Skip to content

ASO: App Store Optimizasyonu

ASO-App-Store-Optimizasyonu

Büyük uygulama mağazalarında 4 milyonu aşkın mobil uygulama arasından uygulamanızın keşfedilmesini sağlamak, günümüzde mobil uygulama yayıncılarının karşılaştığı en büyük sorunlardan biridir. Bu nedenle uygulama mağazası optimizasyonunu anlamak çok önemlidir.

Peki uygulama mağazası optimizasyonu nedir ve bundan en iyi şekilde nasıl yararlanabilirsiniz? İşte uygulamanızın iyi sıralanmasına yardımcı olmak için bilmeniz gerekenler.

App Store Optimizasyonu (ASO), uygulama mağazalarında uygulama görünürlüğünü iyileştirme ve uygulama dönüşüm oranlarını artırma sürecidir. Başlıca uygulama mağazaları iOS için App Store ve Android için Google Play’dir. ASO, uygulama mağazası arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanın yanı sıra tıklama oranına (TO) da odaklanır. Bu, insanları bulduklarında uygulama mağazası girişinizi gerçekten tıklamaya ikna etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bunu, uygulama adınız, uygulama başlığınız, uygulama simgeniz, uygulama ekran görüntüleriniz ve uygulama derecelendirmeniz gibi faktörleri optimize ederek yapabilirsiniz.

Kullanıcılar uygulama mağazasında giriş sayfanıza tıkladıktan sonra, onların da indirdiklerinden veya satın aldıklarından emin olmalısınız. ASO’nun bu bölümü, Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) olarak da bilinir.

Uygulama mağazası optimizasyonu, mobil uygulamaları bir uygulama mağazasının arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etme sürecidir. Uygulamanızın bir uygulama mağazasının arama sonuçlarında sıralaması ne kadar yüksekse, potansiyel müşteriler için o kadar görünür hale gelir.

Bu artan görünürlük, uygulamanızın uygulama mağazasındaki sayfasına daha fazla trafik dönüşme eğilimindedir.
ASO’nun amacı, uygulamanızın uygulama mağazasındaki sayfasına daha fazla trafik çekmektir, bu sayede arama yapan kişiler uygulamanızı indirir.

ASO Neden Önemlidir?

Uygulamaların %63’ü uygulama mağazası aramaları yoluyla keşfediliyor. Bu, uygulama mağazasında aramayı yeni uygulamaları keşfetmek ve indirmek için en çok kullanılan yöntem yapar.

Uygulamanızın arama sıralamasını yükseltmek için ASO kullanmıyorsanız, uygulamanızın kullanabileceği en büyük keşif kanalını kaçırıyorsunuz demektir.

Her uygulama mağazasındaki yüz binlerce uygulamanın birbirinin üzerinde sıralanmak için yarıştığı halde şaşırtıcı gerçek, çoğu yayıncının uygulama mağazası optimizasyonuna yatırım yapmamasıdır. ASO sizin gizli silahınız. ASO’nuzu geliştirmek için her hafta zaman harcarsanız, uygulamanızın sıralamasını ve genel başarısını anlamlı bir şekilde etkilersiniz.

ASO ve SEO Arasındaki Fark Nedir?

App-Store-Optimizasyonu-ASO_2

ASO’ya genellikle uygulama mağazası SEO’su (Arama Motoru Optimizasyonu) denir. Her iki süreç de anahtar kelime optimizasyonu, geri bağlantı ve dönüşüm optimizasyonu gibi benzerlikler paylaşır. App Store Optimizasyonu ile Arama Motoru Optimizasyonu arasındaki temel farklar sıralama faktörleridir. Ayrıca, ASO mobil uygulamalar için kullanılırken, SEO web siteleri içindir.

Bir mağazada, sıralamada en iyi konumlarda yer alan ürünler muhtemelen daha fazla görüntülenebilir ve satın alınabilir. Aynı şekilde, uygulama kategorileri içinde en iyi konumdaki mobil uygulamalar da en çok görüntülenecek ve indirilecektir.

Arama Amacı: Uygulama mağazalarındaki arama sorguları genellikle web’dekinden daha kısadır. İnsanlar, markalarına göre belirli uygulamaları arama eğilimindedir veya tam olarak bir ihtiyaca hizmet edebilecek yeni uygulamalar ararlar. İnternette arama yaparken, insanlar genellikle belirli sorulara yanıt ararlar veya belirli bir ürün veya hizmeti satın almakla ilgili sorular sorarlar; bu nedenle, arama sorguları daha uzun olma eğilimindedir.

Anahtar Kelimeler: Uygulama mağazalarında, anahtar kelime optimizasyonu uygulama başlığı, alt başlık ve anahtar kelime alanı veya uzun açıklama ile sınırlıdır. Bu nedenle, uygulama pazarlamacılarının görünürlüğünü artırmak için bir avuç alakalı anahtar kelimeyi dikkatlice seçmesi gerekir. Web’de ise farklı arama sorguları için farklı web sayfalarını optimize etmek mümkündür.

Geri Bağlantılar – Uygulama İndirmeleri: Arama motorları, bir web sitesinin yetkisini belirlemek için geri bağlantıların miktarına ve kalitesine güvenir. Uygulama mağazaları, yetkiyi değerlendirmek için uygulama indirme hızına güvenir. Bir uygulama belirli bir süre içinde ne kadar çok indirme alırsa, uygulamanın sıralama şansı o kadar yüksek olur.

Sayfa Hızı ile Yükleme Kaldırma Oranı / Saklama Oranı: Hem arama motorları hem de uygulama mağazaları, kullanıcılara en iyi kullanıcı deneyimini sunmak ister. Bu nedenle arama motorları, arama sonuçlarında yüksek sayfa hızlarına sahip web sitelerine öncelik verir. Öte yandan, uygulama mağazaları, algoritmalarını beslemek için Kaldırma Oranı veya Saklama Oranı gibi kullanıcı ölçümlerine güveniyor.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

ASO’nun Temelleri Nelerdir?

App Store Optimizasyonunun Faydaları Nelerdir?