Skip to content

Blog Yazmak Sandığınızdan Çok Daha Büyük Bir Sorumluluktur

Blog-Yazmak-Sandiginizdan-Cok-Daha-Buyuk-Bir-Sorumluluktur

Kafanızın sürekli dolu olmasına, WhatsApp konuşmalarında bile yazım hatalarına, noktalama işaretlerine takılmaya, sürekli okumaktan içerik zehirlenmesi geçirmeye, 7/24 yüzlerce sayfa yabancı dilde makale okusanız da bazen bir kelime yazacak bile ilham gelmemesine rağmen bu işi tutkuyla yapmaya hazır mısınız? Blog yazmak sandığınızdan çok daha büyük bir sorumluluktur!

Evet? Öyleyse başlayalım. =)

Küçük işletme müşterilerimizden aldığım en yaygın sorulardan biri “Blog eklemeli miyim?”

Bu soru ortaya çıktığında her zaman endişeleniyorum çünkü birçok işletme sahibi bunun ne kadar büyük bir iş olduğunu hala bilmiyor.

Öte yandan, bloglama, ideal müşterilerinize görünür olmanın, otorite kurmanın, hedeflenen trafiği çekmenin ve SEO’nun sevgisini kazanmanın en iyi yollarından biridir.

“Zaman zaman sadece birkaç paragraf yazıyor, ne kadar zor olabilir?” Sorun şu ki, sadece “blog sahibi olmak” yeterli değil ― bu kolay.

Zor olan şu ki, müşterileri çekmeye ve dönüştürmeye yardımcı olan bir bloga sahip olmak bağlılık ve tutarlılık gerektirir. Saatlerinizi verdiğiniz içerikten 3 saniyede kaçan okuyuculara takılıp battaniyenin altında ağlamamalı, onları geri kazanmak için çelik gibi sinirleriniz olmalı.

Blog Nasıl Yazılır?

Blog-Yazmak-Sandiginizdan-Cok-Daha-Buyuk-Bir-Sorumluluktur_1

Blog yazma hakkındaki geleneksel bilgelik, eskiden miktarla ilgiliydi. Sürekli yaptığınız sürece, gerçekten ne yayınladığınız önemli değildi.

Bugünlerde, çevrimiçi içerik tüketicileri ve Google daha akıllı, daha özel ve memnun etmek daha zor.

Bahse girerim blogunuzda birkaç aboneniz vardır. Hatta Google’dan gelen oldukça iyi bir trafik akışı bile olabilir.

Ama neden bir sonraki seviyeye geçemiyorsunuz? Neden bu yüzlerce ziyaretçiyi on binlere çıkaramıyorsunuz?

Çok basit: Çok az kişinin blogları için bir stratejisi var. Açıkçası, onu tanıtmak için sağlam bir stratejiniz yoksa bir blog başlatmanın bir anlamı da yoktur.

İçerik stratejisi, dijital alanda nispeten yeni bir niş disiplindir. Kullanıcı deneyimi (UX), arayüz tasarımı, web geliştirme, SEO, içerik pazarlaması, halkla ilişkiler ve geleneksel “çevrimdışı” pazarlama ile ortak bir zemini paylaşır.

Sağlam Bir Bloglama Stratejiniz Var Mı?

Blog yayınınızı başarıya ulaştıracak temeller:

  1. Kısa ve uzun vadeli hedeflere sahip olun. Belirli bir süre sonra neye ulaşmak istediğiniz konusunda fikriniz olsun. En iyi bloglar, sürecin her aşamasında ne olacağını bilir.
  2. Para harcayın. Bir dükkan açıp reklam, teçhizat ve ürün stoğu için para harcamamayı hayal edebiliyor musunuz? Bu da aynı seviyede mümkün değil. En iyi bloglar için bile çoğu zaman, işe yaraması için (veya en azından işleri hızlandırmak için) biraz para harcamanız gerekir.
  3. Hiç en iyi blogların farklı “göründüğünü” fark ettiniz mi? Bu bilinçli markalaşmadır. Farklılık noktalarınızı ve kalabalığın arasından nasıl sıyrılabileceğinizi düşünün.

Şimdi, her blog yazarının bloglarından para kazanmak istemediğini biliyorum. Ancak bu, başarılı olmasını istemediğiniz anlamına gelmez. Başarılı bir blog yayınlamak, potansiyel olarak çok daha fazla insana yardım etmek, heyecan verici fırsatlara yeni kapılar açmak ve kariyerinizi ve hayatınızı büyük şekillerde etkileyebilecek yeni okuyuculara ulaşmak anlamına gelir.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

Blog Stratejisi – Duygusal Zeka

Blog Stratejisi – Sayısal Zeka