazımız için WeBlog’ da bizi takipte kalın!