Skip to content

İçerik Pazarlama Stratejinizde Oyunlaştırmayı Kullanmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

Icerik-Pazarlama-Stratejinizde-Oyunlastirmayi-Kullanmaya-Nasil-Baslayabilirsiniz

Oyunlaştırma Adımları

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_3

1. Küçük Adımlar Atın

Pazarlamada oyunlaştırmayı hiç denemediyseniz, ilk önce basit bir oyunla denemek en iyisidir, böylece pratikte teorinin nasıl çalıştığını öğrenebilir ve hedef kitlenizin oyunu nasıl karşıladığını görebilirsiniz. Başlamanın bir yolu, kullanıcıları Facebook sayfanızı ziyaret ettikleri, sizi Twitter’da takip ettikleri veya YouTube’da videolarınızı görüntüledikleri için ödüllendirmektir.

2. Oyununuzu Anlamlandırmak İçin Yapılandırın

Ödül sisteminiz, kullanıcıların anlamak için uzun bir kılavuza ihtiyaç duyacak kadar karmaşıksa, oyunlaştırmadan asla tatmin edici sonuçlar alamazsınız. Geniş ve karmaşık oyunlaştırılmış bir ortam oluşturmak yerine, oyunu ziyaretçilerin yavaş yavaş öğrenebilecekleri bir dizi küçük etkinliğe bölmek daha iyidir. Oyunculara, bir sonraki seviyeye geçmek için kesinlikle sahip olmaları gereken bilgileri verin.

3. Oyunlaştırmayı Pazarlama Hedeflerinizle İlişkilendirin

Ziyaretçilerin sadece oynamak için web sitenizi ziyaret edip sayfadan çıkmamasını sağlamak için oyunlaştırma stratejinizi planlayın. Oyunlaştırma, daha iyi ürün farkındalığı yaratmanıza veya alt çizginizi artırmanıza yardımcı olmak için var. Oyununuz, ziyaretçileri web sitenizin diğer bölümlerine yönlendirmeli ve ürün veya hizmetiniz hakkında daha fazla bilgi edinmelidir.

4. Profesyonellere Danışın

Oyunlaştırma zor olabilir ve kötü tasarlanmış pazarlama oyunları tahmininizden daha sık gerçekleşir. Oyunlaştırma programları oluşturmada uzmanlaşmış şirketlerin ürün ve hizmetlerini kullanarak oyunlaştırılmış ortamlardan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Oyunlaştırma Pazarlama Stratejinizi Geliştirirken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_4

Kısaca özetlemek gerekirse, oyunlaştırma tekniklerini pazarlama stratejinize veya şirket içi iletişiminize entegre etmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken en önemli 5 noktayı burada bulabilirsiniz:

1. Teşvik

Oyunlaştırmayı başlatmak için geçerli bir neden var mı ve eğer öyleyse, başarılı olmasını sağlamak için güçlü bir teşvik var mı?

İyileştirilmiş statü, yeni içeriğe erişim veya sadece ücretsiz şeylerle kullanıcıları ödüllendirmekten, hedef kitlenizi nasıl motive etmeyi planladığınız konusunda net olmak hayati bir oyunlaştırma tekniğidir.

2. Süreç

Uygulanabilecek mevcut süreçler var mı ve yoksa ürünlerinizin, hizmetlerinizin veya içeriğinizin oyunlaştırılması nasıl yönetilecek?

Kullanıcılarınızın halihazırda gerçekleştirmekte olduğu etkinliği belirleyebilir ve onu ‘oyunlaştırabilirseniz’ anında değer katabilirsiniz. Alternatif olarak, kullanıcılarınızı yeni davranışa dönüştürmeye çalışıyorsanız, oyunlaştırma sürecinin onlar için satın almanın kolay olduğundan emin olun.

3. Bağlam

Doğru platformdaki doğru kitle mi?

Basit bir ifadeyle, oyunlaştırmayı bir İK aracı olarak kullanmak istiyorsanız, teknolojinin sadece bir uygulama olarak değil, herkes tarafından bir web hizmeti olarak erişilebilir olduğundan emin olun. Aynı şekilde, hedef kitleniz zaten belirli bir cihazı kullanıyorsa, akışa devam edin ve teknoloji seçimleri etrafında bir çözüm geliştirin.

4. Amaç

Oyunlaştırma sürecinden ne elde etmeyi umuyorsunuz ve bu kısa mı yoksa uzun vadeli bir hedef mi?

Kullanıcılarınıza meslektaşları arasında daha iyi bir statü verebilmek veya onlara özel içeriğe sürekli erişim sağlamak, uzun vadede marka sadakati yaratma potansiyeline sahiptir.

5. Kapsam

Bu ne kadarlık bir süreç ve işletmeme ne kadara mal olur?

Herhangi bir pazarlama veya iletişim faaliyeti gerçekleştirirken açık bir soru. Bununla birlikte, bu markanız veya işletmeniz için yeni bir şeyse, projeyi ilk etapta doğru bir şekilde belirlemek, yaratıcı ve teknik ortaklarınıza beklentilerinizi çok daha net bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır.

Oyunlaştırma Pazarlaması Önerileri

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_5

1. “Çevir Kazan” Çarkı

Spin-to-win indirim çarkı, müşteri adayı oluşturmayı ziyaretçilerin sevdiği eğlenceli bir oyuna dönüştürür. Bunun nedeni, onlara iletişim bilgilerini vererek ödül kazanma şansı vermesidir.

Dahası, direksiyonun kurulumu üzerinde tam kontrole sahipsiniz. Hangi ödülleri vermek istediğinizi ve kaç tane tekerlek dilimi dahil edeceğinizi siz seçersiniz. İndirimlerden özel tekliflere ve ücretsiz gönderime kadar her şeyi ekleyebilirsiniz.

2. Tamlık Ölçer

Tamlık ölçer, basit ve etkili bir başka harika oyunlaştırılmış unsurdur. Google, Dropbox ve LinkedIn, pazarlama kampanyalarında eksiksizlik ölçerler kullandı. Bu hepinizin bildiği bir örnek olan, bir ilerleme çubuğu şeklindeki LinkedIn’deki profil doluluk ölçüm cihazıdır.

Bu ölçerin amacı, okuyucunun belirli bir yolculuktaki tüm adımları tamamlamasını sağlamaktır. LinkedIn söz konusu olduğunda, bu yolculuk profilinizi detaylandırıyor. Bir resim, iş geçmişi, konumunuz, eğitiminiz vb. eklediğinizde sayacı tamamlamış olursunuz. Ve bitirdiğin zaman, bir ödül alırsın.

Hemen hemen her eylem için bir tamlık ölçer kullanabilirsiniz. İşte bazı örnekler:

  • Ziyaretçilerin anketleri ve hizmet tekliflerini doldurmalarını sağlamak
  • Müşterileri satın alma yolculuğunun her adımına göndermek
  • Ziyaretçilerin posta listeniz veya etkinliğiniz için bir tercihi tamamlamasını sağlamak

3. Dijital Rozetler

Rozetler, en popüler oyunlaştırma türlerinden biridir. Ebay’in yıldız derecelendirme sisteminden Yemek Sepeti muhtarlık seviyesine ve hatta Facebook’un en iyi hayranlar için ödüllerine kadar her yerde görülürler.

Rozetler, marka sadakati oluşturmak için harikadır. Müşteriler rozet kazanmayı bir başarı olarak görürler.

Toplaması eğlencelidir, böylece müşteriler yeni rozetlerin kilidini açmak için ürününüzle daha fazla etkileşime girer. Bu nedenle, dijital rozetler aşağıdakiler için de motivasyon araçları olarak başarıyla kullanılmıştır:

  • İşyeri çalışanları
  • Çevrimiçi eğitim alan öğrenciler
  • E-ticaret sadakat programlarındaki müşteriler

Hepsinden iyisi, rozet oluşturmak sandığınız kadar zor değildir. Küçük bir WordPress eklentisi ile dakikalar içinde rozetlerle bir başarı programı oluşturabilirsiniz.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

Gamification: Pazarlamacıların Yeni Taktiği Oyunlaştırma Nedir?

Oyunlaştırma Pazarlaması Örnekleri