Skip to content

Negatif SEO ve Türleri

Negatif SEO ve Türleri

Negatif SEO Nedir?

Negatif SEO, bir rakibin arama motorlarının sonuçlarındaki site sıralamasını düşürmeyi amaçlayan bir dizi faaliyettir. Bu etkinlikler, bilerek spam içerikli oluşturma, siteye doğal olmayan bağlantılar, içerik toplama ve hatta siteyi hacklemeyi içerebilir.

En geniş ifadeyle negatif SEO, sıralamalarınıza zarar vermek amacıyla sitenize karşı yapılan herhangi bir kötü niyetli girişimdir.

Negatif SEO, genellikle başka bir kişi veya şirketin sizi belirli bir anahtar kelime için sıralamadan çıkarmak için çok güçlü bir çalışması olduğunda ortaya çıkar.

Google, negatif SEO’yu gerçekleştirmeyi çok zor hale getirmeye çalışır. Ek olarak, başka bir web sitesine karşı olumsuz bir SEO saldırısı başlatmak önemli miktarda zaman, kaynak ve yetenek gerektirir.

Google ayrıca, zamanla oluşan “gereksiz” bağlantıları göz ardı ederek negatif SEO’nun başarılmasını zorlaştırmaya çalışır. Herhangi bir sebeple veya sebepsiz olarak herhangi bir şeye bağlantı verilebileceğinden, Google, sizinle hiçbir ilgisi olmayan, hiç iletişim kurmadığınız sitelerden bağlantılar aldığınız için sizi cezalandırmayacaktır. Esasen, ne kadar büyük olursanız, o kadar çok rastgele bağlantılar elde edersiniz ve Google bunlara o kadar az önem verir.

Negatif SEO Örnekleri 

Negatif-SEO-Nedir_1

Link Farming: İşe yaramaz, spam içerikli, alakasız bağlantılar barındırmak amacıyla oluşturulmuş sitelerden web sitenize düşük kaliteli bağlantılar göstermek

Yinelenen İçerik: İçeriğinizi kopyalayıp yapıştırmak ve internetin her yerinde birden fazla sitede yayınlamak

İçeriği Değiştirme: Üstbilgi veya altbilgi şablonlarından görünmez komut dosyalarını çalıştırmak

Sitenin İndeksini Kaldırma: Sizi aramadan çıkarmak için robots.txt dosyanızı sunucudan değiştirmek

Sahte Sosyal Medya Profilleri: Sosyal medyada yayınlanan olumsuz yorumlar size zarar verebilir. Spam gönderenler genellikle sosyal medya aracılığıyla saldırmayı, Facebook veya Twitter’da bir şirketin adıyla hesaplar oluşturmayı ve itibarlarını zedelemek için düşük kaliteli gönderiler göndermeyi seçerler.

Zorlu Tarama: Web sitelerini yavaşlatmak, olumsuz SEO uygulayıcılarının zarar vermesinin kolay bir yoludur. Negatif SEO uygulayıcıları, siteyi zorla tarayarak, sunucu yükünü vergilendirerek ve nihayetinde siteyi çökerterek sıralamasını düşürebilir.

Dolandırıcılık: Özel olarak programlanmış bir CTR botu, sitenin ana anahtar kelimelerini ve markalı terimlerini arar, ardından yalnızca arama motoru istek sayfasına hızlı bir şekilde geri dönmek için listeyi tıklar. Google, site sahibinin “sistemi aldatmaya” çalıştığını anladığında site kapanır.

Kötü Amaçlı Yazılım Ekleme: Sitenize kötü amaçlı yazılım saldırırsa, Google kullanıcıları, yönlendirme yapmadan önce “bu sitenin saldırıya uğrayabileceği” konusunda uyararak trafiğin düşmesine neden olabilir.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

Negatif Bir SEO Saldırısı Geçirdiğinizi Düşünmenize Neden Olabilecek Belirtiler

Negatif SEO Saldırısından Nasıl Kurtulabilirim?